Κοινωνία
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 15:04

Συμπλοκές αγροτών - ΜΑΤ στην Αθηνών - Λαμίας

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του χωριού Ανθήλη, όταν αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα, αλλά εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Εληξε η κινητοποίηση των αγροτών στο μπλόκο της Κουλούρας.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του χωριού Ανθήλη, όταν αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν το οδόστρωμα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ τους εμπόδισαν και μέσα σε λίγα λεπτά τα επεισόδια γενικεύθηκαν, με τους αγρότες να εκσφενδονίζουν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν με χρήση χημικών. 

Σε ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία επί της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης προχώρησαν το απόγευμα αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας.

Μετά από τον γνωστό «κλεφτοπόλεμο» με την Αστυνομία, μερικές δεκάδες αγρότες κατάφεραν να βγουν στην Εθνική, όπου πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο πλάι του δρόμου, χωρίς ωστόσο να εμποδίζουν την κυκλοφορία.

Οι θεσσαλοί αγρότες παραμένουν σταθεροί στο αίτημα τους για συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο προκειμένου να θέσουν τα αιτήματα τους.

Την ίδια ώρα, στα χωράφια τους επιστρέφουν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, οι αγρότες από το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, μετά από είκοσι μέρες κινητοποιήσεων.  

«Αν δεν ψεκάσουμε τώρα, θα χάσουμε την παραγωγή της νέας χρονιάς», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, ροδακινοπαραγωγός, Κώστας Λιολιόπουλος, διευκρινίζοντας ότι «συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών και συντασσόμαστε στα δίκαια αιτήματα του κλάδου».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την καταστολή των διαμαρτυριών με τη βία

Σε δήλωσή ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου καταδικάζει «την προκλητική επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων», εκφράζοντας τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

Ο κ. Αποστόλου επιτέθηκε στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη ότι, αντί της ουσιαστικής προσέγγισης των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας, έχει επιλέξει και σχεδιάσει την καταστολή των διαμαρτυριών με τη βία».

Το μέτωπο αγροτών παραμένει ενεργό, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να δοθούν περαιτέρω παροχές.

Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αύριο Πέμπτη θα επισκεφθεί τα μπλόκα των αγροτών στη Λαμία (στις 11.30) και στη Νίκαια της Λάρισας στις 13.00.

Ενοχλημένος με την επιμονή των αγροτών στις κινητοποιήσεις εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης που δήλωσε στον ρ/σ Βήμα FM:«Δεν μπορώ να πατήσω ένα κουμπί και να τα λύσω όλα».

«Γιατί συνεχίζουν οι αγρότες;», διερωτήθηκε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα».

O υπουργός είπε ότι έχουν καταγραφεί όλα τα αιτήματα των αγροτών. «Τους δείξαμε τι δεχόμαστε, τι αντιμετωπίζουμε, τι χρόνο χρειάζεται το καθένα για να αντιμετωπιστεί και κάνουμε όλες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε σιγά-σιγά και ένα-ένα τα προβλήματα», πρόσθεσε.

«Μπορεί η εμπιστοσύνη τους να είναι κλονισμένη, αλλά σιγά-σιγά θα δουν ότι πολλά από αυτά που λέμε τα κάνουμε. Δε λέμε ανακρίβειες ούτε υπερβολές. Τηρούμε με ευλάβεια τις υποσχέσεις που δώσαμε», κατέληξε ο κ. Τσαυτάρης.

ΚΚΕ: Ωμή βία και καταστολή από την κυβέρνηση

Για ωμή βία και καταστολή καταγγέλλει το ΚΚΕ την κυβέρνηση με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ των αγροτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

«Μπροστά στην επίμονη άρνησή της να αντιμετωπίσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που παλεύουν για την επιβίωσή τους, η κυβέρνηση καταφεύγει στην ωμή βία, την καταστολή και το ψέμα. Επιτίθεται με ΜΑΤ και χημικά σε αγρότες, που πραγματοποιούν ακόμη και συμβολικές διαμαρτυρίες, κλείνει το δρόμο σε τρακτέρ που ενισχύουν τα μπλόκα, απαγορεύοντας και αυτό ακόμη το δικαίωμα της συνάθροισης, αρνείται να συναντήσει εκπροσώπους των αγροτών, βαφτίζει τους φόρους παροχές», σχολιάζει.

Τέλος το Κομμουνιστικό Κόμμα υποστηρίζει πως αυτές οι πρακτικές δε θα κάμψουν τους αγρότες αλλά θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας τους.