Περιβάλλον
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 14:41

Κέντρο γεωργικών ερευνών από τους Κάρλος Σλιμ, Μπιλ Γκέιτς

Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, βάσει της τελευταίας λίστας του Forbes, επένδυσαν ένα μικρό μέρος της περιουσίας τους σε κέντρο γεωργικών ερευνών, στο Μεξικό, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μέσω της ανάπτυξης και διάδοσης γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

 

Οι δύο πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, βάσει της τελευταίας λίστας του Forbes, επένδυσαν ένα μικρό μέρος της περιουσίας τους σε κέντρο γεωργικών ερευνών, στο Μεξικό, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια μέσω της ανάπτυξης και διάδοσης γενετικά τροποποιημένων σπόρων.

Χάρη στη δωρεά κυρίως του Μεξικανού Σλιμ, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, το Διεθνές Κέντρο Βελτίωσης Αραβοσίτου και Σίτου, που είναι γνωστό με το ισπανικό του ακρωνύμιο CIMMYT, θα αποκτήσει νέες ερευνητικές εγκαταστάσεις. Το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς έχει ήδη χορηγήσει στο κέντρο πάνω από 90 εκ.

«Οι νέες υποδομές, μια δωρεά του Ιδρύματος Κάρλος Σλιμ, θα επιτρέψουν στο CIMMYT να εφαρμόσει τα τελευταία γεωργικά ευρήματά του μέσω της χρήσης των πλέον πρόσφατων ψηφιακών καινοτομιών», αναφέρουν οι δισεκατομμυριούχοι σε ανακοίνωσή τους. «Το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς θα διασφαλίσει ότι αυτές οι πρακτικές και οι απαραίτητοι πόροι για την ενίσχυση της παραγωγικότητας θα φθάσουν στους αγρότες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.»

Σύμφωνα με το διευθυντή του κέντρου, Τόμας Λάμπκιν, τα εργαστήρια και τα θερμοκήπια που κατασκευάστηκαν με τη δωρεά, θα διπλασιάσουν τις δυνατότητές του, σε μια περίοδο αυξανόμενης ζήτησης για βασικά σιτηρά, μειούμενων φυσικών πόρων, νέων παρασίτων, αλλά και των επιπρόσθετων πιέσεων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, είπε, θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες σε πολλές περιοχές εάν οι μικροκαλλιεργητές δεν αποκτήσουν πρόσβαση σε ανθεκτικότερες ποικιλίες.

Ο ίδιος επιμένει ότι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί θα αποτελούν λιγότερο από το 10% του προγράμματος, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Υποστηρίζει, όμως, ότι ακόμη κι αυτό το σχετικά μικρό ποσοστό μπορεί να έχει νευραλγική σημασία σε περιπτώσεις, όπου η διαχείριση της φυσικής ποικιλομορφίας αποδειχθεί ανεπαρκής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του CIMMYT, είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα, να βρεθούν τρόποι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στη ζέστη ποικιλιών που χρησιμοποιούνται στη νότια Ασία, όπου η ζήτηση αυξάνεται και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει άνοδο μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ακόμη και στο Μεξικό, οι έρευνες του κέντρου περιορίζονται αυτή τη στιγμή στο γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, όμως οι νέες εγκαταστάσεις ανοίγουν το δρόμο για πιο αμφιλεγόμενες μελέτες, πάνω στο καλαμπόκι. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενες μεταξύ άλλων ότι θα επηρεαστούν οι τοπικές ποικιλίες.

«Μιλούν για τα μεταλλαγμένα σαν να πρόκειται για τη λύση στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα και στην ανισότητα, όμως η λύση αυτή είναι εσφαλμένη», δήλωσε στον Guardian η εκπρόσωπος του μεξικανικού παραρτήματος της Greenpeace. «Ακόμη κι αν η ενέργεια αυτή είναι αλτρουιστική, ενέχει κινδύνους. Το κράτος οφείλει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, π.χ. επενδύοντας περισσότερο στη βελτίωση των αρδευτικών συστημάτων.»