Περιβάλλον
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013 09:37

Βρετανία: Αιολική ενέργεια από... φυλακές

Μια φυλακή στο Κεντ της Βρετανίας έκανε τα αποκαλυπτήρια δύο ανεμογεννητριών που θα την βοηθήσουν να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και, στο μέλλον, το αποτύπωμά της.

Μια φυλακή στο Κεντ της Βρετανίας έκανε τα αποκαλυπτήρια δύο ανεμογεννητριών που θα την βοηθήσουν να μειώσει το λειτουργικό της κόστος και, στο μέλλον, το αποτύπωμά της.

Στο πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου Δικαιοσύνης με την εταιρεία Partnerships for Renewables (PfR), δύο ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 4,6MW τοποθετήθηκαν στο σύμπλεγμα του σωφρονιστικού καταστήματος του Στάντφορντ Χιλ, στη νήσο Σέπεϊ, ανοιχτά του Κεντ.

Μέρος των χρημάτων από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται, θα αποδίδεται στην ίδια τη φυλακή. Μάλιστα δεν αποκλείεται μελλοντικά να εγκατασταθεί και γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ανεμογεννητριών και του ιδρύματος, έτσι ώστε οι εγκαταστάσεις να έχουν και οικονομικό όφελος από αυτές.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο βουλευτής των Συντηρητικών Γκόρντον Χέντερσον, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή, δηλώνοντας «μεγάλος υποστηρικτής της ανανεώσιμης ενέργειας, όχι μόνο επειδή έχει οφέλη για το περιβάλλον, αλλά επειδή πιστεύω ότι, μακροπρόθεσμα, είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας».

Κατά το Χέντερσον, σε αντίθεση με άλλα πρότζεκτ αιολικής ενέργειας στη Βρετανία, αυτή τη φορά δεν υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά κατοίκων, κάτι που απέδωσε εν μέρει στην υπόσχεση της PfR ότι θα διοχετεύει πάνω από 11.000 ευρώ το χρόνο σε διάφορα προγράμματα προς όφελος της τοπικής κοινότητας.

Επιπλέον, ο όμιλος δεσμεύτηκε να «τρέξει» πρόγραμμα για την προστασία των πτηνών του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών, δηλαδή για περίπου 25 χρόνια.