Πολιτική
Τρίτη, 27 Μαΐου 2003 19:26

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (27/05/2003) Μέρος 7/7

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και άλλες φωτογραφίες από το χώρο του Flight Dolphins εδώ έχουμε ωραίες φωτογραφίες κ. Βαιανού. Μπορείτε να τις δείτε, είναι από επαγγελματία. Και άλλες έχουμε εδώ πέρα. Εδώ είναι πυροκροτητές και τα τοιαύτα. Και το πιστόλι εδώ που του έχουν φτιάξει για να βιδώνει, σιγαστήρας. Και οι χειροβομβίδες. Επεδείχθησαν και αυτές. Το σχεδιάγραμμα αυτό που μας δώσατε εσείς ,μπαίνει στην δικογραφία και έχει το λόγο ο κ. Ραχιώτης.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ένα πολύ σύντομο σχόλιο, γι’ αυτά τα δυο έγγραφα τα ιατρικά πιστοποιητικά που αφορούν τον κ. Ξηρό. Εγώ χωρίς να είμαι γιατρός αυτό όμως που μπόρεσα να συγκρατήσω ακούγοντας αυτά τα δυο πιστοποιητικά, είναι ότι ο κατηγορούμενος στο διάστημα μέχρι 30 Αυγούστου που εκδόθηκαν απ’ ότι θυμάμαι αυτά τα πιστοποιητικά, το ένα εκδόθηκε 30/8 το οφθαλμολογικό και το άλλο 2/9 πρακτικά μιλάμε για δυο μέρες διαφορά. Χωρίς να μας προσδιορίζουν αυτά τα στάδια που εξελίχθηκε η υγεία τους, με περισσότερη ακρίβεια, σε κάποιες κρίσιμες ημερομηνίες, πάντως υπάρχει ένας συνολικό συμπέρασμα που μας λένε ότι, τουλάχιστον τότε που εκδόθηκαν αυτά τα πιστοποιητικά, από άποψη όρασης, η όρασή του ήταν 2-3/10 στον έναν οφθαλμό στον άλλο πρέπει να ήταν κάτι ασήμαντο, δηλαδή κάτω του δεκάτου, αλλά δεν ξέρω πώς ακριβώς το υπολογίζουν.

Σαφώς είχε πολύ βαρύ πρόβλημα ακοής, δεν μας το προσδιορίζουν, δεν μας έχουν στοιχεία κάπου ακουογράμματος για να ξέρουμε ακριβώς τι έγινε. Το ερώτημα που μου γεννήθηκε εμένα, ακούγοντας αυτά τα δυο, είναι πώς έδινε απολογίες ένας που δεν ακούει και δεν βλέπει; Και είναι ένα ζήτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το κακό είναι ότι μίλαγε όμως.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρω πώς μιλάς και πώς συνεννοείσαι με κάποιον Ανακριτή, το πρώτο ερώτημα που τίθεται, όταν δεν ακούς?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως ο Ανακριτής γράφει αυτά που του λες μόνο και τίποτα άλλο;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και πώς το ελέγχει ο ανακρινόμενος; Απαντήστε και σ’ αυτό το ζήτημα. Πώς ελέγχει ο ανακρινόμενος ότι αυτό που γράφεται, είναι αυτό που παραληρεί ή λέει. Πώς το ελέγχει; Εγώ δεν συζητάω τώρα το παραλήρημα, εξετάζω μόνο αυτά τα δυο έγγραφα. Πώς ελέγχει ο ανακρινόμενος ότι αυτό που λέει και πιθανώς εκφράζει τη βούλησή του, γράφτηκε; Ούτε ακούει, ούτε βλέπει ακριβώς εκεί, πώς γίνεται αυτό;

Β.ΜΑΡΚΗΣ: Εννοείτε για την περίπτωση των απολογιών ενώπιον του τακτικού ανακριτού του εφέτη παρουσία του συνηγόρου του; Γιατί στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα που προσδιορίσατε, περιλαμβάνονται και αυτές οι απολογίες.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Υποθέτω ότι θα υποθέτετε ότι εννοώ τις απολογίες που δεν έγιναν παρουσία συνηγόρου. Αν θέλατε όμως να με ρωτάτε την γνώμη μου, τι έγινε με την άλλη απολογία, θα σας το πω και αυτό κάποια στιγμή. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή ότι έχουμε ένα ανακριτή και έναν ανακρινόμενο, που ο ένας δεν έχει όλες τις αισθήσεις του έτσι; Και κυρίως ο αδύνατος της εκδοχής.

Θέλω να πω το εξής ακόμα. Θέλω να πω ότι τα προβλήματα αυτού του συγκεκριμένου κατηγορούμενου, στο μέτρο που με αφορούν βεβαίως όλα αυτά, δεν ήταν μόνο αισθητηριακής φύσης. Απ’ ότι φαίνεται απ’ αυτά τα πιστοποιητικά, πρέπει να ήταν μια οξεία, οξύτατη σωματική καταπόνηση, και μιλάω για σωματική καταπόνηση, η οποία κατά την ομολογία των πολιτικών δικαστηρίων που έχουν αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, σε οριακές καταστάσεις όπως είναι βαριές νόσοι, έχει επίδραση στη συνείδηση. Ως σωματικό πρόβλημα και μόνο. Ερευνητέο κι αυτό, υπάρχει και η νομολογία σας πάνω σ’ αυτά.

Επισημαίνω ακόμα, το ότι σύμφωνα μ’ αυτό που διαβάσαμε και αν το κατάλαβα καλά, αποσωληνώθηκε ο ασθενής, δηλαδή μπορούσε να μιλάει πρακτικά, γιατί με έναν σωλήνα στο λαιμό δεν μιλάς, 4 Ιουλίου αν το κατάλαβα καλά.

Επειδή τώρα πια οι ανακριτές δίνουν και συνεντεύξεις, από τη συνέντευξη του κ. Διώτη, διάβασα ότι άρχισε την ανάκριση του συγκεκριμένου κατηγορουμένου στις 5 Ιουλίου, μετά πρόσκληση των γιατρών, αν το θυμάμαι καλά. Θα την φέρουμε και θα σας την καταθέσουμε αυτή τη συνέντευξη για να έχουμε μια πλήρη εικόνα και από την πλευρά της ανάκρισης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς το είπατε αυτό για την συνέντευξη του κ. Διώτη τι είπατε;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ότι τώρα πια οι ανακριτές δίνουν και συνεντεύξεις για το πώς έχουν κάνει την ανάκριση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για πείτε μου τι είπε;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είπε ότι άρχισε η ανάκριση στις 5 Ιουλίου, αυτό έχω συγκρατήσει. Θα την φέρουμε όμως να σας την καταθέσουμε, γιατί μπορεί να κάνω λάθος συν – πλην μιας ημέρας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 5 Ιουλίου λέτε. Αυτό όμως που διαβάσαμε λέει, ότι από την 5η ημέρα επικοινωνούσε έτσι γράφει μέσα η έκθεση που διαβάσαμε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Και εγώ λέω ακριβώς στις 5 Ιουλίου που είναι η 5η ή η 6η ημέρα, εκεί είμαστε, συν – πλην μια ημέρα δηλαδή, άρθηκε η ανάκριση του ασθενούς, που κατά το έγγραφο επικοινωνεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι έτσι γράφει εκείνο ναι.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ερευνητέο εδώ, ένας άνθρωπος ακρωτηριασμένος και αποσωληνωμένος, που όπως διαβάσαμε έκανε και κρίση άσθματος ταυτόχρονα, δεν ξέρω όλοι έχουμε συναίσθηση τι σημαίνει να μην μπορείς να ανασάνεις, με αυτή τη περιορισμένη όραση και ακοή που αναφέρουν αυτά τα έγγραφα που διαβάσατε εδώ και με αιμορραγία στον πνεύμονα που μόλις είχε αναταχθεί, αρχίζει και απολογείται για κακούργημα. Αυτό καθαυτό κατά την γνώμη μου, άσχετα από ψυχοφάρμακα που ισχυρίστηκε και που δεν είναι και δουλειά μου και δεν θέλω να μπω σε τέτοια θέματα αυτή τη στιγμή, αυτό καθαυτό θέτει ένα ζήτημα ηθικής τάξης, για την δημοκρατία μας, όπως θα μπορούσαμε να πούμε.

Κατά πόσον, ένα τέτοιο άτομο σε μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι αντικείμενο ανάκρισης, ότι και αν έχει κάνει, κατά πόσο έχουν έννοια δηλώσεις ενός τέτοιου ατόμου σε αυτές τις συνθήκες, ότι παραιτούμαι των δικαιωμάτων μου, δεν θέλω δικηγόρο, δεν θέλω να δω τη δικογραφία. Παραιτήσεις διάφορες. Και εγώ μιλάω για σωματική κατάσταση. Πάρτε ένα καρκινοπαθή σε βαριά κατάσταση έτσι; Με πόνους. Και βάλτε τον να παραιτηθεί από κάποιο δικαίωμά του, του αστικού δικαίου. Δεν ξέρω πώς θα το αντιμετώπιζαν μετά τα δικαστήρια αυτή την παραίτηση εκεί. Ή πώς αντιμετωπίζουν διαθήκες που έχουν γραφτεί σε τέτοιες καταστάσεις. Δεν ξέρω αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά αυτά τα έγγραφα και αυτή τη πλευρά και από ηθική άποψη, αλλά και από άποψη νομιμότητας από εκεί και πέρα.

Γιατί η οποιαδήποτε ανακριτική πράξη προϋποθέτει ότι και οι δυο πλευρές αυτής της διαδικασίας, ο υπάλληλος που συντάσσει την έκθεση και ο άλλος που δίνει τα στοιχεία για να συνταχθεί η έκθεση, είναι σε μια τέτοια κατάσταση που μπορεί να εκφράζουν με σοβαρότητα και με συγκρότηση, την βούλησή τους. Εφ’ ό ετάχθη η κάθε πλευρά. Πρέπει να κριθεί κατά πόσο αυτή η κατάσταση που περιγράφηκε εδώ, ήταν τέτοια, που αυτό είναι και η βάση της νομιμότητας.

Δεν ψάχνουμε τυπικές ακυρότητες. Αλλά η νομιμότητα, τελικώς έχει μια ηθική βάση. Η οποία είναι αν ο καθένας μπορεί να εκδηλώσει ότι έχει στο κεφάλι του με μια συγκρότηση που του αναλογεί. Δεν μιλάμε με την δική μου ή την δική σας συγκρότηση, αλλά μ’ αυτό που αναλογούσε στον εαυτό του. Απ’ αυτά που διαβάσατε υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις, ούτως ή άλλως θα επανέλθουμε σε αυτά.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε συμπληρωματικά σε όσα ανέφερε ο κ. Ραχιώτης θα ήθελα να υπογραμμίσω και τα εξής: Από το έγγραφο το οποίο αναγνώσατε και το οποίο μάλιστα και εγώ τώρα το άκουσα, δεν το είχα υπόψη μου, τώρα το άκουσα και το ζήτησα από το συνάδελφο και θα το έχω αύριο για να το μελετήσω, γιατί θα έχει συνέχεια. Προκύπτει επίσης το εξής σημαντικό.

Δεν έχουμε έναν άνθρωπο που αποσωληνώθηκε 5/7 παραμένοντας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ξεκίνησε η ανάκρισή του και θα δειχθεί και με την συνέντευξη που θα προσκομιστεί. Έχουμε έναν άνθρωπο που υποβάλλεται σε χειρουργικές επεμβάσεις, 11/7, 13/7, 15/ και 26/7. Σημείωνα την ώρα που αναγιγνώσκετο το έγγραφο τις ημερομηνίες όπου υπεβάλλετο σε χειρουργικές επεμβάσεις, όπου παράλληλα με την υποβολή των χειρουργικών επεμβάσεων, όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει, άκουσα όρους που δεν τους θυμάμαι να σας τους πω τώρα, γι’ αυτό θα δω το έγγραφο. Ότι ήταν υπό λοίμωξη, ότι έπαιρνε φάρμακα, όρους ιατρικούς που δεν τους ξέρω, και ενδεχομένως θα μας τους εξηγήσουν και οι γιατροί.

Κύριε Πρόεδρε τίθεται ένα τεράστιο ζήτημα. Το θέμα της ψυχικής υγείας , μάλλον της κατάστασης του ανθρώπου που πρόκειται να ανακριθεί, είναι ένα τεράστιο ζήτημα που αφορά τον θεσμό, που αφορά την δημοκρατία, τη δημοκρατία την οποία όλοι υπερασπιζόμαστε.

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, θεωρεί αυτονόητο και δεν έχει πουθενά καμία διάταξη περί του αντιθέτου, ότι αυτός που καλείται να ανακριθεί έχει ικανότητα να ανακριθεί. Και βεβαίως τάσσει ως υποχρέωση στον ανακριτικό υπάλληλο, εάν δι’ οιονδήποτε λόγο διαπιστώσει κατά το στάδιο της ανάκρισης, ότι ενδεχομένως δεν έχει καλή ψυχική υγεία, ή δεν μπορεί να προσανατολιστεί στο χώρο, δεν είναι η κατάσταση της υγείας του καλή, τον υποχρεώνει και αυτεπαγγέλτως να διορίσει και πραγματογνώμονα, να διατάξει δική του πραγματογνωμοσύνη, αυτά είναι γνωστά και είναι αυτονόητα και τα ξέρουμε όλοι μας.

Εγώ θα επικαλεστώ από το σύγγραμμα του κ. Αλεβιζόπουλου για την δικαστική ψυχιατρική, όπου αναφέρει, αξιολογεί το ζήτημα και αναφέρεται στο ζήτημα της αξιολόγησης της ψυχικής υγείας ενός κατηγορουμένου, ως τμήμα της ποινικής διαδικασίας.

Και αναφέρεται και σε μελέτες που έχουν γίνει και στο εξωτερικό, σε σχέση με τα στοιχειώδη απαραίτητα, αν ξεφύγουμε από την ικανότητα για καταλογισμό, δεν θέλω να μπούμε στο 3436, δεν είναι αυτό το ζήτημά μας εδώ, είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα και το διευκρινίζω να μην γίνει παρανόηση.

Αναφέρει λοιπόν ότι στοιχειώδης ικανότητα ενός ατόμου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ποινικής διαδικασίας, προϋποθέτει να έχει την ικανότητα να καλύπτει τις ακόλουθες στοιχειώδεις απαιτήσεις, το αναγιγνώσκω είναι 4 παράγραφοι και θα σας το δώσω κύριε Πρόεδρε.

1.Να μπορεί να κατανοήσει τους λόγους σύλληψής του, μετά την λεπτομερή ανάγνωση της απαγγελθείσης κατηγορίας.

2. Να έχει προσανατολισμό στο χώρο, στο χρόνο και στα πρόσωπα και να μπορεί να αναγνωρίσει τα σημαντικά πρόσωπα, τα οποία π.χ. συμμετέχουν στην διαδικασία της ανάκρισης. Θεωρείται στοιχειώδης υποχρέωση.

3. Να μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα, ακόμα και κατά το στάδιο της προανάκρισης, να δώσει απαντήσεις οι οποίες πιθανόν να παρανοηθούν σημαντικά, πλήττοντας την υπεράσπισή του στο Δικαστήριο.

Σε αυτό θα μου επιτρέψετε να κάνω μια παρένθεση. Ότι η παραίτηση από δικαιώματα τα οποία προβλέπει το 101, το 98, γνωρίζετε την σχετική περικοπή των προανακριτικών απολογιών, αυτό το ξερό όχι, δεν επιθυμώ να έχω δικηγόρο, δεν επιθυμώ να πάρω προθεσμία ή έχω διαβάσει την δικογραφία, μια δήλωση του Τύπου του κ. Σάββα Ξηρού, πέντε μέρες μετά την αποσωλήνωσή του, ότι έχω διαβάσει και έχω μελετήσει την δικογραφία και παραιτούμαι. Θεωρώ αυτό το ζήτημα κορυφαίο, ως προς την εγκυρότητα, πέραν της ικανότητας που είχε να δώσει καταθέσεις. Κορυφαίο ως προς την εγκυρότητα και θα το θέσω και αργότερα, όταν φθάσει εκείνη η ώρα να αναγνωστούν αυτές, αν αναγνωστούν, αν φθάσει εκείνη η ώρα.

Σας το λέω όμως ότι δεν είναι μόνο ζήτημα τυπικό ακυρότητος, είναι και ζήτημα το οποίο και όσοι έχουν ασχοληθεί μ’ αυτά τα ζητήματα, η τελευταία στοιχειώδης υποχρέωση είναι να μπορεί να κατανοήσει τις συνέπειες των απαντήσεών του.

Αυτά θεωρούνται αυτονόητα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Φέρτε τα χαρτιά να τα διαβάσουμε και εμείς με την ησυχία μας.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Αλεβιζόπουλος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

(Διαλογικές Συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αλεβιζόπουλος είναι γιατρός. Γιατί ο κ.Κοτσαλής έχει εκδώσει βιβλίο «Δικαστική Ψυχιατρική› αλλά που το βλέπει από την οπτική γωνία του νομικού, δηλαδή βλέπουμε το σταυροδρόμι που συναντώνται οι δυο επιστήμες ιατρική και νομική.

Κ.ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που σας δίνω να αναγνωστεί, διότι αναφέρονται και σε μελέτες διεθνείς που έχουν γίνει στο εξωτερικό, σε σχέση με την ικανότητα την οποία πρέπει να έχει ο οιοσδήποτε καλείται να ανακριθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ ότι θα προσέξατε όταν κατά την διάρκεια της διαδικασίας ο κ. Σάββας Ξηρός κάτι είπε, σκεφθήκαμε εάν μπορεί ο άνθρωπος να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Και γι’ αυτό φέραμε τότε τους γιατρούς, για να τους ακούσουμε. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό το ζήτημα που θέτετε εσείς από τούτο. Παράλληλο βέβαια. Τώρα είναι σε άλλη κατάσταση έχει βέβαια προχωρήσει ,είναι για το τώρα.

Επειδή ο κ. Εισαγελεύς έχει το λόγο, μετά θα πούμε. Κύριε Σάββα Ξηρό μισό λεπτό. Ο κ. Εισαγγελεύς θέλει να προηγηθείτε ελάτε.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ έκανα μια δήλωση με το 358 σχολιασμού εγγράφου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ίδιο δικαίωμα δεν λέω και εγώ;

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι κύριε Εισαγγελέα δεν το έχετε τώρα. Παραιτηθήκατε του δικαιώματός σας, εγώ που είμαι τελευταίος και δικαιούμαι τελευταίος να επηρεάζω το Δικαστήριο αυτό δεν θα το απεμπολήσω, αυτό το δικαίωμά μου. Αν θέλατε ας ασκούσατε το δικαίωμά σας, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε απαντητικό σχόλιο, ή εν γένει σχόλιο επί του εγγράφου μετά από μένα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα κάνει απαντητικό, θα κάνει το σχόλιό του.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να κάνει οποιαδήποτε δήλωση επί άλλου θέματος, αλλά ούτε απάντηση σε μένα, ούτε σχολιασμό του συγκεκριμένου εγγράφου που έχασε τη σειρά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί ο κ. Εισαγγελεύς όποτε θέλει να ζητάει το λόγο δεν μπορώ εγώ να του τον αφαιρέσω. Αλλά τελικά θα πείτε εσείς. Τελευταίος θα απαντήσετε εσείς.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι, γιατί εδώ είναι σχόλιο επί των εγγράφων, δεν είναι αγορεύσεις που κάνουμε δευτερολογίες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είναι αγόρευση τι να κάνουμε; Όποτε ζητάει ο Εισαγγελεύς ή ο διάδικος, ή θα ζητήσει τώρα ένας άλλος, θα του πω ότι ξέρεις πέρασε η ώρα σου; Εδώ δεν είπαμε ότι η δίκη να γίνει λόγω πιο συναινετικά, όποιος θέλει θα μιλάει τελευταίος.

Ι.ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πάντως, περιφρουρείται το δικαίωμα του κατηγορουμένου και του συνηγόρου του να μιλάει τελευταίος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι αυτό θα περιφρουρηθεί οπωσδήποτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε έχετε ακούσει από την πρώτη στιγμή, ότι ο διάλογος είναι η ζωή μου. Μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει εις την διάγνωση της πραγματικότητας. Και αυτό κάνω. Στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κατηγορούμενος Σάββας Ξηρός, από τις 5/7/2002, είναι σε θέση να δώσει κατάθεση. Αυτό το βεβαιώνουν οι θεράποντες ιατροί, οι οποίοι δίνουν και την έγκρισή τους.

Ο κατηγορούμενος στις 11/7 ημέρα Πέμπτη το απόγευμα στις 6.30, απολογείται, αφού του απηγγέλθη η κατηγορία. Και είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, το περιεχόμενο της απολογίας του, η αρχιτεκτονική της. Το είδος των πληροφοριών της που δίδει. Αρχίζει με τον πατέρα του, με την ζωή του, με ειρμό πλήρη. Λέει διάφορα και τελικώς λέγει για τον Τσουτσουβή, λέει για τον Μανώλη, «το 1986 κοντινό μου πρόσωπο με το ψευδώνυμο Μανώλης›?

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, πήρατε το λόγο για να κάνετε δικό σας σχόλιο πάνω σε έγγραφο που διαβάστηκε. Και διαβάζετε αυτή τη στιγμή προανακριτικές εξετάσεις κάποιου ο οποίος κατά τα δικά σας λόγια εκρατείτο παρανόμως, διότι εάν εξετάστηκε στις 5 του μήνα, χωρίς να έχει κρατηθεί, χωρίς να είναι κρατούμενος τότε πείτε μου με ποιο καθεστώς εξετάστηκε; Ήταν ικανός εκείνη την ημέρα και πώς εκρατείτο στον Ευαγγελισμό; Αλλά επειδή δεν ήρθε η ώρα να κάνουμε αυτή τη συζήτηση ζητώ από τον κ. Πρόεδρο να μην συνεχίσει να διαβάζει ο κ. Εισαγγελεύς προανακριτικές καταθέσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τις διαβάζει, τα θυμάται απέξω και τα λέει, τι να κάνω εγώ τώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε χαρίστε μου τρία δέκατα του δευτερολέπτου.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Και εν πάση περιπτώσει εάν επιθυμεί η εισαγγελική έδρα τον διάλογο επί των συνθηκών κρατήσεως του κ. Σάββα Ξηρού, νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει επιφυλαχθεί να ορίσει ημέραν, κατά την οποίαν θα καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου και οι θεράποντες ιατροί και ο τεχνικός σύμβουλος τον οποίον έχουμε ορίσει εμείς. Κατ’ αντιπαράθεση λοιπόν για να συζητήσουμε επί της ουσίας πλέον.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό σημαίνει την δύναμη αντιστάσεως την οποίαν είχε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει δηλαδή ότι ήταν μια χαρά, για να λέει αυτά τα πράγματα ήταν μια χαρά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είχε ψυχική δύναμη να αντιστέκεται?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να κάθεται να λέει για τον πατέρα του, να λέει , αυτό λέει ο κ. Εισαγγελεύς, δεν τα διαβάζει ο κ. Εισαγγελεύς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: ?το θέμα του Μανώλη, δεν θα πω τίποτα άλλο, σε τόνο τον οποίο δεν αποκαλύπτω, έχει την δύναμη αντιστάσεως, ψυχική δύναμη αντιστάσεως και δεν αποκαλύπτει. Σταματώ κ. Πρόεδρε εδώ πέρα. Ακολουθεί η συνολική 20 Ιουλίου όπου αποκαλύπτει ποταμός πληροφοριών κλπ, επί της εγκληματικής οργανώσεως. Και κύριε Πρόεδρε και κύριοι Δικασταί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, στις 9/8/2002 ενώπιον του Ειδικού Ανακριτού Εφέτου Λεωνίδα Ζερβομπεάκου, με την παρουσία του συνηγόρου του Γεωργίου Αγιοστρατίτη, κύριοι δικασταί, επιβεβαιώνει αναφερόμενος σε όσα έχει πει, ενώπιον των προανακριτικών υπαλλήλων, παρουσία και του Εισαγγελέως κ. Διώτη.

Είναι δυνατόν εγώ ο Εισαγγελεύς να διανοηθώ να αμφισβητήσω τον κ. Αγιοστρατίτη; Όχι κύριε Πρόεδρε. Και όχι μόνο αυτό. Εντός ολίγου θα αναγνώσετε το πόρισμα της ΕΔΕ στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ και θα δείτε και πιστεύω ότι θα βεβαιωθείτε, ότι ο κ. Σάββας Ξηρός είχε πλήρη την ικανότητα όλες του τις δυνάμεις, όλες του τις αισθήσεις και είναι και τα πάντα σχετικά με το περιεχόμενο των καταθέσεών του.

Κύριε Πρόεδρε, η πλευρά της υπεράσπισης έχει ένα καθήκον. Το ασκεί όπως νομίζει. Εγώ το σέβομαι. Εγώ κύριε Πρόεδρε έχω το δικό μου καθήκον. Και θα μου επιτρέψει η υπεράσπισις και το Δικαστήριο με γνώμονα την αλήθεια και την δικαιοσύνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει κύριε Εισαγγελεύ. Κύριε Βλάχο ελάτε.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επανέρχομαι σ’ αυτό που πρότεινα ήδη. Νομίζω ότι ήταν πολύ πρόωρη η τοποθέτηση αυτή, δεν ήταν σχόλιο επί εγγράφων που διαβάσαμε, αλλά ήταν αγόρευση του κ. Εισαγγελέως σε ζητήματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί ενώπιόν σας . Εγώ λοιπόν για να μην μείνουν οι εντυπώσεις, τονίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί. Τονίζω ότι οι συνθήκες δεν ήταν ακριβώς έτσι όπως τις παρουσιάζει ο κ. Εισαγγελέας, ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα νομιμότητας της προδικασίας, πάρα πολλά ζητήματα νομιμότητας της λήψης αυτών των προανακριτικών καταθέσεων.

Και ότι εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι, όταν θα έρθει η ώρα τους, θα μπορέσουμε να εκφράσουμε και εμείς τις αντιρρήσεις μας και τότε θα μπορέσει ο κ. Εισαγγελέας να έχει μια πιο πλήρη γνώμη και συγνώμη με όλο το σεβασμό δεν είναι σωστό να προτρέχουμε σε ζητήματα, τα οποία δεν έχουν εκτεθεί στο Δικαστήριό σας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε παρακαλώ για να μην υπάρχει παρεξήγησις παρακαλώ διαβάστε την έκθεση διοικητικής εξετάσεως, ή αύριο το πρωί. Αν δεν έχετε λάβει γνώση της εκθέσεως της ΕΔΕ του Ευαγγελισμού. Και θα δείτε ότι δεν θα έχετε απορίες.

Ι.ΒΛΑΧΟΣ: Την έχουμε ζητήσει, όχι μόνο το πόρισμα, αλλά όλο το φάκελο της ΕΔΕ.

Εν πάση περιπτώσει επιμένουμε κύριε Πρόεδρε, ότι εάν πρόκειται να γίνει αυτή η συζήτηση να κληθούν και οι ιατροί?

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όσοι μάρτυρες υπάρχουν, παρακαλώ και τα Μ.Μ.Ε. να πούνε να έρθουν αύριο να τελειώνουμε με τους ανθρώπους, της κατηγορίας εννοούμε.

Διακόπτουμε για αύριο το πρωί στις 9.00.