Πολιτιστικά
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 11:15

Μυστηριώδεις ψίθυροι από την Ωρελιά Τιερέ

 

Χτισμένοι με τα υλικά της φαντασίας, οι αινιγματικοί ψίθυροι των τοίχων ενός άυλου και διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου στήνουν μία ονειρική παγίδα στους εφιάλτες, σε ένα παράξενο σύμπαν κίνησης και ποιητικής έκφρασης.

Χτισμένοι με τα υλικά της φαντασίας, οι αινιγματικοί ψίθυροι των τοίχων ενός άυλου και διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου στήνουν μία ονειρική παγίδα στους εφιάλτες, σε ένα παράξενο σύμπαν κίνησης και ποιητικής έκφρασης.

Σαν ένα φαντασμαγορικό όνειρο, όπου το τσίρκο συναντάει το θέατρο, η πραγματικότητα τον σουρεαλισμό και η ευαισθησία το χιούμορ και το απίθανο, η φαντασιακή παράσταση «Les murmures des murs» (Οι ψίθυροι των τοίχων), με την Ωρελιά Τιερέ, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ.

Η ηθοποιός, μαριονετίστα και ακροβάτης Ωρελιά Τιερέ ακολούθησε τα βήματα των γονιών της, Ζαν-Μπατίστ Τιερέ και Βικτόρια Τσάπλιν - κόρης του Τσάρλι Τσάπλιν, οι οποίοι ανήκουν στους πρωτοπόρους του σύγχρονου εναλλακτικού τσίρκου, και προχώρησε με τα δικά της ονειρικά, σχεδόν, εικαστικά θεάματα.

Μυστηριώδεις, συγκινητικοί και απρόβλεπτοι, σκηνοθετημένοι και χορογραφημένοι από τη Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν, οι «Ψίθυροι των τοίχων» είναι μία σύνθεση θεάτρου, ψευδαίσθησης και χορού, ένα εύθραυστο και δυναμικό θέαμα, που απογειώνεται από τη δεξιοτεχνία της Ωρελιά Τιερέ, τον χορό του Χάιμε Μαρτίνες και τα ακροβατικά του Μάγκνους Γιάκομπσον.

Υπό τους ήχους της ατμοσφαιρικής μουσικής υπόκρουσης, η ηρωίδα της παράστασης βρίσκεται σε μια πόλη, η οποία αλλάζει διαρκώς και κατοικείται από γκρίζες φιγούρες με ανέκφραστα πρόσωπα, που παραπέμπουν σε φαντάσματα ή αναμνήσεις παγωμένες στον χρόνο. Χαμένη σε μία φαντασίωση, η γυναίκα συναντά δύο εραστές, που τη διεκδικούν. Σε έναν ταραγμένο εσωτερικό κόσμο, τα περιστατικά σβήνουν το ένα μέσα στο άλλο, τα κτίρια γέρνουν και ξανασηκώνονται, καταπίνουν τους περφόρμερς και τους εκτοξεύουν στον αέρα, οι τοίχοι ξεφλουδίζονται, εμφανίζονται παράξενα πλάσματα, τα αντικείμενα αποκτούν κίνηση και τη χάνουν και μια αόριστη απειλή γεμίζει την ατμόσφαιρα.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία – σκηνικά: Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν, χορογραφία: Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν, Αρμάνδο Σαντέν, κοστούμια: Βερονίκ Γκραν, Ζακ Περντιγκέ, Μόνικα Σβάρτσλ, Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη»,  Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Διάρκεια παράστασης: 75΄. Τιμές εισιτηρίων: 40, 28, 20, 11 ευρώ, ειδικές τιμές: 65+, πολύτεκνοι: 8,50 ευρώ, φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 6,50 ευρώ.