Κόσμος
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2003 09:51

Προς την Ακαμπα της Ιορδανίας ο Τζωρτζ Μπους

Αναχώρησε σήμερα από το αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέϊχ για την Ακαμπα της Ιορδανίας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, προκειμένου να παραστεί στην τριμερή σύνοδο κορυφής, με στόςο την προώθηση του «οδικού χάρτη» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Στην Ακαμπα ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιδιώξει να αποσπάσει τη δέσμευση των πρωθυπουργών του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν και των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς (Αμπού Μάζεν) για τον τερματισμό της 32μηνης βίας στη διάρκεια της παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Ο Τζωρτζ Μπους θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και με τον πρωθυπουργό των Παλαιστινίων. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μία κοινή συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών.

Μετά το τέλος των επαφών ο Αμπού Μάζεν αναμένεται να απευθύνει έκκληση για τον τερματισμό της ένοπλης εξέγερσης των Παλαιστινίων. Από την πλευρά του ο Αριέλ Σαρόν αναμένεται να εκφράσει την πρόθεση της ισραηλινής πλευράς για τη διάλυση ορισμένων ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Ο πρόεδρος Μπους, μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τους Αραβες ηγέτες στο Σαρμ ελ Σέιχ τόνισε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα των ισραηλινών οικισμών στις παλαιστινιακές περιοχές, ενώ οι αραβικές χώρες οφείλουν να εξαλείψουν τις πηγές χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι αν όλες οι πλευρές εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους τότε θα σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ναμπίλ Σάαθ εμφανίσθηκε αισιόδοξος ως προς τη δέσμευση του Ισραήλ να «σταματήσει τη βία κατά των Παλαιστινίων», κατά τη σημερινή τριμερή σύνοδο.

«Εάν η σύνοδος καταλήξει σε μία σαφή θέση, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ θα δεσμεύεται πως θα σταματήσει τη βία κατά του παλαιστινιακού λαού, θα αρχίσει να απελευθερώνει τους κρατουμένους, και θα τερματίσει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών πόλεων, τότε η ευθύνη (για τη βία) θα μετακυλισθεί στη Χαμάς και στη Τζιχάντ», τόνισε ο Σάαθ.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε αργά χθες βράδυ τη βεβαιότητά του για την πιθανότητα μίας συμφωνίας με τις ισλαμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Τζιχάντ, προκειμένου να σταματήσουν τις ένοπλες επιθέσεις στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τους μίλησα και κατόρθωσα να τους πείσω» πως μία συμφωνία «είναι η μόνη λύση. Εχουν πεισθεί εξαιτίας των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων», τόνισε ο Αμπάς, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC.

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός επέκρινε τον παραγκωνισμό του προέδρου Γιάσερ Αραφάτ από τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι έχει «καλές σχέσεις» και «συνεργάζεται» με τον Παλαιστίνιο ηγέτη.