Κόσμος
Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 11:35

Κίνα : Νοσηλεύτρια υπέκυψε από τον ιό του SARS

Μιά 47χρονη νοσηλεύτρια σε νοσκομείο του Χονγκ Κογκ υπέκυψε σήμερα στη νόσο της άτυπης πνευμονίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Πρόκειται γιά την Λάου Καμ Γιονγκ,μητέρα δύο παιδιών, που υπέκυψε στη νόσο SARS από την οποία είχε προσβληθεί τον περασμένο μήνα. Η Λάου είχε αφοσιωθεί στην περίθαλψη ασθενών που έπασχαν από το Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο.

Η 47χρονη νοσηλεύτρια είναι η δεύτερη εργαζόμενη στο νοσοκομείο Γιουνάιτεντ Κρίστιαν,που υποκύπτει στον φονικό ιό. Η συνάδελφός της Τανγκ Χενγκ Μέιλ είχε χάσει τη ζωή της από την άτυπη πνευμονία στις 15 Μαίου. Συνολικά τέσσερα μέλη νοσηλευτικού προσωπικού στο Χονγκ Κογκ έχουν χάσει τη ζωή τους από τη θανατηφόρο νόσο.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά τις οικογένειες των τεσσάρων μελών του νοσηλευτικού προσωπικού που έπεσαν θύματα του ιού της άτυπης πνευμονίας, αποζημιώνοντας κάθε οικογένεια με 400.000 δολάρια.

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν εμβόλιο ενάντια στον ιό της άτυπης πνευμονίας, το οποίο θα δοκιμάσουν πάνω σε ζώα.

Ο Γκουαν Σι, βοηθός μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η ομάδα θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε πιθήκους. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε με σιγουριά πότε το εμβόλιο θα είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό στους ανθρώπους», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν μπορούμε ακόμη να ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα πειράματα».

Ο Γκουάν ανέφερε ότι οι επιστήμονες έχουν κάνει ήδη καλλιέργεια του ιού της άτυπης πνευμονίας στα εργαστήρια.

Οι επιστήμονες δηλώνουν πάντως ότι θα χρειαστούν χρόνια πριν ένα τέτοιο εμβόλιο είναι έτοιμο να διατεθεί στην αγορά. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υποστήριξαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ίσως ο ιός να μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσψ της θιβετιανής γάτας, αγαπημένο φαγητό εδώ και αιώνες για πολλούς ανθρώπους στην Νότια Κίνα.

Τα πειράματα έδειξαν ότι τα μικρόβια που βρέθηκαν στο εξωτικό ζώο είναι παρόμοια με αυτά που εντοπίστηκαν σε ασθενείς του ιού της άτυπης πνευμονίας.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Υγεία προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα ότι η θιβετιανή γάτα είναι ξενιστής του SARS.