Κόσμος
Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 18:07

Εκλογή Ν. Αναστασιάδη

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57,48%

Ο Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57,48%.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει υποψήφιος στη μεταμακαριακή περίοδο. Ο Νίκος Αναστασιάδης ξεπέρασε το 56,54%, που είχε συγκεντρώσει το 1983 ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο με την συνεργασία του ΑΚΕΛ.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42,52%. Η αποχή διαμορφώθηκε στο 18,42%.

Ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Τη νίκη Αναστασιάδη προέβλεψαν τα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες των επαναληπτικών προεδρικών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Μεγαλύτερη πρόκληση η σταθεροποίηση της οικονομίας»

Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες του θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

«Σήμερα ο κυρίαρχος λαός μας έδωσε την εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη πενταετία. Αποδέχομαι αυτή την εντολή με ιδιαίτερη τιμή και αναλαμβάνω την ευθύνη που εναποθέτει στους ώμους η λαϊκή βούληση», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε εκτίμηση προς τους ανθυποψηφίους του.

Τόνισε πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτές τις εκλογές. «Αν υπάρχει κάποιος ηττημένος, αυτός πρέπει να είναι η απαισιοδοξία και η απογοήτευση. Και αν είναι κάποιος νικητής, αυτός οπωσδήποτε είναι η ελπίδα και η προοπτική», είπε.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης Κύπρου και να ενεργεί και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες του, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, υπογράμμισε ο νέος Πρόεδρος, τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι θα συνομιλήσει και θα συνεργαστεί αξιόπιστα με τους Ευρωπαίους εταίρους «με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη».

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας, επεσήμανε.

Ο νέος Πρόεδρος, με τις δηλώσεις του έστειλε προς τους Τουρκοκύπριους μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση, που «θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι στην προσπάθεια αυτή θα έχει την ενεργό συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των άλλων φίλων χωρών που ειλικρινά επιθυμούν τον τερματισμό μια απαράδεκτης, όπως είπε, για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα κατάστασης.

Καταλήγοντας, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε «μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο, με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Με την εκλογή Αναστασιάδη ο ΔΗΣΥ επιστρέφει στην εξουσία μετά από δέκα χρόνια, μετά την δεκαετή διακυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος ηττήθηκε στις προεδρικές του 2003 από τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Το πρώτο «δείγμα γραφής» θα δώσει ο κ. Αναστασιάδης από την επιλογή των συνεργατών του, ιδιαίτερα στα υπουργεία-κλειδιά, Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου, λόγω υδρογονανθράκων.

Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι την Πέμπτη, όταν ο νέος Πρόεδρος θα δώσει την νενομισμένη από το Σύνταγμα διαβεβαίωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στη Λευκωσία, το Υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ, ο οποίος διετέλεσε ΥΠΕΞ και του Γλαύκου Κληρίδη.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου προορίζεται για το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Υποψήφιος για υπουργοποίηση σε παραγωγικό υπουργείο είναι και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Λευτέρης Χριστοφόρου. Για το Υπουργείο Οικονομικών φέρεται ως επικρατέστερος ο Μιχάλης Σαρρής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός Οικονομικών του Τ. Παπαδόπουλου.

Από το ΔΗΚΟ θα προταθούν για υπουργοποίηση οι Κυριάκος Κενεβέζος και Φώτης Φωτίου. Επίσης , συζητούνται τα ονόματα του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής δρ. Φίλιππου Πατσαλή και του δικηγόρου και καθηγητή δρ. Γιώργου Παμπορίδη.

Τον νέο πρόεδρο συνεχάρη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε μαζί του τον διαβεβαίωσε ότι «μπορεί να βασίζεται στη διαρκή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει τις προκλήσεις».

Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Με τον κ. Αναστασιάδη επικοινώνησε και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη Νέα Υόρκη -όπου βρίσκεται. Αφού τον συνεχάρη επαναβεβαίωσε τη θέση της Ελλάδας για στενή συνεργασία στην προσπάθεια υπεράσπισης των ζητημάτων του Ελληνισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Με το νέο Πρόεδρο επικοινώνησε και τον συνεχάρη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Όπως ο ίδιος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕΓΚΑ, διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η Εκκλησία θα τον στηρίξει. Ο κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε επίσης ικανότατο τον κ. Αναστασιάδη και εκτίμησε ότι ως πρόεδρος «θα εκπλήξει θετικά».

Πανηγυρισμοί και μήνυμα για ενότητα

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών.

Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Ο Νίκος Αναστασιάδης έφθασε, μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του 'Αντρη.

Τον υποδέχθηκαν με ιαχές οι οπαδοί του ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου κάλεσε τον κόσμο να πανηγυρίσει με ευπρέπεια.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενότητας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων. «Η εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για την πατρίδα και το λαό μας», είπε ο κ. Νεοφύτου μιλώντας στα γραφεία του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως «από αυτή την αφετηρία ξεκινούμε από αύριο, όλοι ενωμένοι για να στερεώσουμε ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής».

Είπε, επίσης, ότι οι επιτυχίες έρχονται με σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την «περήφανη νίκη» και για την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τον Σταύρο Μαλά για το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και «έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αναστασιάδη, Τάσος Μητσόπουλος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της οικονομίας και του κράτους

Το σημαντικό, είπε, είναι την επόμενη μέρα να βρεθούμε «όλοι μαζί χέρι με χέρι να δώσουμε τη μάχη».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι θα είναι μήνυμα ενότητας και επανέλαβε ότι υπάρχει πρόταση για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που αποτελεί τον άξονα και τον πυρήνα της πολιτικής του για το αύριο.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε ο Κύπριος Νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές».

Ο κ. Πισσαρίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος στο θέμα της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον του έχει γίνει νύξη για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα συσκεφθεί με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει».

Στ. Μαλάς: Είμαστε εδώ

Από την πλευρά του ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς σε δήλωσή του χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητικό για τον ίδιο το αποτέλεσμα. Δώσαμε, είπε, τον αγώνα «μέσα από αντίξοες και άνισες συνθήκες, μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό».

Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα δίνει μεγάλη δύναμη στην πολιτική του πρόταση να συνεχίσει τον αγώνα.

Είμαστε εδώ, είπε ο κύριος Μαλάς, να παλέψουμε για διατήρηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, προάσπιση των εργασιακών θεσμίων και των εργατικών κεκτημένων, διαφύλαξη και ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και να αντιπαλέψουμε τους ενδεχόμενους προαποκλεισμούς ή τις ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, για να αγωνιστούμε για ισοπολιτεία, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και διαφανείς διαδικασίες μέσα σε πνεύμα συναίνεσης.

Ο κύριος Μαλάς ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζει τον αγώνα «για το όραμα της κοινής επανενωμένης και απελευθερωμένης πατρίδας, για ανάπτυξη στην οικονομία και διαχείριση του φυσικού μας πλούτου».

Το βιογραφικό του νέου Προέδρου

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν και οι δύο γονείς του, αλλά ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πατέρα του Χρύσανθου. Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδερφή.

Το 1971 παντρεύτηκε την Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ. Έχει τέσσερα εγγονάκια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βιογραφικού από την ιστοσελίδα του σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στην Αθήνα.

Με το πέρας των σπουδών του υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά, αρχικά στο ΚΕΝ Λάρνακας και ακολούθως στην 4η Ανωτέρα Πεζικού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα , Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Μετά από την επιτυχημένη του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ αναλαμβάνει δράση πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τόσο από τις θέσεις του Α' Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997 και είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα. Κατά τη μακρόχρονη του θητεία υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας , Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Εκλέχθηκε επίσης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001, και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Στην πολιτική του πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών , εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων.

Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union (EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union (IDU).

Η ανελλιπής παρουσία του και οι παρεμβάσεις του στις Συνόδους Κορυφής και στα Συνέδρια έχουν ενισχύσει τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εν λόγω πολιτικές ομάδες ενώ μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει, έχει συμβάλει έτσι ώστε οι πολιτικές θέσεις των ομάδων αυτών να ταυτιστούν πλήρως με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό.