Τρεις διαφορετικές πλευρές ενός «αγίου των γραμμάτων», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αναδεικνύονται θεατρικά μέσα από τη δύναμη της ερμηνείας και τη μαγεία της μουσικής.
Τρεις διαφορετικές πλευρές ενός «αγίου των γραμμάτων», του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, αναδεικνύονται θεατρικά μέσα από τη δύναμη της ερμηνείας και τη μαγεία της μουσικής.
Τρία από τα πιο γνωστά διηγήματα του μεγάλου συγγραφέα, το «Μοιρολόγι φώκιας», το «Έρως ήρως» και το «Άνθος του γιαλού» συνθέτουν τη μουσικοθεατρική παράσταση «Άνθος του γιαλού», που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης και πολιτισμού «Λύχνος», από σήμερα Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου.
Μέσα από ένα αρμονικό σύνολο λόγου και μουσικής, σκηνοθετημένο από τη Μάνια Παπαδημητρίου, συντελείται μία ιδιαίτερη συνάντηση καλλιτεχνών, με τον Τάκη Χρυσικάκο να ερμηνεύει τα κείμενα που προσάρμοσε θεατρικά ο Ερρίκος Μπελιές και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων να ερμηνεύει τις δημιουργίες του και το «Μοιρολόγι της φώκιας», το οποίο μελοποίησε ειδικά για την παράσταση.
Οι «τρισδιάστατες» πτυχές ενός «κοσμοκαλόγερου»
Μέσα από τη δύναμη του λόγου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη φωτίζονται τρεις από τις πολλές διαστάσεις της προσωπικότητας και του έργου του. Στο «Μοιρολόγι φώκιας» είναι φανερή η φιλοσοφική του πλευρά, με τη φράση που συναντάμε και στο Μουσείο του: «σαν να ’χαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καημοί του κόσμου», αφού έχει απόλυτη επίγνωση ότι ο άνθρωπος είναι τραγικό ον και τα βάσανά του δεν τελειώνουν ποτέ.
Στο «Έρως ήρως» διακρίνουμε την ερωτική πλευρά του, από όσα μας επέτρεψε να μάθουμε για τη ζωή του. Όντας ανέραστος, στερημένος από τον έρωτα, έζησε, όπως όλοι οι μεγάλοι του πνεύματος, πλούσια ερωτική ζωή μέσα από το έργο του.
Στο «Άνθος του γιαλού» - που ο μικρός ψαράς βλέπει κάθε Χριστούγεννα στη θάλασσα ένα φως να τρεμοφέγγει και είναι η ψυχή του αρχοντόπουλου, που έδωσε όρκο στην αγαπημένη του, αλλά δεν μπόρεσε να τον κρατήσει, γιατί σκοτώθηκε στα ξένα - είναι αισθητή η «διάκριση» για αυτούς που έχουν «καθαρή» ψυχή και μπορούν να βλέπουν εκεί που δεν βλέπουμε εμείς.
Ταυτότητα παράστασης
Θεατρική προσαρμογή: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου, εικαστική παρέμβαση: Νίκος Πετρόπουλος, φωτισμοί: Δήμος Αβδελιώτης, φωτογραφίες: Δημοσθένης Γαλλής, παραγωγή: Playroom. Παίζει ο Τάκης Χρυσικάκος και ερμηνεύει ζωντανά τραγούδια ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, φυσαρμόνικα: Μανώλης Μπαρδάνης.
Πληροφορίες
Λύχνος τέχνης & πολιτισμού, Χαλκιδικής 83 – Γκάζι. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 8 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου: Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Διάρκεια παράστασης: 120’. Τιμές εισιτηρίων: 15 (κανονικό), 12 (φοιτητικό), 10 (με επίδειξη κάρτας ανεργίας) ευρώ. Τηλέφωνο επικοινωνίας και κρατήσεων: 6981 982591.