Δικαίωμα να συνεχίσει την παραγωγή συγκεκριμένων τύπων κρέατος ανέκτησε η γαλλική εταιρεία Spanghero, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου με σήμανση βοδινού.
Το δικαίωμα να συνεχίσει την παραγωγή και επεξεργασία συγκεκριμένων τύπων κρέατος ανέκτησε η γαλλική εταιρεία επεξεργασίας κρέατος Spanghero, καθώς η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της άρθηκε μερικώς.
Η εταιρεία θα μπορεί στο εξής να παράγει κιμά, λουκάνικα και έτοιμα γεύματα, θα συνεχίσει ωστόσο να της απαγορεύεται η συσσώρευση κατεψυγμένου κρέατος.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα στην αφαίρεση της άδειας της Spanghero, κατηγορώντας την εταιρεία ότι πωλούσε εν γνώσει της κρέας αλόγου με ψευδή σήμανση κρέατος βοδινού.
Η Spanghero αρνείται τις κατηγορίες.
Την απόφαση έλαβε σήμερα ο γάλλος υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ.
Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στο 80% των αποθεμάτων κρέατος της εταιρείας, ενώ απομένει ο έλεγχος στο υπόλοιπο 20%.
Η πλήρης έκθεση με τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή.
Συνδικαλιστές εκπρόσωποι των περίπου 300 εργαζόμενων στην επιχείρηση είχαν δηλώσει ότι η ανάκληση της άδειας της επιχείρησης σήμαινε άμεσο κίνδυνο για την ύπαρξή της, άρα και για τις θέσεις εργασίας.
Η γαλλική κυβέρνηση υπολογίζει ότι η πώληση κρέατος αλόγου ως βοδινού πιθανότατα διήρκεσε έξι μήνες και αφορά συνολικά 750 τόνους κρέατος.
Η Spanghero εισήγαγε κρέας από τη Ρουμανία και το μεταπωλούσε στην εταιρεία Comigel, η οποία παρήγαγε έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα στο εργοστάσιό της στο Λουξεμβούργο.
Ο υπουργός Καταναλωτικών Υποθέσεων της Γαλλίας Μπενουά Αμόν έχει δηλώσει ότι το κρέας είχε φύγει από τη Ρουμανία με ξεκάθαρη και ορθή σήμανση για την προέλευσή του από άλογο.