Με κύριο αίτημα την «ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών» χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Με κύριο αίτημα την «ακύρωση των μνημονιακών πολιτικών» χιλιάδες εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η συμμετοχή των εργαζομένων στις σημερινές κινητοποιήσεις ήταν μαζική και σε πολλούς εργασιακούς χώρους η συμμετοχή στην απεργία υπήρξε καθολική, ενώ όπως εκτιμά η ΑΔΕΔΥ, το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος έδωσαν πάνω από 200.000 άτομα.
Από τις 11.00 το πρωί εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.
«Η παραδοχή του λάθους δεν τους ξεπλένει. Δεν έκαναν ένα απλό υπολογιστικό λάθος. Κατέστρεψαν έναν ολόκληρο λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Σημείωσε επίσης ότι «όσο η αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικα συνεχίζεται, ο κόσμος της εργασίας είναι υποχρεωμένος να μαζεύει όλες τις αντοχές του και να αγωνίζεται».
Να συνεχίσουν τον αγώνα «κατά της πολιτικής που καταστρέφει την οικονομία και την κοινωνία» κάλεσε τους εργαζόμενους ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Τσικρικάς.
Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων έδωσε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο ελληνικός λαός «μόνο αν πάρει την τύχη στα χέρια του και μόνο με τη δική του πλάτη θα μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο».
«Η περίοδος της εικονικής ευφορίας για την κυβέρνηση έλαβε τέλος. Όσοι πίστεψαν τον Ιούνιο ότι ο Σαμαράς θα κάνει διαπραγμάτευση, ακόμα περισσότερο όσοι έδωσαν πίστωση χρόνου τον Δεκέμβρη πιστεύοντας ότι με τη δόση θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα. Με απλήρωτους λογαριασμούς, με κομμένους μισθούς και κομμένες συντάξεις, με κλειστά μαγαζιά και χαμένες δουλειές», παρατήρησε.
«Λύση απ΄ αυτή την καταστροφή δεν μπορεί να υπάρξει με μνημόνιο, παρά μονάχα με δημοκρατία, ανεξαρτησία, και δίκαιη ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο των σημερινών κινητοποιήσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέδωσαν κοινό ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν την «αδιέξοδη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική» που «έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Ζητούν παράλληλα να υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις, να μπει «φραγμός» στον «καλπασμό της ανεργίας και στην περιθωριοποίηση της κοινωνίας», να καταργηθούν «οι επιστρατεύσεις και οι κυβερνητικές συνταγματικές εκτροπές», αλλά και να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δημοσίου.
Κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι «προκειμένου να περάσει την αντιλαϊκή πολιτική της, καταφεύγει όλο και περισσότερο στον αυταρχισμό», «χρησιμοποιώντας τα δικαστήρια για την ποινικοποίηση των αγώνων, επιστρατεύοντας εργαζόμενους και απειλώντας ακόμα και με εξαφάνιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».
Στο περιθώριο των κινητοποιήσεων, σημειώθηκαν μεμονωμένες εστίες έντασης μεταξύ ομάδων νεαρών και της αστυνομίας αρχικά στην οδό Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στην περιοχή των Εξαρχείων.
Ξεχωριστή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια
Ξεχωριστή συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.
Με πανό και συνθήματα, όπως «Να ανατραπούν τα μέτρα» και «Κάτω τα χέρια από το λαϊκό εισόδημα», οι συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν κατά της οικονομικής πολιτικής. Δύο αγρότες έφτασαν μάλιστα στην Ομόνοια με τρακτέρ, για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στο σημείο έσπευσαν γερανοφόρα οχήματα της τροχαίας, προκειμένου να απομακρύνουν τα τρακτέρ.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, σε δηλώσεις της κάλεσε τον λαό «να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος ως τη ρήξη και την ανατροπή ως το τέλος. Διαφορετικά, όπως είπε, «θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο».
Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, μέσω της οδού Σταδίου. Η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ έφτασε στο Σύνταγμα, λίγο μετά τις 12.00, ενώ οι διαδηλωτές συνέχισαν την πορεία τους και διαλύονταν σιγά- σιγά, μέσω της οδού Αμαλίας.
Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας. Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της πόλης, όμως όλες κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Από τη γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε το σπάσιμο μιας βιτρίνας, πιθανότατα από πέτρα, σε κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη που βρίσκεται στην οδό Εγνατία με Αγίας Σοφίας. Ζημιές ωστόσο, σημειώθηκαν και ένα αυτοκίνητο της ΕΤ3.
Συγκεντρώσεις και στην Πάτρα
Συγκεντρώσεις και πορείες κατά της οικονομικής πολιτικής πραγματοποιήθηκαν και στην Πάτρα.
Η πρώτη, που διοργανώθηκε από το εργατικό κέντρο και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, έλαβε χώρα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, φοιτητές και αγρότες.
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, ομάδα αντιεξουσιαστών ανήρτησε πανό στην πρόσοψη του κτιρίου του εργατικού κέντρου, στο οποίο αναγράφονταν συνθήματα συμπαράστασης στους τέσσερις συλληφθέντες για την ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.
Συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, πραγματοποίησε από την πλευρά του το ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή εργαζομένων από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, φοιτητών, μαθητών και αγροτών.
Η αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, αλλά είχε διακριτική παρουσία πίσω από το μπλοκ των αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στο τέλος της πορείας του εργατικού κέντρου.
Λίγο νωρίτερα, στη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστών από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου προς την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, κάποιοι έριξαν στο οδόστρωμα μοτοσικλέτες της αστυνομίας, που βρίσκονταν επί της οδού Μαιζώνος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει συνέχεια στο περιστατικό.
Ένταση στο Ηράκλειο
Με δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, μια του Εργατικού Κέντρου και δεύτερη του ΠΑΜΕ, συμμετείχαν οι εργαζόμενοι αλλά και οι αγρότες του Ηρακλείου στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ από τις πορείες δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι εντάσεις.
Κατά την πορεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και του παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, άτομα που προέρχονται από τον αντεξουσιαστικό χώρο και είχαν παρεισφρήσει στην πορεία δημιούργησαν επεισόδια στη συμβολή των οδών Γερωνυμάκη και Δημοκρατίας, όπου ομάδα νεαρών προκάλεσε φθορές και ανέτρεψε περιπολικό της Αστυνομίας.
Στη συνέχεια, μετά από πληροφορίες για προσαγωγές, η ίδια ομάδα προκάλεσε επίσης φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, καθώς και σε ενεχυροδανειστήριο, ενώ τραυματίστηκε ελαφρά και ένας αστυνομικός.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Συνέχιση των αγώνων μέχρι την ανατροπή του σάπιου συστήματος
«Συμπαραστεκόμαστε στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους προκειμένου να διαμορφωθεί αυτό το κλίμα που θα οδηγήσει στην ανατροπή του σάπιου συστήματος που με λύσσα προσπαθούν να διατηρήσουν οι έχοντες την εξουσία», σχολίασε ο τομεάρχης Εργασίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης.
Κάλεσε επίσης όλους τους εργαζόμενους «να μη σταματήσουν να αγωνίζονται, αλλά να εντείνουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης όλων των καρεκλοκένταυρων που έχουν οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες της στο απόλυτο αδιέξοδο».
Στο μεταξύ, μέλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετείχαν στην πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν «απρόκλητη, εγκληματική» επίθεση από «ακραία στοιχεία» που υπονομεύουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν τον κρατικό μηχανισμό ότι για άλλη μια φορά αποδείχθηκε «παντελώς ανίκανος» να αντιμετωπίσει το οργανωμένο παρακράτος που δρα ανεξέλεγκτα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας. «Δεν τρομοκρατούμαστε και θα εντείνουμε ακόμα περισσότερο τον αγώνα μας», καταλήγουν.
ΚΚΕ: Ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στη συγκυβέρνηση
«Η μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νέων, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έδωσε ηχηρή και αποστομωτική απάντηση στην συγκυβέρνηση και όλους όσοι με τα ψέματα, τους εκβιασμούς και τον αυταρχισμό επιδιώκουν να γονατίσουν την εργατική τάξη, να αλυσοδέσουν το λαό» σχολίασε, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.
Παράλληλα, εκτιμώντας πως «τα βάρβαρα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα και η καταστολή θα κλιμακωθούν, το ίδιο και η επιχείρηση εξαπάτησης και παγίδευσης του λαού», υπογράμμισε την ανάγκη « κατεπειγόντως να γίνει τώρα πιο ορμητική, αποφασιστική και συνειδητή η συμμετοχή όλων των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων στον αγώνα, στην οργάνωση της πάλης πρώτα από όλα στους τόπους και τους κλάδους δουλειάς, στις λαϊκές συνοικίες, στα χωριά».
ΛΑΟΣ: Αν διαμαρτύρονταν τραπεζίτες, τα αιτήματά τους θα είχαν ικανοποιηθεί
«Η Ελλάδα βράζει και η τριμερής κυβέρνηση απλώς απολαμβάνει το θέαμα. Αν τύχαινε, όμως, να διαμαρτυρηθούν π.χ. τραπεζίτες, ολιγάρχες και παράσιτα, τα αιτήματα τους θα είχαν προ πολλού ικανοποιηθεί...» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ