Κόσμος
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 07:30

Σήμερα η συνάντηση Τζωρτζ Μπους με τους Αραβες ηγέτες

Συνάντηση με τέσσερις Αραβες ηγέτες και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μαχμούντ Αμπάς θα έχει σήμερα στο αιγυπτιακό θέρετρο του Σαρμ ελ Σέχ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, σε μία προσπάθεια να δωθεί μία ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπους, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στο Σαρμ ελ Σεχ, θα ζητήσει στη διάρκεια της συνόδου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', τον βασιλιά του Μαπχρέϊν Χαμάντ Μπιν Ισα, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και τον Αμπάς, την υποστήριξη των Αράβων στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο, τον λεγόμενο «οδικό χάρτη».

Ενισχυμένος από τη θετική τους ανταπόκριση ο Μπους θα έχει αύριο νέα σύνοδο στην Ακαμπα της Ιορδανίας με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό και τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν, προκειμένου να αποφασισθεί ο τρόπος εφαρμογής του σχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους έως το 2005.

Οι δύο σύνοδοι θα χρησιμεύσουν για να ενισχυθεί ο ρόλος του Παλαιστινίου πρωθυπουργού, τον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν ως τον νέο ηγέτη του παλαιστινιακού λαού, όμως χθες ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ Αχμεντ Μάχερ δήλωσε πως οι Αραβες ηγέτες δεν προτίθενται να προσυπογράψουν μία περιθωριοποίηση του Γιάσερ Αραφάτ.

Οι μετριοπαθείς αραβικές χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον «οδικό χάρτη», τον οποίο έχουν αποδεχθεί οι Παλαιστίνιοι, για το οποίο όμως οι Ισραηλινοί διατηρούν επιφυλάξεις.

«Εκείνο που αναμένουμε από τη σύνοδο είναι μία ρητή δέσμευση για την εφαρμογή και για τον έλεγχο της εφαρμογής» του «οδικού χάρτη», τόνισε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας χαρακτήρισε τη σύνοδο «ένα σημαντικό βήμα» για την εφαρμογή του χάρτη, τονίζοντας πως το σχέδιο αποτελεί «μία πραγματική και ιστορική ευκαιρία για να επιτευχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια για τους λαούς της περιοχής και για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».