Κόσμος
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 14:02

Διαβουλεύσεις πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής στο Σαρμ Ελ Σέϊχ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους συναντήθηκε σήμερα στο Σαρμ Ελ Σέϊχ της Αιγύπτου με πέντε μετριοπαθείς Αραβες ηγέτες, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της αμερικανο-αιγυπτιακής συνάντησης κορυφής στο αιγυπτιακό αυτό θέρετρο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Αιγύπτιος ομόλογός του και οικοδεσπότης της συνάντησης Χόσνι Μουμπάρακ είχαν διμερείς συνομιλίες.

Η συνάντηση κορυφής του Σαρμ Ελ Σέϊχ, η οποία θα αρχίσει λίγο μετά τις συνομιλίες των έξι ηγετών, πραγματοποιείται για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή με τη βοήθεια του λεγόμενου «οδικού χάρτη».

Στη συνάντηση κορυφής, εκτός από τον Τζωρτζ Μπους και τον Χόσνι Μουμπάρακ, μετέχουν ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν), ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο εμίρης του Μπαχρέϊν Αλ Χαλίφα Ισα μπιν Χαμάντ και ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπεν Αμπντέλ Αζίζ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, σε συνάντηση που είχε με τους μετέχοντες στη συνάντηση άραβες ομολόγους του, τους κάλεσε να επιταχύνουν τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους με το Ισραήλ, αλλά η έκκλησή του αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Ο Κόλιν Πάουελ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι άραβες ηγέτες αποδέχθηκαν τον «οδικό χάρτη», πρόσθεσε όμως ότι θα πρέπει να ληφθούν και συγκεκριμένα μέτρα όπως η εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη συνάντηση, οι Αραβες υπουργοί, και ιδιαίτερα ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Σαούντ αλ Φάϊσαλ, δήλωσαν ότι είναι υπέρ μιας γενικής εξομάλυνσης των σχέσεων όλων των αραβικών χωρών με το Ισραήλ και όχι κάθε αραβικής χώρας χωριστά, με αντάλλαγμα τα κατεχόμενα εδάφη και την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους από το εβραϊκό κράτος.