Περιβάλλον
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 09:40

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για το κυνήγι φυσικών πόρων στην Αρκτική

Την ανάγκη η Αρκτική να προστατευθεί από το κυνήγι φυσικών πόρων, στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ενεργειακοί όμιλοι, επισήμανε ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

Την ανάγκη η Αρκτική να προστατευθεί από το κυνήγι φυσικών πόρων, στο οποίο έχουν επιδοθεί οι ενεργειακοί όμιλοι, επισήμανε ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το λιώσιμο των πάγων έχει πυροδοτήσει ένα κυνήγι για τα φυσικά καύσιμα που ευθύνονται για το ίδιο το λιώσιμο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP Αχίμ Στάινερ.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την ανασκόπηση του UNEP για το 2012, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνόδου για το περιβάλλον, στο Ναϊρόμπι. Η υπηρεσία του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης για την ανησυχητική αύξηση των θανατώσεων ελεφάντων και ρινόκερων, καθώς και τα ακραία φαινόμενα που «σημάδεψαν» το περασμένο έτος, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το UNEP, το καλοκαίρι του 2012, οι πάγοι στην Αρκτική κάλυπταν έκταση 3,4 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, 18% μικρότερη σε σχέση με το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του 2007 και 50% μικρότερη σε σχέση με το μέσο όρο των δεκαετιών του 1980 και του 1990. Ενδείξεις συρρίκνωσης των πάγων κατεγράφησαν επίσης σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στη Γροιλανδία.

«Η αλλαγή περιβαλλοντικών συνθηκών στην Αρκτική, η οποία συχνά θεωρείται βαρόμετρο για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, εμπνέει ανησυχία εδώ και καιρό, όμως μέχρι στιγμής αυτή η αφύπνιση δεν έχει μεταφραστεί στην άμεση λήψη μέτρων», σημείωσε ο κ. Στάινερ.

«Οι βεβιασμένες ενέργειες για την εκμετάλλευση τεράστιων κοιτασμάτων θα έχουν επιπτώσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή από όλες τις χώρες, με δεδομένες τις παγκόσμιες συνέπειες και τα ζητήματα που διακυβεύονται», προειδοποίησε προσθέτοντας ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην Αρκτική θα μπορούσαν να απειλήσουν ευάλωτα οικοσυστήματα.

Η υπηρεσία γεωλογικών ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών υπολογίζει ότι στην Αρκτική βρίσκεται το 30% των άγνωστων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου, παγκοσμίως. Ήδη αρκετές εταιρείες ετοιμάζονται για γεωτρήσεις σε περιοχές, όπου ο πάγος έχει υποχωρήσει, παρά τους κινδύνους, τις τεχνικές δυσκολίες και το τεράστιο κόστος.

Το UNEP κάλεσε τις οκτώ χώρες του Αρκτικού Συμβουλίου να διασφαλίσουν ότι τυχόν εκμετάλλευση αυτών των πόρων θα γίνει με υπεύθυνο τρόπο, αφού αξιολογήσουν τους κινδύνους για τα οικοσυστήματα και τους πληθυσμούς. Τόνισε επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί πάντοτε ο περιορισμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.