Πολιτική
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 19:00

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (29/05/2003) Μέρος 1/7

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α΄ ΜΕΡΟΣ

09:00 – 11:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας ημέρα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί.

ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Βασίλης Ξηρός δεν μπορεί να έρθει σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι εδώ ο κ. Αγιοστρατίτης. Όσους συνηγόρους απουσιάζουν τους εκπροσωπεί εφόσον δεν υπάρχει κάποια σύγκρουση συμφερόντων. Γιατί αυτή την ώρα από ότι βλέπω δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις.

Σήμερα αρχίζουμε με μάρτυρες. Ο κ. Παπαχαραλάμπους ο οποίο είναι για τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ Χαριλάου Τρικούπη 50.

«Ορκίζομαι να πω την αλήθεια›

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ορκίζομαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έγινε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εγώ ήμουν θυρωρός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θυρωρός που;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι έγινε;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Δεν είδα τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: ¶κουσα ένα μικρό θόρυβο και ήταν σαν να έκλεισε κάποια πόρτα δυνατά, γιατί έμαθα εκ των υστέρων πως δεν έσκασε η βόμβα τελικά, αλλά την έριξαν από πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν από το πίσω μέρος;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Απ’ έξω ήταν και η κλούβα, ήταν αστυνομικοί. Αλλά δεν επιτρέπεται το βράδυ να περάσει κανένας μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Υπήρξε κίνδυνος να χτυπήσει κανένας άνθρωπος από τη βόμβα;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ήταν η ώρα που δεν περνάει κόσμος και δεν δουλεύουν στα γραφεία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ζαϊρης έχει τον λόγο.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Ήσασταν μέσα;

Ι. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πηγαίνετε στο καλό.

Να προσέλθει ο κ. Ρήγος Νικόλαος. Πριν ορκιστείτε θέλουμε πλήρως τα στοιχεία σας. Είστε ο κ. Ρήγος Νικόλαος. Τον πάτερα σας;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Κωνσταντίνος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γεννηθήκατε εδώ;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Στην Αθήνα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και κατοικείτε εδώ;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καθηγητής;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήμουν κι εγώ παλιά φοιτητής και απόφοιτος.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Και πτυχιούχος του Παντείου είμαι κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθατε να καταθέσετε για τον κ. Σερίφη Ιωάννη.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον γνωρίζετε χρόνια;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Τον Γιάννη Σερίφη τον γνώρισα πριν 26 χρόνια στις συνθήκες της ίδιας αίθουσας. Βρέθηκα μάρτυράς του στη δίκη που είχε γίνει το 1977. Ένιωσα την ανάγκη -τότε, ήμουν πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Πανεπιστημιακών- να έρθω να καταθέσω τότε, διότι είχε παρέλθει ο χρόνος που έπρεπε να είναι προφυλακισμένος, διότι όλη η δράση του δεν ταίριαζε με την κατηγορία που του απέδιδαν. Πράγμα που αποδείχθηκε άλλωστε στο δικαστήριο και αθωώθηκε τότε πανηγυρικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κατηγορείται δηλαδή για ενέργειας βιαίων πράξεων;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Είχε κατηγορηθεί για το ότι είχε δολοφονήσει τον Κατσίμη στη συμπλοκή στην AEG.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτή την υπόθεση;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Γι’ αυτή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και απηλλάγην;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς λοιπόν τον γνωρίζετε χρόνια.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Τον γνωρίζω χρόνια, παρακολουθώ από τότε τη δημόσια δράση του, γιατί είναι ένα δημόσιο πρόσωπο ο Γιάννης Σερίφης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η οποία συνίσταται σε τι η δράση του;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Η δράση του συνίσταται στη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ και είναι μια δημόσια δράση συνδικαλιστική, η οποία στόχο έχει –και αποδεικνύεται και από τη συμπαράσταση που βρήκε..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει διατελέσει Πρόεδρος;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Είναι ενεργός συνδικαλιστής με δημόσια δράση και είναι εντυπωσιακό ότι όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου εργασίας του, από τη ΔΑΚΕ της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την πιο μικρή Οργάνωση του χώρου, έχει βρεθεί συμπαραστάτης του και σε αυτή τη δίκη.

Ένιωσα την ανάγκη να πάω να καταθέσω όταν κρίθηκε προφυλακιστέος ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, διότι ήταν ήδη επί δυο μήνες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλά, δεν τον κράτησαν άλλωστε.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Από εκείνη την κατάθεση βρίσκομαι σήμερα και μάρτυρας στο δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μου, λένε ότι έκανε ορισμένα πράγματα, δηλαδή βασικά ότι μετείχε σε μια Οργάνωση. Θα μπορούσατε να το ξέρετε εσείς αυτό;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι αρνητικό γεγονός ότι «δεν μπορώ να καταθέσω επί των πραγματικών περιστατικών›. Τον κατηγορούν –λέει- ότι είναι μέλος μιας Οργάνωσης. Δηλαδή ένα στοιχείο που να μας πει γιατί δεν θα ήταν.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια όπως ξέρετε, δεν θα αποδείξει ο κατηγορούμενος ότι δεν ήταν, αλλά αφού έφερε ένα μάρτυρα Υπεράσπισης, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τον ρωτάμε. Διότι έχει μεγάλη βαρύτητα μια κατάθεση.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Γνωρίζοντας τις ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του Γιάννη Σερίφη...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οι οποίες ποιες είναι; Έχει σημασία με την υπόθεση, αλλιώς εγώ δεν μπαίνω σε κανενός πολίτη τις ιδεολογικές θέσεις, όπως δεν θα μου άρεσε κι εμένα να μπουν στις δικές μου. Οι ιδεολογικές μου θέσεις εδώ πάνω, όπως ξέρετε, είναι αυτές του Συντάγματος, που χωρούν όλες οι ιδεολογίες μέσα, εκτός από την παράνομη δράση. Όλα τα άλλα τα χωράνε.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ακριβώς. Οι ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις του Γιάννη Σερίφη είναι θέσεις οι οποίες αφορούν τη μαζική έκφραση του συνδικαλιστικού Κινήματος, την οργάνωση της εργατικής τάξης μέσα στο πλαίσιο του πολιτεύματος για τη διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αλλά είναι μια δημόσια θέση, η οποία αντίκειται ριζικά σε λογικές τρομοκρατίας, ή βίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας μην τη λέμε τρομοκρατία. Ατομικής βίας. Δεν θέλει δηλαδή ατομική βία.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Καθόλου. Είναι ριζικά αντίθετο όλο του το ιδεολογικό-πολιτικό πιστεύω. Είναι ριζικά αντίθετη όλη του η πολιτική δημόσια δράση και ταυτόχρονα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος επί 26 χρόνια μετά από αυτή τη δίκη, είναι ο κατ’ εξοχήν συνήθης ύποπτος των αστυνομικών μηχανισμών. Διότι είναι η τρίτη ή η τέταρτη φορά, που κατηγορείται για πράξεις ο Γιάννης Σερίφης για τις οποίες για πρώτη φορά ξαναφτάνει στο δικαστήριο, για τις άλλες δεν είχε φτάσει. Όλο αυτό το διάστημα έχει την ίδια δημόσια θέση και στάση, η οποία δεν έχει καμία σχέση με πρακτικές ατομικής βίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέτε ότι οι θέσεις του αντίκειται στην ατομική βία. Εσείς είστε σε θέση να το ξέρετε αυτό;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Οι θέσεις του Γιάννη Σερίφη είναι δημόσια διατυπωμένες. Αν τώρα ο Γιάννης Σερίφης είναι μια σχιζοφρενική προσωπικότητα και την άλλη μισή μέρα της ζωής του κάνει κάτι άλλο, προφανώς δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι όλη του η δράση, όλη η δημόσια έκφραση η οποία δεν είναι μόνο ενόψει της δίκης αλλά όλα αυτά τα 26 χρόνια, δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους πρακτικές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς έχετε συζητήσει πολλές φορές μαζί του;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Αρκετές φορές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας είπε ποτέ ότι «ξέρεις, δεν πάει καλά η κοινωνία› βέβαια αυτά τα λέμε και στην παρέα μας κι εμείς όταν καθόμαστε σε κανά καφενείο λέμε «δεν πάει καλά η κοινωνία, δεν πάει το ένα, δεν πάει το άλλο›, αλλά λέμε ότι «κάτι πρέπει να γίνει ριζικό, ας πούμε να πάρουμε 45ρια και τέτοια πράγματα›; Σας έχει εκφράσει τέτοια πράγματα; Δεν μας νοιάζει αν τα έχει σκεφτεί. Μέσα στο μυαλό μου κι εγώ μπορεί να έχω σκεφτεί πολλά και χειρότερα από αυτά.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Είναι άλλο πράγμα η κριτική αντιφάσεων που έχει το δημοκρατικό πολίτευμα και η κοινωνική πραγματικότητα, άλλο πράγμα η πάλη για την άρση αντιφάσεων κοινωνικών και άλλο πράγμα η βίαιη δράση.

Η κριτική του απέναντι στο κοινωνικό σύστημα, ουδέποτε την έκρυψε και ουδέποτε έπαψε να τη διατυπώνει. Αλλά στα πλαίσια ενός μαζικού οργανωμένου εργατικού Κινήματος ήταν πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα και το εργατικό Κίνημα δεν οργανωθεί μαζικά, τότε το «φάγαν› όλοι.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Όχι μόνο. Θα σας έλεγα ότι αν δεν οργανωθεί το εργατικό Κίνημα μαζικά, κινδυνεύει και η ίδια η δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δημοκρατία;! Κινδυνεύει η κοινωνία ολόκληρη! Όλη η κοινωνία θα καταργηθεί, άμα οι εργαζόμενοι δεν είναι αυτονομημένοι. Αλίμονο.

Αλλά πάντως εσείς αποκλείετε ότι ο κ. Σερίφης να έχει οποιαδήποτε τέτοια σχέση.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Με βάση όσα ξέρω, με βάση την ιδεολογική του θέση, με βάση τη δημόσια δράση του, μου φαίνεται αδιανόητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και με τις συζητήσεις που έχετε κάνει μαζί του.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί κοινωνική κριτική –όπως πολύ σωστά είπατε- κάνει όλος ο κόσμος, αλλά άλλο αυτό κι άλλο να προχωρήσω ένα βήμα αλλού. Είναι το βήμα το πιο πέρα, που μετά με χωρίζει ένα χάος.

Μέσα σε μια κοινωνία ποιο είναι το ανώτερο αγαθό; Μπορούμε να πούμε την ανθρώπινη ζωή; Ή να βάλουμε τη ζωή κάτω από όλα τα άλλα, ή από κάποιο άλλο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Η ανθρώπινη ζωή είναι προφανώς ένα υπέρτατο αγαθό. Από εκεί και πέρα μπαίνουν μια σειρά άλλα αγαθά τα οποία συναρτώνται με τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτής της ζωής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Πάντως εάν είναι πυραμιδοειδής η σχέση όλων αυτών των αξιών και των αγαθών, στην κορυφή της πυραμίδας;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Είναι η ζωή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χωρίς τη ζωή πως θα υπάρξει καλυτέρευση της ζωής.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Δεν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορούμε να πούμε: «ας θυσιάσουμε μια ζωή για να καλυτερεύσει η ζωή των άλλων›; Μπορεί να γίνει μια τέτοια σκέψη από έναν άνθρωπο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Από κανένα άνθρωπο που ανήκει στο οργανωμένο Κίνημα της Αριστεράς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γενικά λέω από τα άτομα της ελληνικής κοινωνίας μπορεί να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Πολύ περισσότερο ήθελα να πω διότι είναι μια ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου, δηλαδή ξεκινά για να καλυτερεύσει τη ζωή του ανθρώπου, όλη η συγκρότηση όλων των ρευμάτων της Αριστεράς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η Αριστερά είναι ανθρωπιστική είναι ουμανιστική.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να θέλει η Αριστερά να σκοτώσουμε μερικούς και μάλιστα ατομικά για να βελτιωθεί η θέση των άλλων.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Σε καμία περίπτωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτά τα μέσα τα οποία χρησιμοποίησε η Οργάνωση με τις προκηρύξεις, ανεξαρτήτως φυσικών προσώπων δεν μπορούμε να πούμε για κανέναν, είμαστε στην εξέλιξη μιας δίκης, δηλαδή «να σκοτώσουμε 20 τόσα άτομα να κάνουμε απόπειρες κατά άλλων, να ρίξουμε και μερικές ρουκέτες κλπ.›. Υπάρχει σχέση αναλογικότητας πλέον μέσου προς σκοπών; Δηλαδή είναι ένα μέσο επαναστατικής δράσης αυτό, διότι και η βία είναι επαναστατική δράση, όταν μάλιστα είναι και μαζική, τότε είναι επανάσταση και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά σε τέτοια κλίμακα, μικροκλίμακα που λέμε, μια βία μπορεί να βοηθήσει να καλυτερεύσει η κοινωνία; Τι μάθημα διδάσκετε;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Πολιτική επιστήμη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ακόμη καλύτερα.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Θα σας έλεγα ότι από την ίδια τη γνώση του αντικειμένου της επιστήμης μου και από την ιστορία, αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι απονενοημένα τέτοιου είδους διαβήματα, το μόνο που κάνουν, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ίσως θεωρητικά αναζητούσαν.

Οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο: στην ενίσχυση της κατασταλτικής βίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια των κατασταλτικών μηχανισμών, δηλαδή γίνεται η κρατική βία ισχυρότερη για να τα αντιμετωπίσει και νομιμοποιείται η βία.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Νομιμοποιείται στη συνείδηση της κοινωνίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και εμείς που πολεμάμε μέσα από το σύστημα αφοπλιζόμαστε μετά.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ακριβώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να κάνουμε με τη βία μετά; Τι να πούμε μετά;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Δεν γίνεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς έχει τον λόγο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, με τον κ. Σερίφη έχετε σχέσεις φιλικές ή απλώς τον έχετε ακούσει;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Έχω μία γνωριμία 26 χρόνων. Δεν μπορώ να πω ότι είναι φιλικές οι σχέσεις μας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όταν λέτε γνωριμία τι εννοείτε;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Εννοώ –όπως είπα και στον κ. Πρόεδρο- ότι γνώρισα το Γιάννη Σερίφη σε αυτή την αίθουσα στην προηγούμενη δίκη, έκτοτε βρίσκομαι σε μια επικοινωνία αλλά δεν είμαστε φίλοι, δεν βρισκόμαστε κάθε μέρα, δεν κάνουμε παρέα, αλλά βρισκόμασταν στους κοινωνικούς αγώνες, σε εκδηλώσεις συνδικαλιστικές και έχω παρακολουθήσει τη δημόσια ζωή του και βέβαια έχουμε κουβεντιάσει αρκετές φορές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ξέρετε βέβαια ότι κατηγορείται εδώ για συμμετοχή σε εγκληματική Οργάνωση 17Ν.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μάλιστα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Για τη 17Ν νομίζω ότι ξέρετε, έχετε γνώμη.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Απάντησα ήδη στον κ. Πρόεδρο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο ξάδελφός του ο Παύλος Σερίφης στις 25/7/2002 προσέρχεται στην τακτική ανακρίτρια πρωτοδίκη στην κα Θεώνη Γκούλη και εκεί ζητάει προθεσμία στις 25/7 ημέρα Πέμπτη για την Παρασκευή και του δίδεται η προθεσμία αυτή. Το ξέρετε;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Όχι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι ξάδελφος του Γιάννη Σερίφη.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Το έχω διαβάσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αφού παίρνει την προθεσμία δεν την αξιοποιεί, φεύγει την ίδια ημέρα και προσέρχεται στην ίδια ανακρίτρια σε απολογία και λέει «είχε επαφές με τον Γιάννη Σερίφη, που ήταν μεγαλύτερός του› και ότι μετά τις συζητήσεις, της σύστησε κάποιο πρόσωπο ονόματι Λάμπρος διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται περί του κυρίου κατηγορουμένου Αλεξάνδρου Γιωτόπουλου. Έτσι έχει προκύψει μέχρι τώρα. Εκτός αν τον αμφισβητεί ο ίδιος.

Μήπως αμφισβητείτε κ. Γιωτόπουλε ότι στην Οργάνωση σας αναφέρουν ως Λάμπρο;

Α. ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν παραδέχεται τίποτα ο κ. Γιωτόπουλος. Το έχει δηλώσει ο άνθρωπος. Έχει αμφισβητήσει τα πάντα. Εγώ –λέει- δεν παραδέχομαι τίποτα από την πρώτη στιγμή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εν πάση περιπτώσει.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Κύριε Πρόεδρε μπορώ να μιλήσω; Κύριε Εισαγγελέα διαβάζετε κάτι, το οποίο δεν το αποδέχομαι.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν διαβάζω τίποτα, εγώ ρωτώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρωτάει κάτι ο κ. Εισαγγελεύς, δεν το διαβάζει.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Λέει όμως ότι εγώ κάτι έχω πει. Εγώ δεν αποδέχομαι κάτι τέτοιοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που να ξέρει ο μάρτυρας όμως;

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Ο κ. Εισαγγελέας όμως λέει για το όνομά μου. Δεν ξέρω τι θα ρωτήσει ο κ. Εισαγγελέας, αλλά εγώ δεν αποδέχομαι αυτά. Έχετε ένα χαρτί εκεί, έχετε μια υπογραφή ότι έχει δοθεί 2 η ώρα τη νύχτα, εγώ είμαι ανάπηρος 25 χρόνια, είμαι μισός άνθρωπος, πάσχω και από σκλήρυνση κατά πλάκας, ήμουν 24 ώρες στην αντιτρομοκρατική δεν έχω πει τίποτα γιατί δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτά τα πράγματα και ενοχοποιούμαι αυτή τη στιγμή γι’ αυτό το πράγμα και ενοχοποιώ και τον ξάδελφό μου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ κρατώ τις απόψεις σας και μένω σε αυτό που έχω διαβάσει.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Τα όπλα θέλουν δύο χέρια. Εγώ έχω ένα κι είναι και μουδιασμένο.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν είπα ότι κρατήσατε όπλο. Μην βιάζεστε.

Κύριε μάρτυς, από τη 17Ν πήγαν με αυτό τον Λάμπρο με μια κυρία ονόματι ¶ννα στον κ. Γιάννη Σερίφη και ο ίδιος και ο Λάμπρος δολοφόνησε τον Ρίτσαρντ Γουέλς.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Είναι θέμα που θα απαντήσει ο μάρτυρας κ. Πρόεδρε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πει «δεν ξέρω τίποτα εγώ›. Κύριε Εισαγγελεύ τι να ξέρει ο μάρτυρας;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Το μάρτυρα θέλετε να τον ρωτήσετε με σαφήνεια ότι ένας συγκατηγορούμενος ομολόγησε στον τακτικό ανακριτή...

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΦΥΤΡΚΑΗΣ: Σηκώθηκε ο συγκατηγορούμενος και αρνήθηκε αυτή τη δήλωσή του. Ρωτήσατε όμως και το προηγούμενο ότι το πρωί της ίδιας μέρας έχει πάει στην αρμόδια υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα και εκεί δόθηκε μια άλλη κατάθεση, στην οποία αρνείται οτιδήποτε. Το ερώτημα λοιπόν ποιο είναι; Γιατί άλλαξε;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ρήγο, αναφέρεται στην απολογία και επειδή δόθηκε ενώπιον τακτικού δικαστού...

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε συνήγορε εγώ δεν επεμβαίνω στα καθήκοντά σας. Δεν μπορώ να κάνω ερωτήσεις;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ρωτήστε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πρέπει να ζητήσω την άδεια σας;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ρωτήστε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δώστε μου γραπτά τι να ρωτήσω. Διότι αυτό νομίζω ότι διαφαίνεται.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπαμε δεν διαβάζουμε, ο κ. Εισαγγελέας δεν διαβάζει, απλώς λέει. Εγώ δεν τη διάβασα, θα διαβαστούν στην ώρα των απολογιών. Ο κ. Εισαγγελεύς έχει διαβάσει τη δικογραφία. Δεν μπορεί να κάνει ερώτηση; Μετά τις απολογίες δεν θα τον έχει το μάρτυρα. Θα προτείνει ο κ. Εισαγγελεύς και όπως ξέρετε δεν προτείνει πάντα ένοχος, προτείνει τις περισσότερες φορές αθώος στα καθημερινά δικαστήρια. Πηγαίνετε πάνω στο Εφετείο να δείτε ότι τις περισσότερες φορές ο Εισαγγελέας λέει αθώος.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, περιγράφει την στιγμή της δολοφονίας του Ρίτσαρντ Γουέλς όπου εκεί ήταν ο επονομαζόμενος Λάμπρος, ο Παύλος Σερίφης, ο Γιάννης Σερίφης και μια κυρία ονόματι ¶ννα.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτό λέει, αυτό γράφει. Ο κατηγορούμενος το αρνείται τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να ξέρει όμως ο μάρτυς κ. Εισαγγελεύ;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη εισάγεται για αδίκημα της εποχής εκείνης;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όχι βέβαια.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Τότε τι τον ρωτάτε; Θα σας απαντήσει ο μάρτυρας; Δεύτερο θέμα, πέστε μου σας παρακαλώ από όλη τη διαδικασία και από οποιονδήποτε μάρτυρα κατηγορίας κατετέθη τίποτα εις βάρος του κ. Σερίφη;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς όμως ξέρει όλη τη δικογραφία και μπορεί να ρωτάει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με την κατάθεση, είτε με την προσχώρηση στην εγκληματική Οργάνωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να ξέρει όμως ο κ. μάρτυς θέλω να μάθω.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Φαίνεται λοιπόν με τον κ. Σερίφη. Εσείς τι λέτε;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Τι να πω κ. Εισαγγελέα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο κ. Γιάννης Σερίφης δεν είπε τίποτα κακό μέχρι τώρα για τον Παύλο Σερίφη, ούτε ο Παύλος Σερίφης είπε κάτι κακό για τον Γιάννη Σερίφη. Τίποτα. Σας βεβαιώνω.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Εγώ είπα και πριν στον κ. Πρόεδρο ότι όλη η ιδεολογικό-πολιτική συγκρότηση και δημόσια δράση 30 τόσα χρόνια του Γιάννη Σερίφη αντίκειται με τέτοιου είδους ενέργειες. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να βγάλω ένα λογικό συμπέρασμα ότι αποκλείεται να έγιναν αυτές οι πράξεις με βάση αυτό το ιδεολογικό-πολιτικό πιστεύω. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αποκλείεται δηλαδή με τη σκέψη σας;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Βεβαίως με τη σκέψη μου, με τη γνώμη μου, με βάση σκέψη όμως η οποία θεμελιώνεται στη γνώση της δράσης και του ιδεολογικό-πολιτικού πιστεύω του Γιάννη Σερίφη.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ο Ρίτσαρντ Γουέλς όμως δολοφονήθηκε.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ναι. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. ¶λλο πράγμα με ρωτάτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ακούστε κάτι ακόμη: Έτερο μέλος, τον κατηγορούμενο, εδώ είναι. Λέει για τον κ. Γιάννη Σερίφη ότι τον μύησε, τον ενέταξε, συνετέλεσε στο να ενταχθεί εις την εγκληματική Οργάνωση 17Ν το ΄83.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Πού το λέει αυτό και πώς; Διαβάστε το.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν μπορώ να διαβάσω κ. Πρόεδρε.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Τότε τί ρωτάτε; Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Εγώ δεν έχω την δυνατότητα να στερήσω σε κανένα το λόγο, ούτε θέλω. Όμως όταν θέτουμε σαν προϋπόθεση στο να απαντήσει ένας μάρτυρας, εσφαλμένη απάντηση θα δοθεί έτσι ή αλλιώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα δεν έδωσε ο άνθρωπος καμία εσφαλμένη απάντηση. Είπε «εγώ απάντησα στον κ. Πρόεδρο›. Τελείωσε. Είπε τίποτα ο άνθρωπος;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Το κατάλαβα. Θέτει δεύτερο θέμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σύμφωνοι, αλλά ο μάρτυρας δεν τα ξέρει αυτά.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Ο κ. Γιάννης Σερίφης με έφερε σε επαφή με τον κ. Δημήτριο Κουφοντίνα›.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Διαβάζεται αν θέλετε επί λέξει μια και το διαβάζετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, να μην τα διαβάσουμε.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν λέει αυτό το πράγμα. Πώς να το κάνουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ότι «το ανακάλεσα›. Ο ίδιος το λέει.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Ανεξάρτητα αν το ανακάλεσε. Δεν λέει αυτό το πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός είναι εδώ. Αυτά δεν τα έχω πει λέει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: «Με έφερε σε επαφή με ... το ψευδώνυμο Κόμης›.

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Δηλαδή αν εσάς σας φέρει σε επαφή μαζί μου κι εγώ κάνω κάτι φταίτε εσείς; Λέει τον μύησε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί νευριάζετε;

Φ. ΚΩΤΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν νευριάζω. Αλλά δεν μπορώ να ακούω να τίθεται δήθεν αποσπασματικών ερωτήσεων εσφαλμένες προϋποθέσεις στο να απαντήσει ένας μάρτυρας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θέλει κ. Πρόεδρε να μου κλείσει το στόμα η υπεράσπιση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι ο κ. μάρτυς αν ξέρει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν έχει το δικαίωμα κ. Πρόεδρε ο Εισαγγελέας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, αλλά αν ξέρει ο μάρτυρας. Αυτό δήλωσε ότι «εγώ δεν έχω ιδέα για τέτοια δράση›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει επιληφθεί από την δικογραφία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, αλλά δεν τα ξέρει ο μάρτυρας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Δεν επιδιώκω κ. Πρόεδρε να στενοχωρηθεί κανένας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θέλω εγώ να σας στενοχωρήσω. Εν πάση περιπτώσει λέω, ο μάρτυς όμως αναμένουμε να δώσει κάποια απάντηση πάνω σε αυτά; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ: Δεν γράφει την λέξη «μύησα›.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον βοήθησε στην μύηση κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Εισαγγελεύ, δεν είναι ώρα γι αυτά. Τώρα κάνουμε ερωτήσεις στον μάρτυρα για να τον διώξουμε. Κρατάμε έναν άνθρωπο εδώ όρθιο τόσο ώρα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Σας ζητώ συγγνώμη, αλλά ο μάρτυς καταθέτει περί του κ. Γιάννη Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και λέει αντίκειται στην ιδεολογία του.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κι εγώ θέλω να τον ρωτήσω με βάση την δικογραφία πάντοτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως, δεν είπα όχι εγώ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε μάρτυς, είστε γνωστός. Είστε ένα πρόσωπο πολύ γνωστό και στα ελληνικά γράμματα και στην κοινωνία. Το εκτιμώ, σας διαβεβαιώνω.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ευχαριστώ κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Και βαραίνει αυτό που λέτε. Ακούσατε τώρα αυτά που σας είπα τί έχει πει ο Παύλος Σερίφης με την επιφύλαξη που είπε και ο κ. Χριστόδουλος Ξηρός; Τί λέτε τώρα; Ένα πρόσωπο το οποίο με όλες τις επιφυλάξεις εμφανίζεται με αυτού του είδους την συμμετοχή και την ένταξη ή την κατάθεση στην εγκληματική Οργάνωση τί λέτε για αυτό το πρόσωπο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Η γνώμη που διατύπωσα ήδη στο Δικαστήριο για τον κ. Γιάννη Σερίφη είναι σαφέστατη νομίζω. Από κει πέρα για τα πραγματικά περιστατικά και γνώση δεν έχω. Για τον τρόπο που πάρθηκαν οι καταθέσεις, ανακλήθηκαν ή όλα αυτά είναι μία άλλη ιστορία την οποία δεν μπορώ εγώ να υπεισέλθω αυτή την στιγμή. Αφορά μία ολόκληρη συζήτηση που έχει γίνει στο Δικαστήριό σας απ’ ότι βλέπω, απ’ ότι έχω ακούσει και διαβάζω στις εφημερίδες. Αυτό δεν αφορά τον κ. Γιάννη Σερίφη όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ρήγο, εάν παραμείνετε σε λίγο θα ακούσετε μία έκθεση των γιατρών του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ η οποία αναφέρετε στον κ. Σάββα Ξηρό. Εάν ακούσετε, αυτή η έρευνα έγινε από την πολιτεία διότι άκουσε τις καταγγελίες του κ. Σάββα Ξηρού και ερεύνησε το περιεχόμενό του. Θα δείτε τί είμαστε σαν πολιτεία, πόσο τιμούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Δικαστής είναι ευχαρίστηση να ακούει. Όλα πρέπει να τα ρωτήσετε. Αλίμονο τώρα να είναι ανοχή δηλαδή. Ανεχόμαστε; Είστε ένα μέρος του δικονομικού συστήματος το οποίο είναι αυτό που διασφαλίζει περισσότερο την δικαιότητα. Αλίμονο, δεν θα σας ακούσουμε;

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Το όλο ιδεολογικό υπόβαθρο του κ. Γιάννη Σεφίφη με τους μαζικούς αγώνες που είναι γνωστοί, δικαιολογούσαν μία πράξη αποδοκιμασίας ενόψει της δεδομένης θέσης του κατά της ατομικής βίας να αποδοκιμάσει;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μα την έχει αποδοκιμάσει. Την έχει αποδοκιμάσει επανειλημμένα την ατομική βία. Όχι όταν συνελήφθη. Σε όλη του την δράση.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Όχι, συγκεκριμένης πράξεις της Οργάνωσης.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Έχει ρητά δηλώσει και ο ίδιος....

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Για την συγκεκριμένη Οργάνωση;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Για την συγκεκριμένη Οργάνωση ότι δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου είδους πρακτικές. Είναι η δήλωση την οποία έχει κάνει την ώρα που προφυλακίζεται αν θυμάμαι καλά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι τότε, νωρίτερα.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Και νωρίτερα έχει κάνει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έβλεπε να σκοτώνουν ανθρώπους. Δεν έπρεπε ένας άνθρωπος στο κίνημα λέει ο κ. συνάδελφος να πει «παιδιά για σταθείτε κι εμείς Αριστεροί είμαστε και εμείς δημοκράτες είμαστε, όχι να σκοτώνουμε βέβαια›. Δεν έπρεπε να πει κάτι τέτοιο, λέει ο κ. συνάδελφος.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό οδηγεί όλους μας μπροστά σε ένα φαινόμενο. Ως κοινωνία δεν είχαμε τα αντανακλαστικά ίσως που έπρεπε σε πάρα πολλές στιγμές αυτής της διαδρομής. Παρόλα αυτά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταδικάζαμε. Αλλά αν ζητάμε του καθενός, νομίζω όμως αν δεν με απατά η μνήμη παραδείγματος χάρη ότι όταν έγινε η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη είχε μιλήσει ο κ. Γιάννης Σερίφης υπέρ του Παύλου Μπακογιάννη τον οποίο γνώριζε από την Γερμανία στην δικτατορίας, αν δεν με απατά η μνήμη.

Αλλά με αυτή την έννοια κι εμένα θα μπορούσατε να με ρωτήσετε γιατί όντας Πανεπιστημιακός έχω γράψει, έχω κάνει αλλά και τον καθέναν. Υπάρχει ένα ολόκληρο πρόβλημα στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε όλη αυτή η δράση σε αυτά τα 25-26 χρόνια, 30 χρόνια μάλλον δράση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Ρήγο, μετά το ΄74 με την παλιννόστηση της Δημοκρατίας και την κατάρρευση της χούντας των Συνταγματαρχών έχουμε Δημοκρατία στην Ελλάδα σωστή; Ναι ή όχι;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Έχουμε την ομαλότερη πολιτική κοινοβουλευτική ζωή από συστάσεως Ελληνικού Κράτους. Έχουμε μία Δημοκρατία η οποία επιτρέπει και είναι η πρώτη φορά που έχουμε μία τέτοιου είδους Δημοκρατία, επιτρέπει τους αγώνες για την εμβάθυνση, για την διεύρυνσή της. Η Δημοκρατία είναι ένας τρόπος ζωής άλλωστε. Δεν είναι ένα τυπικό πολίτευμα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ίδιο πιστεύω κι εγώ και χαίρομαι που το ακούω. Αυτό επιτεύχθηκε με τους πολιτικούς αγώνες ή με τίποτε άλλο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Επιτεύχθηκε μέσα από την αντιστασιακή δράση Οργανώσεων στην διάρκεια της δικτατορίας, μέσα από τον αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μέσα από το Σύνταγμα, με την τήρηση των συνταγματικών διατάξεων;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Στην διάρκεια της δικτατορίας το Σύνταγμα είχε καταλυθεί κ. Εισαγγελέα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μετά το ΄74.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μετά το ΄74 βεβαίως. Με την τήρηση και την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχαμε και τις διευρύνσεις του και τους αγώνες οι οποίοι γινόντουσαν παράλληλα και ταυτόχρονα. Όπως είχαμε νομοθετήματα τα οποία ήρθησαν, νομοθετήματα καινούρια. Είναι μία δυναμική Δημοκρατία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακολουθείτε πολιτικό κινηματογράφο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Αρκετά κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το «UNDERGROUND› του Κουστουρίτσα το έχετε δει;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Το έχω δει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει καμία σχέση με την Οργάνωση αυτό; Να ρωτήσουμε. Αν θέλει να μας πει. Δεν θέλει να μας πει, μην μας πει. Διότι εκεί μας παρουσιάζεται μια ομάδα η οποία έχει μια ένοπλη δράση σε καιρό γερμανικής κατοχής την οποία νομίζοντας ότι συνεχίζεται αυτή η κατοχή, έτσι ήταν στο μυαλό της, ενώ είχε έρθει ο Τίτο, είχε ελευθερωθεί η χώρα, είχε ιδρυθεί κάποιο καθεστώς εκεί αποδεκτό από τον κόσμος αυτοί συνέχιζαν να πιστεύουν ότι αυτό γίνεται. Και κάποια στιγμή που βγήκαν στην επιφάνεια και βρήκαν εκεί τους ηθοποιούς που παίζανε τους Γερμανούς στρατιώτες βάλανε τους όλμους μπροστά και έριχναν.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Το θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως κι εδώ ξεκινήσαμε την δικτατορία και κάπου δεν μας άρεσε μετά η αποκατάσταση και συνεχίσαμε; Μπορεί να έχει κανένα τέτοιο παραλληλισμό;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Θα σας έλεγα όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν πολιτικοκοινωνικό φαινόμενο της 17Ν την εξετάζω, όχι σαν παράνομη μονάχα δράση.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Θα σας έλεγα ότι το έργο του Κουστουρίτσα αφορά μια άλλη κοινωνία, άλλες συνθήκες, άλλους τρόπους με τους οποίους δημιουργήθηκε μία γραφειοκρατική, μία νομενκλατούρα μέσα σε αυτό το σύστημα και άρα η δυνατότητα μην ξεχνάτε ότι ο επικεφαλής είναι μέλος της ίδιας της ηγεσίας. Έχουμε δηλαδή τελείως άλλες συνθήκες και αυτές έστω και με υπερβολή όπως κάνει ένας ένα έργο τέχνης, προσπαθεί να δώσει αυτό το φαινόμενο κυρίως. Είναι τελείως διαφορετικές οι συνθήκες σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία ή με Οργανώσεις του είδους που δημιουργήθηκαν στις δυτικές κοινωνίες μετά το τέλος της δεκαετίας του ΄60 ένοπλης πάλης. Όπως και τελείως ιδιότυπη συνθήκη είναι η δική μας περίπτωση ένοπλων...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την δική μας την είπαν 17Ν, είδατε με το συμβολικό όνομα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και απ’ ότι θυμάστε ότι οι πρώτοι στόχοι όπως τους λένε αυτοί της 17Ν ήταν πρόσωπα τα οποία στην δικτατορία δράσει ή θεωρήθηκαν υπεύθυνα για την δικτατορία. Θυμάστε Αμερικανούς, Αστυνομικούς οι οποίοι θεωρήθηκαν τότε, είχαν γράψει οι εφημερίδες – δεν ξέρω τί είχαν κάνει οι άνθρωποι, δεν μπορώ εγώ να .....

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μερικοί από αυτούς είχαν καταδικαστεί και από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μήπως αρχίσαμε έτσι και μετά μας έμεινε που λένε αταβιστικά το χούι και συνεχίσαμε;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ανοίγετε μια μεγάλη συζήτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ανοίγω συζήτηση. Θέλω να μου πείτε την γνώμη σας. Αν ξέρετε.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Θα έλεγα μου προκαλείτε το ενδιαφέρον για μία ανάλυση. Απλά θα σας έλεγα ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ονομάστηκε 17Ν στη συνέχεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συμβολική η ονομασία.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Είναι ένα συμβολικό, ένα μαζικό κίνημα. Ήμουν μέλος αυτής της διεργασίας. Δεν έχει καμία σχέση με άλλου είδους φαινόμενα. Θα έλεγα ότι τέτοιου είδους σκέψεις......

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παραπέμπει όμως στην δικτατορία. Στην Αντιδικτατορική Πάλη παραπέμπει η 17Ν.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ναι, αλλά το να πούμε ότι το σύνολο των Αντιστασιακών Οργανώσεων ή της Αντιδικτατορικής Πάλης οδηγήθηκε σε μία εκτροπή τέτοιου είδους μετά την αποκατάσταση είναι κάτι άλλο. Σε καμία περίπτωση....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶μα γινόταν αυτό τότε θα είχαμε επανάσταση.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Διότι ήδη συμμετείχε στο πολιτικό παιχνίδι. Είχε μπει στις διαδικασίες. Ότι μπορεί να υπήρχαν και υπήρχαν τέτοιου είδους σκέψεις σε κάποιες μερίδες ανθρώπων με την έννοια του χαρακτηρισμού της Δημοκρατίας ως αστικής, περιοριστικής κλπ υπήρξαν. Αλλά αυτό δεν αφορά τις διεργασίες με τις οποίες εντάχθηκε στην πολιτική ζωή η Αντιστασιακή Οργάνωση στην οποία μετείχε ο κ. Γιάννης Σερίφης και ο ίδιος ο κ. Γιάννης Σερίφης. Δηλαδή η 20η Οκτώβρη που ήταν η Αντιστασιακή Οργάνωση που ήταν ο κ. Γιάννης Σερίφης εντάχθηκε στην ελληνική κοινωνία, έχει βγάλει επίλεκτα στελέχη αυτής της κοινωνίας. Θα περάσουν αρκετά από το Δικαστήριό σας ως μάρτυρες του κ. Γιάννη Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ευχαρίστως να τους ακούσουμε όλους.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ο ίδιος είναι ένα δημόσιο πρόσωπο στο Εργατικό Κίνημα. Δεν έχουν τέτοιου είδους ....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορούμε λοιπόν να θεωρήσουμε ότι υπάρχουν τέτοιες προεκτάσεις.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Όχι ως προς την Οργάνωση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο τελευταίο κ. μάρτυρα να σας ρωτήσω, εσείς ξέρετε ότι η ονομασία 17Ν και από πού το ξέρετε, δόθηκε, καθιερώθηκε, βαφτίστηκε έτσι η Οργάνωση σε συνειρμό με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου; Ξέρετε κάτι τέτοιο; Να μας το πείτε και από πού;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Λογικό συνειρμό κάνω κ. Πρόεδρε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε από κάπου να περιλαμβάνεται, να το έχετε ακούσει από κάποιον της Οργάνωσης ότι «εμείς την ονομάσαμε έτσι γι αυτό το λόγο›.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Δεν ξέρω κανέναν μέλος της Οργάνωσης. Εκείνον τον λογικό συνειρμό που κάνω είναι ότι υπάρχει στην μνήμη του Ελληνικού λαού χαραγμένο ένα γεγονός 17 Νοέμβρη και συμβολικά το χρησιμοποιεί μετά μία Οργάνωση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε ότι σε αυτού του γεγονότος θέλησε να δώσει, θέλησαν όποια μέλη είναι ....

Ν. ΡΗΓΟΣ: Σας είπα, λογικό συνειρμό κάνω κ. Πρόεδρε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε ακούσει άλλη εκδοχή;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Όχι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλώς. Έχετε και είχατε επικοινωνία με τον κατηγορούμενο κ. Γιάννη Σερίφη. Από την επικοινωνία εκείνη σας είπε για ποιες συγκεκριμένες πράξεις σήμερα κατηγορείται; Αν ξέρετε. Ή «είμαι κατηγορούμενος μαζί με άλλους, ελάτε να καταθέσετε, θέλετε να έρθετε;›. Μπορεί να είναι και το ένα και το άλλο.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ανέφερα πριν στον κ. Πρόεδρο ότι με τον κ. Γιάννη Σερίφη είχα μία γνωριμία.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα άκουσα όλα αυτά. Αν ξέρετε σήμερα γιατί κατηγορείται, ποιες συγκεκριμένες πράξεις του αποδίδει το κατηγορητήριο.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Κατηγορείται απ’ ότι ξέρω για αυτά τα οποία ανέφερε πριν ο κ. Εισαγγελέας. Απ’ ότι έχω διαβάσει στις εφημερίδες, γιατί με τον κ. Γιάννη Σερίφη μετά......

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μας λοιπόν αυτά που ξέρετε. Γιατί κατηγορείται σήμερα;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Ότι σύμφωνα με την δήλωση την οποία τώρα είπε ο κ. Παύλος Σερίφης ότι δεν την έχει κάνει ή την κατάθεση κλπ, τον εμύησε σε μία Οργάνωση.....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιες πράξεις;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Για μία πράξη νομίζω.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε. Κύριε μάρτυρα θα σας τις πω εγώ. Κατηγορείται για συμμετοχή στην Οργάνωση 17Ν.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Αυτό που είπε ο κ. Εισαγγελεύς.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ. Από το 1975 μέχρι 23/7/2002, για όλο αυτό το διάστημα, έτσι κατηγορείται. Επίσης σας λέω ότι κατηγορείται για προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών για το διάστημα από 25/12/89 μέχρι τον Ιούλιο 2002 και κατηγορείται ακόμα και για παράνομη οπλοκατοχή εκρηκτικών το ίδιο τελευταίο διάστημα που σας είπα 25/12. Αυτές οι τρεις κατηγορίες.

Στην επικοινωνία ή τις επικοινωνίες, τις συναντήσεις, επαφές είτε εκ του σύνεγγυς, είτε τηλεφωνικές σας είπε ο κ. κατηγορούμενος πώς έτυχε και ήρθε κατηγορούμενος; Αν κάποιο στοιχείο γι αυτόν υπάρχει και ποιο; Αν σας είπε. Μπορεί και να μην σας είπε.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Και εμένα και δημόσια ο κ. Γιάννης Σερίφης έχει δηλώσει ότι κανέναν από αυτά τα στοιχεία δεν τον αφορά διότι όλο αυτό είναι μία .....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μου λέτε τί μου είπε. Τα ίδια πράγματα που δήλωσε και δημόσια μου είπε κι εμένα. Καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα. Θεωρούσε και θεωρεί σχιζοφρενικό το ότι ενώ από το ΄77 ως συνήθης ύποπτος είναι κάτω από τον συνεχή έλεγχο παρακολούθησης των αστυνομικών μηχανισμών. Φαίνεται να κάνει πράξεις τις οποίες.... Δεν τον παρακολουθούσαν τόσο καιρό; Δηλαδή δεν τα έβλεπαν;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα επαναλάβω την ερώτηση γιατί μου δώσατε την εντύπωση ότι δεν την καταλάβατε.

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μπορεί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λοιπόν σας ρώτησα εάν στις συζητήσεις που είχατε μαζί του τον ρωτήσατε ή μόνος του σας είπε πώς και ήρθε κατηγορούμενος, τί στοιχεία για τις τρεις υποθέσεις που σας είπα, γιατί γι αυτές έχουμε εμείς....

Ν. ΡΗΓΟΣ: Μου είπε ότι δεν καταλαβαίνει πώς βρέθηκε κατηγορούμενος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκινάω από κάτι λογικό. «Κύριε Ρήγο, ξέρετε είμαι κατηγορούμενος, θέλετε να έρθετε μάρτυρας;›. Ή εσείς λέτε «εγώ πάω μάρτυρας› κι εκείνος σας προτείνει. Λέω αν έγινε κάποια συζήτηση «μα καλά γνωστέ, κ. Γιάννη – όπως τον λέτε – κ. Σερίφη ή φίλε Γιάννη – δεν ξέρω πώς – πώς και μπλέχτηκες εσύ σε αυτό το κατηγορητήριο;›. Είναι μία ερώτηση που είναι ενδεχόμενα ένας γνωστός που θα έρθει μάρτυρας να ρωτήσει ή να του πει αυθόρμητα ο κατηγορούμενος. Σας ρωτώ, σας είπε εκείνος από ποια στοιχεία προκύπτει ότι «ξέρεις, ο Εισαγγελέας μπορεί χωρίς να έχει τίποτα απολύτως›, λέω μία εκδοχή «ή το Συμβούλιο χωρίς να έχει τίποτα για μένα, Γιάννης Σερίφης γνωστός. Κι εσύ με τους «άλλους›. Καταλάβατε; Σας είπε;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Θεωρεί ο κ. Γιάννης Σερίφης ότι όλο αυτό είναι μία πλεκτάνη των αστυνομικών μηχανισμών οι οποίοι προσπαθούν.....

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς κανένα στοιχείο;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Χωρίς κανένα στοιχείο και σκίζει τα ιμάτιά του θα λέγαμε την κλασική έκφραση, χωρίς κανένα στοιχείο, είναι μία πλεκτάνη μέσω της οποίας προσπαθούν οι αστυνομικοί μηχανισμοί να αποδείξουν ότι ο συνήθης ύποπτος, ότι κάποιος από τους συνήθεις υπόπτους «να, δεν είχαμε κάνει λάθος›. Είναι μία εσωτερική ρεβάνς της Αστυνομίας απέναντι στο πρόσωπό του. Αυτό θεωρεί ο ίδιος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας είπε ότι θεωρεί ο ίδιος;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Βεβαίως και ότι δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπε αν από κάποιο στοιχείο της δικογραφίας, είτε κατάθεση, είτε οτιδήποτε άλλο, είτε έγγραφο υπάρχει κάτι γι αυτόν;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Όχι. Θεωρεί ότι δεν υπάρχει τίποτε πέραν των καταθέσεων συγκατηγορουμένων του πάνω στα οποία μπορεί να θεμελιωθεί κατηγορία εναντίον του.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή σας είπε για καταθέσεις συγκατηγορουμένων του;

Ν. ΡΗΓΟΣ: Τις διαβάσαμε στις εφημερίδες κ. Πρόεδρε. Έβγαιναν την ίδια ώρα που γράφονταν.