Πολιτική
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 16:11

Γ. Στουρνάρας: Κάποιοι παίζουν άσχημο παιχνίδι με τον κατώτατο μισθό

Τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε νέα μειώση του κατώτατου μισθού από το 2014 διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας λόγο για παραπλανητική ερμηνεία σχετικής δήλωσης του Επιτρόπου Ρεν. 

Για άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού με το θέμα του κατώτατου μισθού κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με αφορμή δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή για το θέμα, στις οποίες επικαλείται σχετική απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία καθώς όπως υποστηρίζει, από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει «με σαφήνεια» ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά  να μειώσει τον κατώτατο μισθό από το 2014. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χουντή και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκη, ο κ. Ρεν ανέφερε ότι για το 2014 προβλέπεται «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μιθό», με στόχο «να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και ότι «οι κοινωνικοί εταίροι  θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».

Μάταια, σχολίασε ο κ. Χουντής για την απάντηση του Επιτρόπου, οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο, να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα - δήλωση  που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τον ισχυρισμό του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι  η απάντηση του Επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε «αναθεώρηση» και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο.

«Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν», εξηγεί ο υπουργός, «είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας..

Ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο και διαβεβαιώνει πως «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».

Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούριο, απλά επανέλαβε στην απάντησή του, όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του μηχανισμού του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται, και είναι ήδη γνωστό, από τη συμφωνία, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι   ότι ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. «Λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων», καταλήγει με νόημα.

ΣΥΡΙΖΑ: Παριστάνουν πως ξέχνουν τι έχουν δεσμευθεί με το μνημόνιο

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή του ανακοίνωση επιτίθεται εκ νέου στην κυβέρνηση, με αφορμή τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις για τον κατώτατο μισθμό, οι οποίες ήλθαν μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την επίμαχη δήλωση του Γιώργου Μέργου.

«Η κυβέρνηση που τώρα διαψεύδει τον κ. Μέργο για τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, παριστάνει με περίσσιο θράσος ότι ξεχνά σε τι ακριβώς έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση παρατηρεί μάλιστα πως «τουλάχιστον ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ είναι πιο ειλικρινής ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μύχιες κυβερνητικές προθέσεις».

«Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους, είναι μόνο η αρχή», εκτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: «Να υπενθυμίσουμε στους κυβερνητικούς εταίρους που μάλλον το έχουν ξεχάσει ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους».