Πολιτιστικά
Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 11:05

Θρίαμβος της ταινίας του Μπεν Άφλεκ

Ο Μπεν Άφλεκ ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς και στα βραβεία BAFTA, καθώς η ταινία του «Επιχείρηση: Argo» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ o ίδιος απέσπασε και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας,  στην απονομή  που πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Κυριακής στο Royal Opera House του Λονδίνου.

Ο Μπεν Άφλεκ ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς και στα βραβεία BAFTA, καθώς η ταινία του «Επιχείρηση: Argo» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας, ενώ o ίδιος απέσπασε και το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας,  στην απονομή  που πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Κυριακής στο Royal Opera House του Λονδίνου.

Πλέον, το «Επιχείρηση: Argo» φαντάζει φαβορί για το χρυσό αγαλματίδιο στα Όσκαρ, με το «Λίνκολν» του Στίβεν Σπίλμπεργκ να περνά σε δεύτερη μοίρα.

Ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις κέρδισε το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Λίνκολν» και η Εμμανουέλ Ριβά το αντίστοιχο βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου, για την ταινία «Αγάπη» που βραβεύθηκε ως η καλύτερη ξενόγλωσση.

Ο Μπεν Άφλεκ στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της βράβευσής του από τον πολυβραβευμένο βρετανό ηθοποιό Σερ Ίαν Μακέλεν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλούσα με τους ανθρώπους της παραγωγής και έλεγαν “ποτέ δεν θα νικήσουμε”. Πρόκειται για μια απίθανη έκπληξη. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όποιον προσπαθεί να κερδίσει την δική του δεύτερη πράξη - μπορείτε να τα καταφέρετε!».

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης ταινίας ως παραγωγός του «Επιχείρηση: Argo», απευθυνόμενος στον Άφλεκ δήλωσε πως: «αν αυτή είναι η δεύτερη πράξη σου, δεν ξέρω τι θα κάνεις στην τρίτη. Είσαι εξαιρετικός σε αυτό που κάνεις».

Η ταινία «Επιχείρηση: Argo» νίκησε τις ταινίες «Άθλιοι»,  «Η Ζωή του Πι» και  «Zero Dark Thirty» στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ενώ ο Άφλεκ επικράτησε των Κουέντιν Ταραντίνο («Django ο Τιμωρός»), Ανγκ Λι («Η Ζωή του Πι»), Κάθριν Μπίγκελοου («Zero Dark Thirty») και Μίκαελ Χάνεκε («Αγάπη»), στην κατηγορία για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.

Το βραβείο β΄ γυναικείου ρόλου δόθηκε στην Αν Χάθαγουεϊ για τον ρόλο της στους «Άθλιους», η οποία ομολόγησε πως της λείπει  ο συμπρωταγωνιστής της στην ταινία, Έντι Ρεντμέιν, που απουσίασε από την τελετή λόγω ίωσης.

Το βραβείο για τον β΄ανδρικό ρόλο απέσπασε ο Κρίστοφ Βαλτς για τον ρόλο του στο «Django ο Τιμωρός» το οποίο απέσπασε και το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, ενώ ο «Οδηγός Αισιοδοξίας» κέρδισε το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου. Η «Ζωή του Πι» διακρίθηκε στις κατηγορίες της διεύθυνσης φωτογραφίας και των οπτικών εφέ.                                                    

Οι «Άθλιοι» βραβεύτηκαν για τον ήχο, τον σχεδιασμό παραγωγής και το μακιγιάζ ενώ η «Άννα Καρένινα» βραβεύτηκε για τον σχεδιασμό κοστουμιών.

Καλύτερο ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Searching for Sugar Man» και καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων το «Brave». Ανερχόμενο αστέρι αναδείχθηκε η 22χρονη Αγγλίδα Τζούνο Τεμπλ.

Τη μεγάλη έκπληξη της βραδιάς έκανε η ταινία «Skyfall» καθώς απέσπασε το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας και καλύτερης μουσικής επένδυσης.