Κόσμος
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 16:50

Ίχνη απαγορευμένης ουσίας σε σφάγια αλόγου βρετανικής προέλευσης

Ίχνη της ουσίας φαινυλοβουταζόνης, αναλγητικού το οποίο απαγορεύεται στα προϊόντα διατροφής, ανακαλύφθηκε σε αρκετά σφάγια αλόγου βρετανικής προέλευσης. Η ουσία πιθανόν να έχει εισέλθει στη διατροφική αλυσίδα.

Ίχνη φαινυλοβουταζόνης, αναλγητικής ουσίας η οποία απαγορεύεται να περιέχεται στα προϊόντα διατροφής, ανακαλύφθηκε σε αρκετά σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία και εστάλησαν στη Γαλλία.

Η ουσία «πιθανόν να έχει εισέλθει στην τροφική αλυσίδα», ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Υγείας, το κρέας που περιέχει την ουσία αυτή παρουσιάζει «μηδαμινό κίνδυνο» για την υγεία των ανθρώπων.

Στα επίπεδα στα οποία εντοπίστηκε, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει 500 με 600 μπιφτέκια (χάμπουργκερ) ημερησίως, τα οποία να έχουν παρασκευαστεί 100% από κρέας αλόγου, για να πλησιάσει στο όριο της ημερήσιας δοσολογίας που επιτρέπεται κατ' άτομο, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Ο υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Χιθ δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας (FSA) εντόπισε την αποστολή στη Γαλλία τριών σφαγίων που περιείχαν ίχνη της φαρμακευτικής ουσίας, ωστόσο η FSA επισήμανε τελικώς ότι πρόκειται για έξι σφάγια αλόγου, τα οποία είχαν σφαγεί στη δυτική Αγγλία.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στη Βρετανία για τον εντοπισμό φαινυλοβουταζόνης, μεταξύ της 30ης Ιανουαρίου και της 7ης Φεβρουαρίου.

«Οι αναλύσεις ήταν θετικές σε οκτώ από αυτά», διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Χιθ.

Τρία από τα σφάγια αυτά πιθανόν να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα στη Γαλλία, σύμφωνα με το βρετανό υπουργό.

Το συγκεκριμένο αναλγητικό, το οποίο χρησιμοποιείται για τα άλογα κούρσας και καθιστά ακατάλληλο το κρέας τους για κατανάλωση, δεν εντοπίστηκε στα προϊόντα της μάρκας Findus που εξετάστηκαν στη Βρετανία και από τα οποία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

Η FSA ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι θα συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές για να βρεθούν τα ίχνη αυτών των σφαγίων.

Τα ζώα στα οποία έχει χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην διατροφική αλυσίδα.

Η FSA ξεκίνησε έρευνα σε όλα τα σφαγεία που παρέχουν κρέας αλόγου στη Βρετανία μετά την ανακάλυψη στα μέσα Ιανουαρίου από τις ιρλανδικές αρχές ότι κατεψυγμένα μπιφτέκια τα οποία πωλήθηκαν σε σουπερμάρκετ στη Βρετανία και την Ιρλανδία περιείχαν κρέας αλόγου.

Το σκάνδαλο έλαβε ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά τον εντοπισμό προσφάτως στη Μεγάλη Βρετανία λαζανιών Findus, τα οποία αναγραφόταν ότι ήταν λαζάνια με βοδινό κρέας, αλλά περιείχαν κρέας αλόγου.

Τα τελευταία είχαν παρασκευαστεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel.

Έκθεση του βρετανικού κοινοβουλίου για το θέμα, αναφερόμενη στις έως τώρα αποκαλύψεις, τις χαρακτηρίζει ως την «κορυφή του παγόβουνου».

Η Ε.Ε. ανακοίνωσε χθες το βράδυ τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων DNA σε όλα τα κράτη μέλη, μετά από έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τα 2.500 τεστ DNA στις συσκευασίες γευμάτων βοείου κρέατος που θα πραγματοποιηθούν για τρεις μήνες από την 1η Μαρτίου σε όλη την Ευρώπη, η Ε.Ε. ζήτησε από τα κράτη μέλη να πραγματοποιήσουν 4.000 ελέγχους για να εντοπίσουν την πιθανή παρουσία φαινυλοβουταζόνης.

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο