Ανατροπή στην εικόνα κυριαρχίας της Κεντροαριστεράς στα πρώτα exit polls φέρνουν νέες εκτιμήσεις των ιταλικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη για την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Ανατροπή στην εικόνα κυριαρχίας της Κεντροαριστεράς στα πρώτα exit polls φέρνουν νέες εκτιμήσεις των ιταλικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη για την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Η Κεντροαριστερά, με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, φαίνεται να εξασφαλίζει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Εάν η Άνω και η Κάτω Βουλή μοιραστούν μεταξύ των δύο μεγάλων συνασπισμών, το πολιτικό αδιέξοδο θεωρείται σχεδόν απίθανο να αποφευχθεί, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα νέα προσφυγή στις κάλπες, με άγνωστες συνέπειες για την Ιταλία, αλλά και ευρύτερα για την Ευρωζώνη.
Λίγο μετά τις 5.24 μ.μ. ώρα Ελλάδος, και σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας La Stampa, η κρατική RAI έδωσε στη δημοσιότητα εκτίμηση για τη Γερουσία, σύμφωνα με την οποία η συμμαχία γύρω από τον κεντροδεξιό Λαό της Ελευθερίας προηγείται με 31%, ενώ η Κεντροαριστερά ακολουθεί με 29,5%, με τρίτο το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο με 25,1%.
Η τελευταία εκτίμηση της RAI βασίζεται, πλην των exit polls, και στα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης η οποία έχει αρχίσει.
Μετά τις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, τα ιταλικά δίκτυα RAI, Sky, Mediaset και LA 7 κάνουν πλέον λόγο για προβάδισμα της Κεντροδεξιάς στην κούρσα για την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Ιδαίτερα αμφίρροπη αναμένεται η μάχη μεταξύ Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, η οποία θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη μάχη της Άνω Βουλής.
Η Κεντροαριστερά του κ. Μπερσάνι εμφανίζεται με καθαρό προβάδισμα στη Σικελία και στην Καμπάνια, ενώ το μπλοκ του κ. Μπερλουσκόνι φαίνεται να προηγείται ξεκάθαρα στην επαρχία της Βένετο.
Λίγο μετά τις 8.20 μ.μ., η ιταλική κρατική τηλεόραση μετέδωσε νέα εκτίμηση για το αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με την οποία η διαφορά υπέρ της Κεντροαριστεράς μειώνεται σημαντικά.
Συγκεκριμένα, η συμμαχία υπό τον κ. Μπερσάνι φαίνεται να λαμβάνει 29,1%, το συμμαχικό σχήμα υπό τον κ. Μπερλουσκόνι το 28,6%, ενώ το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο αγγίζει το 26,3%.
Πάντως, και με καταμετρημένο το 1/3 του συνόλου των ψήφων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, η Κεντροαριστερά λάμβανε ποσοστό 32%, η Κεντροδεξιά 26,6%, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κινείται στο 25,6% και η Κεντρώα Συμμαχία στο 10,6%.
Τα πρώτα exit polls
Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls της ιταλικής κρατικής τηλεόρασης RAI, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας με τη λήξη της ψηφοφορίας στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η Κεντροαριστερά υπό τον κ. Μπερσάνι συγκέντρωνε ποσοστό το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 35 - 37%, η Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι 29% - 31%, το αντιθεσμικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο 19 - 21%, η κεντρώα συμμαχία υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι 8% - 10%, ενώ η αριστερή συμμαχία υπό τον Αντόνιο Ινγκρόια κινείται σε ποσοστά 2% - 3%.
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa μετέδωσε αρχικά ότι, με βάση τα exit polls του δικτύου Sky Italia, τα εκτιμώμενα ποσοστά για τη Βουλή των Αντιπροσώπων αγγίζουν για την κεντροαριστερά το 34.5%, για την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι το 29%, για το Κίνημα των Πέντε Αστέρων το 19%, ενώ για το συνασπισμό Μόντι το 9,5%.
Nέες κάλπες «βλέπει» η Κεντροαριστερά
Την άμεση επιστροφή στις κάλπες προτείνει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με βάση τις ως τώρα προβλέψεις για το αποτέλεσμα των χθεσινών και σημερινών εκλογών.
«Αν η κατάσταση είναι όντως αυτή, πρέπει να εγκρίνουμε αμέσως νέο εκλογικό νόμο και να επιστρέψουμε στις κάλπες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα.
Σε περίπτωση νίκης του Μπερλουσκόνι «εμείς δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξουμε δική του κυβέρνηση», πρόσθεσε ο κ. Λέτα.
«Το εξαιρετικό αποτέλεσμα που διαφαίνεται οφείλεται αποκλειστικά σε μοναδικό άθλο του προέδρου Μπερλουσκόνι. Ένας άθλος που θα μείνει στην ιστορία», υποστήριξε από την πλευρά του ο κεντροδεξιός πολιτικός Ενρίκο Μπόντι.
Ο Γκαετάνο Κουαλιαριέλο, στέλεχος του κεντροδεξιού Λαού της Ελευθερίας (PdL), απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι «είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για την διακυβέρνηση της χώρας».
Ο γνωστός σχολιαστής Πάολο Μιέλι εκτιμά ότι «θα μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής για να εγκριθεί νέος εκλογικός νόμος και να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με επιστροφή στις κάλπες, το πολύ σε δυο μήνες».
Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την προσπάθεια της Ιταλίας, αλλά και της Ευρωζώνης, να εξέλθουν από το φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης.
Τοεκλογικό σύστημα της Ιταλίας απαιτεί πλειοψηφία τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στη Γερουσία για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Η Κεντροαριστερά είχε δεσμευθεί, εάν επικρατούσε, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες άρχισε η τεχνοκρατική κυβέρνηση Μόντι, ζητεί ωστόσο μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το φαινόμενο Γκρίλο
Η κατάκτηση από το ισχυρά αντιθεσμικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο της τρίτης θέσης με διψήφιο ποσοστό το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει και το 20%, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι το νεότευκτο πολιτικό ρεύμα, το οποίο έχει επικριθεί για λαϊκισμό και έλλειψη επεξεργαμένων θέσεων κέρδισε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των οπαδών του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ιταλικό χρηματιστήριο
Ευφορία δημιούργησε στο ιταλικό χρηματιστήριο η δημοσιοποίηση των πρώτων exit polls, τα οποία έδιναν προβάδισμα έξι έως οκτώ ποσοστιαίων μονάδων στην κεντροαριστερή συμμαχία.
Η άνοδος άγγιξε έως και το 4%, ωστόσο η ανακοίνωση της ανατροπής σε ό,τι αφορά τη Γερουσία υπέρ της Κεντροδεξιάς οδήγησε έως και σε πτώση της τάξης του 0,5%. Τελικώς, ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,7%.