Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 10:30

Εισβολή χάκερ σε συστήματα της Apple

«Ένα "σκουλήκι" (worm) στο "μήλο" (Apple)» είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα χιουμοριστικά σχόλια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν από χάκερ υπολογιστές της Apple.

«Ένα "σκουλήκι" (worm) στο "μήλο" (Apple)» είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα χιουμοριστικά σχόλια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με την επίθεση που δέχτηκαν από χάκερ υπολογιστές της Apple.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, πρόκειται για τους ίδιους εισβολείς που παραβίασαν τα συστήματα του Facebook, οι οποίοι παραβίασαν «περιορισμένο» αριθμό μηχανημάτων, χωρίς – πάντα σύμφωνα με την Apple- να έχει υπάρξει κλοπή δεδομένων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα κυκλοφορήσει ένα update για την προστασία των πελατών της απέναντι στο malware που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίθεσης. Όπως αναφέρθηκε, το τρωτό σημείο βρισκόταν στο Java plug-in για browsers. Το αποτέλεσμα ήταν η μόλυνση ενός μικρού αριθμού υπολογιστών στο δίκτυο της Apple, οι οποίοι εντοπίστηκαν και απομονώθηκαν γρήγορα.

Το ίδιο malware φέρεται να έχει χρησιμοποιηθεί και σε επιθέσεις εναντίον άλλων εταιρειών, ενώ η Apple έχει ανακοινώσει πως λαμβάνει μέτρα για την «θωράκιση» των χρηστών από τρωτά σημεία στην γλώσσα προγραμματισμού Java, που πάσχει από πληθώρα κενών ασφαλείας.

Παράλληλα, συνεργάζεται με τις αρχές για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ έχουν εκφραστεί υποψίες για κινεζική προέλευση, μία ημέρα μετά την κυκλοφορία της αναφοράς της αμερικανικής εταιρείας ασφαλείας Mandiant σχετικά με την περιβόητη «Μονάδα 61398» του κινεζικού στρατού, η οποία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά δραστήρια σε επιχειρήσεις κυβερνοκατασκοπείας.

Στον κόσμο της ασφάλειας διαδικτύου, ωστόσο, υπάρχουν έντονες ανησυχίες, καθώς το συγκεκριμένο κενό ασφαλείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση συστημάτων τόσο PC όσο και Mac. Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας είχε προειδοποιήσει σχετικά με την εν λόγω «αχίλλειο πτέρνα» τον προηγούμενο μήνα, η οποία χρησιμοποιήθηκε και για την επίθεση κατά του Facebook.

Τον Απρίλιο του 2012, η Apple είχε κυκλοφορήσει επίσης ένα «εργαλείο» για την αντιμετώπιση του trojan «Flashback», που εκτιμάται πως είχε μολύνει 600.000 υπολογιστές Mac. Στο παρελθόν τα συστήματα της εταιρείας θεωρούνταν ως ασφαλή από ιούς, καθώς οι περισσότεροι δημιουργοί ασχολούνταν με ιούς για PC, ωστόσο η κατακόρυφη άνοδος της εταιρείας τα τελευταία χρόνια το έχει αλλάξει αυτό.