Ο πρόεδρος της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Spanghero υποσχέθηκε ότι θα διαψεύσει τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών ότι η επιχείρηση πούλησε εκατοντάδες τόνους κρέατος αλόγου με πλαστές σφραγίδες βοδινού, υποστηρίζοντας ότι γαλλική κυβέρνηση ήταν υπερβολικά βιαστική στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Ο πρόεδρος της εταιρείας επεξεργασίας κρέατος Spanghero υποσχέθηκε ότι θα διαψεύσει τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών ότι η επιχείρηση πούλησε εκατοντάδες τόνους κρέατος αλόγου με πλαστές σφραγίδες βοδινού, υποστηρίζοντας ότι γαλλική κυβέρνηση ήταν υπερβολικά βιαστική στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Οι γαλλικές αρχές κατηγόρησαν χθες για «οικονομική απάτη» την εταιρεία Spanghero, η οποία τροφοδοτεί με κρέας την εταιρεία κατεψυγμένων προϊόντων Findus, που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου, αφαίρεσαν την υγειονομική της άδεια και προανήγγειλαν τη δικαστική της δίωξη.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Κατανάλωσης της Γαλλίας Μπενουά Αμόν, η εταιρεία Spanghero γνώριζε ότι μεταπωλούσε το φθηνότερο κρέας αλόγου ως βόειο.
«Αυτή η διακίνηση κρέατος διαρκούσε εδώ και πολλούς μήνες» και αφορά ποσότητα 750 τόνων, από τους οποίους οι 550 τόνοι τροφοδότησαν τη γαλλική εταιρεία Comigel μέσω της εταιρείας Tavola, η οποία παρασκευάζει έτοιμα γεύματα και έχει έδρα το Λουξεμβούργο.
Οι 550 αυτοί τόνοι κρέατος αλόγου, η προέλευση του οποίου δεν έχει προσδιορισθεί, χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή άνω των 4,5 εκατομμυρίων προϊόντων που πωλήθηκαν από την Comigel σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και σε τουλάχιστον 28 εταιρείες, ανάμεσά τους και η Findus, σύμφωνα με την γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος. Η εταιρεία Comigel δικαιολογήθηκε χθες ανακοινώνοντας ότι η απάτη ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί.
Ο γάλλος υπουργό Κατανάλωσης Μπενουά Χαμόν, ο οποίος έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για το θέμα, αναγνώρισε ότι η εταιρεία Comigel εξαπατήθηκε, ωστόσο δήλωσε ότι η γαλλική εταιρεία ευθύνεται για αμέλεια στους ελέγχους που έπρεπε να διεξαγάγει στο εργοστάσιό της στο Λουξεμβούργο.
Ο πρόεδρος της Spaghero Μπαρτελεμί Αγκέρ δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ότι δεν γνωρίζει ποιός βαρύνεται με την απάτη, «αλλά σίγουρα όχι εμείς», και δεσμεύθηκε να προσκομίσει αποδείξεις.
«Οταν εμφανίσθηκε το πρόβλημα, πραγματοποιήσαμε αναλύσεις σε δείγματα κρέατος και εντοπίσαμε βόειο και κρέας αλόγου, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν έκανε η Spanghero την απάτη. Η απάτη προέρχεται από αλλού», είπε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την επιχείρηση και τους 300 εργαζόμενους σε αυτήν.
Καθώς το σκάνδαλο του κρέατος εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι προϊόντα κρέατος με ετικέτα «βόειο», που μπορεί να περιέχουν κρέας αλόγου είναι πιθανόν ότι επανεξήχθησαν στη Ρωσία και εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τους ελέγχους ασφαλείας στην Ευρώπη.
Η ρωσική Υπηρεσία Κτηνοτροφικής και Γεωργικής Εποπτείας ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται τέτοιου είδους προϊόντα να έχουν εισαχθεί στη Ρωσία και ζήτησε από τις ευρωπαϊκές αρχές προστασίας των καταναλωτών να της κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Συνάντηση ειδικών στις Βρυξέλλες
Εν τω μεταξύ, ειδήμονες για της διατροφική ασφάλεια συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για το σκάνδαλο. Η Επιτροπή της Ε.Ε. για την Τροφική Αλυσίδα αναμένεται να καταρτίσει σχέδιο για εκτεταμένους ελέγχους σε προϊόντα βοδινού κρέατος ώστε να διαπιστωθεί αν περιέχουν DNA αλόγου.
Παράλληλα, θα καταρτίσουν άλλο σχέδιο για τη διεξαγωγή ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση της μόλυνσης με το κτηνιατρικό φάρμακο φαινυλοβουταζόνης, που απαγορεύεται να περιέχεται στα προϊόντα διατροφής