Την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου σε μνημείο θυμάτων της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία πραγματοποίησε ο Ντ. Κάμερον.
Την πρώτη επίσκεψη βρετανού πρωθυπουργού σε μνημείο θυμάτων της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Ινδία πραγματοποίησε ο Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επισκέφτηκε το Αμριτσάρ, στο κρατίδιο της Πουντζάμπ, την τρίτη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην ασιατική χώρα.
Στη συγκεκριμένη τοποθεσία, εκατοντάδες συγκεντρωμένοι ινδοί διαδηλωτές είχαν δεχθεί τα φονικά πυρά βρετανών στρατιωτών το 1919.
Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε τη σφαγή του Αμριτσάρ «επαίσχυντο κομμάτι της βρετανικής ιστορίας».
Αφήνοντας το γραπτό αποτύπωμά του στο βιβλίο συλλυπητηρίων, πρόσθεσε πως «δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστούν τα γεγονότα τα οποία συνέβησαν σε αυτό τον τόπο».
Δεν αναμένεται, ωστόσο, να απολογηθεί δημοσίως εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας για τα γεγονότα του 1919, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις τις οποίες έχει δεχτεί.
Η σφαγή είχε λάβει χώρα στους κήπους της Τζαλιανγουάλα Μπαγκ, στις 13 Απριλίου του 1919.
Οι βρετανικές αποικιακές αρχές είχαν επιβάλει απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων και ένας στρατηγός είχε σταλεί για να διατάξει την διάλυση του πλήθους.
Χωρίς προειδοποίηση, ο βρετανός αξιωματούχος είχε φράξει τις εξόδους και είχε διατάξει τους οπλίτες να ανοίξουν πυρ.
Ο απολογισμός των θυμάτων αμφισβητείται ακόμη και σήμερα, καθώς οι αποικιακές αρχές είχαν καταμετρήσει 379 νεκρούς, ενώ οι Ινδοί τοποθετούν τον αριθμό τους περίπου στους 1000.
Πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν εκφράσει τα συλλυπητήριά τους και στο παρελθόν, ο Ντέιβιντ Κάμερον ωστόσο είναι ο πρώτος ο οποίος επισκέπτεται το σχετικό μνημείο.