Αθλητικά
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 22:10

Παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση της ΔΟΕ

Η πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ για «αποπομπή» του αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή στη διεθνή κοινότητα του αθλήματος.

Η πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ για «αποπομπή» του αγωνίσματος της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή στη διεθνή κοινότητα του αθλήματος.

Ο ένας μετά τον άλλο, παράγοντες, αθλητές και Ολυμπιονίκες καταδικάζουν απερίφραστα την πρωτοφανή αυτή απόφαση, που ουσιαστικά θέτει στο περιθώριο ένα από τα ελάχιστα σπορ που διατηρήθηκαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Την ώρα που η ελληνική Πολιτεία σιωπά, καθώς επίσημη αντίδραση από τον αρμόδιο υπουργό ή τον  υφυπουργό ακόμη δεν έχει υπάρξει, η κινητοποίηση για την ανατροπή της απόφασης, που πρόκειται να επικυρωθεί και τυπικά στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ στο Μπουένος Άιρες τον προσεχή Σεπτέμβριο, είναι καθολική.

Η παγκόσμια ομοσπονδία χαρακτήρισε την πρόταση «μεγάλη έκπληξη», ενώ στην ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει πως «θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις προκειμένου να πείσει τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ ότι πρόκειται για απόφαση εναντίον ενός αθλήματος, το οποίο βρίσκεται στο πρόγραμμα από τους Αγώνες της αρχαιότητας».

«Είναι παράλογη η πρόταση της ΔΟΕ να αποσύρει την πάλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες,» δήλωσε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας και νούμερο 2 της παγκόσμιας, Ματέο Πελικόνε, καθιστώντας σαφή την πρόθεσή του για μεγάλη μάχη με όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή του το άθλημα, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση.

Σύμφωνα με τον Πελικόνε ο αποκλεισμός του αθλήματος στην ουσία διαστρέφει το παγκόσμιο νόημα των Αγώνων. «Στην περιοχή του Καυκάσου είναι εθνικό άθλημα, όπως άλλωστε και στην Τουρκία και το Ιράν,» υπογράμμισε.

«Είναι μια ολική παραφροσύνη. Πώς μπορούν να σκέφτονται να αφαιρέσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το αρχαιότερο άθλημα; Τι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι χωρίς την πάλη;» αναρωτήθηκε ο Αντρέα Μινγκούτσι, που είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο Πεκίνο, το 2008.

Ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας, Μιχάιλ Μανιασβίλι, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Itar-TASS υποστήριξε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία είναι μέρος του προβλήματος: «Πιστεύω ότι δουλειά του Μαρτινέτι (σ.σ. ο πρόεδρος) τώρα είναι να παλέψει και να υπερασπιστεί το άθλημα».

Ο παράγοντας της γερμανικής ομοσπονδίας, Γιάννης Ζαμαντουρίδης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «με αυτή την απόφαση πεθαίνει ένα μέρος της Ολυμπιακής ιδέας».

«Πραγματικά είναι αηδιαστικό.  Αρρωσταίνω μόνο που το σκέφτομαι,» είπε ο Ολυμπιονίκης της Αθήνας, Κάελ Σάντερσον, ενώ η Ρωσίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης Ναταλία Βορομπίεβα, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξη, δίνοντας ταυτόχρονα το «στίγμα» των παλαιστών ανά την υφήλιο: «Οι αθλητές θα παλέψουν για τη θέση τους στους Αγώνες έως το τέλος και πιστεύω ότι τελικά όλα θα είναι εντάξει,» δήλωσε. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας, Κώστας Θάνος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η απόφαση δεν θα σταθεί στην ολομέλεια του Σεπτεμβρίου.

«Θα χαρακτήριζα την απόφαση ανεκδιήγητη. Η πάλη είναι ένα άθλημα που είναι ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν γίνεται να αποφασίζουν να ρίξουν ένα σύμβολο, όπως είναι η πάλη. Έτσι, όπως το πάνε θα καταργήσουν σε λίγο και την ονομασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι η ολομέλεια δεν θα αφήσει την πάλη εκτός Ολυμπιακών Αγώνων,» δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό NovaΣΠΟΡ.

Όσο για τους λόγους που υπαγόρευσαν την απόφαση της ΔΟΕ, ο κ. Θάνος δεν είχε απάντηση: «Η πάλη στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες πήγε καλά. Επίσης, δεν έχουμε κρούσματα ντόπινγκ και γι΄ αυτό πιστεύω πως αυτή η απόφαση που πάρθηκε ήταν ιεροσυλία. Πως θα έρθουν αυτοί που θέλουν να καταργήσουν την πάλη να πατήσουν στην αρχαία παλαίστρα στην αρχαία Ολυμπία για να πάρουν την φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων; Θεωρώ σαν Έλληνας ότι αυτό το άθλημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι πολιτισμού και ταυτισμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες».