Πολιτική
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 12:48

Φ. Γεννηματά: Αφετηρία αλλαγής το Συνέδριο

Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ είναι η αρχή της επιστροφής στο Κίνημα όσων αναζήτησαν αλλού, αλλά δεν βρήκαν απαντήσεις, εκτίμησε η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε πως το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αλλαγής. «Πυρά» σε Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ: Όσοι κρύφτηκαν πίσω από το μνημόνιο, δεν είχαν και δεν έχουν εναλλακτική πρόταση, πόλωση και ανέξοδες υποσχέσεις δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση.

Η μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ είναι η αρχή της επιστροφής στο Κίνημα όσων αναζήτησαν αλλού, αλλά δεν βρήκαν, απαντήσεις, εκτίμησε η Φώφη Γεννηματά και υποστήριξε πως το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αλλαγής.

Για άλλη μια φορά, παρατήρησε η κ. Γεννηματά, αποδεικνύεται ότι οι πολιτικές δυνάμεις που κρύφτηκαν πίσω από το μνημόνιο και τις θεωρίες συνωμοσίας κατά του ΠΑΣΟΚ, δεν είχαν και δεν έχουν εναλλακτική πρόταση.

Τα 18 δισ. ισοδύναμα της Νέας Δημοκρατίας δεν βρέθηκαν ποτέ, ανέφερε με νόημα η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ακύρωση των μνημονίων και η επιστροφή των μισθών στα προηγούμενα επίπεδα μέσα σε ένα 24ωρο, που υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείπεται ως μη ρεαλιστική πολιτική από τα ίδια τα στελέχη του, για να τονίσει πως η πόλωση και οι ανέξοδες υποσχέσεις δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση.

Το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, επεξεργάζεται ένα σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, ένα αντιμνημόνιο με περιεχόμενο, σημείωσε και εκτίμησε πως το Συνέδριο μπορεί να γίνει αφετηρία αλλαγής.

«Ο κόσμος άρχισε να μας ξανακούει», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Γ. Μανιάτης, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ρ/σ Βήμα FΜ, υπογράμμισε την ανάγκη να προσαρμοστεί απολύτως το ΠΑΣΟΚ στις ανάγκες της σημερινής εποχής.

Ααφερόμενος στις προσυνεδριακές διαδικασίες, έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά θετική αντίδραση της κοινωνίας, «η οποία υπερέβη και αυτό που, μερικές φορές, οι κομματικοί μηχανισμοί είτε σχεδιάζουν είτε προετοιμάζουν»  

Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, εν όψει Συνεδρίου δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις: «Να διαμορφώσουμε ένα ΠΑΣΟΚ που θα είναι θεσμοθετημένο, θεσμοποιημένο, αποπροσωποποιημένο, αποκεντρωμένο και να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Με άλλα λόγια, να είναι ένα κανονικό, φυσιολογικό ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Πέρα από πρόσωπα, αρχηγούς και επιμέρους ομάδες... Και να ενώσουμε, μέσα από έναν ειλικρινή και έντιμο διάλογο, όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κινήσεις και ομάδες πολιτών). Δηλαδή, όπως εκτίμησε, «όλο αυτό το μέρος της κοινωνίας που μπορεί να ξεπερνά το 30% και το οποίο, ουσιαστικά, σε μεγάλο βαθμό, αισθάνεται πολιτικά άστεγο».

Την ικανοποίησή του για τη μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία για την ανάδειξη των συνέδρων εξέφρασε χθες και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

Ικανοποιημένος από τη διαδικασία ανάδειξης συνέδρων για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

«Είναι μήνυμα αισιοδοξίας και μεγάλης ευθύνης, μήνυμα ελπίδας και προοπτικής», εκτιμά ο κ. Παναγιωτακόπουλος, για να υπογραμμίσει πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και παραμένει όρθιο, παρά τις προσπάθειες να αλλάξει, να μικρύνει και να μετατραπεί σε ένα μικρό και συμβιβασμένο δεξιόστροφο κόμμα».

«Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι μπορεί να ξαναγίνει το Κίνημα της αλλαγής και της ανατροπής αρκεί να ταυτίσει τις αγωνίες και τις αναζητήσεις του με αυτές της κοινωνίας και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ταυτίζεται με τη συντήρηση στη χώρα», επισημαίνει ο επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας και σημειώνει πως στο επικείμενο Συνέδριο πρέπει να συζητηθούν όλα τα πολιτικά ζητήματα, που «θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ και πάλι στον προοδευτικό χάρτη της χώρας»..

Σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλαν στην Ιπποκράτους οι υπεύθυνοι της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και των Νομαρχιακών Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίου (ΝΟΕΣ) της παράταξης, από όλη την επικράτεια, στις κάλπες  προσήλθαν (συνολικώς) 112.016 ψηφοφόροι, χωρίς ωστόσο σε αυτά τα αποτελέσματα να περιλαμβάνονται ο νομός Κυκλάδων και η Ικαρία.

Τα επίσημα στοιχεία αναμένονταν εντός της ημέρας από την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους οι ψήφοι ανά περιφέρεια είχαν ως εξής:

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: 4.826
Κεντρική Μακεδονία: 20.614
Δυτική Μακεδονία: 3.309
Ήπειρος: 3.694
Θεσσαλία: 7.101
Ιόνια Νησιά: 2.125
Δυτική Ελλάδα: 10.562
Στερεά Ελλάδα: 5.875
Αττική: 27.532 (Αθήνα:21202, Πειραιάς: 3.693, Αττική: 2.637
Πελοπόννησος: 6.106
Βόρειο Αιγαίο: 1.972
Νότιο Αιγαίο: 1.476
Κρήτη: 10.716

Το γενικό σύνολο συμπληρώνουν οι 2.970 ψηφίσαντες από τον συνδικαλιστικό τομέα, οι 1.726 από τον τομέα των επιστημόνων και οι 1.412 από τον απόδημο ελληνισμό.

Ειρωνικό ήταν σχόλιο που επεφύλαξε για τη διαδικασία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης: «Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις δημοσκοπήσεις, χθες ψήφισε 1 στους 4 ψηφοφόρους του. Ειναι σίγουρα ένα παγκόσμιο ρεκόρ!», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.