Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης, απάντησε το ΥΠΕΞ στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερημένη επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ σχετικά με τις τουρκικές άδειες έρευνας σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ρηματικής διακοίνωσης.
Ανακοινώσεις, όπως αυτή που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περιττές, σημειώνει χαρακτηριστικά το ΥΠΕΞ και απαντώντας στη κριτική περί καθυστέρησης, δηλώνει ότι «ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.
Στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωνε πως η ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ ήρθε με καθυστέρηση επτά μηνών, ενώ έθετε ερωτήματα για τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό καλούσε την κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση, αλλά και αποφασιστικότητα, διπλωματική επάρκεια και ικανότητα με οξυδέρκεια και διεθνείς συμμαχίες εντός και εκτός Ευρώπης, κυρίως όμως, την προειδοποιούσε να μην εντάξει «ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα» σε «εσωτερικά "πολιτικά παίγνια"».
Την ώρα που ο Αβραμόπουλος κατέθετε ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, οι Τούρκοι είχαν ήδη παραχωρήσει άδειες έρευνας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και οι ναύτες τους έπιναν καφέ με θέα το Σούνιο, ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο της Χρυσής Αυγής (σ.σ. με αφορμή τον πλου της τουρκικής κορβέτας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων).
Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου επαναλαμβάνει την πάγια θέση του για «άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόρυξης των ενεργειακών κοιτασμάτων» στην ελληνική ΑΟΖ, καταγγελία του τουρκικού casus belli στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.