Εποχή (η δική μας): να εξοργίζεται κανείς μαζί της. Να παραπονιέται διότι δεν είναι ποιητική. Να την ονομάζει εποχή μετάβασης και παρακμής;
Gustave Flaubert
H εποχή μας ψάχνει το δρόμο της. Eλπίδες που γεννήθηκαν, μετά το τέλος της διαίρεσης στην Ευρώπη, πως ο νέος κόσμος θα ήταν καλύτερα ισορροπημένος, πιο ειρηνικός, και έτοιμος να οδηγήσει την αθρωπότητα σε μια αδιατάρακτη πρόοδο, δεν επαληθεύθηκαν. H ευμάρεια ήρθε, κυρίως όμως με τη μορφή μιας τεράστιας συσσώρευσης κεφαλαιακών μέσων στον παλαιότερο «δυτικό κόσμο». O νέος πλούτος των Eθνών, μοιράστηκε άνισα, ενώ ελάχιστο μέρος του αφιερώθηκε στην εμπέδωση ενός ασφαλέστερου κόσμου: τόσο για τους πληθυσμούς των κρατών τα οποία συμμετείχαν στην «οικονομική άνοιξη» στο δεύτερο μισό της προηγούμενης δεκαετίας, όσο και κυρίως για τους πληθυσμούς του Tρίτου Kόσμου και της Aφρικής, που είδαν τα περισσότερα από τα προβλήματά τους να παραμένουν άλυτα.
Οι ηγέτες του G8 -των οκτώ ισχυρών του πλανήτη, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ρωσία- συναντώνται την 1η Ιούνη στο Εβιάν της ανατολικής Γαλλίας, για να συζητήσουν εφ' όλης της ύλης.
Περίπου ένας στους δύο Ευρωπαίους και Αμερικανούς «δεν έχει εμπιστοσύνη» στους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, αναφέρεται σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Ipsos», η οποία δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββάτου της εφημερίδας «Le Monde».
Η σφυγμομέτρηση σε Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Ρωσία ήταν τηλεφωνική και σε κάθε χώρα ερωτήθηκαν από 900 μέχρι 1.000 άτομα ηλικίας άνω των 18.
* Η φωτογραφία είναι του Martial Trezzini από τη Γενεύη, όπου λαμβάνουν χώρα αρκετές διαδηλώσεις ενάντια στο G8.