Πολιτιστικά
Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 10:55

Πρεμιέρες με άρωμα από Όσκαρ

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την μεγάλη βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ,  οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις ελληνικές σκοτεινές αίθουσες ταινίες που φλερτάρουν με τα χρυσά αγαλματίδια αλλά και με πολλές κινηματογραφικές προτιμήσεις.

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την μεγάλη βραδιά της απονομής των βραβείων Όσκαρ,  οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στις ελληνικές σκοτεινές αίθουσες ταινίες που φλερτάρουν με τα χρυσά αγαλματίδια αλλά και με πολλές κινηματογραφικές προτιμήσεις.

«Zero dark thirty»

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ για την ταινία «The hurt locker»,  σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κάθριν Μπίγκελοου και  σεναριογράφος, παραγωγός, δημοσιογράφος και βραβευμένος δραματουργός Μαρκ Μπόαλ,  επιστρέφουν με ένα κράμα δράσης, ερευνητικής δημοσιογραφίας και δράματος, το οποίο καταγράφει το χρονικό του εντοπισμού του Οσάμα Μπιν Λάντεν και είναι υποψήφιο για 5 Όσκαρ - καλύτερης ταινίας, α΄γυναικείου ρόλου, σεναρίου, μοντάζ, επεξεργασίας ήχου.

Με τον τίτλο του να αναφέρεται στον στρατιωτικό όρο για το σκοτάδι της νύχτας, αλλά και στα 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση, το θρίλερ αυτό παρακολουθεί την υπόθεση που απασχόλησε δύο αμερικανικές προεδρικές κυβερνήσεις για περισσότερο από μία δεκαετία και, τελικά, χρειάστηκε μία μικρή ελίτ ομάδα πρακτόρων της CIA, για να τερματίσει αυτό το κυνηγητό, εντοπίζοντας τον πιο γνωστό τρομοκράτη σε ένα μυστηριώδες οίκημα, στο Πακιστάν.

Η ταινία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αμερικανική Γερουσία, η οποία κατηγόρησε τη CIA για δημοσιοποίηση κρατικών μυστικών και ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο παραχώρησής τους. Η απάντηση ήταν: «εμείς κάναμε απλώς το καθήκον μας».

Έχοντας αποσπάσει το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Νέας Υόρκης και τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Τζέσικα Τσαστέιν, η ταινία διαθέτει, επίσης,  στο καστ της τους Τζόελ Έγκερτον, Σκοτ Άντκινς, Μαρκ Στρονγκ, Τζένιφερ Έλε, Κρις Πρατ, Τέιλορ Κίνεϊ, Κάιλ Τσάντλερ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Φρανκ Γκρίλο, Μαρκ Ντιπλάς, Στίβεν Ντιλέιν, Τζέισον Κλαρκ και Τζέιμς Γκαντολφίνι.

«Μαθήματα ενηλικίωσης»

Εμπνευσμένο από μια αληθινή ιστορία, το δράμα του Μπεν Λέβιν, σαν ένα μίγμα γέλιου και δακρύων, περιγράφει την ιστορία ενός 38χρονου ποιητή, που έχει μείνει τετραπληγικός, λόγω πολιομυελίτιδας,  και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι. Όταν αποφασίζει πως θέλει να γευτεί σωματικά τον έρωτα, ο ιερέας του και μία «ειδική» θεραπεύτρια τον βοηθούν να ικανοποιήσει την επιθυμία του.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς, ενώ τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν αναλάβει ο Τζον Χοκς, ο - υποψήφιος για Όσκαρ - Γουίλιαμ Μέισι και η - βραβευμένη με Όσκαρ και υποψήφια για Όσκαρ β΄ γυναικείου ρόλου για αυτήν την ερμηνεία - Έλεν Χαντ. 

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο της ταινίας, προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτό το δύσκολο θέμα, αφού και ο ίδιος είχε προσβληθεί στην ηλικία των έξι ετών από πολιομυελίτιδα, η οποία του έχει αφήσει κινητικά προβλήματα.

«Λόρενς για πάντα»

Ο 23άχρονος προκλητικός καναδός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Ξαβιέ Ντολάν, μετά τα πολυβραβευμένα «Σκότωσα τη μητέρα μου» και «Φανταστικές αγάπες», επανέρχεται με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών, το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Τορόντο και συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ του Λονδίνου.

Η αισθηματική αυτή ταινία - με τους Μελβίλ Πουπό και Σουζάν Κλεμάν - πηγαίνοντας στη δεκαετία του ’90, επιχειρεί μία ανατρεπτική προσέγγιση του δικαιώματος στη διαφορετικότητα και την ατομική ελευθερία, μέσα από μια ιστορία αγάπης που καταρρίπτει κάθε ταμπού, αφού ένας νεαρός φιλόλογος, ο οποίος ζει μια παθιασμένη ερωτική σχέση με τη γυναίκα της ζωής του, αποφασίζει να της εκμυστηρευτεί ότι θέλει να ντύνεται με γυναικεία ρούχα.

Ο νεαρός σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, παρακολουθώ την ταινία και βλέπω την παιδική μου ηλικία να παίζεται κρυφά. Ξεκαθαρίζω ότι δεν θέλω να γίνω γυναίκα, και η ταινία μου είναι ένας φόρος τιμής στην ύστατη ιστορία αγάπης: τη φιλόδοξη, την ακατόρθωτη, την αγάπη που θέλουμε να είναι συνταρακτική, ανεξάντλητη, την αγάπη για την οποία δεν τολμάμε να ελπίζουμε, την αγάπη που μόνο ο κινηματογράφος, τα βιβλία και η τέχνη μάς παρέχουν, και ένας φόρος τιμής στην περίοδο της ζωής μου, πριν γίνω σκηνοθέτης, που έπρεπε να γίνω άντρας».

«Ο έρωτας της βασίλισσας»

Το ιστορικό δράμα του – ελληνικής καταγωγής - δανού σκηνοθέτη Νικολά Αρσέλ είναι η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία που συνέγραψε με τον Ράσμους Χέιστερμπεργκ και βασίζεται σε ένα πραγματικό σκάνδαλο, που συντάραξε την κοινωνία της Δανίας του 18ου αιώνα.

Με τους Μαντς Μίκελσεν, Αλίσια Βικάντερ και Μίκελ Μπόε Φόλσγκαρντ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τη μουσική του - βραβευμένου με Όσκαρ -  Γκάμπριελ Γιαρντ, η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, ενώ απέσπασε τα βραβεία α΄ ανδρικού ρόλου και σεναρίου στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

Η νεαρή βασίλισσα  Καρολίν Ματίλντ, παντρεμένη με έναν ψυχικά διαταραγμένο βασιλιά, ερωτεύεται τον γιατρό της αυλής, και μαζί ξεκινούν μια επανάσταση που θα αλλάξει για πάντα ένα ολόκληρο έθνος.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης