Μία εικαστική σύναξη φίλων και συνοδοιπόρων στην τέχνη αποτυπώνει το πνεύμα και τις διαδρομές μιας εποχής, τιμώντας τον μεγάλο αυστριακό καλλιτέχνη Franz West, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2012, έχοντας αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έβλεπε την τέχνη.
Μία εικαστική σύναξη φίλων και συνοδοιπόρων στην τέχνη αποτυπώνει το πνεύμα και τις διαδρομές μιας εποχής, τιμώντας τον μεγάλο αυστριακό καλλιτέχνη Franz West, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2012, έχοντας αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος έβλεπε την τέχνη.
Ως φόρο τιμής στον σπουδαίο δημιουργό, το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Franz West: Ο βιεννέζος φίλος - Franz West και Herbert Brandl, Mike Kelley, Martin Kippenberger, Peter Kogler, Mariella Simoni, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko, Heimo Zobernig», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, στις 8 το βράδυ.
Ο Franz West άρχισε την καλλιτεχνική του πορεία στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ως μέλος ενός κινήματος που πήρε το όνομα «Actionism» και φιλοδοξούσε να εντάξει την άγρια και επιθετική δημόσια συμπεριφορά στον διάλογο της τέχνης. Ξεκινώντας ως ζωγράφος, στράφηκε στα κολάζ, τη γλυπτική και τα μικρά γλυπτά, γνωστά ως «Fitting pieces», ενώ προχώρησε, επίσης, στη δημιουργία εγκαταστάσεων και τον σχεδιασμό επίπλων. Το έργο του επέτρεψε σε πολλούς νεότερους καλλιτέχνες να συναντηθούν και να αναπτύξουν κοινή πορεία, μέσα από τα έργα τους, τις εκθέσεις, τους θεσμούς, τις διαδρομές, τα γεγονότα.
Συγκεντρώνοντας τα κομμάτια της ψυχής
Ο επιμελητής της έκθεσης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, σημειώνει για τον Franz West και τις σχέσεις του με τους φίλους και συνοδοιπόρους καλλιτέχνες που παρουσιάζονται στην έκθεση: «Στις αίθουσες ή τα πάρκα, τις εκθέσεις ή τα περάσματα στην πόλη, μέσα από το πλαίσιο θεσμών ή της καθημερινής ανεκδοτολογίας του κόσμου, ο Franz West συγκεντρώνει τα κομμάτια της ψυχής - τρομερά και γλυκά, μεγαλοπρεπή και εύθραυστα, αποκρουστικά και τρυφερά - και μας συμπλέκει μέσα στο έργο του ως μια τεράστια κουρελού: passstücke, ντιβάνια, καθίσματα, κινήσεις, βαψίματα, στάσεις, χαλιά, βίντεο, φωνές, χειρονομίες, προοπτικές, πρόσωπα, χρώματα και συναισθήματα, πράγματα και πάθη, όπως η εικόνα που σχηματίζεται μέσα από τους κόμπους στο χαλί του κόσμου που μας σημασιοδοτεί.
Οι Franz West, Herbert Brandl, Peter Kogler, Octavian Trauttmansdorff, Otto Zitko και Heimo Zobernig, αυστριακοί καλλιτέχνες, συναντήθηκαν ήδη από την αρχή της δεκαετίας του ’80 και συνεργάστηκαν στενά, μοιράστηκαν την καλλιτεχνική ζωή, αλλάζοντας την πραγματικότητα της αυστριακής παρουσίας στον διεθνή χώρο, όχι γιατί έφτιαξαν κάποια νέα τάση, αλλά γιατί συνεργάστηκαν, ώστε να διαμορφώσουν μια πολύ ανοιχτή και ενδιαφέρουσα πλατφόρμα, όπου ο συνεχής διάλογος από την καθημερινή ζωή στην καλλιτεχνική έρευνα να επηρεάσει την έννοια μιας ευρύτερης παιδείας.
Σε αντίθεση με τη λόγια παιδεία του καθωσπρεπισμού, πέτυχαν να θεμελιώσουν μια ουσιαστική παιδεία μέσα από την αντισυμβατική στάση και ειρωνεία, με την οποία λειτούργησαν μπρος σε κάθε είδους ακαδημαϊσμό ή σοβαροφάνεια. Με τη στάση τους αυτή, τράβηξαν δίπλα τους μεγάλο αριθμό σημαντικών καλλιτεχνών από όλα τα μέρη του κόσμου όπως τους Mike Kelley, Martin Kippenberger ή τη Mariella Simoni, επιτυγχάνοντας να μετατρέψουν την καλλιτεχνική ζωή, την αγορά της τέχνης, και την παιδαγωγική των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη Βιέννη και γενικότερα στην Αυστρία και να μετατρέψουν μια τοπικιστική και κλειστή κοινωνία σε μια διεθνή, ανοιχτή και απρόβλεπτη ζωντανή πνευματική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.
Με επικεφαλής τον Franz West, αντιμετώπισαν δυναμικά και ευφάνταστα κάθε εγγενή τάση προς τη συμβατικότητα και την αρτηριοσκλήρυνση, που προκαλεί η αναγνώριση και η εξουσία. Ο Franz West, μέχρι τέλους, ενέπνευσε συστηματικά το περιβάλλον του να παραμείνει νέο και να συνεχίσει να εκπλήσσεται από το τί μπορεί να συμβαίνει γύρω μας κάθε στιγμή, να αντιμετωπίζει πάντα με πνεύμα αφελές, γεμάτο ερωτηματικά και χιούμορ το καθετί, ξεκινώντας πρώτα από όλα γενναιόδωρα με την αυτοκριτική στάση του καλλιτέχνη του ίδιου, που αποδύεται δημόσια τον ναρκισσισμό του».
Πληροφορίες
Μουσείο Άλεξ Μυλωνά - Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5 – Θησείο, τηλ.: 210 3215717. Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου - 5 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11.00 - 19.00, Πέμπτη: 13.00 - 21.00, Κυριακή: 11.00 - 16.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά.