Πολιτική
Δευτέρα, 26 Μαΐου 2003 13:44

Καταγγελίες Α. Παπαρήγα για προσλήψεις στο δημόσιο

Καταγγελία για χιλιάδες προσλήψεις εν όψει των εκλογών, που ωστόσο δεν θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά και σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, έκανε η γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για προσλήψεις 90 χιλιάδων ατόμων απο τους οποίους οι 50.000 θα προσληφθούν στο δημόσιο, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι άλλες 40.000 από επιχειρήσεις τις οποίες μάλιστα θα επιδοτήσει η κυβέρνηση.

Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφερόμενη στα τελευταία κρούσματα πτώχευσης ή κλεισίματος επιχειρήσεων, είπε ότι οι επιχειρήσεις κλείνουν γιατί το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρότερο στα πλαίσια του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και γιατί οι επιχειρήσεις μεταφέρουν κεφάλαια και επιχειρήσεις μέσα και έξω απο την Ελλάδα με μοναδικό κριτήριο το υπερκέρδος.

Η γραμματέας του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις που κατέθεσε το πολιτικό γραφείο του κόμματος για την προστασία των ανέργων, όπως είναι η επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, η συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και τα 55 για τους άνδρες, η μηνιαία κρατική επιδότηση για οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά, η επιχορήγηση του ενοικίου κλπ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε ως άλλοθι τα σχόλια ορισμένων ότι το μεταναστευτικό ρεύμα και η φθηνή εργασία ευθύνονται για την ανεργία, λέγοντας ότι το θέμα αυτό έχει δημιουργηθεί απο το ίδιο το σύστημα, γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα είναι αυτό που προκαλεί και καθηλώνει τις ανισότιμες σχέσεις και αυτό το ίδιο το προϊόν της πολιτικής τους το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για την ανεργία, είπε η κ. Παπαρήγα.

Σε άλλη ερώτηση η κ. Παπαρήγα, είπε, ότι οι προτάσεις του κόμματός της για την προστασία των ανέργων δεν είναι μαξιμαλιστικές αλλά αντίθετα είναι αμυντικά μέτρα και υποστήριξε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν τα ταμεία γιατί υπάρχει συσσώρευση κερδών στην Ελλάδα σε πολλούς κλάδους.

Το ΚΚΕ, είπε η γραμματέας του κόμματος, θα συνεχίσει την ίδια πολιτική στο χώρο του συνδικαλισμού, λέγοντας ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική, αντίθετα είπε αν πρέπει κάποιος να αλλάξει τακτική είναι η ΓΣΕΕ και γενικότερα η κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, δεν νομοθετούν οι ιδιώτες αλλά η Βουλή.

Αναφερόμενη στη συγκρότηση της «αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ», η κ. Παπαρήγα είπε ότι είναι πιθανόν οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και όχι τον Απρίλη, αλλά πριν απο κάθε εκλογική μάχη στο ΠΑΣΟΚ συγκροτείται αριστερή αντιπολίτευση. Πρόκειται για άλλοθι, που εμφανίζεται πριν απο κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Σε ερώτηση πώς αντιμετωπίζει το θέμα της κεντροαριστεράς που ήδη συζητείται μετά το συνέδριο της ΑΕΚΑ και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι κατά την προεκλογική περίοδο, θα κυριαρχήσουν το αντιΠΑΣΟΚ και αντιδεξιό δίλημμα, προβλέποντας έτσι μια οξυμένη προεκλογική περίοδο, που στόχο θα έχει να αυξηθεί στο έπακρο η προπαγάνδα του εκφοβισμού.

Θέλουν το λαό να είναι φοβισμένος ώστε ακόμη και αν θέλει να γίνουν αλλαγές να φοβάται να το κάνει. Είναι επικίνδυνο να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κατέληξε η γραμματέας του ΚΚΕ.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων