Πολιτική
Τετάρτη, 28 Μαΐου 2003 12:32

Δίκη «17Ν» : Ενταση για την υπόθεση της Λουΐζης Ριανκούρ

Η υπόθεση της Λουΐζης Ριανκούρ πυροδότησε για μία ακόμη φορά την ατμόσφαιρα στη δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείο Κακουργημάτων. Ο πρόεδρος ανέγνωσε το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που διορίσθηκαν απο τον εφέτη ανακριτή κ. Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, να αποφανθούν αν η φωνή της γυναίκας που συνομιλούσε με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ και άλλους το 1993, ταυτίζεται με το δείγμα φωνής που έδωσε η κ. Μαρία Τσιντέρη πριν απο λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τους δύο πραγματογνώμονες η φωνή του 1993 ανήκει σε μία γυναίκα, η οποία όμως δεν είναι η Μαρία Τσιντέρη, συγκρινόμενη με το δείγμα που έδωσε πρόσφατα.

Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης προκάλεσε την αντίδραση υπεράσπισης και Πολιτικής Αγωγής. Η μεν υπεράσπιση ζήτησε να κληθούν εκ νέου οι τέσσερις αξιωματικοί της ΕΛΑΣ να καταθέσουν, επισημαίνοντας ότι τίθεται θέμα ηθικής τάξης.

Η Πολιτική Αγωγή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης, ενώ χαρακτήρισε μεθόδευση την εξέταση των τεσσάρων πρώην στελεχών της αστυνομίας στην παρούσα δίκη, το αντικείμενο της οποίας, όσον αφορά τη Ριανκούρ, είναι κλοπές πινακίδων και αυτοκινήτων.

Το δικαστήριο με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα κ. Χρήστου Λάμπρου απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης, κρίνοντας ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της δίκης, επιφυλασσόμενο πάντως στην περίπτωση που προκύψουν νέα στοιχεία απο την έρευνα του κ. Ζερβομπεάκου, να επανεξετάσει την υπόθεση.

Νωρίτερα, έγινε δεκτό το αίτημα της πλευράς του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου να διαβιβαστεί ο φάκελος που αφορά τη νοσηλεία του Ξηρού στον Ευαγγελισμό.

Επίσης, ο πρόεδρος θα ζητήσει την προσκόμιση στο δικαστήριο των κλειδιών που είχαν εντοπιστεί μετά την έκρηξη στον Πειραιά στον Σάββα Ξηρό και της σχετικής εργαστηριακής αξιολόγησής τους.

Στο δικαστήριο άρχισε η εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο, με πρώτη αυτήν του κ. Αθανάσιου Βαγενά, καθηγητή Πανεπιστημίου.

Ο κ. Βαγενάς, που καταθέτει ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κώστα Τέλιου, ανέφερε στο δικαστήριο την εκτίμησή του ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να ένοιωθε ένοχα που συμμετείχε στην οργάνωση και ότι αν και ήθελε δεν μπορούσε να ξεφύγει απ' αυτήν.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων