Κόσμος
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2003 07:27

ΗΠΑ : Αίτημα αναψηλάφισης της δίκης για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κέννεντι

Ο Παλαιστίνιος που είχε καταδικασθεί πριν 35 χρόνια για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, τότε υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, επανέλαβε το αίτημά του για αναψηλάφιση της δίκης, ανακοίνωσε χθες ο δικηγόρος του.

Ο Σιρχάν Σιρχάν, 59 ετών, ζητεί η απόφαση σχετικά με την επανάληψη της δίκης του να ληφθεί από το δικαστήριο του Φρέσνο, στην Καλιφόρνια, κι όχι από εκείνο του Λος Αντζελες, στο οποίο υπάγεται η υπόθεση, υποστηρίζοντας πως αυτή θα επηρεασθεί αναπόφευκτα εάν εκδικασθεί στην πόλη στην οποία δολοφονήθηκε ο Κένεντι.

«Υποβάλαμε αίτημα για τη μεταφορά της υπόθεσης του Σιρχάν Σιρχάν εκτός Λος Αντζελες», τόνισε ο συνήγορός του Λόρενς Τίτερ, εξηγώντας πως η απόφαση ελήφθη έπειτα από τις επανηλειμμένες απορρίψεις των αιτήσεων του Σιρχάν. Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι δίκαιο που πολλοί από τους δικαστές στο Λος Αντζελες ήσαν υφιστάμενοι του δικαστή που καταδίκασε τον πελάτη του το 1968.

Ο Σιρχάν καταδικάσθηκε για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι στις 5 Ιουνίου 1968, ενώ διερχόταν από την κουζίνα του ξενοδοχείου, στο οποίο επρόκειτο να εκφωνήσει προεκλογικό λόγο, ενόψει της διεκδίκησης του χρίσματος από το Δημοκρατικό Κόμμα για τις προεδρικές εκλογές.

Όμως ο συνήγορος του υποστηρίζει πως ο πελάτης του αναγκάσθηκε να σκοπεύσει τον Κένεντι με το όπλο του μετά τον υπνωτισμό του από δυνάμεις, οι οποίες είχαν εξυφάνει ένα σχέδιο για τη δολοφονία του αδελφού του επίσης δολοφονημένου προέδρου Τζων Φ. Κένεντι.

Σύμφωνα πάντοτε με τον συνήγορό του, οι σφαίρες του Σιρχάν δεν πέτυχαν τον Κένεντι, αλλά τα φονικά πυρά προήλθαν από άλλη διεύθυνση, από πίσω και κάτω, ενώ ο Σιρχάν βρισκόταν μπροστά στον Κένεντι.

Ο Τίτερ πρόσθεσε πως ανακάλυψε αυτές τις πληροφορίες στα κρατικά αρχεία που δημοσιεύθηκαν μία 20ετία μετά την δολοφονία, και πως αυτά αποδεινύουν πως ο Σιρχάν είχε πέσει θύμα απάτης από την πλευρά των αρχών.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα του Σιρχάν κατά της καταδίκης του, που βασίσθηκε στην ομολογία του Γκραντ Κούπερ, που εκείνη την εποχή ήταν ο κύριος συνήγορός του, ο οποίος αποκαλυψε πως είχε προσληφθεί ώστε να εξασφαλισθεί η καταδίκη του Σιρχάν, έπειτα από συμφωνία με την κυβέρνηση.