Κοινωνία
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 17:41

Κάλεσμα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για συμμετοχή στη γενική απεργία

Σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως καλούν τους εργαζομένους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με στόχο «την απόκρουση των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών μέτρων αλλά και των αυταρχικών κυβερνητικών συμπεριφορών».

Σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της Τετάρτης και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως καλούν τους εργαζομένους η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με στόχο «την απόκρουση των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών μέτρων αλλά και των αυταρχικών κυβερνητικών συμπεριφορών». Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

«Απεργούμε και αγωνιζόμαστε για την Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για την ανεργία, για να υπάρξουν δουλειές για όλους, για να διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι διεκδικούμε αύξηση μισθών και συντάξεων, μείωση τιμών, απαγόρευση απολύσεων και όχι απεργιών» σημειώνει η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Η ΑΔΕΔΥ καταφέρεται με δριμύτητα κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας πως «οι νέες απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα είναι προ των πυλών» και ειδικότερα «αποτελούν συνέχεια της διαδικασίας της "εφεδρείας", της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, καθώς και των απολύσεων των διοικητικών υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αορίστου Χρόνου».

Όπως σημειώνει, «με όχημα, αυτή τη φορά, τη διαδικασία αξιολόγησης Δημοσίων Υπηρεσιών  και Δομών του Κράτους, προχωρούν σε καταργήσεις  και συγχωνεύσεις Υπηρεσιών και απολύσεις εργαζομένων. Η Συγκυβέρνηση είναι έτοιμη να απολύσει 25.000 Δημοσίους Υπαλλήλους -τους μισούς μέχρι τον Ιούνιο- περικόπτοντας μέχρι και 50% των θέσεων εργασίας σε πολλές από τις Δομές του Δημοσίου Τομέα».

Παραλύει ο τομέας της Υγείας

Λόγω της απεργίας, την Τετάρτη θα παραλύσει ο τομέας της Υγείας.

Τα Δημόσια Νοσοκομεία, οι Προνοιακές Μονάδες, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας καθώς νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία συμμετέχουν στην 24ωρη κινητοποίηση.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) διεκδικεί «ανατροπή της ανθυγιεινής μνημονιακής πολιτικής, δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό σύστημα υγείας με πλήρη κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των πολιτών, στελέχωση των Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό και ικανοποιητικές αποδοχές για τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς και ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και άμεση εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών».
 
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στην απεργία και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται.

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) διεκδικεί «την υπεράσπιση των Δημοσίων και Κοινωνικών Αγαθών, την ανατροπή των πολιτικών που θέτουν σε Διαθεσιμότητες και Απολύσεις τους Δημοσίους Υπαλλήλους, των πολιτικών που υποβαθμίζουν το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, των πολιτικών που Συγχωνεύουν και Καταργούν Νοσοκομειακές και Προνοιακές Μονάδες, δημοσιεύοντας νέους αναχρονιστικούς οργανισμούς, την επαρκή χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και Προνοιακών Μονάδων και την εξόφληση των δεδουλευμένων νυχτερινών, αργιών.

Προσυγκέντρωση των υγειονομικών θα γίνει έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 10.30 την Τετάρτη.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία ανακοίνωσαν και οι 6.000 οδοντίατροι της Αθήνας (ιδιώτες και συνεργαζόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ).

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής διαμαρτύρεται «για τα δυσβάστακτα φορολογικά μέτρα που οδηγούν τον κλάδο στη εξαθλίωση, για την υποβάθμιση της Οδοντιατρικής και την αδιαφορία της πολιτείας στα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου όπως είναι η παράνομη άσκηση, η διαφυγή επιστημονικού δυναμικού και η έλλειψη οποιουδήποτε προληπτικού μέτρου για την βελτίωση της στοματικής υγείας του πληθυσμού».

Απεργούν και οι εκπαιδευτικοί

Την Τετάρτη απεργούν και οι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης και οι δάσκαλοι των δημόσιων σχολείων. «Οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για: να ανατρέψουμε την πολιτική των μνημονίων κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και των εφαρμοστικών τους νόμων, που πλήττουν τους εκπαιδευτικούς αλλά  και όλους τους εργαζόμενους, τη δημόσια  εκπαίδευση αλλά και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες κ.λπ.)», τονίζει η ΟΛΜΕ στην ανακοίνωσή της.

Ζητεί μεταξύ άλλων κατάργηση του Βαθμολόγιου - Μισθολόγιου (ν.4024/11), ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη και απόσυρση του ΠΔ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. «Όχι στη μείωση των δαπανών για την παιδεία. Όχι στις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) συμμετέχει στην απεργία «ενάντια στις πολιτικές των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων στο Δημόσιο, ενάντια στη συνεχή υπονόμευση των Δημόσιων Υπηρεσιών, στη δραματική μείωση των συντάξεων και τη συνεχιζόμενη αφαίμαξη των εισοδημάτων μας».

Κάλεσμα της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ καλεί τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση.

Τους καλεί να δώσουν το παρών στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και να «διαδηλώσουν κατά της σκληρής και αδιέξοδης πολιτικής της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας, των απολύσεων και των διαθεσιμοτήτων, της διαρκούς συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα και της υπονόμευσης του κράτους πρόνοιας που υλοποιούνται με την εφαρμογή ενός εξοντωτικού μνημονίου, που ακόμα και οι ίδιοι εμπνευστές του ομολογούν τώρα ότι ήταν λάθος».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν την Τετάρτη τα πλοία, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), στην 24ωρη απεργία. Προβλήματα και στην εμπορική λειτουργία των λιμανιών καθώς εκτός της ΠΝΟ στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών και Αρχιεργατών ΟΛΠ, όπως και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών πλοίων (ΠΕΠΡΝ).

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΝΟ ζητεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την άρση της πολιτικής επιστράτευσης που έχει επιβληθεί στους έλληνες ναυτεργάτες, καθώς και την ανάκληση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με το οποίο -όπως υποστηρίζει- επέρχονται ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των ναυτικών.

Ανάλογη ανακοίνωση εν όψει της απεργίας της 20ης Φεβρουαρίου εξέδωσαν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 στον Πειραιά, στην Πλατεία Καραϊσκάκη. 

Από την πλευρά της, η ΟΜΥΛΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, το οποίο όπως καταγγέλλει είναι ενταγμένο στην πολιτική ξεπουλήματος των λιμανιών και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Όπως υπογραμμίζει, η κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των λιμανιών στην ανάπτυξη του εμπορίου, του τουρισμού, των μεταφορών, της οικονομίας γενικότερα, άγεται και φέρεται από κάθε λογής συμφέροντα που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα λιμάνια.

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει ο ΟΜΥΛΕ, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους μονομετοχικούς Οργανισμούς Λιμένων «σφαγιάζονται», ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ και ΟΛΘ καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις που οδηγούν «στο τραγελαφικό φαινόμενο» να μειώνονται οι αποδοχές και να αυξάνεται η δουλειά στα λιμάνια.

Στις κινητοποιήσεις ΟΤΟΕ και ΟΙΥΕ

Τη συμμετοχή της στην απεργία ανακοίνωσε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), κατά «της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών της εξαθλίωσης και του εμπαιγμού της ελληνικής κοινωνίας που εφαρμόζουν κυβέρνηση και τρόικα».

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, η συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στην απεργία «πέρα από τους λόγους που αφορούν στη συνολική αντίσταση των εργαζομένων της χώρας, έχει και ένα διεκδικητικό περιεχόμενο, που αφορά στην υπογραφή της Κλαδικής Σ.Σ.Ε.».

Σημειώνει μάλιστα πως «πρέπει όλοι να κατανοήσουν, τη θεσμική αξία ενός αποτελεσματικού διαλόγου που θα αποκλιμακώσει κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές, οι οποίες θα έχουν ως επίκεντρο το χώρο των τραπεζών και μπορούν να αποτραπούν, αν οι Τράπεζες συμβάλλουν θετικά στην υπογραφή Κλαδικής Σ.Σ.Ε.».

Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απευθύνει και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

«Βιώνουμε καθημερινά την πιο άγρια επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και στα δικαιώματά μας», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται: «Οι αντεργατικές υφεσιακές πολιτικές έχουν γιγαντώσει την ανεργία, έχουν ισοπεδώσει την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια υγεία και παιδεία και τα ασφαλιστικά μας ταμεία βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης».

«Οι μισθοί μας μειώνονται καθημερινά, οι αγώνες -πριν καν αρχίσουν- κρίνονται παράνομοι και καταχρηστικοί και οι συνάδελφοί μας επιστρατεύονται», συνεχίζει η ΟΙΥΕ.

Τα αιτήματά της μεταξύ άλλων είναι: αύξηση μισθών, συντάξεων και μείωση τιμών, απαγόρευση απολύσεων, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και κατάργηση επιστρατεύσεων.

«Σε μαζική και δυναμική συμμετοχή» στην πανελλαδική 24ωρη απεργία καλεί με μήνυμά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης τους διπλωματούχους μηχανικούς.

Όπως τονίζει, «οι διπλωματούχοι μηχανικοί ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στη συνεχιζόμενη αδιέξοδη πολιτική, η οποία επιβάλλεται από την "τρόϊκα" για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, ενάντια στα αντιλαϊκά, αντικοινωνικά και αναποτελεσματικά μέτρα και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι, επιπλέον, οι διπλωματούχοι μηχανικοί «αντιδρούν και διαδηλώνουν ενάντια στις εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές και τα φορομπηχτικά μέτρα, αλλά και στην ανεργία που μαστίζει τον κλάδο και η οποία, ούτε καταγράφεται, ούτε επιδοτείται».

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους προχωρούν την ίδια μέρα και οι δικηγόροι όλης της χώρας διαμαρτυρόμενοι για:

«τη στοχοποποίηση που υφίσταται συστηματικά ο κλάδος, στα πλαίσια της δήθεν αναγκαιότητας "απελευθέρωσης" του δικηγορικού λειτουργήματος, τη φορολογική αντιμετώπισή του από την Πολιτεία, κατά παράβαση των εννοιών της κοινωνικής δικαιοσύνης και της συνεισφοράς στα δημόσια βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, την πολλαπλώς πραγματοποιηθείσα αύξηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, που δυσχεραίνει σημαντικά την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη διαδικασία απονομής δικαίου, τα διαρκή προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών το χώρο της Δικαιοσύνης, δυσχεραίνοντας το έργο των συλλειτουργών της, ιδίως δε για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, τα οποία διαρκώς χρονίζουν με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους».

Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «σύσσωμοι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές κλείνουν τις λαϊκές αγορές» και καλούν σε συγκέντερωση διαμαρτυρίας στις 9.00 το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Ανάπτυξης - Εμπορίου.