Περιβάλλον
Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013 10:02

Την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου» αναγνώρισε η Κίνα

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας παραδέχθηκε για πρώτη φορά, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου» λόγω της ρύπανσης στη χώρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Κίνας παραδέχθηκε για πρώτη φορά, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης, την ύπαρξη «χωριών του καρκίνου» λόγω της ρύπανσης στη χώρα. Η παραδοχή έγινε στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος καθαρισμού και θεωρείται σημαντική, σε ένα κράτος που για πολλά χρόνια έμοιαζε να υποβαθμίζει ή να αγνοεί τις επιπτώσεις της ραγδαίας ανάπτυξης στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Παρότι δεν υπάρχει επίσημος ορισμός και η αναφορά του υπουργείου είναι μάλλον λακωνική, οικολογικές οργανώσεις προσπαθούσαν χρόνια τώρα να αφυπνήσουν για τα λεγόμενα «χωριά του καρκίνου», δηλαδή χωριά κοντά σε εργοστάσια και μολυσμένα ποτάμια, όπου τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου έχουν αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, με τίτλο «Προστασία και έλεγχος των κινδύνων από τα χημικά για το περιβάλλον κατά τη 12η πενταετή περίοδο 2011-2015», στην Κίνα γίνεται εκτεταμένη παραγωγή και κατανάλωση χημικών ουσιών, που σε πολλές αναπτυγμένες χώρες έχουν απαγορευτεί.

Ο καρκίνος είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου στη χώρα και από την αρχή του «οικονομικού θαύματός» της, οι ρυθμοί εμφάνισής του έχουν αυξηθεί αισθητά. Ένας στους τέσσερις κινέζους πεθαίνει από καρκίνο, ενώ την τελευταία τριακονταετία, τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί κατά 80%.

«Τα τοξικά χημικά έχουν προκαλέσει πολλές περιβαλλοντικές κρίσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση του νερού και του ατμοσφαιρικού αέρα», αναφέρουν οι συντάκτες. Παραδέχονται ότι η χρήση αυτών των χημικών είναι μακροπρόθεσμα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και συνδέεται με τα επονομαζόμενα «χωριά του καρκίνου». «Καταγράφονται πολλές σοβαρές περιπτώσεις υγειονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι τα χωριά του καρκίνου σε μεμονωμένες περιοχές», επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Στην έκθεσή του, το υπουργείο προτείνει επίσης ένα σχέδιο περιορισμού της παραγωγής και κατανάλωσης δεκάδων τοξικών χημικών προειδοποιώντας ότι, εάν δεν γίνουν βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, η Κίνα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο.

«Πιστεύω πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη γιατί παλαιότερα υπήρχε μια τάση υποβάθμισης ή ακόμη και συγκάλυψης τέτοιων θεμάτων», δήλωσε στη βρετανική Telegraph ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μα Τζουν, ένας από τους γνωστότερους υπερμάχους της προστασίας του περιβάλλοντος στην Κίνα.

«Εάν [αυτή η τάση] συνεχιστεί, τότε το πρόβλημα της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα, του νερού, του εδάφους και των υπόγειων υδάτων καθώς και οι συνέπειές του για το περιβάλλον, θα συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν για πάρα πολύ καιρό. Η παραδοχή ότι αυτά τα προβλήματα υφίστανται, αποτελεί το πρώτο βήμα και προαπαιτούμενο ώστε να αρχίσουμε να τα λύνουμε.»