Πολιτική
Τρίτη, 03 Ιουνίου 2003 21:05

Ανεπίσημα πρακτικά δίκης 17Ν (03/06/2003) Μέρος 5/6

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ως έγγραφο αναγιγνώσκεται και τα συμπεράσματά του πάλι με τα δείγματα γραφής, είναι αυτά που επικυρώνουν οι άλλοι. Δηλαδή ότι είναι ιδιόγραφη γραφή του κ. Γιωτόπουλου. Έχουμε την εμπιστευτική έκθεση του Υπουργείου Υγείας, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, εμπιστευτικό προς τον Διοικητή του ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ που ζητήσαμε και ήρθε. Αναγιγνώσκεται, πόρισμα είναι.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: (Διαβάζει)

Ελληνική Δημοκρατία Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, ΑΠΣ Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, Εμμανουήλ Ιακώβου Διαμαντόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής Β΄Παθολογικού Τομέα. Εμπιστευτικόν.

Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2003. Προς τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ κ. Παναγιώτη Αλεξόπουλο. Πόρισμα ένορκης διοικητικής εξέτασης σχετικά με το θέμα της νοσηλείας του ασθενούς τραυματία κ. Σάββα Ξηρού στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ.

Κύριε Διοικητά, σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου 14379/30/9/2002 απόφασή σας για την διενέργεια ΕΔΕ με αντικείμενο την σε βάθος έρευνα των όσων μεταδόθηκαν από το δελτίο ειδήσεων των 19:30 τις 2/9/2002 του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA› αναφορικά με τις συνθήκες νοσηλείας στο νοσοκομείο του τραυματία κ. Σάββα Ξηρού, συνημμένο 1, σας ενημερώνουμε ότι προβήκαμε στις παρακάτω ενέργειες.

1) Μελετήσαμε διεξοδικά το απομαγνητοφωνημένο κείμενο από βιντεοσκόπηση του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA› τις 2/9/2002. Συνημμένο 2. 2) Στείλαμε το από 7/10/2002 έγγραφό μας συνημμένο 3 στον Διευθυντή της κλινικής εντατικής θεραπείας Καθηγητή κ. Χαράλαμπο Ρούσσο προκειμένου να μας γνωρίσει τα ονοματεπώνυμα των γιατρών του νοσοκομείου μας όλων των ειδικοτήτων που απασχολήθηκαν με την νοσηλεία του ασθενή κ. Σάββα Ξηρού.

Ο κ. Ρούσσος μας τα γνωστοποίησε με το από 9/10/2002 έγγραφό του συνημμένο. Καλέσαμε και προσήλθε στις 18 Οκτωβρίου 2002 για εξέταση ο δημοσιογράφος του σταθμού «ALPHA› κ. Ευθύμιος Τριανταφυλλόπουλος, συνημμένο 5.

4) Από την μελέτη του απομαγνητοφωνημένου κειμένου και των όσων κατέθεσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προέκυψαν σοβαρά ζητήματα τα οποία έπρεπε να διευκρινιστούν και σας γνωστοποιήθηκαν με το υπ’ αριθμ. Εμπιστευτικό 23/21-10-2002 έγγραφό μας συνημμένο 6.

Συγχρόνως εστάλη το υπ’ αριθμόν εμπιστευτικό 22/21-10-2002 έγγραφό μας προς τον Καθηγητή κ. Ρούσο συνημμένο 7 προκειμένου να μας γνωρίσει εγγράφως 1) όλα τα φάρμακα που χορηγήθηκαν στον τραυματία κ. Σάββα Ξηρό κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο μας και 2) ζητήθηκε αντίγραφο όλου του φακέλου νοσηλείας του ως άνω ασθενή.

Ο κ. Ρούσσος ανταποκρίθηκε με το υπ’ αριθμ. 161/25-10-2002 έγγραφό του με το οποίο υπέβαλλε αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα νοσηλείας 6 σελίδων συνημμένο 8. Ακολούθησε το υπ’ αριθμ. 17401/27-11-2002 εμπιστευτικό έγγραφό μας με το οποίο επισημάνθηκε ότι η διαδικασία των προς εξέταση ατόμων πρέπει να περιοριστεί στα άτομα, ιατροί, νοσηλευτές που εργάζονταν στο νοσοκομείο.

Κατόπιν τούτου με υπ’ αριθμ. 10/021487/18080 τις 6/12/2002 έγγραφό μας προς την Διευθύντρια της νοσηλευτικής υπηρεσίας κα Αικατερίνη Ουζουνίδου ζητήσαμε τα ονοματεπώνυμα του νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολήθηκε με την νοσηλεία του κ. Σάββα Ξηρού κατά το διάστημα από 4 Ιουλίου 2002 μέχρι και 9 Ιουλίου 2002 νοσηλείας στην ΜΕΘ, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΙΙ, τέως ΜΑΠ και των προϊσταμένων και αντικαταστατών για το υπόλοιπο διάστημα νοσηλείας του στον 10ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ τα οποία μας γνωστοποίησε με το υπ’ αριθμ. έγγραφό της.

Β) Θέματα προς διερεύνηση.

Από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο και από την συνεχεία εξέταση του δημοσιογράφου κ. Ευθύμιου Τριανταφυλλόπουλου συνημμένο 12, από έκθεση αποτελούμενη από 5 φύλλα προέκυψαν προς διερεύνηση τα παρακάτω ζητήματα:

1) Η χρήση μη φαρμάκων κάτω από την επήρεια των οποίων ο κ. Σάββας Ξηρός αναγκάστηκε κατά τους ισχυρισμούς του ιδίου και ίσως και άλλων να ομολογήσει κάποια πράγματα και να δώσει καταθέσεις.

2) Το εάν έγιναν όργια ιατρικής νοσηλείας και δεοντολογίας μέσα στο νοσοκομείο και ειδικότερα σε σχέση με τα κοκτέιλ και τα φάρμακα που αναφέρθηκαν.

3) Εάν άλλα άτομα Έλληνες και Αμερικανοί τεχνικοί εισήλθαν στο θάλαμο νοσηλείας του κ. Σάββα Ξηρού και του χορήγησαν φαρμακευτικές ή άλλες ουσίες.

β) Εάν κατά τον χρόνο παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο επενέβησαν τρίτα άτομα ξένοι (πράκτορες) και γιατροί από την Αγγλία τα οποία δεν επέτρεπαν στους ιατρούς του νοσοκομείου την χορήγηση φαρμάκων εάν δεν ήταν και αυτά τα άτομα παρόντα.

1) Ποιο ήταν το χρονικό σημείο έναρξης των ανακρίσεων ή της καταθέσεως του κ. Σάββα Ξηρού κι αν στο συγκεκριμένο χρόνο ο ασθενής ήταν σε θέση να καταθέσει.

2) Η εξειδίκευση ή μη του Καθηγητού του κ. Ρούσσου, Διευθυντή της ΚΕΘ στην χορήγηση κοκτέιλ και φαρμάκων που χορηγήθηκαν στον ασθενή.

3) Εάν όντως δύο γιατροί του νοσοκομείου και ποιοι ήρθαν σε επαφή με τον δημοσιογράφο κ. Ευθύμιο Τριανταφυλλόπουλο και του κατήγγειλαν τα σχετικά περί οργίων.

Στην κατάθεσή του ενώπιόν μας ο δημοσιογράφος κ. Ευθύμιος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος διευκρίνισε ότι:

1) Κατά την διάρκεια της συνέντευξής του που του παραχώρησε ο κ. Σάββας Ξηρός του διευκρίνισε επανειλημμένα ότι η συμπεριφορά του κ. Ρούσσου και των υπολοίπων ιατρών υπήρξε άψογη. Επίσης ο κ. Σάββας Ξηρός του ζήτησε να μεταφέρει δημόσια την ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη του προς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ κάτι που ο κ. Τριανταφυλλόπουλος έπραξε από το δελτίο του Τηλεοπτικού Σταθμού «ALPHA›.

2) Η αναφορά του κ. Τριανταφυλλόπουλου στα κοκτέιλ φαρμάκων και στον κ. Ρούσσο ήταν σχετική με τον αντικείμενο του κ. Ρούσσου και δεν περιείχε άλλη αιχμή.

3) Κωλύεται ο κ. Τριανταφυλλόπουλος να δηλώσει τα ονόματα των δύο ιατρών οι οποίοι του ανέφεραν ότι έγιναν όργια στον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο. Συνεπώς δεν προκύπτει κάποια κατηγορία εναντίον του Διευθυντή της ΚΕΘ Καθηγητή κ. Ρούσσου, των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου σε ότι αφορά στη νοσηλεία του τραυματία ασθενή κ. Σάββα Ξηρού. Κατά την δημοσιογραφική άποψη όμως του κ. Τριανταφυλλόπουλου ελέγχεται η ιατρική ομάδα για το πώς, ποιοι και πότε μπόρεσαν να διεισδύσουν στο χώρο νοσηλείας του κ. Ξηρού και να του χορηγήσουν τέτοιες ουσίες εφόσον κάτι τέτοιο συνέβη, όπως επίσης για τον χρόνο έναρξης των ανακρίσεων πριν ολοκληρωθεί η νοσηλεία του.

Γ) Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου που εκλήθη προς εξέταση και κατέθεσε ενόρκως βάσει της προαναφερθείσης απόφασης του Διοικητή του νοσοκομείου κ. Αλεξόπουλου και των σχετικών εγγράφων του Διευθυντή της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Καθηγητή κ. Ρούσσου και της Διευθύνσεως της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κας Αικατερίνης Ουζουνίδου.

1) Ιατροί Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρούσσος Χαράλαμπος, Καθηγητής-Διευθυντής έκθεσης-εξέτασης σε 11 φύλλα. Αρμαγανίδης Απόστολος, Αναπληρωτής Καθηγητής. Ρούσση Χριστίνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια. Πολίτης Παναγιώτης, Επιμελητής Β΄. Δημοπούλου Ιωάννα, Λέκτορας. Θεοδωρακοπούλου Μαρία, Εξειδικευόμενη. Παντελάρος Εμμανουήλ, Ειδικευόμενος. Καλμούκη Γεώργία, Ειδικευόμενη. Νανά Σεραφίμ, Επίκουρος Καθηγητής. Ζακυνθινός Σπύρος, Επίκουρος Καθηγητής. Φλώρος Ιωάννης, Αναπληρωτής Διευθυντής. Πιταρίδης Μαρίνος, Επιμελητής Α΄. Κοτανίδου Αναστασία, Επίκουρη Καθηγήτρια. Βαγιάκης Εμμανουήλ, Επιμελητής Α΄. Χαραλαμπίδης Χαράλαμπος, Εξειδικευόμενος. Πατήρης Κωνσταντίνος, Ειδικευόμενος.

2) Ορθοπεδικού Τμήματος: Σταύρου Ζώης, Διευθυντής. Παπαγιαννάκος Κωνσταντίνος, Επιμελητής Α΄. Τζεβελέκος Σπύρος, Αναπληρωτής Διευθυντής.

3) Οφθαλμολογικού Τμήματος: Παπαστρατηγάκης Βύρων, Διευθυντής. Μπαφαρίου Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Διευθυντής. Λιναρδή Χαραλαμπία, Επιμελήτρια Β΄. Μορφόπουλος Αντώνης, Επιμελητής Β΄.

4) ΩΡΛ Τμήμα: Παπασπύρου Σπυρίδων, Διευθυντής. Μποζάκης Σωτήρης, Επιμελητής Α΄.

5) Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής: Αλεξάκης Δημήτριος, Διευθυντής. Καστανά Ουρανία, Επιμελήτρια.

6) Ψυχιατρικού Τμήματος: Σωτηροπούλου Σταυρούλα, Διευθύντρια.

7) Εργαστηριακού Τομέα: Ζουλιέ Ζερά, Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα και Διευθυντής Βιοχημικού Τμήματος.

8) Νοσηλευτές – Νοσηλεύτριες. ( Είναι περίπου 20)

Από καμία κατάθεση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού δεν προκύπτουν στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν ότι:

1) Έγινε χρήση φαρμάκων ή άλλων ουσιών πλην αυτών που εντέλλοντο οι γιατροί για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς, όπως προκύπτει και από την έκθεση νοσηλείας του ασθενούς κ. Σάββα Ξηρού που μας γνωστοποίησε ο Καθηγητής κ. Ρούσσος με το ως άνω έγγραφό του.

2) Τρίτα πρόσωπα επενέβαιναν ή παρακώλυαν την εκτέλεση του έργου των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού και μάλιστα ξένοι πράκτορες και ιατροί από την Αγγλία οι οποίοι δεν επέτρεπαν την χορήγηση φαρμάκων εάν δεν ήταν και αυτοί παρόντες.

3) ¶λλα άτομα όπως Έλληνες και Αμερικανοί τεχνικοί εισήλθαν στο θάλαμο νοσηλείας του κ. Σάββα Ξηρού και του χορήγησαν φαρμακευτικές ή άλλες ουσίες. Συγκεκριμένα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό κατέθεταν ότι κάτι τέτοιοι δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους.

4) Η νοσηλεία του ασθενούς έγινε σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής και δεοντολογίας. Στον ασθενή χορηγήθηκε η ενδεικνυόμενη αγωγή όπως γίνεται σε όλους τους ασθενείς με παρόμοια προβλήματα που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

5) Δύο ιατροί του νοσοκομείου ήρθαν σε επαφή με τον δημοσιογράφο κ. Τριανταφυλλόπουλο και του κατήγγειλαν τα σχετικά?

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης της κατάθεσης του κ. Σάββα Ξηρού και το αν ο ασθενής ήταν σε θέση να καταθέτει, προκύπτουν τα εξής:

1. Ο ασθενής κ. Σάββας Ξηρός ζήτησε ο ίδιος να μιλήσει (καταθέσει) στις υπεύθυνες αρχές τις μεταμεσονύχτιες ώρες της παρασκευής 5/7/2002 ξημερώματα Σαββάτου 6/7/2002.

2. Ο ασθενής ήταν σε θέση να καταθέσει, ήταν διαυγής και είχε κρίση, εναισθησία και ικανότητα εκτίμησης της αντικειμενικής πραγματικότητας στο βαθμό που του επέτρεπε η όρασή του, όπως κατέθεσε η Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος κα Θεοδωροπούλου.

3. Η απόφασή του αυτή δεν έθετε σε κίνδυνο την κατάσταση της υγείας του.

Τα κατωτέρω ενδεικτικά παρατιθέμενα αποσπάσματα των καταθέσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού διαφωτίζουν περαιτέρω τις συνθήκες νοσηλείας του τραυματία Σάββα Ξηρού στο νοσοκομείο. Οι ιατροί κλινικής Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών:

α) Ρούσσος Χαράλαμπος, Καθηγητής, Διευθυντής: Τα φάρμακα τα οποία έπαιρνε ο ασθενής μετά την αποσωλήνωσή του δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν κατ’ ελάχιστον τη διαύγεια σκέψης του ασθενούς.

β) Αρμαγανίδης Απόστολος, Αναπληρωτής Καθηγητής: Ο ασθενής αποσωληνώθηκε Πέμπτη, 4/7/2002 και η ανακριτική διαδικασία άρχισε 5/7/2002 και περί ώρα 01:00 πρωινή μεταμεσονύχτια, μετά από αίτημα του ιδίου του ασθενή. Θέλω να προσθέσω ότι την 5/7/2002 το απόγευμα εκλήθη η Διευθύντρια του Ψυχιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου να εξετάσει τον ασθενή για το λόγο ότι από την Παρασκευή το πρωί ζητούσε να εξομολογηθεί και εκφράστηκαν ανησυχίες μήπως υποκρύπτονταν τάσεις αυτοκτονίας.

Ήμουν παρών στην εξέταση του ασθενούς από την κα Θεοδωροπούλου και τον καθηγητή κ. Μαντονάκη και κατά την συζήτηση με τον ασθενή δεν διαπιστώθηκε κάποια διαταραχή της συμπεριφοράς του κ. Ξηρού κατά την εκτίμηση των ψυχιάτρων. Επιπλέον κατά τη χρονική στιγμή που ο κ. Ξηρός επέλεξε να καταθέσει, θεωρώ ότι είχε πλήρη διαύγεια πνεύματος και δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την υγεία του.

Στην ερώτηση αν του χορηγήθηκαν φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες οι οποίες τον ανάγκασαν να καταθέσει χωρίς να έχει επίγνωση των όσων έλεγε ο κ. Αρμαγανίδης δήλωσε: «Όχι, δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο και κατά την άποψή μου ήταν αδύνατο να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς να το αντιληφθεί κάποιος από το ιατρικό ή το νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής›.

Στην ερώτηση αν παρενέβησαν τρίτα πρόσωπα που παρακώλυαν την εκτέλεση του ιατρικού έργου, δήλωσε: «Κατηγορηματικά όχι, τον κ. Σάββα Ξηρό τον αντιμετωπίσαμε όπως όλους τους ασθενείς, όπως ήμαστε υποχρεωμένοι με μοναδική διαφορά τον αυστηρό έλεγχο που υφίστατο από τις αστυνομικές αρχές για να μην εισέλθουν τρίτα πρόσωπα πέραν του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

γ) Η κα Ρούτση Χριστίνα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια: Ο ασθενής βγήκε από τον αναπνευστήρα και αποσωληνώθηκε το πρωί της 4/7/2002. Ήταν ήρεμος και συνέχισε τη φαρμακευτική του αγωγή. Την επόμενη μέρα συνέχισε να είναι ήρεμος και με διαύγεια πνεύματος, κατά διαστήματα όμως έδειχνε να διακατέχεται από φόβο για την ασφάλειά του.

Το απόγευμα της Παρασκευής πληροφορήθηκα ότι ζήτησε να εξομολογηθεί και συνέχισε να δείχνει φοβισμένος, χωρίς να διευκρινίζει γιατί. Ζητήθηκε η γνώμη της Διευθύντριας του Ψυχιατρικού Τμήματος κας Θεοδωροπούλου και του Καθηγητή κ. Μαντονάκη στους οποίους ανέφερε ο ίδιος ότι αισθανόταν καλά και δε χρειαζόταν οποιουδήποτε είδους βοήθεια. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας πληροφορήθηκα ότι ζήτησε ο ίδιος να μιλήσει στις αρχές. Ακολούθως είδα ότι τον επισκέφθηκε ο κ. Διώτης.

δ) Πιταρίδης Μαρίνος, Επιμελητής Α’. Στην ερώτηση αν παρενέβησαν τρίτα πρόσωπα που παρακώλυαν την εκτέλεση του ιατρικού έργου, δήλωσε: Κατηγορηματικά όχι. Ουδείς παρακώλυε το ιατρικό μας έργο, ειδικότερα κατά τη νοσηλεία του στη ΜΕΘ διότι υπήρχε συνεχής οπτική επαφή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με τον ασθενή και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να γίνουν οποιεσδήποτε ενέργειες από τρίτα πρόσωπα χωρίς να το αντιληφθεί το προσωπικό της Μονάδας.

Κατά την εν συνεχεία νοσηλεία του στον 10ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ δεν υπήρχε μεν οπτική επαφή, γίνονταν όμως διακοπές των ανακρίσεων ανά μία ώρα από τους ιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό για λόγους νοσηλείας. Σαν θεράπων ιατρός πολλές φορές συνέστησαν στον ασθενή να ζητά ο ίδιος να διακόπτονται οι ανακρίσεις για να ξεκουραστεί και αν το ήθελε θα μπορούσα να το επιβάλλω εγώ σαν γιατρός. Η απάντηση του κ. Ξηρού ήταν: «Θέλω να τα πω όλα να τελειώνω με αυτή την ιστορία διότι τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ και θέλω την παρέα›.

Στην ερώτηση πότε άρχισαν οι ανακρίσεις και τη χρονική εκείνη στιγμή ο κ. Ξηρός ήταν σε θέση να καταθέσει, ο κ. Πιταρίδης δήλωσε: «Ο ασθενής αποσωληνώθηκε την 5η μέρα της νοσηλείας του, την 4/7/2002, ημέρα την οποία εφημέρευα. Στη βραδινή επίσκεψη του απηύθυνα ερωτήσεις για να διαπιστώσω το επίπεδο συνείδησής του. Συμπερασματικά δηλώνω ότι ο ασθενής είχε πλήρη διαύγεια. Ξέρω ότι την επόμενη ζήτησε να εξομολογηθεί και μάλιστα επίμονα. Στις 9/7/2002 που μεταφέρθηκε στον 10ο όροφο ήμουν παρών›.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εξομολογηθήκατε πράγματι κ. Ξηρέ;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Πιστεύετε ότι μπορούσε να μπει οποιοσδήποτε εκεί μέσα χωρίς την άδεια της αντιτρομοκρατικής;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ρωτώ αν εξομολογηθήκατε. Δεν ξέρω αν μπορούσε ή δε μπορούσε, ζητήσατε να εξομολογηθείτε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Εγώ ζητούσα δικηγόρο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παπά ζητήσατε να εξομολογηθείτε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Ζητούσα να δω τους γονείς μου, ζητούσα να δω την αλήθεια, ζητούσα να δω δικηγόρο. Όταν απογοητεύθηκα απ’ όλα αυτά, ζήτησα πνευματικό μπας και πιάσω γραμμή με τον έξω κόσμο, γιατί με είχαν απομονωμένο τελείως, αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε όταν θα έρθουν και οι γιατροί μου εδώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας εξομολόγησε όμως ο παπάς;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Όχι βέβαια, δεν ήρθε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν ήρθε καθόλου;

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Τον Αύγουστο ήρθε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήρθε ή δεν ήρθε;

Σ. ΞΗΡΟΣ: Αλλά αυτό δε νομιμοποιεί τον κ. Εισαγγελέα να χρησιμοποιεί διαρροές της αντιτρομοκρατικής για να απορρίψει ενστάσεις.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Οι γιατροί τα λένε, αυτά που σας διαβάζουμε γράφουν.

Β. ΜΑΡΚΗΣ: Οι γιατροί τα λένε, πηγαίνουν στο Ευαγγέλιο και ορκίζονται.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον φάκελο τον ζητήσατε εσείς και τον φέραμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όλα τα φέραμε και τα διαβάζουμε τώρα.

Ν. ΖΑΪΡΗΣ: (διαβάζει)

«Μου ζήτησε να μάθει αν υπάρχουν αστυνομικοί στη διαδρομή, αν ο θάλαμος βλέπει προς το Λυκαβηττό ή το Χίλτον. Όταν του είπα ότι υπάρχουν αστυνομικοί και θα φυλάσσεται ο θάλαμος, ηρέμησε. Σημειωτέον ότι λίγο μετά την εγκατάστασή του στον 10ο όροφο, έκανε αντίδραση στη βανκομικίνη, για αυτό είπαμε στους ανακριτές να αποχωρήσουν γιατί δεν θα επιτρέψουμε να εξεταστεί απόψε.

Κι ενώ ο Εισαγγελέας κ. Διώτης και ο στρατηγός κ. Σύρος ήθελε να φύγουν, ο ίδιος ζήτησε να μείνουν. Και πάλι σας αναφέρω ότι αρκετές φορές του είπα ότι μπορώ να τον βοηθήσω αν θέλει με το να διακόψω ή να επιτρέψω την ανακριτική διαδικασία, προκειμένου να ξεκουραστεί και παρ’ ότι δεν ετίθετο σε κίνδυνο η υγεία του. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ξηρός ουδέποτε συναίνεσε σε κάτι τέτοιο. Τουναντίον κατηγορηματικά μου ανέφερε ότι θέλει να τα πει για να τελειώνει.

Επανερχόμενος στην ερώτησή σας σας αναφέρω ότι ζήτησε ο ίδιος ο κ. Ξηρός την αστυνομία για να μιλήσει τα ξημερώματα της 6/7/2002. Σημειωτέον ότι από ιατρικής πλευράς ο ασθενής ήταν σε θέση να καταθέσει χωρίς να επιβαρυνθεί η υγεία του.

Στην ερώτηση αν χορηγήθηκαν στον κ. Ξηρό φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες οι οποίες τον ανάγκασαν χωρίς να έχει επίγνωση των όσων έλεγε, ο κ. Πιταρίδης δήλωσε: «Ούτε χορηγήσαμε, τόσο εγώ όσο και οι άλλοι θεράποντες ιατροί άλλα φάρμακα ή ουσίες πέραν αυτών που αναφέρονται στο αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα νοσηλείας του που εγώ ο ίδιος έχω υπογράψει. Επίσης, ουδέποτε διαπίστωσα οποιαδήποτε αλλαγής συμπεριφοράς του ασθενούς ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του, από την ημέρα που αποσωληνώθηκε μέχρι την ημέρα της εξόδου του από το νοσοκομείο, είχε εντελώς φυσιολογική συμπεριφορά και με πλήρη διαύγεια πνεύματος. ναφορικά δε με τα όργια εξανίσταμαι και απαντώ με αυτό που είπε ο πατέρας του πατήρ Τριαντάφυλλος, ότι ούτε ο Πρωθυπουργός θα είχε τέτοια αντιμετώπιση›.

Ο κ. Πιταρίδης εκλήθη σε δεύτερη συμπληρωματική εξέταση να καταθέσει αν εστάλθηκαν δείγματα αίματος του κ. Σάββα Ξηρού για τον προσδιορισμό βαρβιτουρικών και βενζοδιαπεζινών στο Βιοχημικό Εργαστήριο του νοσοκομείου κατά δήλωση του Διευθυντού του Εργαστηρίου και αν όντως αυτό συνέβη πότε εστάλησαν και για ποιον λόγο καθ’ ότι το γεγονός αυτό δεν αναφέρεται στην Έκθεση Νοσηλείας του κ. Ξηρού, την οποία ο κ. Πιταρίδης έχει συντάξει και υπογράψει.

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Πιταρίδης δήλωσε: «Κατ’ αρχήν δεν κατεγράφη στο φύλλο νοσηλείας επειδή οι απαντήσεις ήταν αρνητικές, όπως έγινε και με πολλές άλλες εξετάσεις, αιματολογικές, βιοχημικές που ήταν αρνητικές. Ωστόσο οι εξετάσεις αυτές είναι καταχωρημένες στο φάκελο του ασθενούς›.

Στις 12/7/2002 και ενώ ο άρρωστος είχε αποσωληνωθεί στις 4/7/2002 και είχε αρχίσει να καταθέτει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 6/7, ζητήσαμε προσδιορισμό στο αίμα του ασθενούς ψυχοτρόπων φαρμάκων, όσα μπορούσε να προσδιορίσει το Βιοχημικό Εργαστήριο του νοσοκομείου, διότι είχαν προηγηθεί δηλώσεις της κας Αλίθια Ρομέρο Κορτέζ περί φαρμάκων και προσβάσεως στις φλέβες του κ. Ξηρού στα ΜΜΕ. Αυτό έγινε για λόγους δική μας κατοχύρωσης, παρ’ όλο που καθόλου δεν αμφιβάλλαμε από την κλινική του εικόνα ότι ο ασθενής δεν είχε λάβει ψυχοτρόπα φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη διανοητική του κατάσταση και κατ’ επέκταση τα όσα κατέθεσε στις αρμόδιες αρχές. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για βενζοδιαπεζίνες και βαρβιτουρικά στο αίμα του κ. Ξηρού στις 12/7/2002.

ε) Θεοδωρακοπούλου Μαρία, εξειδικευόμενη: Ενθυμούμαι ότι αποσωληνώθηκε την Πέμπτη 4/7/2002 και οι ανακρίσεις άρχισαν την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα. Τότε είχα ακούσει ότι ζήτησε ο κ. Ξηρός να μιλήσει. Μετά την αποσωλήνωσή του και από προσωπική εμπειρία κατά την εκτέλεση των ιατρικών πράξεων, φλεβοκαθετήρα κτλ., δεν πονούσε ιδιαίτερα, δεν του εχορηγούντο αλλά και δεν ζητούσε αναλγητικά φάρμακα. Είχε πλήρη διαύγεια, έκανε σωστές τις ερωτήσεις και συνεργαζόταν απόλυτα. Είχε διάθεση για συζήτηση.

στ) Πατρής Κων/νος, ειδικευόμενος: Στην ερώτηση αν συμμετείχε στη νοσηλεία του τραυματία κ. Ξηρού δήλωσε: Συμμετείχα στη νοσηλεία του κ. Ξηρού ως ειδικευόμενος και κατά το διάστημα που ο ασθενής νοσηλευόταν στον 10ο όροφο του κτιρίου ΑΧΕΠΑ, από 10/7/2002-24/8/2002, στο διάστημα αυτό ήμουν μπορώ να πω ένα από τους γιατρούς που εξέταζαν τον κ. Ξηρό καθημερινά. Έβαζα τις φλεβικές γραμμές και έκανα τις αιμοληψίες. Επίσης συμμετείχα και συνόδευσα τον κ. Ξηρό για την χειρουργική επέμβαση που έκανε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική, καθώς επίσης και στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ›.

Στην ερώτηση αν κατά το χρόνο της νοσηλείας του κ. Ξηρού παρενέβησαν τρίτα πρόσωπα τα οποία παρακώλυαν την εκτέλεση του ιατρικού του έργου, ο κ.Πατρής δήλωσε: «όχι, ποτέ, ούτε υπέπεσε στην αντίληψή μου να έχει συμβεί κάτι τέτοιο στους άλλους γιατρούς ή στις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές›. Στην ερώτηση αν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του κ. Ξηρού στο νοσοκομείο εισήλθαν στον θάλαμο νοσηλείας του τρία άτομα, μη έχοντες σχέση με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου, τους εισαγγελικούς λειτουργούς και το προσωπικό της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας επί της ασφάλειας, δήλωσε: «Εκτός από τα πρόσωπα που αναφέρατε στην ερώτησή σας, τα μόνα άτομα που αντιλήφθηκα να έχουν εισέλθει στον θάλαμο νοσηλείας του κ. Ξηρού, ήταν η οικογένειά του και η σύντροφός του κα Ρομέρο›.

Κατά τη διάρκεια της ένορκης διοικητικής εξέτασης κ. Πατρής δήλωσε τα εξής: «Επειδή είχα άμεση πρόσβαση στον φάκελο ιατρικών οδηγιών του ασθενούς, γνωρίζω ότι δεν έλαβε φάρμακα που να επηρεάζουν τη συνειδησιακή του κατάσταση. Εξετάζοντάς τον καθημερινά στον 10ο όροφο δεν υπέπεσε ποτέ στην αντίληψή μου να έχει περιορισμένο επίπεδο συνείδησης. Γνωρίζοντας δε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Νίκαια, δεν θα μπορούσε κανείς χωρίς ιατρική οδηγία να δώσει φάρμακα άλλα, εκτός από αυτά που εντέλλονταν οι υπεύθυνοι θεράποντες ιατροί και τα οποία καταχωρούνταν αυστηρά στον φάκελο νοσηλείας του κ. Ξηρού. Προσωπική μου άποψη από τη συμμετοχή μου στη νοσηλεία του κ. Ξηρού όταν νοσηλευόταν στον 10ο όροφο, είναι ότι ο κ. Ξηρός συνεργαζόταν με τις αστυνομικές αρχές και έδειχνε εμπιστοσύνη στον Διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, δηλαδή την ημέρα που πήγαμε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο ρωτούσε πού είναι ο Στέλιος δηλ. ο κ. Σύρος και όταν τον αντελήφθη στο ασανσέρ, έδειχνε πιο ήρεμος.

Γενικά όσες φορές τον ρωτούσαμε αν κουράζεται από τις ανακρίσεις και αν θέλει να παρέμβουμε και να διακόψουμε αυτές για να ξεκουράζεται, μας δήλωσε ότι δεν αισθάνεται κούραση και ότι ήθελε να καταθέσει για να τελειώνει. Όχι, δεν γνωρίζω αν όντως οι γιατροί και ποιοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις περί οργίων στον κ. Τριανταφυλλόπουλο. Θεωρώ ότι σύσσωμοι οι ιατροί του νοσοκομείου αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετώπισε τον ασθενή κ. Ξηρό κατά τον ιδανικότερο τρόπο και πολύ πιο ευνοϊκά από οποιονδήποτε άλλον ασθενή.

Θέλω να προσθέσω ότι η νοσηλεία του κ. Ξηρού στο νοσοκομείο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ› ήταν υψηλότατου επιπέδου και πέραν της συνήθους. Δεν αποδέχομαι επ’ ουδενί την αναφορά στη λέξη «όργια› που αναφέρθηκε στα τηλεοπτικά μέσα και την αντικρούω λέγοντας ότι αν θέλαμε να αναφερθούμε σε όργια, αυτά αφορούν τον υπερβάλλοντα ζήλο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τον κ. Ξηρό και τις υπερβολές που έγιναν από πλευράς νοσοκομείου για την αποκατάσταση της υγείας του κ. Ξηρού.

στ) Του Ορθοπεδικού Τμήματος ο κ. Σταύρου Ζώης, Διευθυντής: Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι από την πρώτη μέρα της αποσωλήνωσης είχε πλήρως τις αισθήσεις του και διαύγεια πνεύματος όπως διαπίστωσα προσωπικά. Δεν γνωρίζω αν οι ιατροί και ποιοι έδωσαν τέτοιες πληροφορίες στον κ. Τριανταφυλλόπουλο, δεν γνωρίζω επίσης ότι έγιναν οποιουδήποτε είδους όργια. Θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκε την πρέπουσα ιατρική φροντίδα και δεν έγινε καμία παράβαση ιατρικής δεοντολογίας;

ζ) Ο κ. Παπαγιαννάκος Κων/νος, Επιμελητής Α’ : Το πρώτο 24ωρο μετά την αποσωλήνωσή του διαπίστωσα ότι ο κ. Ξηρός είχε μεγάλη λογόρροια. Η γενική του κατάσταση συνεχώς βελτιωνόταν και από τη δεύτερη μέρα της αποσωλήνωσής του εμφάνιζε άτομο με συγκροτημένη προσωπικότητα. Υπήρχε καθημερινός διάλογος μεταξύ του ασθενούς και εμού, ο οποίος περιοριζόταν καθαρά στο ορθοπεδικό του πρόβλημα. Σημειωτέον ότι στις συγκεκριμένες συνομιλίες οι ερωτήσεις του και οι απορίες του ήταν λογικές και εύστοχες και σίγουρα υποδήλωναν πλήρη διαύγεια πνεύματος.

Θα ήθελα να προσθέσω επίσης ότι σε μία επανεξέτασή του, όταν μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Κορυδαλλού στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ›, ρωτήθηκε από τον Διευθυντή κ. Σταύρου παρουσία μου, εάν είχε κάποιο παράπονο από εμάς ή από το Νοσοκομείο λόγω των δηλώσεων που εφέρετο ότι είχε κάνει και μας απάντησε ότι από τους γιατρούς του δεν έχει κανένα παράπονο και μας ευχαριστεί που του σώσαμε τη ζωή και ότι όσα ελέχθηκαν εξ ονόματί του για το νοσοκομείο και για τους γιατρούς, ήταν κατασκευάσματα των καναλιών.

η) Οφθαλμολογικού Τμήματος ο κ. Παπαστρατηγάκης Βύρων, Διευθυντής: Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι ότι την επομένη της αποσωλήνωσης όπως με ενημέρωσαν οι ιατροί του Τμήματός μου και στη συνέχεια τη δεύτερη μέρα της αποσωλήνωσής του που τον επισκέφθηκα και τον εξέτασα και ο ίδιος, διαπίστωσα ότι είχε πλήρη διαύγεια και ότι σαφείς οι απαντήσεις του σε ερωτήσεις που του απηύθυναν. Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε που τις επόμενες ημέρες οι ερωτήσεις που μας απηύθυνε σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και των οφθαλμών του ειδικότερα, ήταν ακριβείς, συγκροτημένες και με στοιχεία.

Θέλω να προσθέσω ότι αν του είχαν χορηγηθεί –πράγμα που θεωρώ αδιανόητο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό- φαρμακευτικές ουσίες και ναρκωτικές με παραισθησιογόνες ιδιότητες, δεν θα είχε την διαύγεια πνεύματος που διαπίστωσα όσον καιρό τον παρακολουθούσα.

θ) Ο κ. Μπαχαρίου Αλέξανδρος, Αναπληρωτής Διευθυντής: Μετά την αποσωλήνωσή του, ημέρα Πέμπτη 4/7/2002, την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, με ρώτησε σχετικά με την κατάσταση των οφθαλμών του που ήταν καλυμμένοι με επιδέσμους λόγω των εγκαυμάτων του κερατοειδούς. Ενημέρωσα τον ασθενή με κάθε λεπτομέρεια για την κατάσταση του οφθαλμολογικού προβλήματος. Οι ερωτήσεις του κ. Ξηρού ήταν σαφείς με λογικό συνειρμό και κατανοούσε πλήρως όσα του έλεγα. Θέλω να προσθέσω ότι τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, υπερέβαλλαν εαυτούς ως προς τη νοσηλεία του κ. Ξηρού.

ι) Η κα Λιναρδή Χαραλαμπία, Επιμελήτρια Β’: Στην ερώτηση αν παρενέβησαν τρία πρόσωπα που παρακώλυαν την εκτέλεση του ιατρικού έργο, η κα Λιναρδή δήλωσε: «Όχι, ουδείς παρεκώλυε την εκτέλεση του ιατρικού μου έργου και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου αν αυτό συνέβη σε άλλους συναδέλφους. Το μόνο που μας ζητήθηκε από την Εισαγγελική αρχή ήταν να επιληφθούμε όσο το δυνατόν τη γρηγορότερη και την καλύτερη δυνατή αποκατάσταση της όρασής του, στο πλέον σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε ο κ. Ξηρός να μπορεί να έχει οπτική επαφή με το περιβάλλον.

Στην ερώτηση πότε άρχισαν οι ανακρίσεις και αν την χρονική εκείνη στιγμή ήταν σε θέση να καταθέσει, δήλωσε: Από την επόμενη της αποσωλήνωσης του κ. Ξηρού, ο κ. Ξηρός μας απηύθυνε κανονικά το λόγο θέτοντας ερωτήσεις για την υγεία του. Είχε πλήρη διαύγεια και κατανοούσε απόλυτα την κατάστασή του και των οφθαλμολογικών προβλημάτων. Τις ερωτήσεις που έθετε προς εμάς, αφού επληροφορείτο ότι ήμαστε οι οφθαλμίατροι , τις έδινε συγκεκριμένα, με σαφήνεια και ορθή δομή του λόγου.

Ιδιαίτερα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι κατά την επίσκεψή μας στον θάλαμό του, την προηγούμενη της μεταφοράς του στην Οφθαλμολογική Πανπειστημιακή Κλινική για να υποστεί επέμβαση στον δεξιό οφθαλμό είχε πλήρη επίγνωση των παρευρισκομένων ιατρών στον θάλαμό του και οι απαντήσεις και οι ερωτήσεις του ήταν εντυπωσιακά σαφείς, συγκροτημένες και ανταποκρίνονταν πλήρως στην αντικειμενική κατάσταση των οφθαλμών του. Στην ερώτηση αν του χορηγήθηκαν φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες οι οποίες τον ανάγκασαν να καταθέσει χωρίς αν έχει επίγνωση των όσων έλεγε, στο σημείο αυτό η κα Λιναρδή αναφέρει: Με εντυπωσίασε το πόσο υπομονετικός ήταν και πόσο ανεκτικός στο αίσθημα του πόνου.

ια) Από το ΩΡΛ Τμήμα ο κ. Μποτάκης Σωτήρης, Επιμελητής Α’: Τον εξέτασα μετά περίπου 5-7 μέρες από την αποσωλήνωσή του. Ο ασθενής ήταν σε καλή κατάσταση και η επικοινωνία μαζί του ήταν καλή. Οι ερωτήσεις που μου απηύθυνε ήταν σαφείς και έδειχναν συγκροτημένο άτομο.

ιβ) Από το Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής, ο κ. Δημήτρης Αλεξάκης, Διευθυντής και η κα Καστανά Ουρανία, Επιμελήτρια δήλωσαν: Μετά την αποσωλήνωση του κ. Ξηρού στην ΜΑΠ, τον ρώτησαν πώς αισθάνεται, απάντησε «καλά› και στη συνέχεια τον εξέτασαν και καθάρισαν τις εγκαυματικές επιφάνειες. Η κα Καστανά τον ρώτησε αν πονάει και είπε «ναι›. Ο κ. Αλεξάκης δήλωσε ότι δεν απαιτήθηκε αλλά ούτε και ζητήθηκε από τον ίδιο τον ασθενή η χορήγηση αναλγητικών.

ιγ) Από το Ψυχιατρικό Τμήμα η κα Θεοδωροπούλου Σταυρούλα, Διευθύντρια: Κλήθηκα την Παρασκευή 5/72002 γύρω στις 21:00-21:30 από τους ιατρούς της ΜΕΘ για την ψυχιατρική εξέταση του ασθενή κ. Ξηρού κατά την διάρκεια της νοσηλείας του στη ΜΕΘ. Η πρόσκληση έγινε γιατί ο κ. Ξηρός τις απογευματινές προς βραδινές ώρες της ημέρας εκείνης είχε εκφράσει την επιθυμία για εξομολόγηση και για να λάβει την Θεία Κοινωνία. Μετά από αυτό οι θεράποντες ιατροί έκριναν σκόπιμη την πρόσκλησή μου εκτιμώντας το ενδεχόμενα ως έναν προσωπικό φόβο θανάτου του ασθενούς ή φόβο για κάτι άλλο που δεν μπορούσε να διευκρινιστεί.

Η ψυχιατρική εκτίμηση περιορίστηκε σημαντικά λόγω της επιθυμίας του ασθενούς. Πιο συγκεκριμένα και αφού ενημέρωσα τον ασθενή για την ειδικότητά μου ως ψυχίατρος, ο ίδιος είπε ότι δεν χρειάζεται ψυχίατρο αλλά εξομολόγο και μάλιστα τον πατέρα του. Στην υπόλοιπη διάρκεια της επικοινωνίας μας μου δόθηκε η δυνατότητα να εκτιμήσω την πολύ καλή συνειδησιακή του κατάσταση που σήμαινε για μένα ότι το επίπεδο συνείδησης ήταν άριστο. Ο ασθενής δεν επιθυμούσε ούτε συνέχεια της συνέντευξης ούτε χορήγηση βοηθητικά κάποιου αγχολυτικού φαρμάκου.

ιδ) Δήλωση της Ψυχιάτρου κας Θεοδωροπούλου σχετικά με τη χρονική στιγμή που άρχισαν χρονικά οι ανακρίσεις και στο ερώτημα αν τελικά ο κ. Ξηρός ήταν σε θέση να καταθέτει, λέει τα εξής: Πιστεύω ότι ο κ. Ξηρός κατά τη διάρκεια αυτής της εξέτασης ήταν διαυγής και είχε κρίση, εναισθησία και ικανότητα εκτίμησης της αντικειμενικής πραγματικότητας, στο βαθμό που του επέτρεπε η όρασή του επειδή είχε καλυμμένους και τους δύο οφθαλμούς με επιδεσμικό υλικό.

ιε) Δήλωση της Ψυχιάτρου κας Θεοδωροπούλου σχετικά με φάρματα που του χορηγήθηκαν και ειδικότερα αν υπέπεσαν στην αντίληψή της αν έχουν χορηγηθεί στον ασθενή άλλες φαρμακευτικές ή ναρκωτικές ουσίες κάθε είδους, οι οποίες τον ανάγκασαν να καταθέσει χωρίς να έχει επίγνωση των όσων έλεγε: «Δεν γνωρίζω ως Ψυχίατρος αν υπάρχουν τέτοιου είδους ουσίες. Το άριστο επίπεδο συνείδησης του ασθενούς, δεν αποτελούσε ένδειξη για οποιαδήποτε μορφή φαρμακευτικής παρέμβασης, που θα μπορούσε να τον επηρεάσει συνειδησιακά ή να του μειώσει την κρίση και εναισθησία του›.

ιστ) Από τον Εργαστηριακό Τομέα ο κ. Ζεράρ Ζυλιέν, Διευθυντής Εργαστηριακού Τομέα και του Βιοχημικού Τμήματος, κατά την πρώτη εξέταση δήλωσε τα εξής: Το εργαστήριό μας δεν κάνει προσδιορισμού φαρμάκων που έχουν τοξικολογικό ενδιαφέρον, αντιθέτως εκτελεί προσδιορισμούς των συνήθων θεραπευτικών φαρμάκων. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου να του έχουν χορηγηθεί φαρμακευτικές ουσίες που να επηρέασαν την διαύγεια του πνεύματός του. Συγκεκριμένα μου στάλθηκαν από τη ΜΕΘ δείγματα αίματος του κ. Ξηρού για προσδιορισμό βαρβιτουρικών και βενζοδιαπεζινών, φάρμακα τα οποία έχουν ηρεμιστική και μυοχαλαρωτική δράση. Τα δε αποτελέσματα των μετρήσεων ήταν αρνητικά.

Αργότερα ο κ. Ζυλιέν εκλήθη σε δεύτερη συμπληρωματική εξέταση έτσι ώστε να διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία αποστολής των δειγμάτων αίματος του κ. Ξηρού για τον προσδιορισμό των ως άνω φαρμακευτικών ουσιών. Στη σχετική ερώτηση δήλωσε: Τα δείγματα αίματος του κ. Ξηρού εστάλθηκαν από την ΚΕΘ στο Βιοχημικό Εργαστήριο στις 12/7/2002. Την ίδια ημέρα έγιναν μετρήσεις στον ορό του κ. Ξηρού για την ανίχνευση βενζοδιαπεζινών και βαρβιτουρικών, οι οποίες απέβησαν αρνητικές.

Νοσηλευτές-νοσηλεύτριες: Η κα Τραή Λαμπρινή, Προϊσταμένη: Συμμετείχα στη νοσηλεία του κ. Ξηρού έχοντας την εποπτεία του νοσηλευτικού προσωπικού, της ΜΕΘ ΙΙ ως Προϊσταμένη. Τα φάρμακα που του χορηγήσαμε ήταν αυτά που εντέλλονταν οι υπεύθυνοι ιατροί και που ήταν καταγεγραμμένα στο φύλλο νοσηλείας ασθενούς. Για τα όργια δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο, γιατί στη Μονάδα ήταν όλα πολύ οργανωμένα και προσεγμένα και δε θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η κα Κοκκινοπούλου Όλγα, στην ερώτηση αν συμμετείχε στη νοσηλεία του τραυματία ασθενή κ. Ξηρού, δήλωσε: Ναι, συμμετείχα ως νοσηλεύτρια και με την ιδιότητά μου ως Υπεύθυνη νοσηλεύτρια, με 24 χρόνια εμπειρίας και νοσηλευτικού έργου. Επίσης είμαι η αρχαιότερη νοσηλεύτρια στην ΜΕΘ ΙΙ, πρώην ΜΑΠ, που αντικαθιστά την Προϊσταμένη κατά την απουσία της.

Σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων δήλωσε:

«Εκτελούσαμε πιστά τις εντολές των υπεύθυνων γιατρών, οι οποίες ήταν πάντα καταγεγραμμένες στην ημερήσια θύρα νοσηλείας του ασθενή. Σχετικά με το πότε άρχισαν οι κρίσεις και αν ο κ. Ξηρός ήταν σε θέση να καταθέσει δήλωσε: Θυμάμαι ότι το Σάββατο 6 Ιουλίου 2002 και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2002, είχα βάρδια για τον συγκεκριμένο ασθενή. Το Σάββατο το πρωί 6ης Ιουλίου 2002 που ανέλαβα βάρδια, είδα τον κ. Διώτη και τον κ. Σύρο να φεύγουν. Έμαθα από την υπεύθυνη συνάδελφο, η οποία μου παρέδωσε, δηλαδή την κα Παναγάτου Μαγδαληνή, είχε ζητήσει να μιλήσει αργά το βράδυ της Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου στις υπεύθυνες αρχές.

Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2002, μπαίνοντας στο θάλαμο, αφού του είπα καλημέρα κ. Ξηρέ, με ρώτησε ποια είμαι. Του απάντησα ότι είμαι νοσηλεύτρια που θα είμαι μαζί του όλο το 8ωρο, ονομάζομαι Κοκκινοπούλου Όλγα, έχω τελειώσει την νοσηλευτική σχολή του Ευαγγελισμού, δουλεύω 24 χρόνια στην Εντατική.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, κάθε φορά που τον ακουμπούσα, με ρωτούσε τι του κάνω, εγώ του ανέλυα κάθε φορά αυτό που έκανα, δηλαδή τώρα θα σε πλύνομε, θα σου πλύνομε τα τραύματα, τα φάρμακα αυτά είναι αντιβιοτικά, ή γαστροπροστασία ή τα κολλύρια για τα μάτια. Είχε φλεβικό καθετήρα στην αριστερή μηριαία φλέβα και επειδή έπιανε τα σωληνάκια των ορών και τα τσάκιζε με τα χέρια του, τον παρακάλεσα να μην τα πειράζει γιατί με αντλία του χορηγούσαμε παρεντερική τροφή και έτσι δεν μπορεί να παίρνει τα συστατικά και υγρά που χρειαζόταν ο οργανισμός του.

Την ημέρα εκείνη με παρακάλεσε να είμαι συνέχεια δίπλα του όταν δεν κάνω νοσηλεία. Την ημέρα εκείνη Σάββατο, με ? βενζίνη καθάρισα την περιοχή που ήταν τοποθετημένος ο φλεβικός καθετήρας δηλαδή την αριστερή βουβωνική χώρα. Αντέδρασε έντονα, παραπονούμενος ότι τον τσούζει πολύ και μου είπε ότι έχει αλλεργία στη βενζίνη και σε άλλα διαλυτικά.