Πολιτική
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (30/05/2003) Μέρος 2/7

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπατε στο δικαστήριο ότι ήταν εκεί ο αστυνομικός ο οποίος μίλησε με το κέντρο και του είπε το κέντρο «πήγαινε να ελέγξεις› και αυτός άφησε το τηλέφωνο στο περίπτερο και αφού άφησε το τηλέφωνο στο περίπτερο πήγε κι έλεγξε και εν συνεχεία ξαναγύρισε στο περίπτερο. Τι περίεργο! Και αυτό μόνο εσείς το είδατε. Κανείς άλλος δεν το έχει δει. Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όλα ψέματα τα λέω!

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τις έχετε όλες τις καταθέσεις της ΕΔΕ;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όλες. Τουλάχιστον αυτές που ήταν εκεί. Τις άλλες τι να τις κάνω. Εμένα με ενδιαφέρει αυτοί που ήταν εκεί.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πήγατε και καταθέσατε στον κ. ανακριτή. Μπορείτε να μας πείτε τι σας ρώτησε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η ανάκριση είναι μυστική.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι μυστική κ. Πρόεδρε; Υπάρχει μέσα στη δικογραφία. Πως είναι μυστική;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γι’ αυτή εδώ λέτε;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί υπάρχει και κάποια άλλη.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για την άλλη δεν ρωτάω. Μιλάω για την κατάθεση που είναι μέσα στη δικογραφία και την έχω στα χέρια μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι σας ρώτησε για το φιάσκο της Ριανκούρ ο κ. ανακριτής;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Με ρώτησε αν έχω κάτι σχετικό με την πληροφορία που έδωσε την πληροφορία η γυναίκα, με ρώτησε για χρήματα κλπ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για το φιάσκο εδώ που έγινε και έφυγαν οι τρομοκράτες σας ρώτησε τίποτα ο κ. ανακριτής;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Κατέθεσα σε συνέχεια της κατάθεσης που είχα δώσει το 1994.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ λέω για τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλετε να το διαβάσετε;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: «Μέχρι σήμερα μολονότι η υπόθεση της Λουίζης Ριανκούρ με βασάνιζε και ασχολήθηκα, δεν κατόρθωσα να μάθω τα στοιχεία του πληροφοριοδότη. Λέγεται ότι ήταν γυναίκα. Οι μόνοι οι οποίοι επεξεργάστηκαν την πληροφορία για τα μέλη της 17Ν ήταν ο τότε αρχηγός Στέφανος Μακρής, ο Αττικάκης Λαμπαδιάρης, ο διοικητής Σαγόνας. Επίσης ελέχθη ότι δόθηκαν χρήματα στους πληροφοριοδότες αλλά εγώ δεν γνωρίζω αν δόθηκαν, σε ποιο δόθηκαν και το ύψος του ποσού. Έχω την εντύπωση ότι και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ασχολήθηκε με την έρευνα και τη συλλογή τυχόν εγγράφων στοιχείων περί των χρημάτων που δόθηκαν και του προσώπου το οποίο έλαβε. Πλην όμως από ότι γνωρίζω δεν κατέστη δυνατή η ανεύρεση οιουδήποτε εγγράφου στοιχείου›. Αυτή είναι η κατάθεσή σας.

Υπενθυμίζω εδώ για το δικαστήριο ότι ο κ. Γκιώνης έδωσε κατάθεση 6 σελίδων και ερευνήθηκε μέχρι γονέων και επισταμένος για να δούμε τι ερευνά η ανάκριση και τι είδους ανάκριση γίνεται για ορισμένα θέματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ξέρετε, μια κλοπή τώρα ερευνούμε εμείς.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ναι κ. Πρόεδρε αλλά για την κλοπή ήρθαν 4 στρατηγοί και όταν οι 4 στρατηγοί έμειναν ώρες και πολλά μέλη του δικαστηρίου σας είχαν απορίες τις οποίες ρώτησαν κι εγώ έχω σήμερα απορίες να ρωτήσω τον κ. Μαυρουλέα. Δικαιολογημένες απορίες οι κύριοι Δικαστές, δικαιολογίες κι εγώ και εγώ παράγοντας της δίκης είμαι, δεν είμαι παρίας.

Αναφερθήκατε σε μια κατάθεση που δώσατε στην κα ανακρίτρια το ’94 ως μάρτυρας και θέλω να σας ρωτήσω, γιατί κάποια πράγματα από αυτήν μου έκαναν εντύπωση. Σας ρώτησε η κα ανακρίτρια και ευλόγως «Γιατί δεν κάνατε κάποιες ενέργειες; Σας κατηγορούν γι’ αυτό τι έχετε να πείτε;› και ένα από τα τρία σημεία με τα οποία απαντάτε, το λέω γιατί μου έκανε εντύπωση «Δεν μπορούσα να πυροβολήσω διότι ήταν συγκεκριμένος ο στόχος, διότι αν σκοτωνόταν κάποιος και τρομοκράτης να ήταν, εάν τον πέταγαν έξω, πως θα αποδείκνυα εγώ ότι ήταν τρομοκράτης. Διότι εάν οι τρομοκράτες έχουν κάποιο τραυματία τον πετάνε έξω και φεύγουν, δεν τον μεταφέρουν›.

Μπορείτε να μας πείτε ποια αστυνομική πείρα και ποια εμπειρία σας στο Σώμα τόσα χρόνια και που το είδατε, γιατί εγώ ξέρω ότι ο κ. Ξηρός τραυματίστηκε στην εκτόξευση με την ρουκέτα στο γερμανό Πρέσβη και δεν τον άφησαν να φύγουν, τον πήραν μαζί τους. Εσείς που είδατε ότι οι τρομοκράτες όταν χτυπηθεί κάποιος τον πετάνε και φεύγουν;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Αυτοί που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα, με τις επιχειρήσεις, αυτό λέγεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακάτω. Το θέμα είναι ότι τρώμε τρίτη μέρα και δεν προστίθεται τίποτα στην παρούσα δίκη που εξετάζουμε!

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε με φέρνετε στην ανάγκη να τονίσω ξανά κάποιοι έφεραν εδώ 4 στρατηγούς και δεν τους έφεραν τυχαία. Δεν έφεραν τον κ. Μαυρουλέα, δεν έφεραν τον κ. Γκιώνη, αυτούς χρειάστηκε να δείξει την ευαισθησία και να τους φέρει το δικαστήριό σας. Όμως κάποιοι που το έκαναν, στόχευαν αλλού. Το έχω πει, το έχω ξαναπεί, το είπα κι εδώ, το είπα και έξω και θα το λέω μέχρι να πεθάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν προστίθεται τίποτα με την κατάθεση αυτού του ανθρώπου. Λέει τα ίδια, έχει χιλιο-εξεταστεί .

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ εδώ μέσα δεν είμαι ούτε για να προσβάλλω, ούτε για να μην προσβάλλω. Είμαι για να λέω τις απόψεις μου, τις εκτιμήσεις μου και τα συμπεράσματα που βγάζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάνω στη δίκη όμως που κάνουμε σήμερα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Το λέω διότι παρατηρήθηκα από τον κ. Εισαγγελέα ότι προβάλλω κ. Πρόεδρε γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι για όνομα του Θεού δεν προσβάλλετε κανέναν. Αλλά έχετε όμως το καθήκον πάνω στη δίκη αυτή εδώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, οι ερωτήσεις που έγιναν και από πολλά μέλη του δικαστηρίου σας, στους 4 στρατηγούς που ήρθαν εδώ, ήταν πάνω στη δίκη που δικάζουμε εδώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πάνω στη δίκη που δικάζουμε εδώ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πάνω στη δίκη. Ρώτησαν για τις δομές της Αστυνομίας, τι έκαναν, τι παραλείψεις έκαναν.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Τι τους ρώτησαν για την κλοπή του αυτοκινήτου για την οποία ήρθαν εδώ; Τίποτα δεν τους ρώτησαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τότε να φάμε άλλη μια μέρα ακόμη!

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Μια τελευταία ερώτηση. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που τρώνε μέρες, αλλά δεν μπορώ να αφήνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπα να φάμε. Βάζω και τον εαυτό μου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Γιατί είναι πολύ ευαίσθητο το θέμα. Γιατί όταν η πολιτική μπαίνει στις αίθουσες των δικαστηρίων από την πόρτα, η δικαιοσύνη φεύγει από το παράθυρο κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αντιληφθήκατε να παρίσταται πολιτική εδώ μέσα; Εμείς όπως ξέρετε και το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς τους σεβόμαστε, διότι είναι μέρος του δημοκρατικού συστήματος.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε δεν είναι ανάγκη να μπει από εσάς.

Μια τελευταία ερώτηση που για εμένα έχει σημασία. Αναφερθήκατε σε κάποια προσωπική γνωριμία, η οποία σας τοποθέτησε στον Ιππόδρομο μετά την απόταξή σας.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Θα σας πω ποια ήταν. Ήταν ο πρώην στρατηγός ο Μανώλης Μποσινάκης ο οποίος ήταν Πρόεδρος στον ΟΔΥΕ, με ήξερε σαν αξιωματικό εμένα, τι αξιωματικός ήμουν και με προσέλαβαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ευαγγελάτος έχει τον λόγο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Κύριε μάρτυς σε τελείως άλλο κλίμα ήθελα να σας ρωτήσω κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις θα υποβάλλω. Ούτε η πολιτική εισέρχεται εδώ, εγώ κ. μάρτυς θα σας ρωτήσω με την προσπάθειά μου να λύσω κάποιες απορίες που έχω, σε συνέχεια των όσων αποριών υπέβαλλε και ο αξιότιμος κ. Πρόεδρος της Έδρας.

Έχετε δώσει 4 καταθέσεις, έχετε δώσει εκτός από τον κ. Ζερβομπεάκο τελευταία κατάθεση, είχατε δώσει και στην προανάκριση που έγινε τότε και άλλη μια κατάθεση στην τακτική ανακρίτρια κα Παπασπύρου σε τρεις δόσεις, σε τρία τμήματα. Σε μία από αυτές λέτε κάτι που για εμένα είναι σημαντικό: παρουσιάστηκε κάποιος νεαρός εκεί που ήσασταν, ο οποίος σας είπε ορισμένα πράγματα, σας είπε ότι είναι κλεμμένο το αυτοκίνητο κλπ.

Μάθατε έστω ύστερα από 11 χρόνια ποιος ήταν αυτός ο νεαρός;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Θυμάμαι το όνομά του από την ΕΔΕ, αλλά δεν είχε σημασία καμία πλέον εκ των υστέρων για εμένα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ήταν της Αστυνομίας;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ήταν της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Επίσης είχατε μία απορία όταν έγιναν συζητήσεις. Μάθατε τότε ότι υπήρχε κάποια κάμερα και διατυπώσατε κάποια απορία. Πως δικαιολογείτε και σας έθεσαν το εξής ερώτημα: το γεγονός ότι η κάμερα δεν κατέγραψε τίποτα άλλο, εκτός από το φορτηγάκι και το δικό σας αυτοκίνητο.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Η κάμερα αυτή είχε σταθερό οπτικό πεδίο. Αυτό το είδα εγώ, αυτή την κασέτα την έπαιζαν ότι πήγα το απόγευμα στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το λέτε, δεν θέλω να επανέλθω σε αυτό.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Είχε ένα σταθερό οπτικό πεδίο και έδειξε μόνο το φορτηγάκι και το αυτοκίνητο το δικό μου που ακολουθούσε. Τίποτε άλλο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Πως το αξιολογείτε κάνοντας ένα flash back σήμερα και βάζοντας πάλι τα πράγματα στη θέση τους μήπως τυχόν καταλήγετε σ’ ένα περαιτέρω συμπέρασμα γι’ αυτό.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν μπορώ να εκφράσω δημοσίως τα συμπεράσματά μου, όπως και ο καθένας.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Γιατί κ. μάρτυς; Εδώ γίνεται μια δίκη δημόσια.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Το δικό μου συμπέρασμα μπορεί να είναι λανθασμένο.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Μα το δικό σας συμπέρασμα ρωτάω εγώ.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν μπορώ να εκφράσω συμπεράσματα. Εκείνο το οποίο εκφράζω ύστερα από τις ερωτήσεις που έκανε ο κ. συνάδελφός σας είναι γιατί δεν ασχολήθηκε με τους αστυνομικούς διευθυντές, τους συντονιστές που απουσίαζαν και οι δύο και αυτή είναι η αλήθεια.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Σε εμένα απαντάτε ή στον συνάδελφό μου;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Συγγνώμη, τώρα απάντησα εκεί.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό σας ρώτησα. Και σας ρωτώ επίσης ποιος είναι ο λόγος, γιατί το γενικό συμπέρασμα τουλάχιστον από κάθε τρίτο αντικειμενικό παρατηρητή είτε κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, είτε εξετάζοντας σήμερα με τα δεδομένα της λογικής και πείρας, πρόκειται για ένα πραγματικό φιάσκο είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε, αυτή είναι η ωμή αλήθεια και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Ποιος είναι ο λόγος και τι ακούσατε σχετικά με την εντελώς πρόχειρη ή δεν ήταν πρόχειρη η προετοιμασία για μια τέτοια επιχείρηση υψίστης σημασίας;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Επειδή κρίθηκαν όλα εκ του αποτελέσματος, δεν μπορώ να πω το ίδιο αν ερχόταν ο κυρίως στόχος το ασθενοφόρο με το περιπολικό.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: ¶κουσα από τέως Υπουργό Δημόσιας Τάξης ο οποίος λαμβάνει μέρος και εδώ σε αυτή τη δίκη ως δικηγόρος, υπήρξε και θύμα, ότι σε αυτές τις περιπτώσεις που είναι υψίστης σημασίας, μόνο αυτοί που αναφέρατε οι ανώτεροι αξιωματικοί έπρεπε να λαμβάνουν μέρος, ή έπρεπε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.; Επειδή έχετε κάνει και μια εξειδίκευση όπως έχω διαβάσει.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ξέρετε, η Αθήνα ειδικά τη δεκαετία του ’80 ειδικά με άτομα που ονομάζουμε γνωστούς – αγνώστους, με χούλιγκαν, με διαδηλώσεις γινόταν διάφορες επιχειρήσεις και από τα ΜΑΤ και από εμάς με πολιτικά και ήταν οι πάντες στο κέντρο επιχειρήσεων.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Έπρεπε να έχουν την εποπτεία και το συντονισμό. Αυτό θέλετε να πείτε;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Σαφώς.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με αυτή την ιστορία με έχετε κουράσει και δεν έχει βγει τίποτα!

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εγώ δεν σας έχω κουράσει και τελειώνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν βγαίνει τίποτα από αυτή την ιστορία.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα ήθελα να ακούσω την απάντηση σας παρακαλώ γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη είστε ο τράγος των Εβραίων, το εξιλαστήριο θύμα. Τιμωρήθηκαν κάποιοι άλλοι υψηλότερα υφιστάμενοι; Κάποτε στην Ιαπωνία πριν λίγα χρόνια που έγινε ένα ατύχημα κάποιος Υπουργός παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε κανένας Υπουργός τότε;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Μόνο εγώ τιμωρήθηκα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ραχιώτης έχει τον λόγο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Μαυρουλέα εμένα δεν με ενδιαφέρει ούτε η πολιτική, ούτε τι είδους στρατηγοί ήταν αυτοί, τι είναι αυτοί που υπάρχουν τώρα. Εμένα με ενδιαφέρει η υπόθεση Ριανκούρ διότι δεν είναι κλοπή ενός αυτοκινήτου, εγώ θα χρησιμοποιήσω την άποψη της Πολιτικής Αγωγής η οποία λέει ότι η αποτυχία της υπόθεσης Ριανκούρ είναι ακόμη 10 χρόνια διάρκειας αυτής της Οργάνωσης με ό,τι μεσολάβησαν αυτά τα 10 χρόνια.

Είχατε μια φοβερή και τρομερή ευκαιρία να την εξαρθρώσετε από μια πληροφορία -εγώ δεν θα ασχοληθώ ποια την έδωσε και ποια πήρα τα χρήματα κλπ.- η οποία δόθηκε στον Αρχηγό της Αστυνομίας. Δόθηκε η πληροφορία ότι αύριο ένα περιπολικό κι ένα ασθενοφόρο θα πλησιάσουν στη Ριανκούρ με στόχο έναν ανώτερο δικαστικό, κατά την άποψη των κατηγορουμένων έναν ανώτερο υπάλληλο του Υπουργείου Οικονομικών.

Η εκδοχή των κατηγορουμένων είναι τελείως διαφορετική, ημέρα με τη νύχτα. Εγώ δεν θα ασχοληθώ με τη δική τους εκδοχή, διότι δεν έχω και δυνατότητες να την αποδείξω. Θέλω όμως κάποια πράγματα για την εκδοχή την οποία αναπτύσσετε εσείς, που είναι η εκδοχή της Αστυνομίας με διάφορες παραλλαγές και η οποία όσο σας εξετάζουμε αντί να ξεκαθαρίζει το τοπίο, μάλλον γίνεται ακόμη πιο θολό.

Παίρνετε αυτή την πληροφορία. Παρατάσσεστε με κάποια δύναμη 25 ατόμων, κάποια αστυνομικά αυτοκίνητα, προφανώς καλυμμένα σε επάλληλες ζώνες ακούστηκε προχθές, ότι δεν ήταν όλοι εκεί εγκατεστημένοι υπήρχε ένας κλοιός που είχε δημιουργηθεί, εγώ προσωπικά θα είχα κατεβάσει και τα ΛΟΚ και τους πεζοναύτες και οτιδήποτε άλλο, κρίθηκε ότι πρέπει να πάτε 25 άτομα.

Κάποια στιγμή εσείς παίρνετε –λέτε- από το κέντρο επιχειρήσεων την πληροφορία ότι αυτό το ασθενοφόρο και το αστυνομικό όχημα το οποίο έχει δοθεί η πληροφορία κινείται στην οδό Συγγρού. Είναι προφανές –και εγώ θέλω να μου ερμηνεύσετε τι σημαίνει αυτό- ότι κάποιος αστυνομικός από τους εγκατεστημένους σε όλο το λεκανοπέδιο υποθέτω, είδε αυτό το ασθενοφόρο και το περιπολικό και έδωσε αυτή την πληροφορία. Έτσι δεν είναι;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Πιθανό.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι πιθανό. Υπάρχει η περίπτωση να σας παραπλάνησε το κέντρο επιχειρήσεων;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν νομίζω. Το κέντρο επιχειρήσεων να μας παραπλάνησε;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Σας λέει: αυτή τη στιγμή το περιπολικό και το ασθενοφόρο ανεβαίνει τη Συγγρού.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν νομίζω ότι το κέντρο μας έδωσε το σήμα για να μας παραπλανήσει.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα είναι η δική μου άποψη που λέει ότι κάποιος αστυνομικός βλέπει στη Συγγρού...

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πως δεν το ξέρετε; Αυτά τα δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Ή σας κοροϊδεύει το κέντρο επιχειρήσεων, ή είναι αληθής η πληροφορία οπότε κάποιος αστυνομικός είδε το περιπολικό και το ασθενοφόρο να ανεβαίνουν τη Συγγρού.

Στη συνέχεια σας έρχεται και δεύτερο σήμα, το οποίο μάλιστα όχι απλώς επιβεβαιώνει το πρώτο, αλλά λέει ότι η αστυνομικίνα που επιβαίνει στο περιπολικό είναι ηλικιωμένη.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ναι μεγάλης ηλικίας.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: ¶ρα πάλι κάποιος αστυνομικός προσεγγίσει αυτό το περιπολικό και βλέπει ότι η αστυνομικίνα που επιβαίνει είναι ηλικιωμένη. Εγώ τα θεωρώ αληθή αυτά. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σας έδωσαν μια ψευδή πληροφορία για να σας παραπλανήσουν. Έτσι δεν είναι;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Βεβαίως.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εσείς ψάξατε ποιος ήταν αυτός ο αστυνομικός που έδωσε αυτή την πληροφορία;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν τον ψάξατε; Μετά, όταν είχατε αυτή την περιπέτεια γιατί δεν ψάξατε να δείτε ποιος τους είδε; Το περιπολικό και το ασθενοφόρο, τα μαϊμού όπως λέγονται, κάποιος τα είδε. Δεν ενδιαφερθήκατε να μάθετε; Η ΕΔΕ δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει, να ψάξει;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Εγώ την εποχή εκείνη ζούσα δύσκολες στιγμές.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Καταλαβαίνω τη θέση σας.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν έψαχνα τίποτα. Εγώ ήρθα από τη Σάμο που ήμουν διοικητής διότι δεν μπορούσα να ασκήσω διοίκηση στον κ. Αρχηγό και τον παρακαλούσα να με βάλει σε νεκρές υπηρεσίες, σε αποθήκες ακόμη και σε διαθεσιμότητα, δεν μπορούσα να ασκήσω διοίκηση και μου έλεγε ότι αυτές είναι διαταγές.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Παρ’ όλα αυτά εσείς επιμένετε ότι δεν ήταν παραπλανητική αυτή η πληροφορία.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Από το κέντρο όχι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορεί να μεσολάβησε κάποιος άλλος ο οποίος να έδωσε παραπλανητική;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Η ΚΥΠ μεσολάβησε καθόλου σε αυτή την ιστορία;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν ξέρω. Δεν ασχολήθηκα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Είχαν τοποθετηθεί κάμερες στην περιοχή;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Είπα και προηγούμενα ότι είδα μόνο μια κασέτα με σταθερό οπτικό πεδίο, πέρασε το φορτηγάκι, μετά πέρασε το δικό μου όχημα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πληροφορηθήκατε γιατί δεν λειτούργησαν αυτές οι κάμερες;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Είπαν για τον ήλιο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τοποθέτησαν λάμπες, έτσι είπαν. Η άλλη εκδοχή ήταν ότι δεν είχαν μπαταρίες. Κάθε φορά υπάρχει μια νέα εκδοχή! Είπατε ότι ακολουθήσατε σε παράλληλο δρόμο;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ναι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ποιος είναι αυτός ο παράλληλος δρόμος; Διότι παράλληλος δρόμος ο οποίος να κινείται με την ίδια κατεύθυνση της οδού Λάμψα, δεν υπάρχει εκεί στην περιοχή.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Η Πάγκανου.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πόσο απέχει αυτή;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Πρέπει να είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση. Διότι κοντινός δρόμος -διότι καμιά φορά περνάμε κι εμείς από εκεί- παράλληλος της Λάμψα δεν υπάρχει.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Πάντως πήρα παράλληλο δρόμο.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να εντοπίσετε πόση απόσταση ήταν από τη Λάμψα;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν θυμάμαι.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μήπως είναι πολύ μεγάλη η απόσταση αυτής της Πάγκανου με τη Λάμψα;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν θυμάμαι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι αξία έχουν αυτά;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Έχει αξία. Διότι όταν παίρνει ένα παράλληλο δρόμο ο οποίος απέχει πάνω από 500 μ. δεν έχει νόημα, δεν υπάρχει παρακολούθηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πήρε λάθος δρόμο. Είναι κάτι το οποίο δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί τίποτα εδώ μέσα.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Τιμωρήθηκαν οι απλοί αστυνομικοί των ΕΚΑΜ γι’ αυτή την ιστορία; Και πόσοι ήταν αυτοί;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν νομίζω ότι τιμωρήθηκαν και γιατί να τιμωρηθούν.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δεν μετατέθηκαν; Δεν εκδιώχθηκαν;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Διέλυσε απλά η υπηρεσία.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εξ αυτού του γεγονότος τι έφταιγαν οι απλοί αστυνομικοί των ΕΚΑΜ και τιμωρήθηκαν; Ήταν τιμωρία, τους έδιωξαν από τα ΕΚΑΜ.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν έφταιξαν σε τίποτα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε θέλω να ρωτήσω τον κ. μάρτυρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είπαμε όμως, είναι λίγο πιραντελικό να σας βάλουμε να οργανώσετε εσείς την Αστυνομία καλύτερα, τις επιχειρήσεις; Περιοριστείτε λίγο στον άνθρωπο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς στήνονται διάφορες σκευωρίες. Σκευωρία από την Αστυνομία για πολλούς λόγους. Για πολλούς λόγους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σκευωρία.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να πω καταρχήν κάτι που είπατε. Είπατε ότι την πληροφορία την έφερε το κ. Νηστικάκης.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ναι, μου την έδωσε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σας την έδωσε ο κ. Νηστικάκης. Ήταν πολύ ενδιαφέρον.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ήταν Διοικητής Ασφαλείας τότε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Την πληροφορία σας την έφερε ο κ. Νηστικάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχει ενδιαφέρον γιατί εδώ ήρθαν και 4 Στρατηγοί, ήρθε και ο κύριος εδώ ο οποίος και ξέρει πολύ καλά τί έγινε και βάζει πάνω από την τιμή του κιόλας να υπερασπίσει μερικά ?..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί δεν μας λέτε εσείς τί έγινε να ακούσουμε;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τα έχουμε πει καθαρά στην προκήρυξη, αυτά έγιναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ¶σε την προκήρυξη.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτά ακριβώς έγιναν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε εδώ πέρα καθαρά τί έγινε; Έγινε ή δεν έγινε αυτή η ιστορία; Βρέθηκε ή δεν βρέθηκα αυτό το φορτηγάκι; Το ακολούθησαν ή δεν το ακολούθησαν;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπήρχε πράγματι ένα φορτηγό της Οργάνωσης εκεί πέρα με ανθρώπους μέσα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν γνωστό αυτό στην Αστυνομία ή όχι ή συνέπεσε να βρίσκεται και η Αστυνομία;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Θα φανεί αν ήταν γνωστό. Θα κάνω μερικές ερωτήσεις και θα φανεί αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνετε ερωτήσεις. Τί να κάνουμε τώρα.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ήταν εκείνη την ημέρα. Ήμασταν εκεί κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και η Οργάνωση κάτι λέει εκεί πέρα για 30 του μηνός και κάτι τέτοια.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Αυτό μπορεί να έγινε μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μπορώ να τα ενώσω όλα μαζί αυτά και να τα κωδικοποιήσω.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπήρχε καταρχήν σιγή ασυρμάτου εκείνη την ημέρα;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Από το πρωί όχι, δεν υπήρχε σιγή.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν υπήρχε σιγή ασυρμάτου. Γι αυτό έτσι εξηγείται ότι στις 8:30 ακριβώς πήρατε το σήμα για το περιπολικό για το ασθενοφόρο. Τότε υπάρχει κάποιο σήμα στις 8:30 και μετά από δύο λεπτά έρχεται ένα άλλο σήμα, σημαίνει ότι κάπου υπάρχει μία παρακολούθηση. Ότι στην Συγγρού ανεβαίνει ένα περιπολικό και ένα ασθενοφόρο. Ποιος έδωσε αυτή την πληροφορία;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω αυτό.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπήρχε παρακολούθηση αυτού του περιπολικού και αυτού του ασθενοφόρου;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν ακούστηκε αυτό πουθενά. Πόσα αυτοκίνητα ήταν εκεί γύρω στην περιοχή; Μιλάμε τώρα για την Παρασκευή το πρωί.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ήταν στις τέσσερις προσβάσεις, πρέπει να ήταν γύρω στα 6 αυτοκίνητα για τον εγκλωβισμό του ασθενοφόρου και του περιπολικού αν έμπαινε μέσα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εσείς πού ήσασταν;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δηλαδή εγκλωβισμός στις προσβάσεις, που θα έκλειναν οι προσβάσεις.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα που δεν φαίνονταν απ’ έξω πόσοι ήταν μέσα.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ναι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εσείς ήσασταν σε κλειστό αυτοκίνητο ή σε ανοιχτό;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Εγώ ήμουν με συμβατικές πινακίδες.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σε πόση απόσταση ήσασταν από το φορτηγάκι, από το MISTUBISHI;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Εγώ την στιγμή εκείνη που έγινε αυτό το πράγμα, που είχε φύγει το φορτηγάκι ήμουν στην οδό Λασκαρίδου.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και αυτοί που ειδοποίησαν, αυτός που ήρθε και σας ειδοποίησε; Ήταν πεζός αυτός ή ήταν και αυτός σε αυτοκίνητο;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Πεζός ήταν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εσείς πίνατε καφέ τότε εκείνη την ώρα, είχατε τα κυπελλάκια σας, πίνατε καφέ;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Πρωί ήταν και είχα ένα κυπελλάκι. Αυτό το είδατε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Λογικό είναι, ναι.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Γι αυτό είπα ότι μας είχατε δει εκεί που πήγαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι, βέβαια. Πόσο κοντά ήρθατε και ξαναβρίσκεστε κοντά! Χαρά η ξανασυνάντηση!

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ποιος πήγε και πήρε τηλέφωνο για να δει αν οι πινακίδες είναι κλεμμένες;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Αυτός ο Αστυφύλακας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι κάποιος από σας δηλαδή;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όχι, όχι. Εγώ δεν ήξερα τίποτα απ’ όλα αυτά.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και είπατε ότι πλησίασε κάποιος το φορτηγάκι. Ποιος ήταν αυτός που το πλησίασε;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ο ίδιος.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ο ίδιος;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ναι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτός πόσο κοντά το πλησίασε;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το είδα, δεν το ξέρω αυτό.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν το είδατε. Και το αυτοκίνητο που ακολούθησε το οδηγούσατε εσείς ή άλλος;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το οδηγούσα εγώ, ήμουν μέσα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Σε πόσο απόσταση το οδηγούσατε αυτό;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: 100-150 μέτρα. Γύρω στα 150 μέτρα όταν είχε φύγει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτός ο παράλληλος της Λάμψα που λέτε που πήρατε μετά ποιος ήταν;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Εγώ.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι, πώς λεγόταν αυτός ο δρόμος;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν θυμάμαι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Υπάρχει κάποιος χάρτης εδώ για να δούμε αυτόν τον παράλληλο δρόμο;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Πάντως πήρα παράλληλο δρόμο και βγήκα επάνω στην πλατεία.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Παράλληλο της Ριανκούρ;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όχι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Παράλληλο της Λάμψα;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Της Λάμψα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει παράλληλος δρόμος της Λάμψα εκεί. Υπάρχει ψηλά εκεί που βρίσκει περίπου το φορτηγάκι. Δεν υπάρχει.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Πήρα παράλληλο δρόμο και βγήκα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν υπάρχει παράλληλος δρόμος. Υπάρχει μια μεγάλη πλατεία, υπάρχει το νοσοκομείο από πάνω, υπάρχουν διάφοροι δρόμοι κλπ. Δεν υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα πάμε μια βόλτα και θα του δούμε. Εκεί κοντά είναι μια ταβέρνα νομίζω. Θα πάμε να τα βρούμε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Είδατε επίσης είπατε την κάμερα. Αυτή η κάμερα πού ήταν;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω που ήταν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πού ήταν τοποθετημένη;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Κάπου σε ένα ψηλό σημείο.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Πού ήταν; Ήταν προς την μεριά του νοσοκομείου;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Απέναντι από την «Μπάγιαρ› πρέπει να ήταν.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και έβλεπε ένα σημείο συγκεκριμένο εκεί;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ναι

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Εσείς την είδατε αυτή την κασέτα λέτε. Τί έδειχνε ακριβώς;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Τίποτα. Το φορτηγάκι το δικό σας και το αυτοκίνητο το δικό μας μετά που ακολουθούσε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Που ακολουθούσε μετά. Από που το έβλεπε αυτό; Από την μεριά του οδηγού του φορτηγού, από την μεριά.....

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Από την μεριά του οδηγού, αλλά πρόσωπα δεν....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εντάξει, δεν μας χρειάζονται άλλα.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι, όχι έχει ενδιαφέρον. Έχει ενδιαφέρον.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί ενδιαφέρον έχει; Εμάς δεν μας ενδιαφέρει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχει ενδιαφέρον γιατί δεν υπήρχε κάμερα εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αυτή η κάμερα έδειχνε πρόσωπα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί έχει ενδιαφέρον μπορείτε να μου πείτε; Δεν έδειξε τίποτα μας είπε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν έδειξε πρόσωπα.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όχι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μετά από μερικές μέρες είχε βγει στην εφημερίδα ότι υπήρχε κάποιο πρόσωπο και μάλιστα ότι είχε αναγνωριστεί αυτό το πρόσωπο; Και μίλαγε για συγκεκριμένο πρόσωπο που είχε αναγνωριστεί;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν το ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε, ήταν εκεί. Αφού ήρθαν κοντά-κοντά, ειδωθήκανε, τον είδε που έπινε με το κυπελλάκι καφέ. Ο ίδιος τους είδε. Αφού ξανασυναντηθήκατε, χαρήκατε και οι δύο, πάτε στο καλό.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Θέλω να πω κάτι ακόμα. Αυτό έγινε την Παρασκευή.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Ήταν δική μου δουλειά κ. συνήγορε; Δηλαδή και που είμαστε ζωντανοί θαύμα είναι. Θα μπορούσαν να μας έχουν σκοτώσει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε άλλη ερώτηση;

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Έχω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σας ρωτήσει και κάτι άλλο παρακαλώ κ. Μαυρουλέα ο κ. Κουφοντίνας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μετά αφού έγινε αυτή η καταδίωξη του φορτηγού, ήρθε κάποιο περιπολικό, κανονικό περιπολικό της Αστυνομίας στην περιοχή εκείνη;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Αυτό έγινε μεσημέρι, πολύ μεσημέρι διότι υπήρχε εντολή σε όλα τα περιπολικά για να μην γίνει μπέρδεμα να μην διέρχονται .....

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τί ήρθε να κάνει το περιπολικό;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Αυτό το περιπολικό ειδοποιήθηκε μετά όταν άλλαξε η βάρδια στην ¶μεση Δράση και ήρθαν οι απογευματινοί. Δεν τους μετάφεραν αυτή την ίδια διαταγή που είχε δοθεί στους πρωινούς. Κάποιος πολίτης που είδε εκεί το αυτοκίνητο το δικό μας, εν πάση περιπτώσει εμάς, ανησύχησε, πήρε τηλέφωνο την ¶μεσο Δράση και πήγε το περιπολικό της Αμέσου Δράσεως να ελέγξει.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Δεν ήσασταν και πολύ αόρατοι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί αόρατοι να είναι;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Είχε έρθει μεσημέρι. Είχε βρεθεί το φορτηγάκι σας.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Μετά το Σάββατο-Κυριακή ήρθαν άλλα αυτοκίνητα;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Συγγνώμη, είδατε τους δικούς μου δεξιά-αριστερά πουθενά; Εμένα είδατε μόνο, γιατί εγώ ήμουν σε συμβατικό αυτοκίνητο, άλλαζα σημεία συνέχεια.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ναι, ήσασταν εκεί αλλά ήσασταν μόνο εσείς. Μόνο το δικό σας αυτοκίνητο. Δεν υπήρχε τίποτα απολύτως.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Λάθος.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Τίποτε άλλο δεν υπήρχε.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όχι, όχι.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Και μάλιστα αυτοί που έκαναν όλο αυτό το τηλέφωνο και αυτός που πλησίασε στο φορτηγό και αυτοί που ακολούθησαν δεν ήσασταν εσείς. Ήταν άλλοι.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Εγώ ήμουν κύριε.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Ήσασταν χοντρός πριν από δέκα χρόνια;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Όχι βέβαια.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Αδυνατίσατε;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς ήμασταν εκεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τελειώνουμε. Έχουμε μάρτυρες οι οποίοι θα καταθέσουν ορισμένα πράγματα για τους κατηγορουμένους.

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: Να πάμε λίγο στην Δευτέρα. Τί είχε γίνει την Δεύτερα;

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν ξέρω κ. Πρόεδρε. Δεν ξέρω για Δευτέρα εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για Δευτέρα δεν ξέρει καθόλου.

κ. ΜΑΥΡΟΥΛΕΑΣ: Δεν ξέρω από εκεί και ύστερα τίποτα. Δεν πήγα πουθενά αλλού εγώ από κει και πέρα. Δεν ξαναπήγα από κει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο καλό να πάτε κ. Μαυρουλέα. Ο κ. Γεωργίου.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν είναι δεδομένο ότι εκεί υπήρχε πολυάριθμη αστυνομική παρουσία. Το λέω αυτό διότι ο κ. κατηγορούμενος προσπάθησε με αυτά που είπα να δώσει την εντύπωση ότι επειδή αντελήφθησαν ένα αυτοκίνητο, μόνο ένα αυτοκίνητο υπήρχε. Το ότι αντελήφθησαν μόνο ένα αυτοκίνητο είναι άλλο πράγμα το γιατί απέτυχε η επιχείρηση. Το ότι υπήρχε όμως έντονη αστυνομική παρουσία η οποία δεν έγινε αντιληπτή, το ότι στήθηκε κάμερα η οποία δεν έγινε αντιληπτή αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε.

Επομένως λοιπόν υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία, γι αυτό για να αντικρούσουμε τα περί προκηρύξεως κλπ τα οποία λένε γιατί πιθανά εκεί λένε – ας πω εγώ ότι λένε και αλήθεια – λένε αυτό που αντελήφθησαν. Δεν αντελήφθησαν τα πάντα. Γιατί αν είχαν αντιληφθεί τα πάντα αλίμονό μας.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι κ. Πρόεδρε ότι εγώ χρησιμοποίησα μέρος μόνο της δικογραφίας γιατί δεν ήθελα να το φτάσω παραπέρα. Ουσιαστικά νομίζω ότι η κατάθεση του κ. Μαυρουλέα που ήρθε με απόφαση του Δικαστηρίου σας και με αίτημα δικό μας, βοήθησε το Δικαστήριό σας να σχηματίσει μια σφαιρική αντίληψη για τις ευθύνες εκείνης της ημέρας. Δεν είναι απάντηση και διαλεύκανση και διασκέδαση οποιασδήποτε ευθύνης το ότι δεν θυμόταν όλα τα επίμαχα σημεία της ημέρας εκείνης και θυμόταν άπειρες λεπτομέρειες;

Το λέω αυτό διότι αν είχα εδώ σήμερα τους Στρατηγούς το μόνο για το οποίο θα τους κατηγορούσα ήταν γιατί έκαναν αυτόν τον άνθρωπο Διοικητή των ΕΚΑΜ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Βότσης. Είναι μάρτυς υπεράσπισης του κ. Σερίφη. Θα τον εξετάσουμε. Φαντάζομαι θα τον αφήσουμε τον άνθρωπο να τα πει αυτός ότι ξέρει και ότι νομίζει. Έχετε προταθεί μάρτυρας υπεράσπισης εκ μέρους του κ. Γιάννη Σερίφη. Θέλετε να εξεταστείτε φυσικά.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι.