Κοινωνία
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 13:26

Κατάληψη σε εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ από εργαζομένους του δήμου Κερατσινίου

Συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στον Αγροκέραμο πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Εταιρείας να προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμού του δήμου, λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί υπάλληλοι να παραμένουν απλήρωτοι.

Συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στον Αγροκέραμο πραγματοποιούν σήμερα εργαζόμενοι του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Εταιρείας να προχωρήσει σε δέσμευση λογαριασμού του δήμου, λόγω οφειλών, με αποτέλεσμα οι δημοτικοί υπάλληλοι να παραμένουν απλήρωτοι.

«Οι μισθοί των εργαζομένων δεν είναι δυνατόν να κατάσχονται από τον κάθε οργανισμό ή ιδιώτη στο οποίο χρωστάει ο δήμος. Δεν μπορεί η μισθοδοσία να γίνεται εργαλείο πίεσης στα χέρια οποιουδήποτε για να "παίζονται" παιχνίδια», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, ο δήμος χρωστά στην επιχείρηση 3,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει και 443.797€ από κατανάλωση νερού κατά το 2012.

Η Εταιρεία αντιδρά και στο γεγονός, ότι ο δήμος προχώρησε στην επιβολή τέλους διέλευσης του αγωγού από την περιοχή, παρότι η υπόθεση εκκρεμεί στο δικαστήριο και αναμένεται να τελεσιδικήσει στις 17 Μαΐου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «αντί ο δήμος να φροντίσει να είναι συνεπής στις τρέχουσες τουλάχιστον υποχρεώσεις του προς την ΕΥΔΑΠ, με αυθαίρετο και αντίθετο προς τη ρητή νομοθετική επιταγή τρόπο (άρθρο 5 νόμου 2744/1999), επέβαλε εν μια νυκτί ετήσια τέλη διέλευσης αγωγού αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, ύψους 14.064.300,00 €».

«Στη συνέχεια», συμπληρώνεται, «επέβαλε και την άμεση καταβολή του 40%, παρά το γεγονός ότι η ΕΥΔΑΠ είχε ασκήσει προσφυγή κατά της απόφασης του Δήμου, η οποία δικάζεται στις 17 Μαΐου 2013»

Για τους παραπάνω λόγους η ΕΥΔΑΠ υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να δεσμεύσει 5,6 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζα «για να εκδώσει εγγυητική επιστολή αντίστοιχου ύψους, αμφισβητώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη φερεγγυότητα της».