Σε έξαρση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 20/2 έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι, ενώ σε ΜΕΘ νοσηλεύθηκαν 42 περιστατικά. Οι περισσότεροι από τους εν λόγω ασθενείς πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α Η1Ν1 2009 και είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σε έξαρση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό τα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι τις 20/2 έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι, ενώ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύθηκαν 42 περιστατικά.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου η χώρα βρίσκεται σε φάση υψηλής δραστηριότητας της γρίπης.
Συγκεκριμένα όπως διευρκινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι την 20η Φεβρουαρίου 2013, 42 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (15 συνεχίζουν να νοσηλεύονται), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 12 θάνατοι.
Η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, πάσχουν από γρίπη Α και κυρίως από το πανδημικό στέλεχος της γρίπης Α Η1Ν1 2009. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί παρά το γεγονός πως ήταν υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στην χώρα για τις επόμενες εβδομάδες και κατά συνέπεια αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων. Η επανεμφάνιση του πανδημικού στελέχους μπορεί να σχετιστεί με αυξημένο αριθμό σοβαρών περιστατικών ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί.
Η μετάδοση του ιού, σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην χώρα αυτήν την περίοδο, γι αυτό επιβάλλεται η προσοχή όσον αφορά την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι:
i. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος. Επισημαίνουμε την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
ii. Η έγκαιρη χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 2 ημέρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζουμε ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές. (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. www.keelpno.gr). Λόγω της επανεμφάνισης του πανδημικού στελέχους οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.
iii. Η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός ενθαρρύνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες εφέτος (περισσότερες πληροφορίες για γρίπη στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ www.keelpno.gr). Επιπρόσθετα, συστήνεται ιδιαιτέρως ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.