Πολιτική
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 13:22

Δίκη «17Ν» : «Κατασκευασμένα τα ευρήματα», λέει ο Γιωτόπουλος

Την θέση, ότι οι αρχές κατασκεύασαν τα ευρήματα που τον επιβαρύνουν επανέλαβε στο δικαστήριο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, με αφορμή την ανάγνωση των εκθέσεων γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε σε χειρόγραφα από τη γιάφκα της Πάτμου.

Σύμφωνα με το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης οι χειρόγραφες σημειώσεις που υπήρχαν στην πρωτότυπη προκήρυξη της «17 Νοέμβρη» για τη δολοφονία Περατικού ανήκουν στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο. Η σύγκριση έγινε με βάση αίτηση προς τον διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού που είχε υποβάλει λίγο μετά την προφυλάκισή του ο κατηγορούμενος.

Ο Γιωτόπουλος είπε στο δικαστήριο ότι οι αρχές γνώριζαν από την περίοδο της χούντας τον γραφικό του χαρακτήρα κι έτσι «κατασκεύασαν όλα αυτά τα χαρτιά».

Ο Γιωτόπουλος είπε επίσης ότι ο Σάββας Ξηρός αναφέρει στην απολογία του πως κάποια στιγμή στη γιάφκα της Πάτμου ο «Λάμπρος» είχε αφήσει μιά τσάντα με έγγραφα γιατί θα πήγαινε διακοπές και ήθελε να την ασφαλίσει.

Σύμφωνα με τον Γιωτόπουλο στο σημείο αυτό της απολογίας του Ξηρού βρίσκεται η λύση του προβλήματος αφού «πράγματι κάποιος πήγε κι άφησε μια τσάντα. Το θέμα είναι όμως ποιός την άφησε».

Ο πρόεδρος ζήτησε να εξεταστεί αν οι χειρόγραφες σημειώσεις περιελήφθησαν στην προκήρυξη που τελικά εστάλη για τη δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού.

Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι άλλες από τις σημειώσεις έχουν περιληφθεί στην επίμαχη προκήρυξη κι άλλες όχι.

Ο αναπληρωτής εισαγγελέας έδρας Βασίλης Μαρκής, ενημέρωσε το δικαστήριο για την διαβίβαση από την ασφάλεια νέου εγγράφου σύμφωνα με το οποίο αντικείμενα που κατασχέηκαν στο σπίτι της Σωτηροπούλου, όπως εκτυπωτής και χειρόγραφα, δεν σχετίζονται με τα κείμενα που βρέθηκαν στα κρησφύγετα της «17 Νοέμβρη».

Κατά τη διάρκεια ανάγνωσης των βιβλίων εσόδων-εξόδων της οργάνωσης ο κατηγορούμενος Πάτροκλος Τσελέντης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ουδέποτε πήρε χρήματα από τη «17 Νοέμβρη».

Η καταγραφή στο επίμαχο βιβλιο ποσού 600 χιλιάδων δραχμών για πληρωμή ενοικίων προκάλεσε το σχόλιο του προέδρου : «Αυτοί θα έπρεπε να έχουν νοικιάσει ένα ωραίο σπιτάκι στο Ψυχικό».

Λίγο αργότερα, σχολιάζοντας τα ποσά που καταγράφονταν ως έσοδα στο ταμείο της οργάνωσης ο κ.Μαργαρίτης είπε στον Δημήτρη Κουφοντίνα «μήπως είχατε κανένα χρηματοδότη κύριε Κουφοντίνα; Πολύ χρήμα φαίνεται εδώ».

Στον Πάτροκλο Τσελέντη έγιναν επίμονες ερωτήσεις από την έδρα σχετικά με τα οικονομικά της οργάνωσης. Ο κατηγορούμενος απάντησε ότι το διάστημα που ο ίδιος ήταν μέλος της «17 Νοέμβριο«, την διαχείριση των χρημάτων είχε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο Τσελέντης είπε επίσης ότι τα χρηματικά ποσά δεν φυλάσσονταν στα κρησφύγετα που γνώριζε αλλά σε άλλους χώρους «μπορεί και σε κάποια σπηλιά στο βουνό», είπε ο κατηγορούμενος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τον πρόεδρο μήπως τα χρήματα τοποθετούνται σε τράπεζες στην Ελβετία, απάντησε αρνητικά.

Νωρίτερα αναγνώστηκε το πόρισμα πραγματογνωμοσύνης που διενέργησε ως τεχνικός σύμβουλος της υπεράσπισης ο απόστρατος ταξίαρχος κ. Στυλιανός Γρυπιώτης, επί του σχεδιαγράμματος του στρατοπέδου των Σερρών που είχε φτιάξει ο Ανέστης Παπαναστασίου.

Ο ταξίαρχος αποφαίνεται ότι το σχεδιάγραμμα δεν δημιουργήθηκε για την παράνομη είσοδο τρίτων αλλά για λόγους ασφαλείας του στρατοπέδου.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είπε επίσης στο δικαστήριο ότι το κείμενο με συνωμοτικούς κανόνες στο οποίο εντοπίστηκαν τα αποτυπώματα του Ανέστη Παπαναστασίου, δεν είναι έγγραφο της οργάνωσης «δεν το αναγνωρίζω», είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας «περιγράφει μια λειτουργία που δεν είναι της οργάνωσης».

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων