Πολιτική
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 16:50

Πυρά βουλευτών κατά ΕΛΒΟ για προμήθεια στρατιωτικών οχημάτων

Εντονη κριτική για τη διαδικασία που ακολουθεί στην επιλογή εταιρείας για την προμήθεια κλειστών τεθωρακισμένων οχημάτων για τις ανάγκες του ΓΕΣ, δέχθηκε από βουλευτές όλων των κομμάτων η ΕΛΒΟ.

Ειδικότερα, κατηγόρησαν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΒΟ -εταιρείας όπου το 51% των μετοχών έχει το ελληνικό δημόσιο και 47,5% ο όμιλος Μυτιληναίου ΑΕ- ότι κατευθύνει την όλη διαδικασία ώστε να επιλεγεί η εταιρεία MA General (αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων) με την οποία η ΕΛΒΟ έχει συνεργασία στη συμπαραγωγή του οχήματος Hamer.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή μετά από καταγγελία της ελληνικής εταιρείας ΝΑΜΚΟ, η οποία εκπροσωπεί την ισπανική URO, ότι δεν έγινε διεθνής διαγωνισμός και προεπιλέχθηκαν από την ΕΛΒΟ τρεις εταιρείες, με τέτοιο τρόπο ώστε οικονομικά ευνοϊκότερη να εμφανιστεί η MA General.

Το μέλος του δ.σ. της ΕΛΒΟ Φ. Σπυράκος δήλωσε ότι η ΝΑΜΚΟ είχε αποκλειστεί γιατί είναι οικονομικά αναξιόπιστη και βρίσκεται σε πτώχευση.

Μόνο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Φ. Παπαδέλης, εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΑΜΚΟ είναι αναξιόπιστη. Δεν πρέπει να κατηγορείται η ΕΛΒΟ. Αν κάποιος πρέπει να κατηγορηθεί είναι η κυβέρνηση», και πρότεινε να κληθεί ο υπουργός Αμυνας να ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ