Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και καρδιακή ανακοπή, ιδιαίτερα όταν στους ρύπους περιλαμβάνονται όζον και αιωρούμενα σωματίδια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου Ράις, στο Χιούστον του Τέξας.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα και καρδιακή ανακοπή, ιδιαίτερα όταν στους ρύπους περιλαμβάνονται όζον και αιωρούμενα σωματίδια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα μελέτης του πανεπιστημίου Ράις, στο Χιούστον του Τέξας. Τα περιστατικά παρουσιάζουν αύξηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα επίπεδα όζοντος είναι υψηλότερα.
Οι ερευνήτριες Κάθριν Ένσορ και Λόρεν Ρον μελέτησαν 11.677 περιστατικά ανακοπών που κατεγράφησαν από το κέντρο άμεσης βοήθειας του Χιούστον μεταξύ 2004 και 2011. Διαπίστωσαν αύξηση της τάξεως του 4,6% σε περιόδους με πολύ υψηλά επίπεδα ρύπανσης.
Ανακοινώνοντας τα συμπεράσματά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, στη Βοστόνη, εξήγησαν ότι τα στοιχεία διασταυρώθηκαν με δεδομένα από το δίκτυο οργάνων μέτρησης της ποιότητας του αέρα που διαθέτει η πόλη. Επίσης, διευκρίνισαν ότι όλα τα περιστατικά ανακοπής έλαβαν χώρα εκτός νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τις ερευνήτριες, μια αύξηση των επιπέδων όζοντος κατά 20 μέρη ανά δισεκατομμύριο (ppb) σε διάστημα τριών ωρών σχετίζεται με αύξηση 3-4% του κινδύνου ανακοπής. Τους θερινούς μήνες, επισήμαναν οι ίδιες, τα επίπεδα όζοντος στην πόλη σημειώνουν αύξηση 60 ppb έως 80 ppb μέσα σε τρεις ώρες.
Η πρωτεύουσα του Τέξας διαθέτει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα διυλιστηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Χιούστον είναι 8ο στη λίστα των αμερικανικών πόλεων με τα υψηλότερα επίπεδα όζοντος, ενώ στην τελευταία λίστα του Forbes με τις πιο βρώμικες πόλεις στη χώρα, καταλάμβανε τη 13η θέση.
Παρότι η μελέτη βασίστηκε σε μία αμερικανική πόλη, τα συμπεράσματα αφορούν οποιαδήποτε περιοχή αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ποιότητα του αέρα.
Οι ερευνήτριες υποστήριξαν ότι, αν και ειδικοί σε θέματα αναπνευστικής υγείας υποψιάζονταν εδώ και χρόνια ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων και στις ανακοπές, είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται σχέση μεταξύ των επιπέδων όζοντος και των ανακοπών. Τόνισαν ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορούν να αποδείξουν το συσχετισμό, ενώ ανέφεραν ότι, βάσει των ευρημάτων τους, ο κίνδυνος ανακοπής είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες, τους Αφροαμερικανούς και τους ηλικιωμένους.