Πολιτική
Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 21:01

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (02/06/2003) Μέρος 1/8

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΔΙΚΗ 17Ν

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΕΩΣ: 09:00

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

Α' ΜΕΡΟΣ

09:00 – 10:55

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα. Επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση που έχει διακοπεί. Έχουμε απόντες; Ο κ. Βασίλης Ξηρός είναι ασθενής. Τι λέτε κ. Εισαγγελεύς;

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Επιτρέπεται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέπει και του κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βασίλη Ξηρού την εκπροσώπηση δια των συνηγόρων του, προσωρινά.

Νομίζω ότι έχουμε το μάρτυρα κ. Βότση.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Έχετε πει ότι θεωρείτε ότι η Οργάνωση της 17Ν ήταν μια πολιτική ομάδα, πάντως στη βάση της συγκρότησής της υπήρχαν πολιτικοί λόγοι και γι’ αυτό αυτοί οι άνθρωποι που εντάχθηκαν σε αυτή, εντάχθηκαν γι’ αυτό. Έτσι είπατε. Εμμένετε σε αυτό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Απολύτως.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Επίσης την προσδιορίσατε από άποψη χώρου στον οποίο κινείται, στο χώρο της Αριστεράς και μάλιστα της άκρας Αριστεράς.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Μάλιστα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Εσείς είχατε μια πολιτική στράτευση και έχετε και σήμερα μια πολιτική αναφορά. Μια πολιτική στράτευση την περίοδο της Δικτατορίας –από ό,τι είπατε- στο χώρο επίσης της άκρας Αριστεράς και επίσης παραμένετε στο χώρο της ευρείας Αριστεράς. Είναι ακριβές κι αυτό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Μόνο που δεν δέχομαι τον όρο στράτευση. Εθελοντική συμμετοχή.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Για την περίοδο της Δικτατορίας, εννοώ.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ναι.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Με την έννοια της ένταξης.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Η ερώτηση είναι η εξής: από την πολιτική σας εμπειρία, της περιόδου της πολιτικής ένταξης αλλά και της περιόδου που είστε πολιτικά ανένταχτος αλλά ωστόσο δρων και ενεργός πολίτης και ως δημοσιογράφος και ως πολίτης έχετε την εμπειρία, τη γνώση ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν σε οποιοιδήποτε στάδιο της πολιτικής τους ένταξης, διπλή ένταξη;

Δηλαδή ήταν και στους Μαοϊκούς και στους Τροτσκιστές και στη 17Ν; Καλά, η 17Ν ήταν μια μικρή συνωμοτική δεν μπορείτε να το ξέρετε, αλλά έχετε αυτή την εμπειρία, ταυτόχρονα να είναι κανείς σε δύο πολιτικές ομάδες;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Εννοείτε μέσα στο μωσαϊκό της Αριστεράς;

Δ. ΖΩΤΟΣ: Ταυτόχρονα και την ίδια περίοδο.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Οι Οργανώσεις έχουν ποικίλες αποχρώσεις. Να είναι σε Οργανώσεις που μαζί τους συγκρούονται ιδεολογικά δηλαδή οι Μαοϊκοί με τους Τροτσκιστές, αποκλείεται.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Ακόμη και στον ίδιο χώρο όμως την ίδια περίοδο, ακόμη και στους γενικά ιδεολογικούς χώρους, έχουμε στο Μαοϊκό χώρο είχαμε διάφορες Οργανώσεις, ήταν δυνατό να είναι κανείς ταυτόχρονα σε δύο από αυτές τις Οργανώσεις, όχι μια περίοδο στη μία και μετά μια άλλη περίοδο στην άλλη. Αυτό είναι το ερώτημα μου.

Και για να το θέσω ευθέως: ο κατηγορούμενος τον οποίο υπερασπίζομαι ο κ. Ψαραδέλλης λέει ότι εγώ ήμουν μονίμως από το ’63 που εντάχθηκα στην πολιτική μέχρι τώρα στο χώρο της 4ης Διεθνούς, στρατευμένος λέει αυτός, ενταγμένος. Είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος να είναι ταυτόχρονα και σε μια άλλη πολιτική Οργάνωση που έχει ένα άλλο πολιτικό σχέδιο;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Το είπα και στην κατάθεσή μου αυτό χτες. Ένα από τα πράγματα που με ξάφνιασαν με τα αποκαλυπτήρια της 17Ν, είναι ότι ο γνωστός μου, γνωστός και για την ιδιότητά του και την ιδεολογική τοποθέτησή του ως Τροτσκιστή ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, φέρεται αναμιγμένος. Πραγματικά ξαφνιάστηκα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Αυτό θα το διερευνήσουμε στη συνέχεια αν πράγματι ήταν αυτό που λέει, ήταν πράγματι ενταγμένος σε αυτό. Αυτό που θέλω να κρατήσουμε σε αυτό το στάδιο, είναι ότι από τη δική σας εμπειρία γνώση, δεν είναι δυνατό ένας άνθρωπος να έχει μια διπλή ένταξη ταυτόχρονα.

Έχετε επίσης καταθέσει ότι έχετε παρακολουθήσει και τις δίκες και την πορεία των Οργανώσεων της ένοπλης βίας, ατομικής τρομοκρατίας –όπως θέλετε πείτε το- της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των ευρωπαϊκών Οργανώσεων ένοπλης βίας Ερυθρές Ταξιαρχίες κλπ.

Σε αυτές τις Οργανώσεις υπήρχαν επίσης στο μέτρο της γνώσης σας, άνθρωποι που να είχαν διπλή ένταξη; Για να δούμε και το διεθνές περιβάλλον.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Χωρίς να ψάχνουμε για φοβερή ιδεολογική ομοιογένεια, σας είπα όταν είναι τόσο αντίθετες οι ιδεολογικές αποχρώσεις μέσα στο χώρο της ευρείας Αριστεράς, δεν μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο. Είναι προφανές αυτό.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Σε αυτές τις Οργανώσεις υπήρξαν -όταν συλλήφθηκαν τα μέλη τους, πέρασαν δίκες- άνθρωποι οι οποίοι να ισχυρίζονται ή να έχει προκύψει ότι αυτοί, με αυτή την ένταξη στις Οργανώσεις αυτές ήταν και παρέμειναν ως ιδεολογική συγκρότηση στο χώρο της λεγόμενης 4ης Διεθνούς, στο χώρο του Τροτσκισμού δηλαδή; Υπήρξε αυτό σαν δεδομένο;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Να μην κάνουμε ντε και καλά τον παραλληλισμό αξιών Ερυθρών Ταξιαρχιών και Action Direct είναι πράγματα διαφορετικά, δηλαδή οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν μια μαζική ένοπλη Οργάνωση μπορεί να περιείχε στα μέλη της ποικίλων ειδικότερων αποχρώσεων, ακριβώς λόγω της μαζικότητάς της, δηλαδή μπορούσαν να συμφωνούσαν μόνο σε αυτό: στον τρόπο δράσης.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Να έρθουμε στο δικό μας χώρο. Είχαμε εδώ προχθές τους στρατηγούς της Αστυνομίας και σε ερωτήσεις που τους έγιναν σε ποιο χώρο αναζητούσατε πριν από την 29η Ιουλίου ως υπόπτους – μέλη της 17Ν, αν μέσω των ερευνών της Αστυνομίας μετά από κάθε χτύπημα –λέει- εμείς δεν είχαμε καμία ιδεολογική προκατάληψη. Αναζητούσαμε παντού.

Όταν ύστερα από κάθε χτύπημα της 17Ν ή και στην πρώτη –εννοώ την πρώτη περίοδο μέχρι το ’80- και στη συνέχεια γίνονταν προσαγωγές ανθρώπων οι οποίοι εξετάζονταν για να αποδείξουν ένα άλλοθι σε σχέση με τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα στην οποία συνέβη κάτι που έκανε η 17Ν που είχε αναλάβει την ευθύνη. Γινόταν τέτοιες προσαγωγές υπόπτων;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι μόνο προσαγωγές και διώξεις και ένα σωρό πράγματα. Αλλά πάλι να κοιτάμε κατά περιόδους.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Συμφωνώ.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δηλαδή αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση που είναι ο κρατικός μηχανισμός συνέχεια αυτού που υπηρέτησε τη Χούντα και μέσα στην Αστυνομία υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούσαν το χουντικό καθεστώς, οι οποίοι είχαν απωθημένα εναντίον εκείνων οι οποίοι εξεγέρθηκαν, αντιστάθηκαν στο στρατοκρατικό καθεστώς

Δ. ΖΩΤΟΣ: Είχαν ενεργό ρόλο.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Είχαν μια προκατάληψη θέλω να πω.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Το αντιλαμβάνομαι. Από ποιους χώρους προέρχονταν αυτοί οι ύποπτοι ή αυτοί οι οποίοι προσήγοντο, ή αυτοί στους οποίους ασκούνταν διώξεις.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Μόνο;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Μπορεί να έγινε επιδρομή και στα γραφεία του προσωπικού γραμματέα του Ανδρέα Παπανδρέου του Μιχάλη Ζιάγκα πριν από 10 χρόνια, αλλά αυτό έγινε διότι σε άλλα επίπεδα υπήρχε μια προσπάθεια να ενοχοποιηθεί κι ένας άλλος πολιτικός χώρος. Αλλά αυτοί που διώκονταν από την Αστυνομία ήταν στο χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Από αυτό το χώρο έχουν γίνει και διώξεις, να σας πω ένα παράδειγμα, ο συνάδελφός σας Οικονομέας έχει διωχθεί γι’ αυτό ως ύποπτος βομβιστικών ενεργειών και είχε συλληφθεί;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όχι μόνο διώχθηκε αλλά έχει συμβεί το εξής: συνελήφθηκε στα Χανιά με μια ομάδα φίλων του, μεταφέρθηκε με στρατιωτικό αεροπλάνο από τα Χανιά στην Αθήνα και έμεινε αρκετά προφυλακισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα εξετάσουμε τώρα την ιστορία αυτή.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Μιλώ για τον Γιώργο Οικονομέα για το δημοσιογράφο του ALPHA τώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον ξέρουμε. Τι να κάνουμε τώρα; Εσείς έχετε και μια άλλη μαρτυρία. Διαβάσατε την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ›; Εγώ βέβαια διάβαζα στα «Γράμματα› και τον πολιτισμό.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Για τον Ταρί Καλί, λέτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Ταρί Καλί που είδαμε ότι μιλάει για τα μουσουλμανικά και είναι πολύ ενδιαφέρον, κάπου λένε και για το δικό σας πιο κάτω. Αλίμονο –λέει- ένας που είναι τροτσκιστής αποκλείεται να πάει στις ομάδες. Ο ίδιος λέει για κάποια ληστεία τι λες κ. Ταρί Καλί που βγάζεις αποφάσεις πριν έρθεις εδώ πέρα.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Δεν έβγαλε απόφαση, είπε μια άποψη ο άνθρωπος. Εγώ δεν τον ξέρω καν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απ’ έξω λέω κι εγώ μια χαρά. Μου θέτουν μια αφηρημένη σκέψη, ότι ένας ο οποίος είναι τροτσκιστής, αποκλείεται να είναι εκεί. Αυτό το έχουμε κατανοήσει. Αλλά το τι θα πούμε εμείς στο τέλος, είναι δικό μας.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Αυτό που θέλω να κρατήσουμε εδώ αν είναι ακριβές, είναι ότι πράγματι οι ύποπτοι για συμμετοχή στην Οργάνωση στην 17Ν ή από την Αστυνομία την περίοδο εκείνη αναζητούνταν στο χώρο της άκρας Αριστεράς και άρα όποιος συμμετείχε, ήταν εμφανές ότι συμμετέχει στην άκρα Αριστερά, ήταν εν δυνάμει ύποπτος. Είναι αυτό ακριβές;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τα έχουμε πει για τους συνήθεις υπόπτους. Μην εξαντλούμαστε τώρα. Δεν είναι αυτό για την απόδειξη. Αν δεν έχουμε αποδείξεις για κανέναν, δεν πρόκειται να δικαστεί κανένας.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μιλάμε για το πως γίνεται κανείς κατηγορούμενος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ξέρω πως γίνεται κατηγορούμενος, πως γίνεται ένοχος ξέρω εγώ. ¶μα δεν υπάρχουν πλήρεις αποδείξεις δεν γίνεται κανένας ένοχος. Κατηγορούμενος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε και εγώ μπορώ να είμαι κατηγορούμενος.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Το αν θα είναι ένοχος ή όχι, εξαρτάται από τις αποδείξεις που θα εκφραστούν στο δικαστήριό σας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ασφαλώς. Αλλά από τις αοριστίες που λέει, το ότι πάνε κι άλλοι συνήθεις ύποπτοι. Από αυτό θα βγάλουμε; Ελάτε σας παρακαλώ, μην κάνουμε κατάχρηση της διαδικασίας. Δεν είναι υπέρ σας και ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά εξελίσσεται εδώ η υπόθεση, κάνει συνειρμούς και σε εμάς. Τι να τα κάνουμε αυτά; Δηλαδή ότι η Αστυνομία έχει ενοχοποιήσει ένα σωρό ανθρώπους που λέτε εσείς και τελικά ούτε παραπέμφθηκαν στο δικαστήριο, αυτά είναι γνωστά.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Αυτό που λέω κ. Πρόεδρε είναι το εξής: έχουμε μια μαρτυρία από τους στρατηγούς οι οποίοι λένε ότι εμείς δεν είχαμε καμία προκατάληψη, καμία ένδειξη για κανένα πολιτικό χώρο και άρα όταν αναζητούσαμε τη 17Ν την αναζητούσαμε σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Έρχεται ο μάρτυρας και μας λέει δεν είναι έτσι, γιατί ύστερα από κάθε ενέργεια της 17Ν...

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το ακούσαμε. Θα εκτιμηθεί. Και ότι αυτοί οι οποίοι με τη 4η Διεθνή δεν έχουν καμία σχέση με τη 17Ν. Το είπε δέκα φορές από προχθές. Θέλετε πάλι δηλαδή να μας το πει; Πρέπει να ξέρετε ότι απευθύνεστε σε νοήμονες ανθρώπους. Αν μέχρι τώρα δεν έχετε αντιληφθεί ότι κάτι καταλαβαίνουμε κι εμείς, τότε ρωτάτε μέχρι αύριο το πρωί τα ίδια και τα ίδια. Αλλά νομίζω ότι μάλλον κακό γίνεται με το να ρωτάμε τα ίδια και τα ίδια.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Πλήρως αντιλαμβάνομαι το δικαστήριο και έχω την εντύπωση ότι αυτά σε σχέση με τη διπλή ένταξη και τη δυνατότητά τους δεν ερωτήθηκαν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ερωτήθηκαν δυο τρεις φορές; Δεν σας ρώτησα εγώ κ. Βότση αν είναι δυνατό ένας άνθρωπος με τέτοια νοοτροπία να είναι ενταγμένος στη 17Ν και μου είπατε όχι, αποκλείεται.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Εγώ δεν μιλώ για τη νοοτροπία. Είπα για τη δυνατότητα να έχει διπλή ένταξη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ρώτησα για την ιδεολογία και μου είπε όχι.

Να ρωτήσω κάτι άλλο: αν η Οργάνωση κάνει μια ληστεία θα πάρει πρόσωπα τα οποία δεν θα είναι μυημένα; Η Οργάνωση αυτή ήταν ένας πολύ κλειστός κύκλος. Θα πάρει πρόσωπα μη μυημένα μαζί της;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Δεν ξέρω πως θα λειτουργούσε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς τι λέτε; Θα πάρει και part time συντρόφους και βοηθούς;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Ενδεχομένως για βοηθητικές υπηρεσίες να πάρει κ. Πρόεδρε. Δεν ξέρω.

..........: Από που βγαίνει ότι ήταν μια ληστεία που την έκανε η 17Ν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν, λέω. Εσείς κατ’ αρχήν είχατε πει καμία ληστεία. Πετάγεται ο Σάββας Ξηρός και λέει «όχι, εγώ πυροβόλησα όχι ο Βασίλης› και λέτε εσείς «κ. Πρόεδρε εμείς με κουπόνια θα δουλεύαμε ή με τις ενισχύσεις των βιομηχάνων›.

..........: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω μνήμη ελέφαντα. Αφήστε με να τη διατηρήσω.

..........: (Εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μακάρι. Αλλά τα συμπεράσματα δεν είναι οριστικά. Εδώ λέμε πως αξιολογείται μέχρι τώρα. Αλίμονο να μείνει εδώ η υπόθεση!

Δ. ΖΩΤΟΣ: Μέχρι τώρα κ. Πρόεδρε η συμμετοχή που έχει δεχτεί ο κ. Ψαραδέλλης δεν αφορά ληστεία που ανέλαβε η 17Ν ή που κατηγορούνται άλλη μέλη της 17Ν το ’83 είναι εντελώς ανεξάρτητη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν τον κατηγορούν για το ’83 τον κατηγορούν για άλλη. Αυτός λέει για ’86 και νομίζω η ληστεία για την οποία τον κατηγορούν είναι το ’88.

Ένας ο οποίος είναι Τροτσκιστής πάει και κάνει ληστείες σε Τράπεζες με ανθρώπους του κοινού ποινικού δικαίου, όχι με τη 17Ν. Ένας που είναι Τροτσκιστής ιδεολόγος, λέει «άντε να κάνουμε και μια ληστεία να κάνουμε μια έκδοση!›. Σας παρακαλώ πολύ, διότι εάν δεν ρωτούσαμε τόσα πολλά το μάρτυρα δεν θα καθόμασταν να συζητάμε και τέτοια. Αφήστε τον άνθρωπο να φύγει να πάει στη δουλειά του.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Θα εξηγήσει ο ίδιος για τη συμμετοχή του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έτσι όμως με τέτοια επιχειρήματα, ενισχύεται η από εκεί πλευρά και εγώ θα τα ακούω μετά από την άλλη πλευρά, την Εισαγγελία και που θα τα λέει αυτά.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Όλα τα επιχειρήματα πρέπει να ακουστούν κ. Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ακουστούν. Αλλά ξέρετε ότι τα πιο αδύνατα σημαίνει στο τέλος ότι δεν έχουμε να πούμε κάτι καλύτερο.

Δ. ΖΩΤΟΣ: Δεν έχω άλλη ερώτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Αγιοστρατίτης έχει τον λόγο.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχω δυο ερωτήσεις. Εσείς ως διακεκριμένος δημοσιογράφος ασφαλώς θα παρακολουθήσατε τη στάση του Τύπου το 8μηνο που ακολούθησε την εξάρθρωση της συγκεκριμένης Οργάνωσης.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Του Τύπου εννοείτε γενικά;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Του Τύπου.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και του ηλεκτρικού και του έντυπου.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ναι. Θα ήθελα να μου χαρακτηρίσετε τη στάση αυτή του Τύπου και αν διαπιστώσετε στοιχεία καθοδήγησης στη στάση αυτή που είχε ο Τύπος.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Θα είμαι απόλυτος, δηλαδή έχω γράψει ήδη, έχω αποκαλέσει κάποιους από αυτούς που εμφανίζονταν σε αυτό το παραλήρημα αντιτρομοκρατικής υστερίας εν πολλοίς κατευθυνόμενων, τους έχω αποκαλέσει τηλε-κανίβαλους, δηλαδή τους δημοσιογράφους γιατί υπήρχαν κι άλλοι που πλούτιζαν αυτά τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Δεν μπορείς καν να κάνεις να επίκληση δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Βεβαίως ήταν σαφές ότι αυτοί που αναλάμβαναν το ρόλο αυτοβούλων είτε του ντετέκτιβ, είτε του εισαγγελέα από τηλεοράσεως, για να είναι πειστικοί, για να έχουν ακροατήριο, για να εντυπωσιάσουν τους τηλεθεατές είχαν και κάποια ψήγματα πληροφοριών τα οποία του δίνονταν κατά προτίμηση, δεν ξέρω αν ήταν από διοικητικά στελέχη, αν ήταν στελέχη της Αστυνομίας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Το ίδιο 8μηνο παρακολουθήσαμε διάφορες παρεμβάσεις της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, σε μια προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, για θέματα μάλιστα για τα οποία θα καλούνταν τις επόμενες μέρες να κρίνει η Δικαιοσύνη. Λέω χαρακτηριστικά τους λόγους του Πρωθυπουργού στην έκθεση της Θεσσαλονίκης που αναφέρθηκε εκτενέστατα στην Οργάνωση, παρεμβάσεις Υπουργών, τις διαρροές αυτής της διάτρητης προανάκρισης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι τρόπος ερώτησης αυτός;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Λέω τι φαινόμενα παρουσιάστηκαν και θα του ζητήσω να τα κρίνει. Που βλέπετε το πρόβλημα κ. Εισαγγελέα; Δεν είναι φαινόμενο ότι από τη 10η μέρα της προανάκρισης διέρρεαν τα περιεχόμενα των καταθέσεων;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε τι εισφέρουν τώρα εδώ για την απόδειξη;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Θέλω να μου σχολιάσει αυτό το γεγονός, όπως και τις παρεμβάσεις ανώτατων κρατικών λειτουργών, Υπουργών και πολλών άλλων, ακόμη και Εισαγγελέα συμμετέχοντος στην ανάκριση, ενόψει της επερχόμενης δίκης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: (Εκτός μικροφώνου)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή είναι γεγονός που αμφισβητείται ότι δημοσιευόταν από τη 10η μέρα η απόρρητη προανάκριση.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Όλα είναι υπό αίρεση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ σας λέω ότι δημοσιεύτηκαν. Τι να κάνουμε τώρα;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δηλαδή το αγνοείτε αυτό το γεγονός.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Εγώ αγνοώ τα πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν μετατίθονται τα θέματα. Είναι η κατηγορία και οι αποδείξεις της. Τι έκανε η Αστυνομία, διέρρεαν οι καταθέσεις κλπ., τι να κάνω τώρα εγώ; Εγώ θα έλεγα ότι η ανάκριση είναι μυστική και παρακαλώ πολύ να μην βγαίνει κανένα χαρτί έξω. Τότε έλεγαν: «οι δικηγόροι της υπεράσπισης τα βγάζουν›, άλλοι έλεγαν «όχι, οι αστυνομικοί τα βγάζουν, ο γραμματέας τα βγάζει›. Που να ξέρω εγώ;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. Οι δικηγόροι της υπεράσπισης προσέγγισαν τη δικογραφία μετά 40 μέρες. Στις 40 μέρες όμως έχει διαρρεύσει όλο το περιεχόμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι με ενδιαφέρει εμένα τώρα για την ενοχή ή την αθωότητα των ανθρώπων αυτών;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μας ενδιαφέρει κ. Πρόεδρε για να δούμε εάν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη δίκη ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι θέματα προδικασίας.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αν υπό τέτοιες συνθήκες οδηγούνται οι κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη, αν έχουμε μια δίκαιη δίκη ή όχι. Δεν αφορά μόνο τη δική σας διαδικασία.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Να απαντήσω;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι να απαντήσετε;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εσείς θα απαντήσετε έναντι του μάρτυρα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο μάρτυρας ρωτάται για πραγματικά γεγονότα, δεν μας ενδιαφέρουν οι προσωπικές του απόψεις.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Πείτε μου επί των πραγματικών γεγονότων το εξής: διαπιστώσατε διαρροή της απόδειξης της προανάκρισης στον Τύπο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό είναι γεγονός.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Μα ο κ. Εισαγγελέας λέει όχι, δεν είναι γεγονός. Επιτέλους να καταλήξουμε σε κάτι. Λέει πλην της κατηγορίας δεν ξέρει τίποτα άλλο ο κ. Εισαγγελέας!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αγιοστρατίτη, εφόσον διέρρευσαν έστω κι αν αποδειχθεί σε αυτή την αίθουσα, πρέπει να πούμε αθώοι οι κατηγορούμενοι να πάνε στο καλό.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Όχι κ. Πρόεδρε. Μην το μεταθέτετε έτσι και προηγούμενα έτσι το μεταθέσατε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν το μεταθέτω, είμαι υποχρεωμένος να προσγειώνω τα πράγματα εκεί που είναι, εκεί που λέει η δικονομία. Αν εσείς δεν το εννοείτε, τι να κάνω κι εγώ.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Εξετάζω τις προϋποθέσεις του κατά πόσο οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη μέσα στα πλαίσια μιας δίκαιης δίκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ δεν μας ενδιαφέρει τι έγινε εκεί. Μας ενδιαφέρει τι γίνεται εδώ μέσα.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Δεν σας ενδιαφέρει πως διεξήχθη προανάκριση κ. Πρόεδρε; Δεν σας ενδιαφέρει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή αν διαρρέουν –που λέτε- θα πει δεν είναι δίκαιη η προανάκριση;

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Αν υπήρχαν οι κανονικές προϋποθέσεις για να οδηγηθούν σε δίκαιη δίκη, είπα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ομολογώ δεν μπορώ να σας καταλάβω. Φαίνεται ότι δεν έχουμε επικοινωνία.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θεωρείτε ασήμαντο το γεγονός ότι όλη η απόρρητη δικογραφία διέρρευσε στον Τύπο και παρακολουθούσε όλη η Ελλάδα τις καταθέσεις, ακόμη και οι μη συλληφθέντες κατηγορούμενοι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ερωτώ: τι να κάνουμε τώρα;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Ο μάρτυρας που έχετε μπροστά σας δεν έχει επηρεαστεί από αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει επηρεαστεί και ξέρετε τι λέει;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Όχι μόνο αυτός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εσείς κ. Βότση έχετε επηρεαστεί δυσμενώς εναντίον των κατηγορουμένων; Δεν το βλέπω μέχρι τώρα από όσα έχετε πει.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Ο κ. Βότσης δεν είναι ο μέσος Έλληνας, ξέρει πως λειτουργούν αυτά τα κυκλώματα και για ποιο λόγο γινόταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μα γι’ αυτό σας είπα δεν σας συνέφεραν οι ένορκοι, καλύτερα εμείς που δεν επηρεαζόμαστε. Καίτοι εγώ είμαι υπέρ των ενόρκων, λέω σε αυτή τη δίκη εγώ που δεν έχω επηρεαστεί είναι ακόμη καλύτερα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: (Εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις)

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Και διαρροές από το προανακριτικό υλικό υπήρξαν και πολιτικές παρεμβάσεις και από τα δύο Κόμματα εξουσίας και όχι μόνο αυτά και νομοθετικές ρυθμίσεις ενόψει της δίκης έγιναν, ως μη όφειλαν να γίνουν.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχετε διαβάσει προφανώς τις προκηρύξεις που αναφέρονται στο ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το ρόλο των μονοπωλίων, της οικονομικής ολιγαρχίας, της διαφθοράς στο κράτος κλπ. Εάν υποθέσουμε ότι αυτή την προκήρυξη με αυτό το περιεχόμενο τη βρίσκατε πάνω στο γραφείο σας, χωρίς να φέρει καμία υπογραφή. Αποσυνδέστε την τελείως από τη 17Ν, θα την προσυπογράφατε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Με αυτή τη διατύπωση ακριβώς, όχι βέβαια.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Επί της ουσίας λέω.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Πάρα πολύ δύσκολα βάζω την υπογραφή μου. Όσα εγώ πιστεύω γι’ αυτά τα ίδια πράγματα για τον ιμπεριαλισμό, την ολιγαρχία τα γράφω σε άρθρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπε στο σκεπτικό τους εν πολλοίς συμφωνώ αλλά στο δια ταύτα δεν συμφωνώ. Πολλοί και από εμάς δεν θα λέγαμε ότι «αυτά είναι σωστά που λέει› αλλά στο δια ταύτα τα υπογράφει κανένας;

(Διαλογικές συζητήσεις)

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πριν δοθεί ο λόγος σε κάποιον άλλον, θέλω να κάνω μια ερώτηση. Σας ρώτησε πριν από λίγο ο κ. Αγιοστρατίτης αν θα σας ερχόταν μια τέτοια προκήρυξη στην εφημερίδα, λόγω του περιεχομένου της θα το προσυπογράφατε και είπατε όχι έτσι όπως είναι.

Εγώ θα προωθήσω την ερώτηση και θα πω: αν αυτή η προκήρυξη ερχόταν στην εφημερίδα σας χωρίς να συνοδεύεται από μια δολοφονία θα τη δημοσιεύατε πρωτοσέλιδη;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Θα την αξιολογούσε το επιτελείο της εφημερίδας και αν έβρισκε ότι εμπεριέχει κάποια πληροφοριακά στοιχεία που αξίζουν τον κόπο να φτάσουν στον αναγνώστη, θα την καταχωρούσε στην εφημερίδα είτε την 1η, είτε στη 15η, ή στην 55η σελίδα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Δηλαδή με το θόρυβο που συνόδευε συνήθως τη δημοσίευση στην εφημερίδα σας μετά από κάποια τέτοια ενέργεια; Αυτό το πανηγυρικό, αυτό το πρωτοσέλιδο κλπ;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Εσείς θέσατε μια προϋπόθεση αν δεν συνοδευόταν από μια δολοφονία. Τότε προφανώς θα ήταν μειωμένης ειδησεογραφικής σημασίας.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ακριβώς αυτό θέλω.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Διότι οι πάντες έχουν τη γνώμη τους, να προσθέτει άλλος ένας δεν λεέι τίποτα.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Παπαδάκη ρωτήστε κι εσείς. Ένας μάρτυρας υπεράσπισης για έναν ορισμένο κατηγορούμενο ήρθε ο άνθρωπος, επειδή έχει μια υψηλή στάθμη και νοητικότητας και ποιότητας πρέπει να του βγάλουμε την ψυχή δηλαδή;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν του βγάζουμε την ψυχή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Του τη βγάλαμε. Εμένα ειδικά μου είπε «εσύ είσαι χειρότερος απ’ τους άλλους› και απ’ ότι είδατε οι δικές μου οι ερωτήσεις είναι τελείως ουδέτερες, δεν ρωτώ υπέρ ούτε κατά.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Βότση ξεκινώ λίγο με κάτι που θίξατε πριν ακροθιγώς, το θέμα του τηλεοπτικού κανιβαλισμού, του κλίματος του καλοκαιριού και της τρομο-υστερίας. Ήθελα να μου πείτε πώς αξιολογείτε αυτό το φαινόμενο από άποψη ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποιες είναι οι επιπτώσεις όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και σε πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν ένα ρόλο στη Δίκη.

Να πείτε δηλαδή αν κατά τη γνώμη σας στο Δικαστήριο, στο κλίμα αυτό ήταν εύκολο για έναν δικηγόρο να αναλάβει κατηγορούμενο για την υπόθεση αυτή, αν ήταν και είναι εύκολο μέχρι και σήμερα για έναν άνθρωπο να έρθει μάρτυρας υπεράσπισης είτε όπως είστε εσείς είτε βάσει ειδικών γνώσεων, είτε βάσει προσωπικής γνωριμίας με κάποιον, αν είναι εύκολο για κάποιον και τί διλήμματα αντιμετωπίζει να έρθει ως τεχνικός σύμβουλος ή ως εμπειρογνώμονας στη Δίκη. Ποια είναι η άποψή σας;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Είναι επίσης σαφής, ότι σαφώς δημιουργεί ένα κλίμα επηρεασμού της κοινής γνώμης αλλά και κάποιων που θα μπορούσαν να είναι παράγοντες της Δίκης. Αν λ.χ. δεν είχαμε τη νομοθετική ρύθμιση και είχαμε ενόρκους, είχαμε λαϊκούς δικαστές στο Δικαστήριο, μέσα σ’ εκείνο το κλίμα, δεν ξέρω εγώ πόσο θα επηρεαζόταν ο λαϊκός δικαστής, πόσο περισσότερο ενδεχομένως από τον επαγγελματία δικαστή.

Ότι υπήρξε λοιδορία των συνηγόρων υπεράσπισης και των μαρτύρων υπεράσπισης, το έχω υποστεί κι εγώ ή αυθαίρετη γενίκευση, «υπερασπίζεται δολοφόνους ο Βότσης›, έτσι, επειδή του άρεσε του κυρίου να το πει από την τηλεόραση ή να το γράψει στη φυλλάδα του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε κανένα τέτοιο δημοσίευμα; «Ο κ. Βότσης υποστηρίζει δολοφόνους›; Φέρτε τό μου να το δω, να το διαβάσω.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ σας έχω 15 δημοσιεύματα για δικηγόρους, θα σας τα φέρω μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς κατάφεραν και πήραν τόσο καλούς δικηγόρους;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το «καλούς δικηγόρους› μην το απαντάμε.

Γ. ΑΓΙΟΣΤΡΑΤΙΤΗΣ: Έχουμε δικηγόρους που υπερασπίζονται εμπόρους ναρκωτικών, καμία αιχμή δεν αφέθηκε ποτέ γι αυτούς τους δικηγόρους. Για εμάς, είχαμε καθημερινές επιθέσεις.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα δείτε εδώ 15 δημοσιεύματα, «Οι πράκτορες της ανωμαλίας› κλτ., θα δείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας υπερασπίστηκα εγώ, δεν αρκεί;

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εσείς μας υπερασπίζεστε μέσα εδώ, η φωνή σας δεν φτάνει έξω, γιατί δεν υπάρχει τηλεόραση, ακούγεται πολύ περιορισμένα, η φωνή κάποιων άλλων ακουγόταν 24 ώρες την ημέρα όμως τότε. Αυτό ακριβώς λέω στον κ. μάρτυρα. Ποιον χαρακτηρισμό κ. Βότση αποκτούσαν όσοι το καλοκαίρι διατύπωναν απόψεις όπως για παράδειγμα «Ο Σάββας Ξηρός είναι κρατούμενος› ή «παραβιάζονται κάποια δικαιώματα› ή «δεν τηρούνται κάποιες διαδικασίες›; Τί είδους χαρακτηρισμούς ακούγαμε το καλοκαίρι από τα τηλεοπτικά παράθυρα και οπουδήποτε αλλού;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Σε ένα κλίμα υστερίας όπου υπάρχει και μια διάχυτη καχυποψία, το να θεωρήσεις κάποιον ύποπτο επειδή εκφράζεται όχι με τον ίδιο τόνο υπερβολής, όχι στέργοντας ή συνεργώντας στην καλλιέργεια αυτής της υστερίας, ενδεχομένως αμερόληπτα ως προς τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, μπορεί να τον καθιστούσε και ύποπτο, τουλάχιστον στον περίγυρό του.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον χαρακτηρισμό του «συνοδοιπόρου› τον έχετε ακούσει και τότε και τώρα τελευταία και μέσα στην αίθουσα εδώ να έχει απευθυνθεί και μάλιστα από παράγοντα της Δίκης προς συνηγόρους και προς μάρτυρες υπεράσπισης;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Συγκεκριμένα από ποιον δεν θυμάμαι, αλλά ναι, τον έχω ακούσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ να τελειώνετε. Δεν θα επιτρέψω καταχρηστικές ερωτήσεις.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να κρίνετε την ερώτηση αν είναι εντός ή εκτός θέματος, αλλά δε μπορείτε να πει εκ προοιμίου «μη ρωτάτε›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είναι όλες αυτές εκτός θέματος.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Εγώ θα υποβάλλω ερωτήσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να υποβάλλετε. ¶μα δε θέλετε να αυτοπεριοριστείτε να τελειώνει η Δίκη, καλά κάνετε.

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε υπάρχει τρόπος να τελειώσουμε πολύ πιο γρήγορα κι εγώ είμαι υπέρ της επιτάχυνσης της Δίκης. Αν είχαμε πολύ λιγότερα σχόλια. Γίνεται μια διαλογική συζήτηση με την Έδρα πάνω σε κάθε ερώτηση. Αν δεν υπήρχε αυτό το πράγμα, μέσα σε 5’ θα είχε τελειώσει ο κάθε συνήγορος. Εγώ πιστεύω ότι και από την Έδρα μπορεί να οργανωθεί πολύ ταχύτερα η διαδικασία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δηλαδή;

Ι. ΡΑΧΙΩΤΗΣ: Δηλαδή να αφήσουμε ασχολίαστο -όταν δεν είναι εκτός θέματος ή δε είναι παράνομη μια ερώτηση- τον καθένα να κάνει τις ερωτήσεις και θα τελειώσει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ραχιώτη, εδώ έγιναν ερωτήσεις του τύπου: «Σας θέτουμε υπόψη κατά το τάδε, υπάρχει αυτό κι αυτό κι αυτό. Θεωρείτε ότι όλα αυτά πρέπει να οδηγούν σε καταδίκη;› Ας βγάλει και την απόφαση ο μάρτυρας να τελειώνουμε.

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Δεν θεωρείται συνοδοιπόρος μάρτυρας ο οποίος καταθέτει ότι είναι ενάντια στην ένοπλή βία αλλά τάσσεται γενικότερα υπέρ μιας προοδευτικής αριστεράς πολιτικής. Να το ξεκαθαρίσουμε μια για πάντα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πώς είναι συνοδοιπόρος; Γιατί είναι συνοδοιπόρος;

Γ. ΠΕΤΣΟΣ: Ως εκ τούτου ο κ. Βότσης δε μπορεί να θεωρηθεί όπως ο κ. συνάδελφος θέλησε να θεωρήσει δήλωση παράγοντα της Δίκης.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η οποία προληπτικά τους θεωρούσε όλους συνοδοιπόρους και τώρα έναν-έναν τους εξαιρείτε. Καλό είναι κι αυτό, δεν πειράζει.

Κύριε Βότση, πάνω στο θέμα της λειτουργίας των διωκτικών μηχανισμών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας: Ήθελα από την εμπειρία τη δική σας –διότι έχω εδώ κι ένα βιβλίο που περιέχει ένα έγγραφο της ΚΥΠ που αναφέρει εσάς τα παλιά χρόνια ως ύποπτο και φυσικά θα το ξέρετε και το Δικαστήριο και οι πάντες και δε θέλω να καθυστερώ σ’ αυτό- αλλά ήθελα από την εμπειρία σας και τη δημοσιογραφική και την προσωπική να μου πείτε το εξής, διότι εδώ πραγματικά χρειάζεται μια απάντηση και την ερώτηση την κάνω διότι σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο της Δίκης ίσως θα τεθεί θέμα ανάγνωσης προανακριτικών απολογιών, καταθέσεων κτλ., κι εκεί βεβαίως τίθενται όλες οι ενστάσεις της Υπεράσπισης για την αξιοπιστία τους.

Έχουν συμφέρον, έχουν ίδιες επιδιώξεις οι διωκτικές αρχές προκειμένου να κατασκευάσουν ή να διογκώσουν μία κατηγορία ή μία δίωξη; Τί λέει η δική σας εμπειρία πάνω σ’ αυτό;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Όταν λέμε διωκτικές αρχές είναι ένα πλέγμα.

Κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Στην Αστυνομία το περιορίζω και συγκεκριμένα στην Αντιτρομοκρατική και τις μυστικές υπηρεσίες.

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Κάποιοι έχουν και ίδιο συμφέρον, έχουν ιδιοτέλεια υπό την έννοια ότι παρέχοντας ψευδείς πληροφορίες, ενοχοποιώντας ανθρώπους οι ίδιοι ψωμίζονται με αυτόν τον τρόπο, βγάζουν το μεροκάματό τους. Να φέρω ένα παράδειγμα: Το ’79 ή το ’80, προ 25ετίας περίπου, έγινε ένα Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στην Κούβα όπου ο τότε, μετέπειτα αποκαλυφθείς πράκτορας της ΚΥΠ και της Ασφάλειας Ντάνος Κρυστάλλης, τότε ήταν Γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ και εγώ τον υπερασπιζόμουν ως διωκόμενο κάθε φορά που ψευδώς κατήγγελλε ότι η Αστυνομία τον κακοποιεί κτλ. Φρόντισε να είμαι και εγώ στην αντιπροσωπεία ως Γραμματέας της Νεολαίας της ΕΔΑ.

Πήγαμε λοιπόν στην Κούβα 15 ημέρες. Για κακή μας τύχη, μας έλαχε να είμαστε στο πιο σκληρό καταυλισμό με Κνίτες από την Ελλάδα, από την Πορτογαλία, την Τουρκία και όλα αυτά τα πράγματα. Με τη διάθεση που μου δημιουργούσε η ατμόσφαιρα, τόσοι νέοι από τόσο κόσμο σε έναν εξωτικό χώρο, και τί πούρα και τί ρούμι και όλα αυτά, ομολογώ ότι από την πρώτη ημέρα ως την 15η ημέρα, ήμουν μισομεθυσμένος από ρούμι, χόρευα συνεχώς, κάπνιζα και όλα αυτά.

Μαζί μου και ο κ. Ντάνος Κρυστάλλης ο οποίος λέει μετά στην απολογία του όταν αποκαλύπτεται, το ’85: «Στην επιστροφή μας, με περίμενε στο αεροδρόμιο ο Αστυνόμος Μπιρμπίλης στον οποίο παρέδωσα μία αναφορά που έλεγε ότι ο Βότσης και ο Ψυχογιός από την πρώτη μέρα που φτάσαμε στην Αβάνα, εξαφανίστηκαν προφανώς για να εκπαιδευθούν στα νέα όπλα›. Να πώς βρισκόταν με βάση αναφορές χαφιέδων, πρακτόρων και στην πρώτη λίστα των υπόπτων για τους Αμερικανούς και για τις διωκτικές αρχές ο Βότσης. Πολύ απλό είναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τί του λέγατε τότε του Κάστρο; Να διώξει το Γκουαντανάμο από την Κούβα; «Έξω οι βάσεις από την Κούβα› του το είχατε πει τότε;

Γ. ΒΟΤΣΗΣ: Σιγά που είχα τη δυνατότητα να το πω....

(διαλογικές συζητήσεις)