Κόσμος
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2003 14:10

«Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν για νερό»

Το νερό είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος το φέρνει ξανά στην επιφάνεια, υπενθυμίζοντας ότι «δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν γι' αυτό».

Το νερό καλύπτει τα δύο τρίτα της επιφάνειας της Γης, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό είναι πάρα πολύ αλμυρό για κατανάλωση. Μόλις το 2,5% περιέχει την κατάλληλη αναλογία άλατος και από αυτό, τα δύο τρίτα είναι εγκλωβισμένα στον πάγο ή στο υπέδαφος. Από το υπόλοιπο, το 20% βρίσκεται σε απομονωμένες περιοχές, ενώ μόλις το 0,08% είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

Σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου το νερό αποτελεί έναν πόρο που μοιράζεται. Περισσότερα από 260 μεγάλα ποτάμια και λίμνες και αμέτρητοι υπόγειοι υδάτινοι πόροι μοιράζονται ανάμεσα σε τουλάχιστον δύο χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ιράκ, που διαθέτει και τα πλουσιότερα αποθέματα νερού στη Μ. Ανατολή, μετά την Τουρκία. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, οι υδάτινοι πόροι του Ιράκ θα μπορούσαν να ξεδιψάσουν και ορισμένες γειτονικές χώρες.

Το Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ βρίσκεται στα όρια του συναγερμού, είναι ο πρώτος ενδιαφερόμενος. Το 67% των νερών του απορρέει από το εξωτερικό των συνόρων που είχε το 1948, κυρίως από τη Δ. Οχθη και τα Υψίπεδα του Γκολάν. Το ενδεχόμενο να εισάγει νερό από την Τουρκία, συναντά αντιδράσεις ένθεν κακείθεν.

Πολυτέλεια για έναν στους πέντε ανθρώπους

H Παγκόσμια Eπιτροπή για το Nερό προβλέπει ότι ως το 2025 περισσότερο από το 60% του κόσμου θα ζει σε περιοχές που θα αντιμετωπίζουν έλλειψη νερού.

Σήμερα, ο ένας στους πέντε ανθρώπους δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό, πόσιμο νερό και ένας στους δύο ζει υπό ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής, ενώ κάθε ημέρα περισσότερα από 30.000 παιδιά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ζωής τους, από έλλειψη νερού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει ως ελάχιστη κατά κεφαλήν ετήσια ποσότητα κατανάλωσης νερού τα 1.000 κ. μ.

Τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν πως το 80% όλων των θανάτων από διάφορες νόσους στον αναπτυσσόμενο κόσμο οφείλονται και στη μη πρόσβαση σε καθαρό νερό.