Η φημολογία περί ανάπτυξης από την Apple μίας συσκευής με μορφή ρολογιού, η οποία θα έχει τις δυνατότητες ενός smartphone κυκλοφορεί εδώ και καιρό. Ωστόσο, τελευταία φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική.
Η φημολογία περί ανάπτυξης από την Apple μίας συσκευής με μορφή ρολογιού, η οποία θα έχει τις δυνατότητες ενός smartphone κυκλοφορεί εδώ και καιρό.
Ωστόσο, τελευταία φαίνεται να αποκτά νέα δυναμική, με δημοσιεύματα από τους New York Times και τη Wall Street Journal να αναφέρουν πως όντως η εταιρεία έχει «στα σκαριά» κάτι τέτοιο, ευελπιστώντας ενδεχομένως στη νέα «επανάσταση» στο χώρο των φορητών συσκευών.
Και τα δύο δημοσιεύματα επικαλούνται ανώνυμες πηγές στο εσωτερικό της Apple, με τους New York Times να κάνουν λόγο για μία συσκευή κυρτού γυαλιού, η οποία θα έχει λειτουργικό iOS.
Η Wall Street Journal, από πλευράς της, αναφέρει πως η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Hon Hai Precision Industry Co (Fosconn) πάνω στο θέμα, και πως η όλη ιδέα του «κυρτού γυαλιού», με συσκευές που «εφαρμόζουν» πάνω στο ανθρώπινο σώμα, θα βρίσκεται στην «καρδιά» της επόμενης μεγάλης «οικογένειας» συσκευών της Apple, πέρα από smartphones και tablets.
Για τις δυνατότητες μίας τέτοιας συσκευής μόνο εικασίες μπορούν να γίνονται προς το παρόν, ωστόσο ως κάποια από τα πλέον «ασφαλή στοιχήματα» θεωρούνται οι πληρωμές μέσω της συσκευής (Passbook, ενδεχομένως σε συνεργασία με τεχνολογία NFC- near field communication), σχεδόν σίγουρα GPS και υπηρεσιών χαρτών, ίσως ενσωμάτωση του φωνητικού βοηθού Siri και πιθανότατα μέθοδοι επικοινωνίας που παραπέμπουν σε…Τζέημς Μποντ και Ντικ Τρέισι.
Επίσης, δεν θα ήταν απίθανο να ενσωματώνει και λειτουργίες που έχουν να κάνουν με την υγεία του χρήστη, όπως η παρακολούθηση των ζωτικών σημείων και η ενημέρωση του ίδιου ή των υγειονομικών υπηρεσιών εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Η εταιρεία γενικά δείχνει ενδιαφέρον προς την κατεύθυνση των gadgets που φοριούνται, κυρίως σε σχέση με το χώρο της άσκησης και του fitness- χώρο στον οποίο η Foxconn έχει ήδη δραστηριοποιηθεί, καθώς εργάζεται πάνω σε σχετικές τεχνολογίες, με στόχο τη βελτίωση στην κατανάλωση ενέργειας και τη συρρίκνωση του μεγέθους.
Οι συσκευές που «φοριούνται» υπάρχουν στον κόσμο της τεχνολογίας εδώ και πολλά χρόνια (η Microsoft είχε παρουσιάσει το 2003 ένα «έξυπνο ρολόι», ενώ «κινητά τηλέφωνα- ρολόγια» κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στο εμπόριο, αν και ποτέ δεν σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία), αλλά το ενδιαφέρον δείχνει να ανανεώνεται, καθώς όλοι αναζητούν το επόμενο «big thing» στην τεχνολογία μετά τα smartphones και τα tablets (και τα «έξυπνα ρολόγια» έχουν το πολύ ελκυστικό στυλιστικό «συν», ότι παραπέμπουν σε κατασκοπευτικές ταινίες και επιστημονική φαντασία).
Η Apple και η Foxconn τηρούν σιγή ιχθύος όσον αφορά το θέμα. Πάντως, όπως αναφέρουν οι New York Times, η Corning, δημιουργός του Gorilla Glass, που χρησιμοποιείται στο iPhone, έχει ανακοινώσει πως έχει λύσει τα προβλήματα που παρεμπόδιζαν την ανάπτυξη εύκαμπτου γυαλιού: το αποκαλούμενο Willow Glass μπορεί να διπλωθεί σαν χαρτί, χωρίς να σπάει.
Όπως και να έχει, θεωρείται πως ο επενδυτικός κόσμος θα αντιδρούσε θετικά απέναντι στην εμφάνιση ενός «iWatch»- προάγγελο μίας εποχής «μετά- smartphone», κατά την οποία οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές δεν θα μεταφέρονται, αλλά θα φοριούνται («έξυπνα» ρολόγια, γυαλιά ή ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς), και ενδεχομένως να είναι φτηνότερες από ό,τι τα «έξυπνα κινητά» και τα tablets του σήμερα.