Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυσύχναστη, κατοικημένη περιοχή στη Δαμασκό, κοντά στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ και στη ρωσική πρεσβεία, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας. Στην Αίγυπτο συναντώνται μέλη της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν το πλαίσιο μιας λύσης για τη συριακή κρίση.
Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για επίθεση «τρομοκρατών» που μάχονται κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που δείχνουν κατεστραμμένα αυτοκίνητα και ανέφερε ότι η επίθεση σημειώθηκε σε μία πολυσύχναστη, κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας. Το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται παιδιά, καθώς η έκρηξη συνέβη κοντά σε σχολείο.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο άγνωστοι ανατίναξαν κοντά στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, περίπου 200 μέτρα από τη ρωσική πρεσβεία.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σοβαρές ζημιές υπέστησαν αυτοκίνητα που βρίσκονταν μέχρι και σε απόσταση 300 μέτρων από τον τόπο της έκρηξης.
Το ρωσικό πρακτορείο Itar - Tass, επικαλούμενο διπλωμάτη, μεταδίδει ότι από την έκρηξη έσπασαν τζάμια στη ρωσική πρεσβεία, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί υπαλλήλων.
Το αυτοκίνητο ήταν παγιδευμένο με ένα με ενάμιση τόνο εκρηκτικά, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Δαμασκού, ενώ δημοσιογράφος ανέφερε ότι σχηματίστηκε κρατήρας βάθους 1,5 μέτρων στο δρόμο.
Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.
Ακτιβιστές ανέφεραν τουλάχιστον δύο ακόμη εκρήξεις στην πόλη, ύστερα από εκείνην στην Μαζράα, αλλά δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.
Την ίδια ώρα, η συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι οβίδες εκτοξεύτηκαν εναντίον της έδρας του Γενικού Επιτελείου Στρατού στην πρωτεύουσα.
Εν τω μεταξύ, σήμερα αρχίζει στην Αίγυπτο διήμερη συνάντηση των μελών του αντιπολιτευόμενου Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο μίας πιθανής λύσης για τη συριακή κρίση.
Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, ο αντιπολιτευόμενος Συριακός Εθνικός Συνασπισμός είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μία ειρηνευτική συμφωνία αλλά ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο διακανονισμό.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η διατύπωση είναι πιο ήπια σε σχέση με την έως τώρα στάση της αντιπολίτευσης, η οποία επέμενε ότι ο κ. Άσαντ πρέπει να αποχωρήσει προτού αρχίσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες.
Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ο πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει για την αιματοχυσία και ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να τεθεί υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Απευθείας συνομιλίες;
Παράλληλα, η Ρωσία και ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να μεσολαβήσουν ώστε να επιτευχθεί απευθείας διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της Συρίας.
«Καμία πλευρά δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της να βασιστεί σε μία στρατιωτική λύση στη σύγκρουση, γιατί αποτελεί ένα δρόμο που δεν οδηγεί πουθενά, ένα δρόμο που οδηγεί στην αμοιβαία καταστροφή των λαών», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από τη Μόσχα, όπου συνομίλησε με αξιωματούχους του Αραβικού Συνδέσμου και άραβες ομολόγους του.
Ο κ. Λαβρόφ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί δήλωσαν ότι προτεραιότητά τους είναι η δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στον τερματισμό της βίας.