Κόσμος
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013 11:49

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές λέει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές επιμένει να απορρίπτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, την ώρα που οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς τις δύο πλεύρες προκειμένου να ξεπεραστεί με διάλογο η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρα. 

Το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές επιμένει να απορρίπτει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, την ώρα που οι Βρυξέλλες αυξάνουν την πίεση προς τις δύο πλεύρες προκειμένου να ξεπεραστεί με διάλογο η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική μας χώρα.

Λίγες μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου, ο Ν. Γκρούεφσκι ζήτησε για μία ακόμη φορά από την αντιπολίτευση να αποδεχθεί συνέχιση του πολιτικού διαλόγου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η απόφαση για αποσαφήνιση των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου στο κοινοβούλιο (σ.σ. τα επεισόδια που σημειώθηκαν την ημέρα της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, με βίαιη απομάκρυνση βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων),  η ενισχυμένη επιτήρηση των δημοτικών εκλογών και η ετοιμότητα για εκπλήρωση των συστάσεων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για έντιμες εκλογές, είναι επαρκείς προϋποθέσεις για την επιστροφή της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

«Η εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE αποφάσισε ότι τα γεγονότα στη Βουλή πρέπει να διαλευκανθούν και ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο μέσω διαλόγου για να δημιουργηθούν συνθήκες που θα διασφαλίσουν την αποφυγή τέτοιων περιστατικών», ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει ότι το κόμμα του στήριξε την ιδέα του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ για συγκρότηση ad-hoc επιτροπής που θα διατυπώσει συστάσεις για τον κανονισμό της Βουλής, τις υπηρεσίες ασφάλειας, την ασφάλεια μέσα και έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου.

 «Δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι και δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο και γι αυτό αποδέχομαι την ιδέα με καλή βούληση», υποστήριξε ο κ. Γκρούεφσκι.

Προθεσμία τριών ημερών από την αντιιπολίτευση

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, που πραγματοποίησε και χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από κυβερνητικά κτήρια, έδωσε προθεσμία τριών ημερών στον πρωθυπουργό για να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, προαναγγέλλοντας  ότι θα μποϊκοτάρει τις δημοτικές εκλογές αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά της.   

Ο Γκόραν Μίσοβσκι από το αντιπολιτευόμενο Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος είναι έτοιμοι να παραιτηθούν, αν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Πιέσεις Ε.Ε.

Την ίδια ώρα εντείνεται ολοένα και περισσότερο η πίεση από τις Βρυξέλλες για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα. Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Γίρζι Μπούζεκ, συζήτησαν χθες με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ενώ μη προγραμματισμένη επίσκεψη πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης της ΕΕ Στέφανο Σανίνο.

Σήμερα στα Σκόπια μεταβαίνει ο εισηγητής για την ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρίτσαρντ Χούβιτ και θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η επίσκεψη  του αρμόδιου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Επιτρόπου Στέφαν Φούλε.  

naftemporiki.gr με πληροφρίες από ΑΜΠΕ