Πολιτική
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2003 21:03

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (30/05/2003) Μέρος 4/7

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Σερίφη εδώ εφαρμόζουμε τον πληθυντικό, την ευγένεια κτλ. Θέλετε σε ένα Δικαστήριο να φιμώνω τον κ. Εισαγγελέα να μη μιλάει;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι συγγενής μακρινός και χωριανός του Γιάννη Σερίφη.

Π. ΣΕΡΙΦΗΣ: Είπα κι εχθές, ήταν νύχτα μετά από 40 ώρες κι επειδή λέμε για βασανιστήρια, εγώ είμαι ανάπηρος 25 χρόνια, έχω σκλήρυνση κατά πλάκας, είμαι ανάπηρος, δε μπορώ καν ούτε να σκεφτώ όταν κουράζομαι. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και ο κ. Εισαγγελέας προφασίζεται μία ομολογία η οποία δεν είναι δική μου. Εγώ έχω υπογράψει μετά από 40 ώρες, όταν με πήγαν και δεν έχω πει τίποτε.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Βότση, ο κ. Γιάννης Σερίφης είναι κατηγορούμενος.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Αν είναι αθώος δικαίως εξανίσταται γιατί είναι η πολλοστή φορά που είναι κατηγορούμενος.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς έχετε τη γνώμη ότι είναι αθώος και ότι η κατηγορία είναι κατασκευασμένη. Εγώ σας λέω ποια είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία τον οδήγησαν σε αυτή τη θέση. Σας λέω λοιπόν ότι η απολογία του Παύλου Σερίφη, είναι ένα από τα στοιχεία. Εναντίον του Παύλου Σερίφη, δεν είπε ο Γιάννης Σερίφης «ξέρετε, αυτός ο Παύλος είναι εχθρός μου, έχω προηγούμενα, με έβλαψε, τον έβλαψα, θέλει να μου κάνει κακό›, δεν είπε τέτοια πράγματα.

Επίσης ο Παύλος δεν ήταν εναντίον του Γιάννη Σερίφη. Δηλαδή αυτό που ακούγεται, η μαρτυρία αυτή του Παύλου Σερίφη για τον Γιάννη, βλέπετε ότι ανάμεσα σ’ αυτούς τους δυο ανθρώπους δεν υπάρχει κάτι που να δικαιολογεί εχθρική συμπεριφορά του Παύλου Σερίφη.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Γιατί το έκανε; Αυτό είναι το ερώτημα;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Θα σας πω. Ο Χριστόδουλος Ξηρός και ο Σάββας Ξηρός αναφέρουν ότι τη στρατολόγηση την έκανε.....

Β. ΞΗΡΟΣ: Μισό λεπτό, απαγορεύω σε οποιονδήποτε σε αυτή την αίθουσα να χρησιμοποιήσει έστω μια πρόταση, μια φράση ή μια λέξη από αυτές τις καλούμενες απολογίες, μέχρι τουλάχιστον να συζητηθεί η ένσταση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είναι στοιχεία της δικογραφίας κ. Πρόεδρε....

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Να του πείτε ότι τα έχει ανακαλέσει του κ. Βότση όμως.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Διευκρινίζω ότι τα έχει ανακαλέσει. Κύριε Βότση ακούστε, με όλη αυτή την κατάθεση την πολύ σπουδαία που έχετε και την αγάπη προς τον κ. Σερίφη που έχετε και την εκτίμηση, δεν τον βρίσκετε ένοχο, αλλά αθώο και αυτά που του αποδίδουν είναι πλεκτάνη.

Εγώ λοιπόν τώρα σας λέω: Γιατί ο Χριστόδουλος Ξηρός να πει έμμεσα εις βάρος του Γιάννη Σερίφη ότι τον μύησε στη 17Ν;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, να διαβάσετε σωστά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν διαβάζουμε εδώ πέρα καταθέσεις.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Τότε να μην τα λέμε. Κύριε Πρόεδρε, και εχθές έγινε το ίδιο πράγμα. Χρησιμοποιούμε λέξη που δεν αναφέρεται στην κατάθεση. Μιλάμε για μύηση. Δεν λέει τέτοιο πράγμα στην κατάθεση. Ανεξάρτητα αν την ανακαλούν, ανεξάρτητα αν είναι αληθής, ανεξάρτητα από οτιδήποτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν λέει κ. Εισαγγελεύ για μύηση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Συνετέλεσε κ. Πρόεδρε.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Δεν συνετέλεσε, δεν λέει τέτοιο πράγμα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί λέξη λέει; Πείτε μας.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Λέει κ. Πρόεδρε –και την έχετε μπροστά σας την κατάθεση- ότι «στο Χημείο το 1983 μου γνώρισε...› και λέει μετά ταύτα ο έτερος των Ξηρών, ότι προ ολίγου καιρού, προ πενταετίας αν θυμάμαι –και αυτό το λέει το 2001, «μου είπε ο αδερφός μου...›

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τώρα μήπως θέλετε από τον κ. Βότση να μας βγάλει και την απόφαση;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε, δεν θέλουμε να απευθύνονται ερωτήσεις οι οποίες να μην έχουν κανένα στοιχείο παραπλάνησης του μάρτυρα.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε αναφέρει για τον Χριστόδουλο ότι του είχε πει ότι σε κάποιο αμφιθέατρο στο παρελθόν είχε πλησιάσει τον Χριστόδουλο ο κ. Γιάννης Σερίφης και του πρότεινε ευθέως να γίνει μέλος της 17Ν και λέει και άλλες λεπτομέρειες στην κατάθεσή του, ότι έγινε σάλος στην Οργάνωση και ότι τότε ο Γιάννης Σερίφης δικαιολογήθηκε προς την Οργάνωση λέγοντας ότι «ξέρω τον θείο του τον Τσακαλία›.

Απολογείται ο κ. Γιάννης Σερίφης και ξέρετε τί λέει; Δεν την ξέρει τη 17Ν, δεν ήταν ποτέ μέσα στη 17Ν, δεν ξέρει τον Χριστόδουλο Ξηρό, δεν ξέρει τον Σάββα Ξηρό. Εγώ λοιπόν σας ρωτώ: Αυτοί οι δικαστές που έκριναν αυτά τα στοιχεία, θα τα αξιολογήσουν ώστε ο Γιάννης Σερίφης να είναι στο σκαμνί;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Αυτό είναι το ζητούμενο, η αξιολόγηση με ευθυκρισία.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εσείς αν ήσαστε τί θα κάνατε;

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν παίρνετε υπόψη τα στοιχεία του συμβουλίου που πήγε ο Βότσης ο οποίος έχει εκτεθεί σ’ αυτή την ιστορία τόσο και σας βεβαιώνει ότι δεν είναι στη 17Ν; Είναι πιο αξιόπιστος από τον συγκατηγορούμενο; Προσωπικότητα όπως είναι ο Βότσης και σας βεβαιώνει. Γιατί δεν το παίρνετε υπόψη αυτό και παίρνετε τον συγκατηγορούμενο; Ποια είναι η αξιοπιστία; Της ομολογίας της οποίας έχουμε και φραγμό δικονομικό και της αξιοπιστίας του μάρτυρα που είχε καταθέσει στον ανακριτή.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλα είναι.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Προέχει ο μάρτυρας του συγκατηγορουμένου. Έτσι λέει το σύστημα το δικό μας, εκτός αν κάνω λάθος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα ακούμε όλα και τα συνεκτιμούμε.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν ξέρω κ. Εισαγγελεύ υπό ποίες συνθήκες ελήφθησαν αυτές οι απολογίες, ειλικρινά δεν το ξέρω. Ακούγονται και γράφονται πάρα πολλά. Λίγο πρωτύτερα μιλούσαμε για τα ευεργετήματα του περίφημου νόμου. Δεν ξέρω πόσο επηρέασαν καθέναν από τους κατηγορουμένους να κρατήσει αυτή ή εκείνη τη στάση. Η ευθυκρισία είναι ζητούμενο από εσάς. Εγώ λογικές εκτιμήσεις μπορώ να κάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια, γι αυτό είπα παρακαλώ στο μέλλον δε θα ρωτάμε τους μάρτυρες να μας βγάλουν την απόφαση, τους φέρνουμε σε δύσκολη θέση.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Την πεποίθησή μου την εξέφρασα, την επαναλαμβάνω και θα την διακηρύσσω όσο μπορώ, ο Γιάννης Σερίφης δεν έχει καμία σχέση με τη 17Ν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για μένα είναι αρκετό αυτό που είπατε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Η πορεία της Οργάνωσης όπως αυτή εκδηλώθηκε στην 27χρονη πορεία, η δραστηριότητά της συμβαδίζει με το πολιτικό υπόβαθρο του κ. Γιάννη Σερίφη;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Καθόλου.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δεύτερον, έχει δημοσιευτεί κι έχει αναγνωστεί στο δικαστήριο μια προκήρυξη η οποία αναφέρεται με τον τίτλο «¶ξιος ο μισθός σου άοπλε σύντροφε› και το ερώτημα είναι αν απευθύνεται σε εσάς και αν απευθύνεται σε εσάς ποια η τοποθέτησή σας.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Τι να πω δηλαδή; Τους είπα τότε ότι ο αγύρτης ο μασκαράς εγώ ήμουν και τους έλεγα ότι εγώ διακινδυνεύω αφού οι Αρχές ή κάποιες από τις Αρχές, ή οι ψευδομάρτυρες, οι χαφιέδες, ή οι πράκτορες των ξένων υπηρεσιών εμένα έχουν στόχο, εμένα που με ξέρουν γιατί εσείς είστε άγνωστοι και εγώ δεν φοράω μάσκα. Εγώ είμαι ο μασκαράς; Εσύ λειτουργείς στα υπόγεια.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέμα είναι ότι σε λίγο θα κινδυνεύατε και από εδώ και από εκεί, από ό,τι μου λέτε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Εάν δεν είχαν συλληφθεί οι κύριοι κατηγορούμενοι, θα τους χαρακτηρίζατε με τη δραστηριότητα που επέδειξε η Οργάνωση ως επαναστάτες ή ως δολοφόνους; Αν θέλετε μπορώ να σας εξηγήσω γιατί αποδίδει το χαρακτηρισμό αυτό η προκήρυξη.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έχω μαζί μου την αρθρογραφία μου προ 15ετίας και περισσότερο, όπου έλεγα ότι τους αποκαλώ αυτόκλητους επαναστάτες που εκφυλίζονται σ’ ένα μιλιταριστικό μόρφωμα που επιδίδεται και σε εγκληματικές πράξεις. Πιστεύουν μόνοι τους ότι είναι η πρωτοπορία του επαναστατικού Κινήματος, κανένας δεν τους όρισε. Πιστεύουν μόνοι τους ότι είναι λαϊκοί τιμωροί, κανένας δεν τους όρισε.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Δολοφόνους πάντως δεν τους αποκαλέσατε.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και δολοφόνους. Όταν έκαναν δολοφονία τους είπα δολοφόνους.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: Μπορώ να θεωρήσω σήμερα με την κατάθεσή σας ότι είστε πιο εγκρατής στους χαρακτηρισμούς σας σχετικά με αυτά τα οποία είχατε γράψει ή είχατε πει στο παρελθόν;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Σας είπα ότι συγκρουόμουν μαζί τους ιδεολογικά και πολιτικά και πάντοτε από Αριστερή οπτική γωνία γιατί πιστεύω ότι για το μεγαλύτερό τους έγκλημα δεν δικάζονται, που είναι η δυσφήμιση και της ένοπλης πάλης και της επαναστατικής προοπτικής, όπως λόγου χάρη βγαίνει ο κ. Κάστρο την ώρα που κάνουν την επιδρομή οι Αμερικανοί στο Ιράκ και φρίττει η ανθρωπότητα όλη και βρίσκει κάποιους αντιφροντούντες και τους εκτελεί, έτσι ώστε στο παιδί μου, στις κόρες μου να μην υπάρχει φως, ελπίδα πουθενά.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Γιατί το έκανε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Σας είπα και η Αριστερά όταν διαχειρίζεται την εξουσία γίνεται εγκληματική και το έχει αποδείξει η ιστορία. Δεν το λέω εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Κάστρο δεν έλεγε «Έξω οι βάσεις από την Κούβα›;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και ο Ανδρέας Παπανδρέου το έλεγε!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν πάω στα δικά μας. Η μεγαλύτερη βάση των Αμερικάνων δεν είναι το Γουαντανάμο;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έτσι ακριβώς.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ.Γεωργαντόπουλος έχει τον λόγο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας ξέρετε εάν ο κατηγορούμενος κ. Ιωάννης Σερίφης ήταν μέλος κάποιας Οργάνωσης;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι της 20ης Οκτώβρη. Μαζί ήμασταν.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι απέγινε αυτή η Οργάνωση;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Διαλύθηκε.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε δράση εδώ ή έξω;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και έξω και εδώ.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε διαλύθηκε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Με τη Μεταπολίτευση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αμέσως μετά;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι μετά.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατατέθηκε χτες εδώ το ’74 γι’ αυτό σας ρωτάω.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Το ’74. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε και μετά με τι ασχολήθηκε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Με το συνδικαλισμό.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ως εργαζόμενος στα ΗΛΠΑΠ και μάλιστα πολύ ικανός συνδικαλιστής. Τον Πολυζωγόπουλο τον έκανε να απολογείται κάθε τόσο.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή καταθέσατε κάπως για εμένα επιγραμματικά ότι ήταν δημόσιο πρόσωπο, γι’ αυτό σας ρωτώ να μου απαντήσετε.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το ’74 στην Οργάνωση 20 Οκτώβρη. Από το ’74 και μετά λέτε συνδικαλιστής στον τομέα που εργαζόταν.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά; Γίνεται συνταξιούχος;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν ξέρω να υπάρχει κάποια Οργάνωση που τον εκφράζει. Εμένα πάντως δεν υπάρχει καμία που να με εκφράζει.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια ήταν η δράση του που ήταν τόσο γνωστός, που αν ήταν και μέλος –έτσι καταθέσατε- θα τον είχαν από κοντά. Γι’ αυτό ρωτάω.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έγινε μια αντιπολεμική διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη και ο φακός έπεσε «Και ο Σερίφη εκεί›. Μα ποιος είναι κ. Κακαουνάκη ο Σερίφης;

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις 29 Ιουνίου;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όταν είχε αφεθεί ελεύθερος.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα δεύτερο που δεν μπόρεσα να το καταλάβω και ίσως μου δώσετε να το καταλάβω εσείς. Είπατε πως ένα ενδεχόμενο να είπαβ όσα λέει το βούλευμα για εμένα ό,τι είπαν οι συγκατηγορούμενοί του, μπορεί να τα είπαν, για τις ευεργετικές διατάξεις. Για να το λέτε αυτό, θα έχετε υπόψη σας το νόμο.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Στο περίπου.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν λοιπόν οι ευεργετικές διατάξεις θα δοθεί από το δικαστήριο κάποια ευνοϊκότερη μεταχείριση. Αν αποδειχθούν ότι αυτά που φόρτωσαν σε κάποιον άλλον είναι ανακριβή καίτοι έχει ευεργετικές διατάξεις θα έχουν κατά νου να τους δοθούν; Από τη μια μεριά λέτε το έκαναν για τις ευεργετικές διατάξεις. Από την άλλη μεριά λέτε αυτά που είπαν δεν μπορεί να είναι ακριβή, είναι ανακριβή για Α, Β, Γ λόγους και ρωτώ για να δω τη λογική.

Αφού είναι ανακριβή υπάρχει περίπτωση να έρθει ένα δικαστήριο να τους δώσει ευεργετικές διατάξεις, αφού δεν θα αποδειχθεί η ακρίβεια του «καρφώματος›; Θέλω να το καταλάβω από εσάς.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Γι’ αυτό λίγο πριν ότι ναι μεν αποτελεσματικός ο συγκεκριμένος νόμος, βαθύτατα ανήθικος για εμένα, γιατί οδηγεί τον όποιο κατηγορούμενο για όποια πράξη, όσο χειρότερη τόσο πιο ευάλωτος, στο να δώσει τη μάνα του και τον πατέρα του και τα ξαδέλφια του.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την απορία ενός δικαστού μπορείτε να τη λύσετε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο συγκεκριμένος που δίνει τη συγκεκριμένη απολογία ή κατάθεση.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το άκουσα. Εσείς όμως είπατε πριν είναι ανακριβή, δεν μπορεί να είναι αληθινά και τα έκαναν –όσοι τα έκαναν, αν τα έκαναν, όποτε τα έκαναν- για να απολάβουν κάποια στιγμή της ευεργετικής διάταξης.

Ρωτάω εγώ: πως θα την απολάμβαναν αυτή, ή πως θα έρθει να εφαρμοστεί γι’ αυτούς η ευεργετική διάταξη αφού αυτά που πήγαν να φορτώσουν είναι ανακριβή; Με καταλάβατε; Από τη μια μεριά ξέρετε ότι για σας και το πιστεύετε ακράδαντα και το μεταφέρετε στο δικαστήριο ότι είναι ανακριβή και εγώ προς στιγμή το δέχομαι ως κατάθεσή σας, σαν μέρος της αποδεικτικής διαδικασίας. Από την άλλη έχω εσάς που λέτε ξέρετε μπορεί να το έκαναν να έχουν τις ευεργετικές διατάξεις. Εκείνο θέλω να καταλάβω.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Να αφήσουμε τα ευεργετήματα και να φτάσουμε σε άλλα όχι λάθη, ενδεχομένως αδικήματα της προδικασίας, δηλαδή να του έδωσαν ένα χαρτί που περιέχει μέσα τον Σερίφη και να του λένε υπέγραψε, αφού είσαι έτοιμος εσύ να συνεργαστείς. Για εμένα δεν είναι οι τάδε ανακριτές υπεράνω πάσης υποψίας, ούτε αυτοί.

κ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Θα σας ρωτήσω κάτι συγκεκριμένο. Εξετάσαμε μια περίπτωση που αναφερόταν σε μια επίθεση που έγινε εναντίον των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Εκεί φαίνεται να υπάρχει μια εμπλοκή στη σχέση της Οργάνωσης με την εφημερίδα της οποίας είστε στέλεχος.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ήμουν στέλεχος. Είμαι παροπλισμένος συνταξιούχος.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Την εποχή εκείνη ήσασταν στέλεχος της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ› όταν έγινε η επίθεση.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Εδώ που τα λέμε στέλεχος δεν υπήρξα ποτέ.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Είχε ισχυριστεί τότε η Οργάνωση ότι εμείς ειδοποιήσαμε την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ› ότι θα γίνει η επίθεση εναντίον του MEGA και ότι η εφημερίδα δεν ενημέρωσε τους ανθρώπους με αποτέλεσμα να υπάρχει η διακινδύνευση. Έχετε ακούσει τίποτα γι’ αυτή την ιστορία;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Καθόλου. Αν λέει ειδοποιήσαμε την εφημερίδα και σημαίνει ότι η τάδε τηλεφωνήτρια κάτω στη ρεσεψιόν ή ο τάδε κλητήρας πήρε το τηλεφώνημα...

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Λάβατε γνώση του περιεχομένου των προκηρύξεων και των ανακοινώσεων της Οργάνωσης με επίθεση εναντίον της εφημερίδας ή του διευθυντή της, που ούτε λίγο ούτε πολύ εξ αιτίας αυτού του γεγονότος χαρακτηρίστηκε ως πράκτορας μυστικών υπηρεσιών;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Τα διάβαζα τότε. Δεν μου έχουν μείνει όλα στη μνήμη.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Βοήθησε τους κατασταλτικούς μηχανισμούς για να δημιουργηθεί μια εντύπωση κλπ.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Τα τελευταία χρόνια τις προκηρύξεις τους τις διάβαζα διαγωνίως, είχα κουραστεί να διαβάζω τα ίδια πράγματα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τελικά τι έχετε πληροφορηθεί υπήρξε ή δεν υπήρξε αυτό το τηλεφώνημα;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν το ξέρω.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Εξ αιτίας ποιου περιστατικού συγκεκριμένου και ποιας συγκεκριμένης θέσης σας έγινε αυτή η προσωπική επίθεση με ανακοίνωση ή με προκήρυξη της Οργάνωσης.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν θυμάμαι αν είναι πριν από το άρθρο μου που έκανε κάποιο θόρυβο δημοσίως στους ευφυείς εγκεφάλους των μυστικών υπηρεσιών θεωρήθηκε ως διάσπαση –λέει- της 17Ν, εκείνο το άρθρο «¶κουμε ένοπλε σύντροφε›. Ήταν το ΄88. Δεν ξέρω αν η επίθεση εναντίον μου είναι αμέσως μετά. Έτσι κι αλλιώς όμως κάθε τόσο επειδή ασκούσα κριτική στον τρόπο που λειτουργούσαν, υπήρχαν «ο αντιεξουσιαστής›, «στα θολά νερά ψαρεύει› και κάτι τέτοια.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένος ως προς τη χρονική περίοδο που ο κατηγορούμενος παρακολουθείτο; Από πότε άρχισε και για ποιο λόγο.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Από το ’74 μέχρι σήμερα.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Γιατί τότε ύποπτη η 17Ν;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι. Ήταν μέλος της 20ης Οκτώβρη και όποιος είχε πάρει μέρος στις ένοπλες ομάδες της αντίστασης, ήταν ύποπτος.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Παρακολουθείτο και αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι αυτός μόνο. Οι περισσότεροι.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Εγώ γι’ αυτόν ρωτάω. Για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο μετά το ’74 που δεν έχω τέτοια εμπειρία, επομένως σας ρωτώ αν είναι από το ’74, πόσο διάρκεσε και πότε ήταν έντονο. Διότι δεν μπορεί να ήταν συνεχές.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Πιστεύω ότι η παρακολούθηση είναι διαρκής από τη μεταπολίτευση έως και τώρα. Τώρα που πηγαινοέρχεται στο σπίτι του παρακολουθείται.

κ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Με ενδιαφέρει το χρονικό σημείο που είπατε. Είστε σίγουρος;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Απολύτως και από προσωπική πείρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Παπαηλιού έχει τον λόγο.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Έχετε διαβάσει τις προκηρύξεις. Η γνώμη σας ποια είναι: ο συντάκτης είναι ένα ή περισσότερα πρόσωπα;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν είναι ένας.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πως το αιτιολογείτε αυτό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Με τις βασικές θέσεις από λενινιστικά κείμενα αρχικά, φτάνουμε σε κηρύγματα υπέρ της άμεσης δημοκρατίας.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Από απόψεως ύφους έχουμε διαφορές ή είναι το ίδιο;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και από άποψη ύφους έχουμε διαφορές.

κ.ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Λέτε δηλαδή ότι είναι περισσότερα πρόσωπα από ένα.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήταν σημαντικό αυτό πραγματικά.

Ο κ. Σινιόσγολου έχει τον λόγο.

Μ. ΣΙΝΙΟΣΟΓΛΟΥ: (Εκτός μικροφώνου) Κύριε μάρτυς δικαιούμαι να πω ότι με αυτό το άρθρο σας

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι. Ότι ο δρόμος σας είναι αδιέξοδος, είναι λάθος, είναι εγκληματικός. Η κοινωνία σας έχει απαξιώσει.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Πότε είναι το άρθρο αυτό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Το Μάρτιο του ’88 αν δεν απατώμαι.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Λάβατε ενδεχομένως ότι προχθές κυκλοφόρησε σε όλες τις εφημερίδες, δημοσιεύτηκε ένας κανονισμός λειτουργίας ή καταστατικό όπως θέλετε να το πούμε, ή ένα σχήμα οργανωτικό της 17Ν, το οποίο αποκλήθηκε ιστορικό κείμενο. Λάβατε γνώση αυτού του κειμένου;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ό,τι διάβασα στις εφημερίδες.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Δημοσιεύτηκε ολόκληρο. Θα ήθελα να είχα την αξιολόγησή σας σε συνδυασμό με όλα αυτά που είπατε ότι χαρακτηρίσατε ότι υπήρξε δυσφήμιση από τη 17Ν της Αριστεράς ευρύτερα, της ένοπλης πάλης, του επαναστατικού αγώνα κλπ. Πως το αξιολογείτε αυτό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Εάν είχα το συγκεκριμένο κείμενο ατόφιο στα χέρια μου θα μπορούσα να κάνω μια αξιολόγηση.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Από ό,τι θυμάστε.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Από εκεί και πέρα τα καταστατικά συνηθέστατα σε Οργανώσεις, σε Κόμματα υπάρχουν για να παραβιάζονται. ¶λλα φτιάχνουμε και άλλα πράττουμε.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό το συγκεκριμένο παραβιάστηκε ναι ή όχι επανειλημμένα;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν το ξέρω. Μην με βάζετε να πω κάτι που δεν ξέρω.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Εντάξει κ. Βότση σας ξέρω χρόνια, είστε πάντοτε αντικειμενικός και χωρίς μάσκα όπως είπατε για κάποιον. Θέλω να μου πείτε το εξής επειδή αναφερθήκατε σε αυτή τη δίκη που είχε σχέση με την επανάσταση στην Ιρλανδία. Την ταινία την οποία αναφέρατε ως μία φονική βόμβα, στο όνομα του πατρός κλπ. Εσείς την εποχή του ΄66-΄67 θυμάμαι ήσασταν σχεδόν ώριμος δημοσιογράφος τότε. Ζήσατε πολλά, έτσι;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Είμαι 45 χρόνια δημοσιογράφος.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Θα σας θυμίζει κάτι επίσης ότι η περίφημος νύχτα της 21ης Απρίλη κράτησε όχι 7,5 χρόνια αλλά μόνο μία στιγμή, για το περίφημο στιγμιαίο με την γνωστή, διαβόητη του Γιέσεκ, του γνωστού Καθηγητού του Ποινικού και της Ποινικής Δικονομίας στη Γερμανία, θυμάστε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι, τα θυμάμαι όλα αυτά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Το θυμάστε αυτό.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι και τα γράφω.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Αυτό δεν έρχεται σε προέκταση με αυτά τα οποία είπατε γι αυτή την δίκη την οποία αναφέρατε; Θυμάστε παρακαλώ, γιατί αναφέρατε για κάποιον Πρόεδρο, που έγινε και Πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου που καταδίκασε σε ισόβια, έμειναν 14 χρόνια οι άνθρωποι. Μετέπειτα ανέλαβε το ανώτατο δικαστικό αξίωμα.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Παρακολουθήσατε την δίκη του Ασπίδα;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι ως δημοσιογράφος πάντως, σε καθημερινή βάση και πολύ σοβαρά.

Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, υπάρχουν πράγματα με τα οποία συμφωνά απόλυτα μαζί σας και πράγματα με τα οποία διαφωνώ. Το πρώτο που διαφωνώ είναι ότι είπατε ότι η Ελλάς δεν είναι ευνομούμενη χώρα.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν είπα αυτό.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το είπατε αυτό; Τί είπατε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ότι είναι η ιδεώδης ευνομούμενη χώρα δεν είναι. Να φέρω ένα παράδειγμα; Θέλετε να σας φέρω; Να σας πω ένα παράδειγμα χοντρό; Απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν εφαρμόζεται;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, θα σας πω. Διαφωνώ μαζί σας. Η Ελλάς είναι από τις πιο κακονομούμενες χώρες της Ευρώπης. Έχουν ένα ειρμό οι ερωτήσεις μου κ. Πρόεδρε και στην τόση ώρα που φάγαμε περί ιδεολογιών επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ κι εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε λοιπόν.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το δεύτερο που διαφωνώ όμως είναι με κάτι άλλο, με την αξιολογική ουδετερότητα των εκφράσεών σας ως προς τις βασικές αξίες του Συντάγματός μας. Μιλήσατε για οργάνωση που κάνει ένοπλη προπαγάνδα. Μιλήσατε για οργάνωση και την χαρακτηρίσατε προβληματική με προφανώς μη προβληματισμένα μέλη. Μιλήσατε ότι το μεγαλύτερο έγκλημά τους ήταν η δυσφήμιση της Αριστεράς.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι για μένα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι για σας, για άλλους.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Για μένα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για σας.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Λέω ότι το μεγαλύτερο έγκλημά τους.....

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για σας.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο. Δεν είναι αξιόποινο.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι λοιπόν. Ξέρετε τί μου θυμίζουν αυτές οι τοποθετήσεις όμως; Ή σε βρετανική ή σε γερμανικό στόλο ένας ναύτης σκότωσε έναν άλλον. Ο Ναύαρχος ξέρετε τί διαταγή εξέδωσε την επομένη; Απαγορεύεται ο φόνος συναδέλφου διότι αποτελεί βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα. Ακούστε κ. μάρτυς, εδώ μιλάμε για φόνους. Στους φόνους έχετε καμία αιτιολογία ή οι αξιολογήσεις σας επιδέχονται καμία νόθευση;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όταν σκότωσαν τον φίλο μου τον Παύλο Μπακογιάννη....

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για πέστε μου, γιατί γι αυτόν μιλάω εγώ.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έγραψα, περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Έγραψα ένα πολύ άγριο κείμενο και κυρίως πέραν της στυγερής δολοφονίας. Πέραν αυτής και όλο το σκεπτικό γιατί στόχος ο Μπακογιάννης.....

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα μου φτάνει η στυγερή δολοφονία. Και ερωτώ, βλέπετε κανένα ελαφρυντικό σε αυτή την δολοφονία;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ελαφρυντικό είναι εάν ληφθούν ως πολιτικά κίνητρα....

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό κίνητρο λοιπόν είναι ελαφρυντικό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή βλέπω εγώ τον Μπακογιάννη απέναντί μου, έχω την Α αξιολογική τοποθέτηση, κοσμοθεωρητικοπολιτική και τον κατεβάζω κάτω.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι, είναι για να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έγκλημα πολιτικό του κοινού ποινικού δικαίου.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πέραν του ότι εκρίθη αυτό επανέρχομαι και σας ρωτάω κι αν κριθεί πολιτικό είναι λιγότερο βαρύ;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι βεβαίως.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι βέβαια. Κλείνω αυτή τη θεματική. Ένα δεύτερο το οποίο με ενδιαφέρει ότι διότι με ενδιαφέρει ο κ. Σερίφης. Ο κ. Σερίφης δεν με ενδιαφέρει ως κατηγορούμενος.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Η δική μου η άποψη όχι απλώς δεν είναι το πολιτικό έγκλημα από έναν επαναστάτη, είναι ακόμα βαρύτερο γιατί όφειλε να .... ως ουμανιστής.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ ωραία. Εγώ τώρα σας επαναλαμβάνω. Δεν με ενδιαφέρει ο κ. Σερίφης ως κατηγορούμενος αλλά με ενδιαφέρει κάτι άλλο. Για τις ομολογίες αυτές υπάρχουν δύο εναλλακτικές εκδοχές. Η μια είναι αυτή που είπατε εσείς. Το κάνει για να κερδίσει. Η άλλη είναι αυτή που λένε οι κατηγορούμενοι. Βασανιστήκαμε.

Παρατηρώ όμως το εξής: οι καταθέσεις που έχουν δοθεί και βαφτίζεται ο κ. Σερίφης δεν είναι επιβαρυντικές υπό την εξής έννοια κι εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Δεν θα αποδείξει ο όποιος Σερίφης ότι δεν είναι μέχρι σήμερα. Ερωτώ για την αξιοπιστία των απολογιών της προδικασίας και αναφέρομαι στην κατάθεση που αφορά στον κ. Σερίφη και αν θέλετε η προσωπική μου θέση είναι προς όφελος του κ. Σερίφη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι όλα ερευνούμενα.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην σκοτωνόμαστε λοιπόν για το τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλώς δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, να τις αναγνώσουμε.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε μάρτυς, συμφωνώ μαζί σας.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή επειδή είναι πολιτική αγωγή θα πρέπει να θέλουν σώνει και καλά να δικαστεί;

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε είμαι εκτός θέματος; Δεν δικαιούμαι να ελέγξω τους ισχυρισμούς;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Είπα ναι. Πρέπει να γίνεται και λίγο κουβέντα κάπου-κάπου.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι δεν είναι ο κ. Σερίφης που θα αποδείξει ότι είναι αθώος. Διερωτώμαι όμως για το εξής: εάν μεν με την δική σας θεωρία ετέθη το όνομά του για να κερδίσει κάτι ο κατηγορούμενος ισχύει αυτό που σας είπε ο κ. Εισαγγελεύς. Το ΄85-΄90 τελειώσαμε, πάει περίπατο. Και δεν είναι ο κ. Σερίφης που θα πρέπει....

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Το ΄83.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΄83. Δεν είναι ο κ. Σερίφης που θα αποδείξει ότι δεν έμεινε μέχρι το 2002. Αν πάλι είναι θέμα βασανιστηρίων διερωτώμαι, εκείνοι που βασάνιζαν και έφτιαξαν έτοιμη την συνταγή για την υπογράψει τόσο τους έκοβε να τον βγάλουν έξω από το ΄82-΄83; Γιατί δεν τον έφεραν μέχρι το 2000; Τί εξήγηση δίνετε εσείς σε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το είπε και ο κ. Εισαγγελεύς αυτό.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Εισαγγελεύς είπε το 50%. Εγώ συμπληρώνω το άλλο 50%.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Υπάρχει κ. συνήγορε και η εμμονή κάποιων είτε στους ελληνικούς διωκτικούς μηχανισμούς, είτε σε υπερατλαντικούς μηχανισμούς ότι κάποιοι άνθρωποι να αποτελούν μόνιμο στόχο και κάποτε θα πρέπει να τους δούμε ή φυλακή ή εξοντωμένους. Δεν ξέρω πως.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνώ, αλλά αυτό προφανώς υποδηλώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν και πολύ μυαλό.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έχουμε τις κάθε τόσο εκθέσεις στο State Department με ονόματα αθωωμένων ανθρώπων.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τελευταία μου ερώτηση. Εκ των λοιπών κατηγορουμένων γνωρίσατε ποτέ κανέναν σε κοσμική δεξίωση, ανεξάρτητα από ....

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Μόνο τον κ. Θεολόγο Ψαραδέλλη.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τον κ. Θεολόγο Ψαραδέλλη τον οποίο γνωρίσατε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ως σύντροφο κάποτε, όχι σύντροφο τροτσκιστή. Τροτσκιστής δεν υπήρξα ποτέ και δεν ήμασταν ποτέ στην ίδια Οργάνωση. Αλλά τον εκτιμούσα πάρα πολύ. Εξακολουθώ να τον εκτιμώ. Δεν καταλαβαίνω πώς βρέθηκε μέσα σε....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί δεν καταλαβαίνετε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Πώς βρίσκεται σε αυτή την υπόθεση. Δεν καταλαβαίνω.

Π. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε μια ληστεία που και ο ίδιος λέει «μπήκα αλλά έμπλεξα διαφορετικά, αλλά δεν έχω καμία σχέση με την Οργάνωση›. Κάτι τέτοια λέει. Να μην επεκταθούμε στον άνθρωπο.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα βιβλία του Τρότσκι περί ατομικής τρομοκρατίας θα του πέσουν σαν φραγγέλιο στο κεφάλι. Δηλαδή αν πίστευε στον Τρότσκι και όσα έλεγε και πήρε μέρος σε μία Οργάνωση σαν την 17Ν, δεν ξέρω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον απέλυσαν. Δεν τον απόλυσαν;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Τον σκότωσαν.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από την δικογραφία το ξέρω. Από μέσα από το βούλευμα. Το έχω διαβάσει.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Από μία απολογία....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι από μία απολογία. Το είπε και χθες στην κατάθεση. Ο κ. Τέλιος το είπε «απόλυση›. Εγώ το είπα;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το λέει ο κ. Τέλιος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αφού το λέει; «Απόλυση› λέμε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Το έχει επιβεβαιώσει μέσα σε αυτή την αίθουσα...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι la case particulaire.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Εγώ θα σας παρακαλέσω γι αυτόν τον όρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μην το ξαναπώ;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Επειδή ο όρος είναι προσβλητικός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Προσβλητική η «απόλυση›;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Παραπέμπει σε διάφορα φαινόμενα και διάφορα πράγματα τα οποία τουλάχιστον ο κατηγορούμενος τον οποίο .....

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο αδελφός του κ. Τέλιου το είπε. Ο μάρτυρας το είπε.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, δεν το είπε. Το εκμαιεύσατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το εκμαίευσα εγώ; Μήπως κάνουμε κι εδώ βασανιστήρια; Μήπως αρχίσαμε κι εδώ τα βασανιστήρια; Παρακαλώ κα Κούρτοβικ. Κάτι πρέπει να πείτε κι εσείς. Πέστε το λοιπόν, ότι φταίω εγώ που έβγαλα την λέξη.

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι υποβολή κατάστασης κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι υποβολή;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Είναι υποβολή, βεβαίως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να λέω την λέξη εγώ «απόλυση›;

Ι. ΚΟΥΡΤΟΒΙΚ: Στην κατάθεση δεν θέλησα να παρέμβω. Βεβαίως είναι υποβολή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εμείς λέμε εδώ πέρα για τον Τρότσκι, ότι τον σκότωσαν. Έστειλαν δικούς τους ανθρώπους, τον βρήκαν κάπου στην Αργεντινή. Ο θάνατός του ήταν βίαιος.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Εγώ δεν θα σας ρωτήσω για το θέμα του κ. Γιάννη Σερίφη. Διότι για το θέμα του κ. Γιάννη Σερίφη έχω άποψη και την έχω εκφράσει δημόσια. Δεν με απασχολεί εμένα. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω για τα άλλα, τα γενικά που είπατε. Καταρχήν μιλήσατε για σπουδή της ανάθεσης. Κι εγώ συμφωνώ μαζί σας, ότι υπήρξε σπουδή στην ανάθεση. Να δούμε αν συμφωνούμε από την ίδια οπτική γωνία όμως.

Πιστεύετε με την εξής εξήγηση, χωρίς να σημαίνει ότι όσοι είναι εδώ είναι μέλη της Οργάνωσης 17Ν, η αίσθησή σας από την μεγάλη πείρα σας είναι ότι όσοι ήταν μέλη της 17Ν είναι εδώ;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν μπορώ να το ξέρω.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η αίσθησή σας.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Πάντως αυτοί που παραδέχονται ότι ήταν μέλη της 17Ν κατά το μέγιστο μέρος είναι εδώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είπα μήπως έχετε καμία αίσθηση.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Πού να ξέρω εγώ αν υπήρχαν και άλλοι;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συνάδελφοί σας γράφουν πολλά. Εμείς διαβάζουμε. Μην λέτε μόνο για τους δικηγόρους. Πείτε και κάτι για τους συναδέλφους σας.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Τους «τηλεκανίβαλους›; Για ποιους από τους συναδέλφους; Γι αυτούς οι οποίοι υποδεικνύουν αυτόν και εκείνον και εκείνον;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Παρακολουθείτε την εξέλιξη της δίκης απ’ ότι αντελήφθην.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όσο μπορώ ναι.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σας πέρασε από το μυαλό ότι αν η ανάκριση δεν είχε σπουδή πιθανά εδώ πέρα να είχαμε και άλλους και οι παρόντες κατηγορούμενοι να κατηγορούνταν για περισσότερα αδικήματα;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και το αντίθετο, ότι κάποιοι από τους κατηγορουμένους δεν θα ήταν εδώ.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σίγουρα και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια. Σας έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο της διείσδυσης των Μυστικών Υπηρεσιών στην Οργάνωση 17Ν;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ειδικά στην 17Ν όλο τον κόσμο έχει απασχολήσει με την έννοια ότι ξέρουμε την ευαισθησία των Μυστικών Υπηρεσιών στο θέμα τρομοκρατία. Να σας θυμίσω ότι ο Ντάνος Κρυστάλλης.....

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Βρέθηκε με πρωτότυπες προκηρύξεις της 17Ν.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι, έβαζε βόμβες.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Έτσι έχει δηλώσει τις οποίες τις έδωσε ο κ. Αλεξάκης. Αυτό είναι γνωστό.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν με ακούτε. Έβαζε μπόμπες. Θέλω να πω ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες....

Δ. ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κάντε του μήνυση, γιατί εγώ τον έχω ακούσει που το λέει.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Με ρωτάτε και δεν με ακούτε κ. συνήγορε.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Με διέκοψε ο κ. Κουφοντίνας.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Οι Μυστικές Υπηρεσίες ανέκαθεν είχαν επιδείξει ειδική ευαισθησία για το θέμα της τρομοκρατίας. Λόγου χάρη λέει ένα από τα ηγετικά στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που ήταν «Οργανωσάρα› όχι αστεία πράγματα.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ήταν μαζική.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έτσι. Λέει «μας πλησιάζει η ΜΟΣΑΝΤ, η Μυστική Υπηρεσία και μας παρέχει στενή συνεργασία με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες τώρα. Θέλετε λεφτά, θέλετε όπλα; Λέει «εμείς αρνηθήκαμε›. Εγώ ο αναγνώστης του συγκεκριμένου, ο πολίτης ο στοιχειωδώς ενημερωμένος διερωτώμαι «καλά αρνήθηκαν ή δεν αρνήθηκαν ο Θεός το ξέρει. Η ΜΟΣΑΝΤ γιατί πάει; Τί θέλει η ΜΟΣΑΝΤ η Ισραηλινή, τί επιδιώκει μέσω της ανάπτυξης της τρομοκρατίας στην συγκεκριμένη...›; Ένας από τους μύθους που κατέρρευσαν με τα αποκαλυπτήρια της 17Ν είναι ότι είναι των Μυστικών Υπηρεσιών. Κανένας πράκτορας Κουφοντίνας δεν παρουσιάζεται για να πάει εφ’ όρου ζωής φυλακή. Ποιο είναι το τίμημα για τον πράκτορα δηλαδή;

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Συγγνώμη, αλλά θα με αναγκάσετε να σας ρωτήσω το εξής: γι αυτό καταλογίζω σπουδή στην ανάκριση και πολύ μεγάλη σπουδή που είναι η ζημία της υποθέσεως.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Λέω για τον Κουφοντίνα που παρουσιάστηκε μόνος του.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Για μας. Εφόσον το θέμα σας έχει απασχολήσει και είχατε και προσωπική εμπλοκή υπό τύπων αντιδικίας – αυτό εννοώ – μην παρεξηγηθεί η φράση μου. Δεν σας έχει απασχολήσει πού είναι αυτό το περιβόητο δίκτυο πληροφόρησης που έδινε σε αυτούς τους ανθρώπους τόσο ακριβείς πληροφορίες ώστε να είναι τόσο επιτυχημένες οι επιχειρήσεις τους; Θέλω να σας πω για να βοηθήσω την απάντησή σας ότι εδώ ο κ. Περατικός καταθέτοντας αυτός ο ατυχής πατήρ είπε ότι αυτά τα οποία περιλαμβάνονταν στην προκήρυξη τα ήξερε μόνο αυτός και ανώτατοι υπάλληλοι του Υπουργείου που υπέγραψαν την σύμβαση και είπε χαρακτηριστικά ότι έπρεπε να είχαν διαβάσει και την απόφαση της διαιτησίας για να ήξεραν αυτά τα οποία στην προκήρυξη. Από αυτό το πληροφοριακό δίκτυο βλέπετε τίποτα εσείς εδώ; Θέλετε να με πείσετε ότι αυτοί είχαν αυτές τις πληροφορίες από την κρατική μηχανή;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Κύριε συνήγορε, την ξέρω την θεωρία. Απλώς αντιλέγω ότι αυτά τα 20 τόσα χρόνια δεν υπήρξε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και άλλες σε αυτόν τον τόπο. Δηλαδή και η ΚΥΠ άλλαξε χέρια.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ακούσαμε εδώ όμως για διαδοχή.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ένας Μητσοτάκης έχασε τον γαμπρό του. Θα είχε κάθε λόγο λοιπόν εάν υπήρχαν κάποιοι μέσα στον κρατικό μηχανισμό οι οποίοι κατευθύνουν τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, θα είχε «φάει τα λυσσακά› του να τους βρει. Απλά πράγματα είναι αυτά. Κοινή λογική είναι.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Σε άλλες περιπτώσεις θα μας λέγατε όμως ότι υπάρχει.....

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ως το πληροφοριακό με ένα computer κάνεις πάρα πολύ καλά την δουλειά σου, να συλλέγεις τέτοιες πληροφορίες.

Σ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Δηλαδή το computer θα είχε την απόφαση της διαιτησίας του Περατικού ή την σύμβαση για την αγορά των ναυπηγείων. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Έχω δηλώσει μόνιμος μάρτυρας υπερασπίσεως του αμετανόητου κ. Σερίφη.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Μου είπε να φωνάξουμε τον κ. Βότση στην ανάκριση αν γίνει κάτι κι εγώ είπα εντάξει. Ακούσατε τί σας είπαν οι κ.κ. Δικαστές εδώ για τα στοιχεία. Εξακολουθείτε να έχετε την πεποίθηση ότι δεν σας παραπλάνησε.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν μου κλονίζει την πεποίθησή μου.

Σ. ΦΥΤΡΑΚΗΣ: Ο κ. Σερίφης να σας λέει άλλα πράγματα, γιατί ήταν αρχηγός εις την ομάδα αυτή την ιδρυτική όπως λέει το βούλευμα, έχετε αυτή την εντύπωση ακόμα ή σας άλλαξε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Κύριε συνήγορε, χθες το βράδυ μου τηλεφώνησε στο σπίτι ο κ. Γιάννης Σερίφης. Μου λέει «θα έρθεις αύριο;›. «Θα έρθω›. Δεν μου είπε λέξη «σε παρακαλώ›, που είναι για έναν κατηγορούμενο που βρίσκεται σε δεινή θέση είναι περίπου αυτονόητο. «Πες Γιώργο αυτό›. Απολύτως τίποτε. Αν έχουμε μία σχέση 30 χρόνια είναι ακριβώς για την σχέση που στηρίζεται στην αλληλοεκτίμηση και στον αλληλοσεβασμό. Δεν μου υπέβαλλε ο όποιος Σερίφης το τί θα πω σήμερα στο Δικαστήριο.