Πολιτική
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 11:29

Δίκη «17Ν» : Αρνείται το απολογητικό του υπόμνημα ο Σάββας Ξηρός

Ο Σάββας Ξηρός με δήλωσή του στο δικαστήριο, ανακάλεσε όσα είχε αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα ότι ήταν ο μοναδικός φυσικός αυτουργός όλων των ενεργειών της «17 Νοέμβρη» μετά το 1982.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι είχε προβάλει αυτόν τον ισχυρισμό προκειμένου να αναδείξει τον «παραλογισμό» του κατηγορητηρίου, το οποίο, όπως είπε, στήθηκε με βία, απειλές, βασανιστήρια, φορτώθηκε με φαντασία και στηρίχθηκε σε ψευδομάρτυρες.

Ο Σάββας Ξηρός είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δράση της οργάνωσης. «Αποδέχομαι τις επιλογές, τις αρχές, τη θεωρητική βάση και τα οράματα της οργάνωσης όπως εκφράστηκαν μέσα από τις προκηρύξεις της 17 Νοεμβρη. Αισθάνομαι περήφανος για τις πράξεις στις οποίες συμμετείχα».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μιχάλης Μαργαρίτης σχολιάζοντας τη νέα αλλαγή στάσης του Σάββα Ξηρού, είπε απευθυνόμενες στον κατηγορούμενο : «Μην νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ανόητους. Εχει σημασία η σοβαρότητα του τρόπου υπεράσπισης του κατηγορουμένου. Μετά απ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να ασχολούμεθα και πολύ με αυτόν τον άνθρωπο».

Ο Σάββας Ξηρός υποστήριξε ότι δεν υπήρχε γυναίκα στη «17 Νοέμβρη», ενώ επανέλαβε τις καταγγελίες του περί βασανιστηρίων προκειμένου να προχωρήσει στις ομολογίες του.

- Πρόεδρος δικαστηρίου : Εδώ μέσα στο δικαστήριο, σας βασάνισε κανείς, κύριε Σάββα; Κατέβηκε ο εισαγγελέας και σας βασάνισε;

- Εισαγγελέας : Είμαστε δικαστήριο νομιμότητας και απονέμουμε δικαιοσύνη.

- Σάββας Ξηρός : Εγώ είπα ότι οι αποκαλούμενες απολογίες είναι προϊόν βίας και αν τις λάβετε υπ' όψιν είναι σαν να αποδέχεστε αυτή την ανακριτική μέθοδο.

Στο δικαστήριο κατέθεσε για την υπόθεση της Ριανκούρ ο αστυνομικός κ. Βασίλης Γκιώνης, ο οποίος είχε παρακολουθήσει τη Μαρία Τσιντέρη μετά από εντολή του τότε διευθυντή της υποδιεύθυνσης δίωξης ναρκωτικών κ. Δημήτρη Αποστολόπουλου.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι είδε τη γυναίκα να πλησιάζει σε κάδο απορριμμάτων, στον οποίο, σύμφωνα με την κατάθεση του πρώην αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Στέφανου Μακρή, είχαν τοποθετηθεί τα χρήματα που δόθηκαν στην κυρία Τσιντέρη.

Ο αστυνομικός κατέθεσε ότι αμέσως μετά την άκουσε να μιλά στο τηλέφωνο, από ένα περίπτερο και με έντονο τρόπο να ζητά χρήματα.

Η δίκη συνεχίζεται.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων