Κόσμος
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 11:15

Συνομιλίες Κόλιν Πάουελ με τον Πάπα στο Βατικανό

Συνομιλίες θα έχει τη Δευτέρα στο Βατικανό, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β', σύμφωνα με επίσημες πηγές.

Αυτή, θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Ποντίφηκα και ενός κορυφαίου μέλους της αμερικανικής κυβέρνησης μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ, για τον οποίο το Βατικανό είχε εκφράσει την αντίθεσή του.

Η επίσκεψη αυτή φαίνεται ότι αποσκοπεί στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Βατικανού παρά το γεγονός ότι ο Πάουελ θα συναντηθεί επίσης στη διάρκεια του ταξιδιού του και με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι.

Ο Ποντίφηκας, ο οποίος στις αρχές του μήνα συμπλήρωσε τα 83 του χρόνια, είχε συμμετάσχει ενεργά στην διεθνή εκστρατεία για την αποτροπή του πολέμου. Απεσταλμένοι του είχαν συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζωρτζ Μπους και με τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου.

Την Κυριακή ο Πάουελ θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη για τη συνάντηση Μπους-Πούτιν. Ο Μπους θα μεταβεί στη συνέχεια στο Εβιάν της Γαλλίας για τη σύνοδο κορυφής της G8 και ο Πάουελ στη Ρώμη.