Η σκληρή αλήθεια για τους ανθρώπους και τον αυστηρό και ανήθικο κόσμο στον οποίο ζουν, σπάει τις μάσκες που την κρύβουν περίτεχνα και απελευθερώνει ένα παιχνίδι με τον σύντροφο και τη μοίρα του, στην ελκυστική και επικίνδυνη γιορτή της «Μασκαράτας».
Η σκληρή αλήθεια για τους ανθρώπους και τον αυστηρό και ανήθικο κόσμο στον οποίο ζουν, σπάει τις μάσκες που την κρύβουν περίτεχνα και απελευθερώνει ένα παιχνίδι με τον σύντροφο και τη μοίρα του, στην ελκυστική και επικίνδυνη γιορτή της «Μασκαράτας».
Με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του καλλιτεχνικού του διευθυντή Ρίμας Τουμίνας, το ιστορικό θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας παρουσιάζει το κλασσικό αριστούργημα της ρωσικής δραματουργίας, «Masquerade» (Μασκαράτα) του Μιχαήλ Λέρμοντοφ, στο θέατρο Badminton, την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ.
Στη χιονοστιβάδα μιας ίντριγκας
Σαν μία τραγική φάρσα, σαν μία θλιβερή κομέντια ντελ άρτε, με το μαγευτικό βαλς του Αράμ Χατσατουριάν, τα λαμπερά κουστούμια και τις μυστηριώδεις μάσκες, η «Μασκαράτα» παρασέρνει τους ήρωές της, οι οποίοι διασκεδάζουν, συκοφαντούν και χαρτοπαίζουν, χωρίς να τους αναγνωρίζει κανείς, αφού πίσω από τις μάσκες είναι ελεύθεροι από τα πάντα, ακόμα και από τους εαυτούς τους, σε μια αδυσώπητη μάχη με τα πάθη, τις υποψίες και τις τύψεις τους.
Το ποιητικό αυτό θεατρικό έργο σε 4 πράξεις, μέσα από το δράμα του ήρωά του, αναφέρεται στην καλή κοινωνία της Αγίας Πετρούπολης. Γεννημένος στην υψηλή κοινωνία, ο Αρμπένιν, ανυπότακτος, ευγενής, με δυνατό πνεύμα και θέληση, αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του. Όμως, δεν τα καταφέρνει και αναγκάζεται να ζει σύμφωνα με τους νόμους που ορίζει η κοινωνία, με τραγικές συνέπειες τελικά. Παρασυρμένος από μία απερίσκεπτη μηχανορραφία, τυφλώνεται από τη ζήλεια και την υπερηφάνεια του, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τη σύζυγό του, για να υπερασπιστεί την τιμή του.
Από τη σφαίρα μιας μονομαχίας
Ρομαντικός συγγραφέας, ποιητής και ζωγράφος, επονομαζόμενος «ο ποιητής του Καύκασου», ο Μιχαήλ Γιούριβιτς Λέρμοντοφ (1814 – 1841) θεωρείται – μαζί με τον Πούσκιν - ο απόλυτος ποιητής της ρωσικής λογοτεχνίας, η μεγαλύτερη προσωπικότητα του ρωσικού Ρομαντισμού και ο ιδρυτής της παράδοσης της ρωσικής ψυχολογικής νουβέλας. Το νήμα της ζωής του κόπηκε στα 26 του χρόνια, όταν ένας στρατιώτης, ο οποίος προσβλήθηκε από κάποιο αστείο του, τον προκάλεσε σε μονομαχία. Δύο μέρες αργότερα, o Λέρμοντοφ σκοτώθηκε από την πρώτη σφαίρα του αντιπάλου του.
Έγραψε τη «Μασκαράτα» το 1835. Η αρχική της εκδοχή περιείχε 3 πράξεις και τελείωνε με τον θάνατο της ηρωίδας. Όταν την παρουσίασε στο γραφείο λογοτεχνικής λογοκρισίας, που εκείνη την εποχή βρισκόταν υπό τη διεύθυνση της μυστικής αστυνομίας, το έργο λογοκρίθηκε, με την αιτιολογία ότι ήταν επικριτικό και παρουσίαζε πολύ δυνατά πάθη.
Χωρίς να θέλει να κάνει ριζικές αλλαγές στο κείμενο, ο Λέρμοντοφ πρόσθεσε μια τέταρτη πράξη και εισήγαγε έναν νέο χαρακτήρα, τον Άγνωστο, ελπίζοντας ότι αυτήν τη φορά θα περάσει τον σκόπελο της λογοκρισίας. Όμως, το έργο και πάλι δεν εγκρίθηκε.
Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο συγγραφέας προχώρησε σε μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του έργου, αλλάζοντας μέχρι και τον τίτλο από «Μασκαράτα» σε «Αρμπένιν». Δυστυχώς, ακόμα και με αυτήν τη «σακατεμένη» μορφή, το έργο δεν ικανοποίησε τον λογοκριτή. Έτσι, δεν ανέβηκε ποτέ στη σκηνή, όσο ο Λέρμοντοφ βρισκόταν εν ζωή. Η μόνη εκδοχή του έργου που έχει διασωθεί, είναι η δεύτερη με τις τέσσερεις πράξεις.
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Rimas Tuminas, σκηνογραφία: Adomas Yacovskis, κοστούμια: Maxim Obrezkov, σχεδιασμός φωτισμού: Maya Shavdatuashvili, μουσική: Faustas Latenas (στην παράσταση ακούγεται το βαλς του Aram Khachaturyan). Διανομή: Arbenin Evgeny Aleksandrovich: Evgeniy Knyazev, Nina (η σύζυγος): Mariya Volkova - Olga Nemogai, Πρίγκιπας Zvezdich: Leonid Bichevin, Βαρόνη Shtral: Lidiya Velezheva - Marina Esipenko, Kazarin Afanasy Pavlovich: Alexander Pavlov - Alexander Ryshenkov, Shprikh Adam Petrovich: Mikhail Vaskov - Andrei Zaretskiy, Άγνωστος: Yuriy Shlykov, υπηρέτης: Viktor Dobronravov, χιονάνθρωπος: Oleg Lopuhov, καλεσμένοι και χαρτοπαίχτες: Anna Antonova, Vladimir Beldiyan, Mariya Berdinskih, Mikhail Vaskov, Irina Dymchenko, Andrei Zaretskiy, Eygeniy Kosyrev, Yuriy Kraskov, Alexander Pavlov, Alexander Ryshenkov, Ekaterina Simonova, Alexandra Streltsina, Vasilisa Suhanova, Mariya Shastina.
Πληροφορίες
Θέατρο Badminton – Κεντρική Σκηνή, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή - Αθήνα, τηλ.: 210 8840600. Τιμές εισιτηρίων: 45, 35, 30, 20, 15 (φοιτητικό) ευρώ. Προπώληση: εισιτηρίων: καταστήματα Public, Forthnet, 210 8840600, viva.gr, 13855, abcd.gr.