Πολιτική
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 13:46

Ενταση μεταξύ Κ. Μητσοτάκη, Φ. Πετσάλνικου στη Βουλή

Νέα ένταση προκλήθηκε σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας και άλλες διατάξεις», με αφορμή την τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία «αν η κυβέρνηση δεν κάνει το χρέος της, αναφορικά με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, ελπίζω ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να θελήσει να ξεκινήσει την διαδικασία του Συμβουλίου των Εφετών».

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο εισαγγελέας θα πρέπει να μην αφήσει να σκεπαστεί η υπόθεση του Χρηματιστηρίου και της ΑΛΤΕΚ και να ορίσει εφέτη-ανακριτή. Κατήγγειλε ακόμα ότι το ΣΔΟΕ υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες και έκανε λόγο για «δυσοσμία που περιβάλει την οικία Μαξίμου», καθώς παραμένει ανερεύνητη η υπόθεση.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, απαντώντας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «εδώ και δύο τρεις ημέρες δημιουργεί κλίμα έξωθεν πιέσεων, ώστε η δικαιοσύνη να νοιώθει ανασφαλής και να αναρρωτηθεί αν κάνει καλά τη δουλειά της».

Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε αυτή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας άκρον άωτον της υποκρισίας, όταν γίνονται τέτοιες αναφορές για τις σχέσεις εκτελεστικής εξουσίας και δικαιοσύνης και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή διενεργείται προανακριτή εξέταση απο τον Εισαγγελέα των Εφετών για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, αναμένονται τα αποτελέσματα και δεν επιτρέπεται καμμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαιοσύνης.

Επίσης ανέφερε ότι «αυτή η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν θεσμοθετήσει τα απαραίτητα θεσμικά όργανα για την τήρηση της διαφάνειας και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ΣΔΟΕ».

Εκανε λόγο ακόμα και για τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Κρουσταλλάκη, ο οποίος, όπως είπε, σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει παραδεχθεί ότι η εκτελεστική εξουσία έχει κάνει το καθήκον της, όσο αφορά τη σύσταση θεσμών και ότι το καθήκον του κάνει και το Κοινοβούλιο.

Δευτερολογώντας ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον κ. Πετσάλνικο ότι «ξεχνάει πολλά» και υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε «η κυβέρνηση όχι να διατάσσει, αλλά να ενθαρρύνει την εφαρμογή του άρθρου 29 σε ορισμένες περιπτώσεις».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν συνιστά ανάμιξη της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της δικαιοσύνης, το να ζητάς η ολομέλεια των εφετών να εκφράζει την άποψή της σε ορισμένες περιπτώσεις. «Αυτό συνιστά ηθικό και πολιτικό χρέος μιας κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε ότι «αν εισαγγελικός λειτουργός ζητήσει να έρθει ξανά το θέμα στη Βουλή θα πρέπει η κυβέρνηση να δεχθεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής» και επεσήμανε ότι επί Νέας Δημοκρατίας όποτε το ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής το αίτημα έγινε δεκτό.

Πρόσθεσε ακόμα ότι για τις «φούσκες του Χρηματιστηρίου υπάρχει μείζον πολιτικό θέμα, ένα έγκλημα που πρέπει να εκλείψει».

Τέλος, υποστήριξε ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει εκφράσει κραυγή αγωνίας και για τη διαφθορά και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων